• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
چگونه پوکی استخوان را تشخیص دهیم؟

چگونه پوکی استخوان را تشخیص دهیم؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۵ دی ۱۴۰۲

روند تشخیص پوکی استخوان شامل سابقه پزشکی ، معاینه فیزیکی و آزمایش های تشخیصی مانند تراکم استخوان ، اسکن تصویربرداری و ... یا آزمایش خون است.غربالگری فاکتورهای خطر پوکی استخوان برای زنان بالای 65 سال و مردان بالای 70 سال توصیه می شود.

معرفی انواع آزمایش های تشخیص پوکی استخوان

اگر پوکی استخوان به موقع تشخیص داده شود ، می توان آن را معالجه کرد و از وخیم تر شدن این بیماری جلوگیری کرد. با این حال ، بسیاری از افراد تا زمانی که عوارض ناشی از شکستگی را تجربه نکنند ، بیماری آنها تشخیص داده نمی شود. از آنجا که پوکی استخوان به طور کلی یک بیماری وابسته به سن است ، غربالگری برای همه زنان بالای 65 سال و مردان بالای 70 سال برای تعیین نیاز به آزمایش تشخیصی توصیه می شود.

ارزیابی پوکی استخوان می تواند تشخیص دهد که آیا پوکی استخوان یا استئوپروز به پیری طبیعی (استئوپروز اولیه) مرتبط است یا به یک مشکل سلامتی دیگر که بر رشد استخوان تأثیر می گذارد (پوکی استخوان ثانویه).

ارزیابی علائم خطر پوکی استخوان

غربالگری پوکی استخوان شامل اخذ تاریخچه پزشکی کامل و معاینه جسمی متمرکز بر شناسایی علائم بیماری و علائم مرتبط با عوارض آن است.
سابقه پزشکی عوامل خطر کلی را ارزیابی می کند ، مانند سابقه خانوادگی پوکی استخوان و مشکلات سلامتی که بتوانند زمینه ساز کاهش تراکم استخوان (ایجاد پوکی استخوان ثانویه) باشند.

معاینه فیزیکی موارد زیر را بررسی می کند:

  • انحنای قوز دار یا برجسته در قسمت فوقانی پشت (ستون فقرات توراسیک) با نام هایپرکیفوز یا کیفوز
  • افزایش گودی کمر در قسمت پشت کمر و شکم بیرون زده
  • از دست دادن قد کلی بدن

اگر فردی غربال شود و در معرض خطر پوکی استخوان قرار داشته و یا علائم ظاهری بیماری را داشته باشد ، آزمایش تشخیصی برای او تجویز می شود.

حتما بخوانید: علائم پوکی استخوان

تست های تشخیصی استئوپروز

برای تشخیص پوکی استخوان با استفاده از ارزیابی تراکم استخوان ، شکستگی مهره ها و شناسایی یا رد علل پوکی استخوان ثانویه ، ممکن است از آزمایشات زیر استفاده شود.

 

تست های تشخیصی استئوپروز

 

اسکن DEXA

بالاترین استاندارد تشخیص پوکی استخوان ، اسکن جذب اشعه ایکس دو انرژی (DEXA یا DXA) است که اسکن تراکم سنجی استخوان نیز نامیده می شود. این آزمایش تراکم استخوان را اندازه گیری می کند و به ویژه نشان دهنده تغییرات تراکم استخوان مرتبط با پوکی استخوان است.

اسکن DEXA فرایندی کاملاً ساده دارد:

  • بیمار به پشت روی تخت دراز می کشد دراز می کشد.
  • یک بازوی اسکن کننده بر روی بیمار حرکت می کند ، و دوز کم اشعه ایکس را به ستون فقرات کمر ، ران و یا مچ دست بیمار می تاباند. در بعضی از دستگاه ها ، بازو فقط شامل دتکتور است و منبع اشعه ایکس در زیر تخت دستگاه قرار دارد.
  • تصاویر حاصل از اسکن در کامپیوتری تولید می شوند که تراکم استخوان را اندازه گیری می کند.

