• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان چیست؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۱۹ دی ۱۴۰۲

بیماری پوکی استخوان ، بیماری ای است، که با تراکم کم استخوان و از دست دادن بافت استخوانی همراه است و این شرایط می تواند باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها شود.

بيماری پوکی استخوان

امروزه بیماری پوکی استخوان به دلیل مصرف مواد غذایی نامناسب و نحوه ی اشتباه زندگی ، در افراد زیادی در سنین مختلف ایجاد می گردد.

در این مقاله به بیماری پوکی استخوان می پردازیم.

استخوان دارای بافت زنده ای است که منظم بازسازی می شود. بافت های استخوانی قدیمی از بین می روند و بافت های جدید استخوانی جانشین آنها می شوند. استخوان انسان در کودکی ویژگی ارتجاعی و تحمل فشار بالاتری دارد و در طی زمان و افزایش سن، سفت و محکم می‌شود. این مساله در 20 سالگی، به حد بالای خود می‌رسد و بین 20 تا 35 سالگی، مقاومت استخوان به همان قوت باقی می‌ماند.

جریان استخوان سازی در بدن از زمان تولد شروع می شود و به طور متوسط تا حدود 35- 30 سالگی ادامه دارد و از آن پس، رو به کم شدن می رود و در نتیجه بافت استخوانی نازک تر و ضعیف‌تر می گردد.
بیماری پوکی استخوان ، با تراکم کم استخوان و از دست دادن بافت استخوانی همراه است و این شرایط می تواند باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها شود.

دكتر سيد عليرضا امين جواهری  ، جراح و متخصص ارتوپد  و فوق تخصص جراحی زانو و لگن از سوئیس هستند . شما عزیزان می توانید، برای كسب اطلاعات بيشتر و معاينه حضوری با دکتر ، از راه های زیر اقدام کنید:

شماره تماس:  71062400     -      09334131004   

کانال  اینستاگرام

 

علائم بیماری پوکی استخوان

از اصلی ترین علائم پوکی استخوان می توان به شکستگی اشاره کردبیشترین شکستگی در پوکی استخوان، در ناحیه مفصل ران در محل اتصال به لگن و در ستون فقرات، که معمولا وزن بدن را تحمل می کنند، اتفاق می افتد.
شکستگی های ناشی از پوکی استخوان به خصوص در سنین بالاتر جدی‌تر است و حتی می‌تواند کشنده باشد، از شکستگی های خطرناکِ ناشی از پوکی استخوان، شکستگی لگن است که در طی 50 سال آینده، آمار ابتلا به آن بیش از 3 برابر افزایش خواهد یافت ودر یک فرد سالمند شکستگی لگن تا چهار برابر خطر مرگ را بالاتر می برد.
در مراحل ابتدايی بيماری تنها علامت مي تواند درد ناشی از گرفتگی در استخوان ها یا عضلات و بطور خاص درد در ناحیه پایین کمر یا گردن شود.

شکستگی های ناشی از وارد شدن فشار به ستون فقرات می توانند باعث کوتاه شدن قد فرد و ایجاد یک حالت خمیده برای وی شوند که در اصطلاح به این مشکل قوز کمر گفته می شود.

پوکی استخوان

بیماری پوکی استخوان

علل ایجاد کننده بیماری پوکی استخوان

در موارد زیر خطر استئوپروز یا پوکی استخوان افزایش می یابد:

  1. جنسیت زن
  2.  سابقه خانوادگی پوکی استخوان
  3.  سفید پوست بودن
  4.  لاغری
  5.  کوتاه قدی
  6. یائسگی زودرس
  7.  دریافت پایین کلسیم
  8.  عدم تحرک
  9.  سیگار
  10.  مصرف بیش از دو نوشیدنی در روز
  11.  مصرف كورتون بمدت طولانب
  12.  مصرف طولانی مدت داروهای ضدتشنج
  13.  پركاری تيروئيد
  14.  مصرف مقادیر بسیار بالای پروتئین حیوانی
  15.  مصرف مداوم آنتی اسیدها
  16.  مصرف بیش از 2 فنجان قهوه در روز
  17.  سرب موجود درهوای آلوده‌
  18.  مصرف خوراکی‌هایی هم‌چون شکر و مواد خوراکی قنددار مانند نوشابه‌ها و شیرینی‌

تشخيص بیماری پوكي استخوان

پزشک ارتوپد معمولاً بررسی وضعیت بیماری را با توجه به تاریخچه بیمار شروع کرده و ابتلای فرد به پوکی استخوان یا قرار گرفتن وی در معرض ابتلا به این بیماری را مشخص می کند و اغلب از آزمایش خون برای تعیین سطح کلسیم، فسفر، ویتامین دی (D)، تستسترون، و عملکرد تیروئید و کلیه كمك می گيرد.
پزشک ارتوپد ممکن است از یک آزمایش خاص به نام آزمایش سطح تراکم استخوان برای اندازه گیری تراکم استخوانی در بخش های مختلف بدن استفاده کند.

آزمایش تعیین سطح تراکم مواد معدنی استخوانی می تواند به شناسایی ابتلا به پوکی استخوان قبل از ایجاد شکستگی کمک کند و امکان ایجاد شکستگی های بعدی استخوان را پیش بینی نماید.

روش های درمان بیماری پوكی استخوان

رژیم غذایی افراد مبتلا به  بیماری پوکی استخوان حتی در مواقعی که فرد از دارو برای کمک به آهسته کردن فرآیند از بین رفتن استخوان و پیش گیری از شکستگی آن استفاده می کند، از اهمیت خاصی برخوردار است. کلسیم نقش کلیدی در حفظ سلامت استخوان ها دارد.

