• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درمان آرتروز زانو

درمان آرتروز زانو

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۲ بهمن ۱۴۰۲

درمان آرتروز زانو و ساییدگی مفصل به دو طریق جراحی و غیرجراحی انجام می شود البته در اغلب موارد این عارضه به کمک روش های غیرتهاجمی و غیرجراحی درمان می شود که به طور مفصل به آن‌ها پرداخته ایم.

هیچ درمان قطعی برای آرتروز زانو وجود ندارد، اما درمان می تواند به کاهش ناراحتی و کاهش آسیب کمک کند. همچنین می‌تواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد و به شما کمک کند تا فعالیت‌های روزانه‌تان را بهتر انجام دهید.

گزینه های درمانی شما به نیازهای فردی‌تان بستگی دارد که شامل سابقه پزشکی، سطح درد و تأثیر آرتروز بر زندگی روزمره شما می‌شود.

 

 

درمان آرتروز مفصل زانو بدون جراحی

بیماری آرتروز زانو درمان قطعی ندارد. اما پیشگیری از آرتروز زانو و کنتر علائم بیماری قابل انجام است. در برخی موارد پیشرفته نیز هنگامی که شخص توانایی راه رفتن خود را به طور کامل از دست می دهد و هیچ کدام از درمان های دارویی و غیر دارویی نیز موثر نمی باشند پزشک اقدام به تعویض مفصل زانوی بیمار می کند.

توجه داشته باشید که جراحی تعویض مفصل زانو همیشه به عنوان آخرین راه حل و آخرین گزینه درمانی محسوب می شود و انجام آن نیز طبق تشخیص متخصص ارتوپد صورت می پذیرد.

جراح ارتوپد پس از انجام معاینات دقیق و بررسی وضعیت بیماری شما، روش های درمان مخصوص به شما را برای درمان ساییدگی مفصل زانو طراحی می کند. درمان بیماری ساییدگی مفصل زانو در مراحل اولیه، روش های ساده و غیرجراحی است که از جمله برنامه های درمانی بدون جراحی مخصوص ساییدگی مفصل زانو عبارت‌اند از:

 

درمان ساییدگی مفصل زانو بدون جراحی

 

کاهش وزن

در اغلب موارد درمان های غیر دارویی و اصلاح سبک زندگی روش هایی موثر در درمان آرتروز و پیشگیری از ابتلا به آن به شمار می روند. همان طور که بیان شد آرتروز زانو درمان قطعی ندارد. اما می توان با به کار گیری روش هایی موثر از شیوع آن جلوگیری کرد. یکی از این راهکارها کاهش وزن می باشد.

افراد دارای اضافه وزن که مبتلا به آرتروز نیز هستند با رسیدن به وزنی ایده آل می توانند علائم بیماری آرتروز زانو را تا حد زیادی کاهش دهند. توجه داشته باشید که کاهش وزن باید تحت نظر متخصص تغذیه و طبق برنامه ای منظم انجام شود تا مشکلی برای بیمار به وجود نیاید.

 

پیاده روی

پیاده روی سریع یکی از موثرترین فعالیت هایی است که در دسترس همگان قرار دارد و هر فرد با هر شرایطی می تواند به آن بپردازد. پیاده روی در سلامت سالمندان مخصوصا افراد مبتلا به آرتروز، پوکی استخوان و بیماری های قلبی عروقی تاثیر مثبتی دارد. اما باید دقت شود که هنگام پیاده روی از کفش های مناسب استفاده شده و از راه رفتن روی سطوح ناهموار و دارای شیب زیاد نیز خودداری شود.

انجام ورزش های آبی نظیر ایروبیک در آب نیز برای افراد مبتلا به آرتروز مفید می باشد. همچنین افراد دارای اضافه وزن نیزمی توانند از ورزش هایی مانند دوچرخه ثابت بهره ببرند و به سلامت مفاصل زانوی خود کمک کنند.