نتایج اسکن DEXA با امتیازات T اندازه گیری می شوند که تراکم استخوان را با جمعیت بزرگسال جوان مقایسه می کند و با نمرات Z که تراکم استخوان را با جمعیت مشابه بیمار از نظر سن ، اندازه و جنسیت مقایسه می کند. این نتایج ممکن است نشان دهنده تراکم استخوان سالم ، تراکم استخوان تا حدودی پایین (استئوپنی) و تراکم استخوان بسیار پایین با خطر شکستگی بالا (استئروزیس یا پوکی استخوان) باشند.

هدف از اسکن DEXA این است که نشان دهد آیا بیمار به دلیل تراکم کم استخوان در معرض خطر شکستگی استخوان قرار دارد یا خیر. این اسکن بدون درد است و تابش اشعه در آن بسیار محدود است.

تصویربرداری از مهره ها

ممکن است از ناحیه پایین کمر (ستون فقرات لومبار) ، قسمت فوقانی پشت (ستون فقرات توراسیک) ، یا گردن (ستون فقرات سرویکال) تست اشعه ایکس معمولی گرفته شود تا شکستگی مهره ای تأیید شود. علاوه بر این ، از تصویربرداری مهره برای شناسایی هرگونه شکستگی در ستون فقرات که علائمی ایجاد نمی کنند ، استفاده می شود.

تست شکستگی مهره ممکن است همزمان با تست تراکم مواد معدنی استخوان ستون فقرات توراسیک و لومبار با دستگاه DEXA انجام شود. این دستگاه با تابش اشعه کمتری نسبت به اشعه ایکس استاندارد ، از ستون فقرات تصویر اشعه ایکس می گیرد.

آزمایش خون

برای ارزیابی موارد زیر می توان آزمایش خون داد:

  • سطح کلسیم یا کمبود آن
  • کمبود ویتامین D
  • سطح هورمون ها ، به ویژه استروژن ، هورمون پاراتیروئید (PTH) و گاهی تستوسترون.
  • مارکرهای بیوشیمیایی که نشانگر بازسازی و تشکیل استخوان هستند

علاوه بر این ، تست های آزمایشگاهی نیز برای رد کردن علل احتمالی پوکی استخوان ثانویه مانند پرکاری تیروئید یا دیابت استفاده می شوند. آزمایش خون برای تشخیص پوکی استخوان اولیه ممکن است صبح بعد از چند ساعت ناشتایی انجام شود ، چرا که در این زمان نشانگرهای بیوشیمیایی در بیشترین حد هستند.


منبع محتوا : spine-health

مطالب مشابه

درمان پوکی استخوان - انواع روش‌های درمانی
درمان پوکی استخوان - انواع روش‌های درمانی

درمان پوکی استخوان در اغلب موارد به کمک رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی قابل انجام است که تمامیه این روش ها به منظور کاهش تراکم استخوان و پیشگیری از شکستگی استخوان انجام می شود.

پیشگیری از پوکی استخوان - 10 روش برای جلوگیری از پوکی استخوان
پیشگیری از پوکی استخوان - 10 روش برای جلوگیری از پوکی استخوان

برای پیشگیری از پوکی استخوان روش های ساده زیادی وجود دارد که با عمل به آنها می توان از ابتلا به این بیماری در امان بمانیم. شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا با انواع روش جلوگیری از پوکی استخوان آشنا شوید.

پوکی استخوان زودرس | دلایل، راه های تشخیص و پیشگیری از آن
پوکی استخوان زودرس | دلایل، راه های تشخیص و پیشگیری از آن

پوکی استخوان زودرس یک بیماری است که در آن استخوان ها زودتر از موعد تراکم خود را از دست می دهند و در برابر کوچکترین ضربه ای بسیار ترد و شکننده می شوند.

درمان پوکی استخوان در سالمندان
درمان پوکی استخوان در سالمندان

درمان به موقع پوکی استخوان در افراد مسن بسیار اهمیت دارد زیرا شکستگی لگن از وخیم ترین عوارض این عارضه است که مشکلات متعددی را برای یک فر سالمند به وجود می آورد.شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا با ساده ترین روش های درمان پوکی استخوان در افراد مسن بیشتر آشنا شوید.

پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان چیست؟

بیماری پوکی استخوان ، بیماری ای است، که با تراکم کم استخوان و از دست دادن بافت استخوانی همراه است و این شرایط می تواند باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها شود.

پوکی استخوان و آرتروز چه تفاوتی دارند؟
پوکی استخوان و آرتروز چه تفاوتی دارند؟

آگاهی درباره تفاوت پوکی استخوان و آرتروز باعث میشود که تصمیمات درستی درباره بیماری های خود بگیریم و از روند رشد آن جلوگیری کنیم. پس در این مقاله برای افزایش آگاهی شما عزیزان در مورد مسائل استخوانی – عضلانی، به بیان تفاوت پوکی استخوان و آرتروز می پردازیم.

تاثیر ورزش بر پوکی استخوان
تاثیر ورزش بر پوکی استخوان

تاثیر ورزش بر پوکی استخوان بسیار حائز اهمیت می باشد. به گونه ای که توصیه می شود هر فرد توجه ویژه ای به انجام فعالیت های ورزشی در طول زندگی خود داشته باشد.

5 نشانه خاموش پوکی استخوان لگن
5 نشانه خاموش پوکی استخوان لگن

علائم پوکی استخوان لگن بسیار مرموز و پنهان می باشد و غالبا تا زمانی که هیچگونه شکستگی در استخوان رخ ندهد؛ هیچ نشانه ای ندارندو تنها با بررسی مکرر تراکم استخوان از وجود این بیماری در بدن آگاه شد.

خطرات و عوارض جدی پوکی استخوان
خطرات و عوارض جدی پوکی استخوان

شایع ترین عوارض پوکی استخوان شامل شکستگی لگن و مهره های کمر، محدودیت های حرکتی و قوز پشتی است که در صورت عدم تشخیص و درمان این عوارض میتواند به صورت هولناک ظاهر شود.

برای درمان پوکی استخوان به چه متخصص و دکتری مراجعه کنیم؟
برای درمان پوکی استخوان به چه متخصص و دکتری مراجعه کنیم؟

متخصص ارتوپد و فوق تخصص روماتولوژی از بهترین پزشکان و متخصصانی هستند که در زمینه تشخیص و درمان مشکلات مربوط به پوکی استخوان تخصص دارد.

مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟
مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟

مدت زمان استراحت و محدودیت‌های فعالیت‌ها می‌تواند بسته به وضعیت جسمی هر فرد و نوع جراحی متفاوت باشد. در این دوران، توجه به دستورات پزشک، انجام تمرینات مناسب و صبر و شکیبایی برای بهبودی کامل از اهمیت زیادی برخوردار است.

علت درد پا چیست؟
علت درد پا چیست؟

درد پا یک علامت شایع با دلایل گوناگون است که ممکن است ناشی از استفاده بیش‌ازحد، ساییدگی، آسیب‌های ورزشی یا یک بیماری خاص باشد. این درد می‌تواند به‌صورت گرفتگی عضلانی، درد شبانه، یا احساس تیر کشیدن در پای چپ یا راست ظاهر شود.

15 علت درد کف پا در شب چیست؟
15 علت درد کف پا در شب چیست؟

دلایل متعددی می‌توانند موجب بروز درد پا در شب شوند که برخی به سبک زندگی مرتبط بوده و برخی دیگر ناشی از بیماری‌های مختلف هستند. خوشبختانه، روش‌های درمانی متنوعی برای کاهش این دردها وجود دارند.

مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن
مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن

در کنار مصرف دارو، رژیم غذایی متعادل می‌تواند واکنش‌های التهابی بدن که منجر به درد می‌شوند را کاهش دهد. همچنین، وزن سالم حاصل از تغذیه مناسب، فشار وارده بر مفاصل را کم کرده و سلامت لگن را تقویت می‌کند.

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×