• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
انحراف زانو و انواع روش‌های درمانی - 4 تمرین برای درمان

انحراف زانو و انواع روش‌های درمانی - 4 تمرین برای درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹

انحراف زانو وضعیتی است که در آن مفصل زانو با استخوان ساق پا در یک راستا قرار ندارد. فرم زانو و پاها بخش زیادی از زیبایی اندام ما را به خود اختصاص می دهد. راه‌های درمانی زیادی مثل زانو بند، فیزیوتراپی و انواع ورزش‌ها برای انحراف زانو وجود دارد، که در این مطلب به آن می‌پردازیم.

انحراف زانو چگونه ایجاد می شود؟

به بدشکلی و بدفرم شدن استخوان زانو، انحراف زانو می گویند. با منحرف شدن زانو مفصل زانو با استخوان ران و ساق پا در یک راستا قرار ندارند.

بدشکلی و انحراف زانو در سنین کودکی امری طبیعی است اما در صورتی که این مشکل با رشد کودک به تدریج اصلاح نشود و همچنان باقی بماند؛ در این صورت باید علت انحراف زانو را در مشکلات زمینه ای جستجو کرد.

مفصل زانو از جمله بزرگ‌ترین مفصل های بدن انسان است که بوسیله آن استخوان ران انسان به ساق پا متصل می شود.

این مفصل از سه استخوان ران، استخوان درشت نی و استخوان کشکک زانو تشکیل شده است که در کنار یکدیگر به پایداری و ثبات زانو کمک می کنند.

ساختمان زانو از پایداری بالایی برخوردار است تا بتواند کل وزن بدن را هنگام ایستادن تحمل کند. این مفصل در هنگام راه رفتن، دویدن فشار زیادی به آن وارد می شود.

حال شما فرض کنید انحرافی در استخوان های زانو وجود داشته باشد در این صورت فشار وارده بر مفصل چندین برابر شده و مشکلات زانو چندین برابر می شود.

انواع انحراف زانو

تصاویر انواع انحراف زانو

انواع انحراف زانو

مفصل زانو قابلیت حرکت در جهات مختلف را دارد؛ بنابراین انحراف زانو می تواند عملکرد زانو را تحت تاثیر قرار می دهد موجب درد و ناراحتی در بیمار شود. چهار نوع انحراف شایع در زانو وجود دارد که شامل:

انحراف زانو رو به داخل

در انحراف رو به داخل یا زانوی ضربدری زاویه بالای ساق پا به طرف داخل قرار می گیرد و زانوها در تماس با یکدیگر قرار می گیرند؛ به این نوع انحراف، زانوی ضربدری می گویند.

این نوع انحراف یک وضعیت غیرطبیعی برای پا هاست که در آن بیمار قادر نیست به طور همزمان از زانو ها و مچ ها در کنار یکدیگر استفاده کند.

زانوی ضربدری به دو علت پاتولوژیک و فیزیولوژیک رخ می دهد. در پای ضربدری فیزیولوژیک که بیشتر در کودکان 7تا 8سال رخ می دهد بخشی از فرآیند طبیعی رشد و نمو به شمار می آید.

عامل پاتولوژیک عموما به دنبال بیماری هایی همچون راشیسم، مالتیپل اپ فیزیال و شکستگی های قبلی استخوان زانو رخ می دهد.

انحراف زانو رو به خارج

در انحراف زانو رو به خارج که به زانوی پرانتزی معروف است؛ زانو ها از یکدیگر خارج می شوند.

زانوی پرانتزی در کودکان نوپا بسیار معمول است زیرا موقعیت جنین در رحم مادر به صورت پای خمیده و پرانتزی بوده است. هنگامی که کودک نوپا شروع به راه رفتن می کند و وزن بدنش کم کم زیاد می شود، پای پرانتزی شروع به اصلاح شدن می کند.

البته تمامیه پای پرانتزی اینگونه نیستند و دلایل دیگری در بروز این عارضه دخیل هستند که شامل:

انحراف رو به خارج زانو

انحراف زانو از نوع زانوی پرانتزی

برای انحراف زانو چکار باید کرد

برای درمان انحراف زانو باید یک فکر اساسی کرد زیرا در صورتی که درمان این عارضه به تعویق بیفتد احتمال بروز مشکلات جدی تر وجود دارد. جراح ارتوپد با توجه به شدت عارضه در مورد راهکارهای درمان آن تصمیم می گیرد.

پزشک ابتدا بررسی می کند که علت انحراف زانو از کدام نوع است و به چه دلایلی رخ داده است تا بر اساس آن روش درمانی را انتخاب کند. درمان اولیه انحراف زانو بدین طریق انجام می شود که شامل موارد زیر می‌شود:

 

برای انحراف زانو چکار باید کرد

 

زانوبندهای اصلاحی

در موراد خفیف عارضه انحراف زانو جراح ارتوپد برای پشتیبانی بهتر از زانو‌ها و اصلاح زاویه قرارگیری زانوها و مچ پاها کفش‌های مخصوص، بریس‌های مخصوص استفاده در شب و دیگر ارتز‌ها تجویز می کند.