 

ورزش کردن

ورزش های مخصوص آرتروز زانو با تاثیری که بر استحکام مکانیکی و تقویت عضلات مفصل زانو دارد می تواند بروی بهبودی و ترمیم غضروف ها تاثیر بگذارد. ورزش همچنین با افزایش گردش خون به انعطاف پذیری مفصل نیز کمک می کند. از جمله حرکات ورزشی موثر در درمان آرتروز زانو شامل:

 

ورزش های مخصوص زانو با تاثیری که بر استحکام مکانیکی و تقویت عضلات مفصل زانو دارد

 

حرکت کششی عضله همسترینگ

برای انجام این حرکت نیاز به یک باند یا پارچه ای بلند نیاز دارید تا پارچه را دور کف پا بیندازید؛ بدین صورت که دو سر پارچه را با دست گرفته و پارچه را دور کف پا بیاندازید؛ سپس شروع به کشیدن آن پارچه بکنید تا عضله پشت پا کشیده شود. این تمرین را به مدت 20ثانیه برای هر دو پای خود امتحان کنید.

 

انقباض عضله چهار سر ران

به پشت دراز بکشید و هر دو پا را کنار هم صاف روی زمین قرار دهید. حالا با انقباض عضله ی چهار سر ران پشت زانوی خود را به یک پد یا حوله فشار دهید و 5 ثانیه در حال انقباض نگه دارید.

 

حرکت کششی عضله پشت ساق پا با صندلی

برای انجام این حرکت در حالتی که در پشت صندلی قرار گرفته اید؛ با دو دست صندلی را نگه دارید. یکی از پا را جلو آورده و دیگری را کمی عقبتر نگه دارید. حال با فشار بر روی پاشنه یکی از پاها و با راست و خم شدن به جلو عضله ی ساق پای چپ را بکشید.

 

بالا بردن یک پا در حالت دراز کشیده

برای شروع این حرکت به پشت روی زمین دراز بکشید. پاها باید کشیده شده و دست‌ها در اطراف بدن قرار داشته باشد و با خم کردن زانوها، کف پاها برروی زمین قرار گرفته باشد. حالا یک پا را صاف کرده و به اندازه 30درجه بالا بروید. این کار را با هر دو پای خود انجام دهید و هر پا را می توانید5ثانیه نگه دارید.

 

استفاده از وسایل کمکی

استفاده از کفی یا زانوبندهای طبی نیز در کاهش علائم و درد ناشی از بیماری آرتروز موثر می باشد. این وسایل مانع اعمال فشار بیش از حد به زانو شده و در کاهش درد بیمار موثر می باشد. استفاده از وسایل کمکی مانند عصا یا واکر نیز در کاهش فشار وارد شده به زانو موثر می باشد. البته بهتر است قبل از استفاده از این وسایل با متخصص ارتوپد مشورت نمایید.

 

استفاده از تکنیک های فیزیوتراپی

روش های درمانی فیزیوتراپی می توانند در کاهش دردهای شدید آرتروز موثر باشند. این روش ها شامل گرما درمانی، سرما درمانی، الکتروتراپی و لیزر درمانی می باشد که هر یک به نوبه خود در کاهش علائم آرتروز زانو موثر می باشند. روش هایی مانند طب سوزنی نیز ممکن است در برخی افراد تاثیرات مثبتی بر جای گذارد اما هنوز به عنوان یک روش علمی و قطعی برای درمان آرتروز شناخته نشده است.

 

درمان دارویی

در برخی افراد روش های غیر دارویی موثر نبوده و به کاهش علائم بیماری منجرنمی شود. این گونه افراد مجبور به استفاده از داروهای مسکن مانند استامینوفن و داروهای ضدالتهابی می باشند. استفاده از پمادهای موضعی نیز می تواند تا حدی موثر واقع شود. از معروفترین داروهای ضد التهاب می توان به ایبوپروفن و آسپیرین اشاره کرد که همه ما با آن آشنایی داریم. این نوع داروها عموما از خاصیت ضددردی نیز برخوردارند و با کم کردن تورم و التهاب حاصل از آرتروز زانو در کاهش درد نیز بکار برده می شوند.

