• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
جراحی آرتروز زانو و نحوه انجام آن

جراحی آرتروز زانو و نحوه انجام آن

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۶ فروردین ۱۳۹۸

جراحی آرتروز زانو شامل جراحی آرتروسکوپی، جراحی استئوتومی و جراحی تعویض مفصل زانو است که جراح ارتوپد بسته به نوع و شدت بیماری آرتروز زانو از هریک از این روش ها برای درمان درد و علائم بیمار استفاده می کند.

در تمامی مفصل های بدن یک ماده محکم به نام غضروف وجود دارد که این ماده با پوشاندن دو سر استخوان، دو استخوان را به یکدیگر متصل می کند. افزایش سن، چاقی و اضافه وزن، آسیب های مفصلی، بیماری های زمینه ای از جمله عواملی هستند که غضروف های مفصلی را تحت فشار و در نهایت آسیب جدی قرار می دهند.

زمانی که فردی به بیماری آرتروز دچار می شود این غضروف های مفصلی نرم شده و به مرور زمان از بین می روند و همین عامل موحب بروز مشکلات حرکتی و درد شدید در ناحیه زانو می شود.

روش های درمانی متفاوتی برای بیماری آرتروز زانو وجود دارد که پزشک جراح ارتوپد بسته به شدت بیماری و شرایط بدنی هر شخصی از این روش ها در درمان بیماری استفاده می کند.

درمان ساییدگی یا آرتروز زانو

درمان عارضه آرتروز عموما از طریق روش های غیر جراحی و کم تهاجمی انجام می شود و تنها زمانی از عمل جراحی برای درمان مشکل بیمار استفاده می شود که درمان های غیر جراحی تاثیری در روند بهبودی نداشته باشد. البته نوع عمل جراحی برای درمان آرتروز زانو متفاوت است که در ادامه مقاله به طور مفصل به روش های جراحی در درمان آرتروز زانو می پردازیم.

درمان ساییدگی یا آرتروز زانو بدون جراحی

یکی از مهم ترین علامت های بیماری آرتروز یا ساییدگی زانو بروز درد شدید در زانو است که این درد در صورت درمان نشدن حالت پیشرونده دارد و بر شدت آن افزوده می شود. پزشک پس از شنیدن این موضوع عموما همان ابتدا به بیماری آرتروز زانو پی می برد اما برای تشخیص دقیق تر شروع به بررسی دامنه حرکتی بیمار و تورم موجود در زانو می کند.

پزشک جهت تعیین بهترین روش درمانی، ابتلا باید نوع بیماری آرتروز را تشخیص دهد زیرا بسته به نوع بیماری روش درمانی نیز متفاوت می باشد.

برای مثال فردی که به دلیل بیماری زمینه ای همچون روماتیسم به آرتروز دچار شده است ابتدا باید بیماری روماتیسم وی تحت درمان قرار بگیرد سپس اقدامات درمانی برای مقابله با بیماری آرتروز زانو انجام شود. درمان آرتروز زانو در مراحل ابتدایی از طریق روش های ساده و محافظه کارانه صورت می گیرد که از رایج ترین روش ها می توان به:

  • استراحت کردن و کم کردن فعالیت هایی که فشار زیادی را به زانو وارد می کند.
  • تغییر سبک زندگی با اصلاح نوع تغذیه و کم کردن وزن و همچنین اصلاح روش صحیح نشستن و انجام کارهای روزمره
  • استفاده از وسایل حمایتی همچون زانوبند، بریس زانو و عصا یا واکر جهت کم کردن فشار وارده بر زانو
  • آب درمانی و انجام تمرینات و نرمش های مخصوص در آب
  • استفاده از کمپرس آب سرد و گرم در هنگام شدید شدن درد
  • استفاده از داروهای کنترل کننده درد و ضد التهاب ( البته اینگونه داروها باید توسط پزشک متخصص ارتوپد تجویز شود)

جراحی آرتروسکوپی برای درمان آرتروز زانو

جراحی آرتروسکوپی یک روش کم تهاجمی برای تشخیص و درمان آرتروز زانو است که جراح ارتوپد با ایجاد شکاف کوچکی در مفصل زانو و فرستادن لوله آرتروسکوپ به موضع درد می تواند داخل مفصل را به طور کامل ملاحظه کند و از این طریق اقدام به جراحی بکند.