بریس‌ها  یا زانوبند های اصلاحی کمک می‌کنند تا زاویه زانوها در حالت درستی قرار بگیرد؛ در نتیجه از ضربدری شدن زانو‌ها در روند رشد کودک جلوگیری می‌شود تا وضعیت قرار گیری پاها در هنگام ایستادن و شکل راه رفتن کودک را اصلاح شود

فیزیوتراپی و لیزر درمانی

عارضه ی انحراف زانو یک نوع اختلال در اسکلت های بدن می باشد که موجب می شود بافت نرم در پروسه ی ایجاد پای پرانتزی، درگیر شده و درد زیادی را به وجود بیاورد. درمان انحراف زانو با لیزر یکی از روش هایی است که برای کاهش آنی دردهای حاصل از انحراف زانو انجام می شود.

ورزش اصلاحی

بهترین راه اصلاح و درمان عارضه انحراف زانو در تمام سنین، انجام حرکات ورزشی اصلاحی است که این ورزش ها به گونه ای طراحی شده اند که با تقویت عضلات باعث اصلاح بدشکلی زانو می شود.

 

 

درمان انحراف زانو با ورزش

انحراف زانو راه رفتن را مشکل می کند زیرا در هنگام راه رفتن پنچه ها و قوزک پا با یکدیگر برخورد می کنند و باعث محدودیت حرکتی می شوند.

در صورت ابتلا به عارضه خفیف انحراف زانو می توان با یک سری حرکات ورزشی آن را درمان کرد. ورزش کردن یکی از بهترین راه ها برای اصلاح و درمان انواع انحراف زانو است که تاثیر بسیاری خوبی در بهبودی فرم پاها ایفا می کند.

حرکت اول

برای انجام این تمرینات، ابتدا روی زمین صاف بخوابید. زانوهایتان را خم کنید و یک وزنه بین پاها قرار دهید. پاهایتان باید تا حدی خم شود که باسنتان را لمس کند، و سپس آن را بکشید. این فرایند را چندین بار تکرار کرده تا کم‌کم شکل زانویتان اصلاح شود.

حرکت دوم

دراز بکشید. پای خود را با زانوی کاملا باز با استفاده از یک ملحفه به سمت بالا بکشید. این حرکت را روزی دو بار آن هم در 3 تا 4 مرحله انجام دهید؛ یک بار صبح و یک بار شب. حین انجام این حرکت باید پا را 20 تا 30 ثانیه در این حالت نگه دارید.

حرکت سوم

بایستید. یک پایتان را پشت پای دیگر قرار دهید و به سمت مقابل خم شوید. 20 تا 30 ثانیه این حالت کشش را ادامه دهید. احساس کشش باید به‌گونه‌ای باشد که احساس درد نکنید. این حرکت را دو بار در روز انجام دهید.

حرکت چهارم

حرکت کششی به آرام کردن ماهیچه های باسن شما کمک می کند و در نتیجه اجازه می دهد تا زانوها کمی داخل شوند.

این کار مشکل انحراف زانو را با زمان درست می کند، به خصوص اگر به طور مرتب تمرینات ورزشی خود را انجام دهید. برای انجام این کار روی کمرتان دراز بکشید و سپس زانوهای خود را با پاهای خود خم کنید و روی زمین قرار دهید.

 

عمل جراحی انحراف زانو

در اغلب موراد عارضه انحراف زانو با حرکات اصلاحی و زانوبند تسکین می یابد اما برخی از انواع این عارضه بسیار پیشرونده هستند و به تدریج شدید و بیشتر می شوند به گونه ای که می توانند تمام مفصل زانو را در بر بگیرند در این صورت تنها راه درمان انحراف و کجی زانو انجام عمل جراحی است.

نوع جراحی برحسب شدت و نوع انحراف زانو متفاوت است.

جراحی زانوی پرانتزی

معمول ترین جراحی برای زانوی پرانتزی بکار می رود؛ جراحی استئوتومی بالای درشت نی است. جراح ارتوپد برای انجام این جراحی پس از برش زدن پوست مفصل، استخوان درشتی نی را با وسایلی در قسمت بالای آن به طور کامل کنترل شده می شکند.

 سپس دو قطعه بالا و پایین را در امتداد مناسب قرار میدهد بطوریکه در امتداد جدید، استخوان های ران و ساق تقریباٌ در یک امتداد قرار بگیرند. سپس استخوان ها باید مدتی در این وضعیت بمانند تا به هم جوش بخورند.برای آشنایی بیشتر با  این جراحی  مقاله  جراحی پای پرانتزی را مطالعه کنید.

زانوی ضربدری

انحراف زانو از نوع ضربدری

جراحی ضربدری زانو

جراحی برای درمان زانوی ضربدری به دو صورت اصلاح رشد و جراحی استئوتومی انجام می شود. که جراح ارتوپد بسته به شدت عارضه نوع جراحی را انتخاب می کند:

اصلاح رشد

جراحی هدایت رشد زانو با کمک قرار دادن یک صفحه فلزی کوچک در زانو برای اصلاح رشد انجام می شود.

این کار عموما برای کودکان در حال رشد در طول دوران نوجوانی انجام می‌شود. اصلاح فرم زانو به کمک این روش حدود دوازه ماه طول می کشد

استئوتومی یا جراحی برش استخوان

در این روش جراحی، جراح ارتوپد برای اصلاح زاویه پا و تحمل وزن پا به اصلاح شکل اقدام به برش استخوان پا می کند. جراحی برش استخوان برای زانوی ضربدری اغلب نتایج خوبی ارائه می‌دهد.

 پس جراحی نیز بیمار باید مدتی تحت نظر جلسات فیزیوتراپی قرار بگیرد.

 

جراحی اصلاح انحراف زانو

 

مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×