 

تزریقات مفصلی

تزریقات داخل مفصل زانو نیز یکی از رایج ترین روش های تسکین درد و بهبود عملکرد زانو در بیماران مبتلا به آرتروز زانو است. تزریق به درون مفصل زانو با کمک داروها و مواد طبیعی بسیاری انجام می شود که از پرکاربردترین و رایجترین آن می توان به تزریق کورتون درون مفصل، تزریق ژل یا هیالورونیک اسید و تزریق پی آر پی اشاره کرد.

 

کورتون

داروی کورتون به گونه ای طراحی شده است که شبیه به هومورن طبیعی بدن یعنی هومورن کورتیزول باشد؛ به کمک این تزریق، التهاب حاصل از آرتروز کاهش می یابد.

 

هیالورونیک اسید

این ماده به طور طبیعی و فشرده شده در مفصل زانو و سایر مفاصل بدن موجود است که این ماده موجب نگه داشتن آب در غضروف می شود. در مفصلی که در اثر آرتروز دچار آسیب شده است، میزان هیالورنیک اسید بسیار محدود بوده و به طور چشم گیری کاهش می یابد به همین جهت پزشک برای کاهش درد و افزایش انعطاف پذیری مفصل زانو ماده هیالورونیک اسید را مستقیم وارد مفصل زانو می کند.

 

روش پی آر پی

تزریق پی آر پی یا پلاسمای غنی شده از پلاکت یکی از روش های نوین تزریق مفصلی محسوب می شود و دارای تاثیر طولانی مدت نیز می باشد. در روش تزریق پی آر پی از خون خود بیمار برای درمان کردن استفاده می شود. در این روش، خون از خود بیمار گرفته شده و در سانتریفیوژ چرخانده می شود تا پلاکت خون از آن جدا شود. سپس پلاسمای غنی از پلاکت در ناحیه ی آسیب دیده ی بدن بیمار تزریق می شود.در افراد مبتلا به آرتروز خفیف و با سن کمتر از 70 سال که دارای اضافه وزن  و کم خونی نیز نیستند این روش به عنوان یک روش موثر به شمار می رود.

 

اوزون تراپی

اوزون تراپی یک روش پرکاربرد در درمان بیماری های مفصلی است که این درمان بوسیله سه گاز اتم اکسیژن صورت می گیرد. این گاز با خاصیت ضد التهابی که دارد باعث از بین رفتن التهاب مفصل ها شده و همین موضوع در بهبودی سریعتر بیماری بسیار موثر است. همچنین اوزون با افزایش جریان خون در مفصل شرایط را برای ترمیم بافت های آسیب دیده فراهم می آورد و بدین طریق سبب درمان بیماری آرتروز زانو می گردد.  این روش در مقایسه با روش پی آر پی دارای تاثیر کمتر و کوتاه تری نیز می باشد.

در روش پزشک مقدار بسیار کمی از گاز اوزون را به بدن انتقال می دهد. اوزون تزریق شده در بدن با تاثیری که در گردش خون دارد موجب افزایش ترمیم و بازسازی غضروف ها شده از این رو از ساییدگی زانو جلوگیری می کند.

 

درمان آرتروز زانو از طریق جراحی

جراحی آخرین روش درمان ساییدگی مفصل زانو است که هنگامی از این روش استفاده می شود که علائم درد و مشکلات بیمار با ورزش کردن، استفاده از دارو و دیگر روش های غیرجراحی تسکین نیابد. در این صورت جراح ارتوپد برای خلاصی بیمار از دردهای بوجود آمده در ناحیه زانو انجام عمل جراحی را پیشنهاد می دهد. از جمله روش های جراحی برای درمان آرتروز مفصل زانو عبارت‌اند از:

 

جراحی مفصل زانو

 

جراحی آرتروسکوپی

آرتروسکوپی زانو یک روش جراحی است که می تواند مشکلات در مفصل زانو را تشخیص و درمان کند. در طی این روش، جراح شما یک برش بسیار کوچک را انجام می دهد و یک دوربین کوچک به نام آرتروسکوپ را وارد زانوی شما می کند. سپس جراح می تواند یک مشکل را با زانو بررسی کند و در صورت لزوم با استفاده از ابزار کوچک درون آرتروسکوپ، مسئله را تصحیح کند.