جراحی آرتروسکوپی برای درمان آرتروز زانو

اصلی ترین و مهم ترین قسمت یک دستگاه آرتروسکوپ لوله های فلزی تو خالی است که در یک سمت آن لوله، دوربین فیلمبرداری دقیقی کار گذاشته شده است که به کمک آن می توان به طور دقیق به اجزای مفصل زانو دست یافت.

متخصص ارتوپد با باز کردن یک شکاف چند میلیمتری در بدن لوله فلزی آرتروسکوپ را وارد مفصل زانو کرده و سپس با تصاویری که به کمک دوربین آن بدست می آورد می تواند تشخیص دهد که راه های درمان و عمل جراحی را چگونه انجام دهند این تصاویر به دست آمده به جراح ارتوپد کمک می کند تا محل دقیق جراحی را به طور کامل تعیین کند.

جراحی آرتروسکوپی به این دلیل به عنوان جراحی کم تهاجمی در نظر گرفته می شود که برای انجام آن نیازی به ایجاد برش عمیقی در بافت زانو نیست از این رو در اغلب موراد جراحی آرتروسکوپی زانو برای درمان آرتروز زانو به صورت سرپایی انجام می شود.

از دیگر مزیت های این جراحی کوتاه بودن مدت زمان اقدامات در بیمارستان است؛ شخص بیمار برای مدت زمان کوتاهی قبل از جراحی در بیمارستان بستری می شود و بعد از آرتروسکوپی همان روز از بیمارستان مرخص می شود.

از روش جراحی آرتروسکوپی زمانی برای درمان آرتروز زانو زمانی استفاده می شود که :

  • زانو درد بیمار به درمان های غیر جراحی مقاوم است
  • بیمار درد شدید و مدامی در مفصل زانو خود احساس می کند
  • به دلیل صدمه شدید به غضروف، خارهای استخوانی در محل مفصل تشکیل شده است
  • بخشی هایی از غضروف در داخل مایع مفصل شناور باقی مانده است.

جراحی آرتروسکوپی برای درمان آرتروز زانو

درمان آرتروز زانو با جراحی استئوتومی زانو

استئوتومی نوعی روش جراحی است که در آن جراح ارتوپد بخشی از استخوان را توسط وسیله خاصی برش میدهد. به طور کلی استئوتومی در لغت به معنای اره کردن یا برش دادن است. از روش جراحی استئوتومی زانو زمانی برای درمان آرتروز زانو استفاده می شود که با خم شدن زانو وزن بدن به طور نامتعادل در سطح مفصل توزیع می شود.

در این حالت جراح ارتوپد با ایجاد تغییراتی در استخوان درشت نی، تعادل را در سطح مفصل توزیع می کند.

این روش جراحی برای درمان آرتروز زانو بیشتر در افراد جوان انجام می شود. جراحی استئوتومی زانو با تاثیری که در یکنواخت شدن استخوان ها دارد باعث می‌شود که وزن بدن به صورت یکنواخت‌تری بر روی غضروف مفصلی تقسیم شود.

همچنین جراح به کمک جراحی استئوتومی زانو، مفصل را جابجا کرده و محور مکانیکی را از روی غضروف آسیب دیده بر می‌دارد. در نهایت بخش بریده شده استخوان نیز توسط پلیت و پیچ به یک دیگر ثابت می شوند.

درمان آرتروز زانو با جراحی تعویض مفصل زانو

جراحی تعویض مفصل زانو به عنوان آخرین گزینه درمانی بیماری آرتروز زانو است. جراحی تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی که یکی از روش های جراحی پرتهاجمی در درمان آرتروز زانو است؛ کمک خوبی به از بین بردن درد و بازیابی عملکرد غضروف آسیب دیده مفصل زانو می کند.