به همین خاطر استفاده از مکمل های غذایی برای تامین سطح کلسیم مورد نیاز بدن می تواند یک روش مناسب برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان باشد. به هر حال بهترین روش برای تامین کلسیم از طریق مواد غذایی سرشار از کلسیم می باشد شامل :

  1.  محصولات لبنی کم چرب همچون شیر یا پنیر
  2. ماهی ساردین کنسرو شده در روغن
  3.  آب میوه های حاوی کلسیم و سایر مواد غذایی مانند آن
  4.  سبزيجات دارای برگ سبز تیره
  5. ویتامین دی (D) می تواند به بدن در استفاده از کلسیم به دست آمده از مواد غذایی کمک موثر نماید. بهترین منبع ویتامین دی (D) نور طبیعی خورشید است و قرار گرفتن به مدت 15 دقیقه در معرض نور خورشید بدون استفاده از کرم های ضد آفتاب، می تواند نیاز روزمره شما به این ویتامین را بر طرف نماید.

پوکی استخوان

بیماری پوکی استخوان

سایر انتخاب های قابل استفاده در این حالت به شرح زیر هستند:

  1.  ماهی سالمون، تون، قباد، ساردین
  2.  تخم مرغ
  3.  محصولات لبنی غنی شده مثل شیر
  4.  انجام فعالیت های حرکتی و ورزش می تواند تاثیر قابل توجه بر بهبود علائم بیماری داشته باشد.
  5.  فيزيوتراپی
  6.  روش درمان جایگزینی هورمون (HRT) یا جایگزینی هورمون استروژن (ERT) می تواند برای تعداد زیادی از زنان در دوران پس از یائسگی یا افرادی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به پوکی استخوان باشند، مفید و موثر باشد
  7.  داروی آلندرونات می تواند برای توقف فرآیند از بین رفتن استخوان مورد استفاده قرار گیرد.

 

در پايان؛ نوع رژیم غذایی و سبک زندگی هر شخص، روی کیفیت استخوان ها و پیشگیری از پوکی استخوان و آرتروز زانو تأثیر دارد. آگاهی از اصول تغذیه سالم و غنی از کلسیم و ویتامین D، به شما کمک می کند غذاهای سالم تری برای مصرف روزانه خود انتخاب کنید.

 


مطالب مشابه

نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن
نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن

علامت اصلی نقرس زانو، درد شدید است که اغلب در طول شب شروع می‌شود. حملات حاد نقرس زانو ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشند. معمولاً درد در 24 ساعت اول شروع حملات، به اوج خود می‌رسد. حملات حاد ممکن است به طور مکرر رخ دهند یا ممکن است سال‌ها از هم فاصله داشته باشند.

9 علت ضعف پا و نحوه درمان آن
9 علت ضعف پا و نحوه درمان آن

ضعف پا یا احساس درد و ناتوانی در پاها می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر کیفیت زندگی داشته باشد و فعالیت‌های روزمره مانند راه رفتن، ایستادن یا انجام کارهای ساده را مختل کند. این وضعیت ممکن است ناشی از عوامل مختلفی از مشکلات عضلانی و عصبی گرفته تا کمبودهای تغذیه‌ای باشد

روش های درمان پا درد - درمان های پزشکی و خانگی
روش های درمان پا درد - درمان های پزشکی و خانگی

پا درد می‌تواند فعالیت‌های روزمره فرد را تحت تأثیر قرار داده و کیفیت زندگی او را کاهش دهد. درمان پا درد بستگی به علت آن دارد و شامل روش‌های مختلفی از جمله استراحت، داروها، فیزیوتراپی، و در موارد شدیدتر، جراحی می‌باشد.

مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل زانو چقدر است؟
مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل زانو چقدر است؟

بهبودی بعد از جراحی تعویض زانو به عوامل مختلفی مانند نوع جراحی، وضعیت سلامت عمومی بیمار و رعایت دستورالعمل‌های پزشکی بستگی دارد. اگرچه نیاز به استراحت طولانی‌مدت در بستر وجود ندارد، اما پیروی از یک برنامه دقیق توانبخشی و استراحت مناسب می‌تواند به تسریع روند بهبودی و کاهش خطرات احتمالی کمک کند.

مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟
مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟

مدت زمان استراحت و محدودیت‌های فعالیت‌ها می‌تواند بسته به وضعیت جسمی هر فرد و نوع جراحی متفاوت باشد. در این دوران، توجه به دستورات پزشک، انجام تمرینات مناسب و صبر و شکیبایی برای بهبودی کامل از اهمیت زیادی برخوردار است.

علت درد پا چیست؟
علت درد پا چیست؟

درد پا یک علامت شایع با دلایل گوناگون است که ممکن است ناشی از استفاده بیش‌ازحد، ساییدگی، آسیب‌های ورزشی یا یک بیماری خاص باشد. این درد می‌تواند به‌صورت گرفتگی عضلانی، درد شبانه، یا احساس تیر کشیدن در پای چپ یا راست ظاهر شود.

15 علت درد کف پا در شب چیست؟
15 علت درد کف پا در شب چیست؟

دلایل متعددی می‌توانند موجب بروز درد پا در شب شوند که برخی به سبک زندگی مرتبط بوده و برخی دیگر ناشی از بیماری‌های مختلف هستند. خوشبختانه، روش‌های درمانی متنوعی برای کاهش این دردها وجود دارند.

مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن
مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن

در کنار مصرف دارو، رژیم غذایی متعادل می‌تواند واکنش‌های التهابی بدن که منجر به درد می‌شوند را کاهش دهد. همچنین، وزن سالم حاصل از تغذیه مناسب، فشار وارده بر مفاصل را کم کرده و سلامت لگن را تقویت می‌کند.

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×