 

جراحی استئوتومی

در صورتی که ساییدگی مفصل زانو موجب شکستگی مفصل شود در این صورت جراح به کمک جراحی استئوتومی اقدام به برداشتن و اره کردن استخوان شکسته شده می کند. هدف از انجام این جراحی این است شکل ساختار استخوان تغییر کند و طول استخوان تصحیح شود.

 

جراحی تعویض مفصل زانو

در صورتیکه درد زانو به قدری شدید باشد که زندگی روزمره بیمار را مختل کند و به هیچ کدام از درمان های قبلی جواب ندهد آخرین راه استفاده از جراحی تعویض مفصل زانو است.

در این روش، قسمت های شکسته شده استخوان از بدن خارج شده و به جای آنها یک مفصل مصنوعی قرار میگیرند. در برخی مواقع بین مفصل مصنوعی کار گذاشته شده، نوعی پلاستیک بسیار مقاوم گذاشته میشود تا بهتر بتوانند روی یکدیگر حرکت کنند.

 

انتخاب روش مناسب درمان برعهده پزشک ارتوپد می باشد و پزشک این تصمیم را با توجه به شرایط بیمار و میزان آسیب دیدگی زانوی او می گیرد. توجه داشته باشید که هر زانو دردی به معنی ابتلا به آرتروز نیست و باید معاینه دقیق و عکسبرداری انجام شود تا بتوان تشخیص قطعی داد.

 

منبع :

health.harvard.edu


مطالب مشابه

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟

درد کف پا در هنگام راه رفتن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفش‌های نامناسب، انجام فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پیاده‌روی‌های طولانی‌مدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوان‌ها، اعصاب، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های پا ناشی شود.

لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل

اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خود‌ایمنی می‌توانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راه‌حل مناسبی باشد.

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب

تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی خاصی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما برخی غذاها می‌توانند به کاهش التهاب (تحریک، درد، تورم) در بدن شما کمک کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیریت وزن که برای جلوگیری از فشار بیش‌ازحد بر مفاصل مهم است، کمک می‌کنند.

آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟
آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟

آرتریت سپتیک (آرتریت عفونی) معمولاً توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری، نوعی التهاب مفصلی است که توسط عفونت ایجاد می‌شود و مفصلی بزرگ در بدن مانند زانو یا مفصل ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟

استئوکندریت دیسکان انتهای استخوان در مفصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری باعث قطع جریان خون به بخشی از استخوان شده و باعث نرم و ضعیف شدن آن می‌شود. در نهایت، قسمت آسیب‌دیده از بقیه استخوان جدا شده و مقداری غضروف را نیز با خود می‌کشد و علامتی را در جایی که استخوان و غضروف جدا می‌شوند، باقی می‌گذارد.

لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام
لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام

لوپوس بیماری‌ای است که باعث التهاب در سراسر بدن می‌شود. در این بیماری خودایمنی، به جای این که سیستم ایمنی بدن از شما محافظت کند، به بدنتان آسیب می‌رساند.

نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری
نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری

نقرس کاذب، نوعی آرتریت است که باعث ایجاد حملات ناگهانی درد و تورم در مفاصل شما شده و به‌طور رسمی به‌عنوان بیماری رسوب کریستال پیروفسفات دی هیدرات کلسیم یا CPPD شناخته می‌شود. اما این بیماری به دلیل شباهت آن به نقرس معمولاً نقرس کاذب نامیده می‌شود.

نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن
نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن

علامت اصلی نقرس زانو، درد شدید است که اغلب در طول شب شروع می‌شود. حملات حاد نقرس زانو ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشند. معمولاً درد در 24 ساعت اول شروع حملات، به اوج خود می‌رسد. حملات حاد ممکن است به طور مکرر رخ دهند یا ممکن است سال‌ها از هم فاصله داشته باشند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×