اما به دلیل خطرات و پرریسک بودن این نوع جراحی آرتروز زانو، جراح ارتوپد زمانی از این روش برای درمان درد و علائم بیماری استفاده می شود که :

  • درد زانو به قدری دردناک شود که بیمار قادر به حرکت دادن مفصل خود نباشد و در انجام فعالیت های روزانه ای همچون بالا و پایین رفتن از پله ها، سوار شدن و پیاده شدن از اتومبیل و حتی قدم زدن و راه رفتن نیز دچار اختلال شود.
  • زانو دردی که به درد مداوم و غیرقابل کنترل تبدیل شده باشد.
  • زانو دردی که در زمان استراحت و هنگام خواب نیز احساس می شود.
  • آرتروزی که باعث بدشکلی، ضربدری یا پرانتزی شدن پاها می شود.
  • موثر نبودن هیچ یک از روش های جراحی و غیر جراحی در درمان آرتروز زانو

زمانی که غضروف خاصی از بدن آسیب می بیند یا از بین می رود، دردناک می شود و نمی توان آن را تکان داد و در نتیجه ممکن است که استخوان ها به هم سابیده شوند و باعث شکستن یکدیگر شوند که در این موارد ، بیمار درد زیادی را در مفصل زانو احساس می کند و نمی تواند زانوی خود را به خوبی تکان دهد.

در این شرایط، چاره ای جز خارج کردن قسمت های آسیب دیده غضروف و جایگیزن کردن آن با منابع غیرطبیعی نیست که جراحی تعویض مفصل زانو به همین منظور و در همین شرایط انجام می شود.

روش انجام این جراحی بدین صورت است که جراح ارتوپد قسمت های آسیب دیده غضروف را به طور کامل از مفصل زانو خارج می کند و آن را با یک مفصل مصنوعی جابه جا می کند که این مفصل مصنوعی عموما از جنس فلز، پلاستیک و پلیمر ساخته شده است.

مراقبت های بعد از جراحی آرتروز زانو

مانند هر عمل جراحی دیگری، جراحی آرتروز زانو نیز نیاز به مراقبت های جدی دارد تا نتایج قابل قبولی از جراحی بدست بیاید. از جمله مراقبت های لازم بعد از جراحی آرتروز زانو شامل:

مراقبت از زخم ها

توجه نماید در تمام طول بهبودی و بهبود یافتن زخم ها از آلوده شدن زخم جلوگیری کنید به همین منظور بهتر است زخم را سه روز یکبار پانسمان کنید. و در زمان استحمام از کشیدن لیف و صابون در محل جراحی خودداری کنید. حتما بلافاصله بعد از حمام محل زخم را با سشوار خشک کرده و دوباره آن را پانسمان کنید.

فیزیوتراپی

اصولا اغلب افراد بعد از جراحی تعویض مفصل زانو نیاز به فیزیوتراپی خواهند داشت تا راحتر بتواند به فعالیت های گذشته خود بپردازند. بعد از گذشت 7 روز از عمل، جلسات فیزیوتراپی آغاز می شود و تا هفته ی سوم بعد از جراحی تعویض مفصل زانو ادامه پیدا می کند.

اقدامات مهم و موثر بعد از جراحی آرتروز زانو

در صورت مشاهده التهاب، ترشح چرک، خونریزی و تورم حتما جراح ارتوپد خود را در جریان بگذارید.

در صورت مشاهده تورم و حرارت در موضعی که تحت عمل جراحی قرار گرفته است می توانید از کمپرس آب سرد استفاده کنید البته توجه نماید این کمپرس نباید بیشتر از پانزده دقیقه در موضع درد باقی بماند.

زانویی که مورد جراحی قرار گرفته است توانایی خم شدن بیش از 90 درجه را دارد اما با این وجود باز هم توصیه می شود تا 6 ماه بعد از جراحی تعویض مفصل زانو از نشستن روی زمین اجتناب کنید.

مراقبت های بعد از جراحی آرتروز زانو

بهتر است به منظور خم نشدن زانو به مدت سه ماه بعد از جراحی از سرویس بهداشتی فرنگی و تخت هایی و صندلی هایی که از ارتفاع کمی برخوردار هستند؛ استفاده کنید.

تا زمان مقرر بیماران باید از فردای روزی که جراحی شده اند از واکر برای راه رفتن استفاد کنند و حدامکان تا زمان تعیین شده از بالا و پایین رفتن از پله ها خودداری نمایند.


مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • احمد پدرام

    سلام من با اینکه درد در زانوی خودم ندارم(با مصرف دارو)/ دکتر ارتوپد بعد از دیدن عکس زانو می گوید چون غضروف شما نازک شده باید عمل کنید... آیا عمل به نظر شما لازم ست در این شرایط؟... ممنون

    مدیر سایت

    خدا قوت شما حتما باید به صورت حضوری معاینه بشید تا عکس های رادیوگرافی شما رو من ببینم تا بتونم نظر درستی بدم.

×