• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
بهترین روش‌های تشخیص پوکی استخوان: از آزمایش‌ها تا تصویر برداری

بهترین روش‌های تشخیص پوکی استخوان: از آزمایش‌ها تا تصویر برداری

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۱۶ بهمن ۱۴۰۳

روند تشخیص پوکی استخوان شامل سابقه پزشکی ، معاینه فیزیکی و آزمایش های تشخیصی مانند تراکم استخوان ، اسکن تصویربرداری و ... یا آزمایش خون است.غربالگری فاکتورهای خطر پوکی استخوان برای زنان بالای 65 سال و مردان بالای 70 سال توصیه می شود.

اگر پوکی استخوان به موقع تشخیص داده شود ، می توان آن را معالجه کرد و از وخیم تر شدن این بیماری جلوگیری کرد. با این حال ، بسیاری از افراد تا زمانی که عوارض ناشی از شکستگی را تجربه نکنند ، بیماری آنها تشخیص داده نمی شود. از آنجا که پوکی استخوان به طور کلی یک بیماری وابسته به سن است ، غربالگری برای همه زنان بالای 65 سال و مردان بالای 70 سال برای تعیین نیاز به آزمایش تشخیصی توصیه می شود.

ارزیابی پوکی استخوان می تواند تشخیص دهد که آیا پوکی استخوان یا استئوپروز به پیری طبیعی (استئوپروز اولیه) مرتبط است یا به یک مشکل سلامتی دیگر که بر رشد استخوان تأثیر می گذارد (پوکی استخوان ثانویه).

اگر عوامل خطر پوکی استخوان را دارید، مهم است که برای ارزیابی سلامت استخوان خود به پزشک مراجعه کنید.

غربالگری و معاینه اولیه

غربالگری پوکی استخوان شامل اخذ تاریخچه پزشکی کامل و معاینه جسمی متمرکز بر شناسایی علائم بیماری و علائم مرتبط با عوارض آن است.
سابقه پزشکی عوامل خطر کلی را ارزیابی می کند ، مانند سابقه خانوادگی پوکی استخوان و مشکلات سلامتی که بتوانند زمینه ساز کاهش تراکم استخوان (ایجاد پوکی استخوان ثانویه) باشند.

معاینه فیزیکی موارد زیر را بررسی می کند:

  • انحنای قوز دار یا برجسته در قسمت فوقانی پشت (ستون فقرات توراسیک) با نام هایپرکیفوز یا کیفوز
  • افزایش گودی کمر در قسمت پشت کمر و شکم بیرون زده
  • از دست دادن قد کلی بدن

اگر فردی غربال شود و در معرض خطر پوکی استخوان قرار داشته و یا علائم ظاهری بیماری را داشته باشد ، آزمایش تشخیصی برای او تجویز می شود.

حتما بخوانید: علائم پوکی استخوان

همچنین پزشک احتمالاً با استفاده از ابزار ارزیابی خطر شکستگی مانند FRAX خطر شکستگی استخوان های شما در آینده را تخمین می زند.

بسته به نتایج ارزیابی خطر شکستگی شما، ممکن است آزمایش تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) توصیه شود. در برخی از کشورها (به عنوان مثال، ایالات متحده)، آزمایش BMD برای همه زنان و مردان در سن 65 سالگی، صرف نظر از داشتن عوامل خطر توصیه می شود.

سنجش تراکم استخوان (BMD) چیست؟

سنجش تراکم استخوان یک روش ایمن، سریع و بدون درد برای بررسی ابتلای شما به پوکی استخوان و یا اینکه چقدر احتمال دارد در آینده به آن مبتلا شوید، است.

اشعه ایکس سنتی که برای شناسایی استخوان های شکسته (به عنوان مثال شکستگی ستون فقرات) استفاده می شود، نمی تواند BMD را اندازه گیری کند. BMD باید با تکنیک های تخصصی تری اندازه گیری شود. انواع مختلفی از تست های BMD در دسترس هستند، اما متداول ترین روش مورد استفاده و توصیه شده DXA نام دارد که مخفف عبارت جذب سنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه است. DXA نوعی اشعه ایکس است که قادر به تشخیص درصد بسیار کمی از کاهش استخوان است.

چطور انجام می شود؟

اسکن DEXA فرایندی کاملاً ساده دارد:

  • بیمار به پشت روی تخت دراز می کشد دراز می کشد.
  • یک بازوی اسکن کننده بر روی بیمار حرکت می کند ، و دوز کم اشعه ایکس را به ستون فقرات کمر ، ران و یا مچ دست بیمار می تاباند. در بعضی از دستگاه ها ، بازو فقط شامل دتکتور است و منبع اشعه ایکس در زیر تخت دستگاه قرار دارد.
  • تصاویر حاصل از اسکن در کامپیوتری تولید می شوند که تراکم استخوان را اندازه گیری می کند.

نتایج اسکن DEXA با امتیازات T اندازه گیری می شوند که تراکم استخوان را با جمعیت بزرگسال جوان مقایسه می کند و با نمرات Z که تراکم استخوان را با جمعیت مشابه بیمار از نظر سن ، اندازه و جنسیت مقایسه می کند. این نتایج ممکن است نشان دهنده تراکم استخوان سالم ، تراکم استخوان تا حدودی پایین (استئوپنی) و تراکم استخوان بسیار پایین با خطر شکستگی بالا (استئروزیس یا پوکی استخوان) باشند.

هدف از اسکن DEXA این است که نشان دهد آیا بیمار به دلیل تراکم کم استخوان در معرض خطر شکستگی استخوان قرار دارد یا خیر. این اسکن بدون درد است و تابش اشعه در آن بسیار محدود است.

نتایج تست DXA به چه معناست؟

عدد T در گزارش تراکم استخوان نشان می دهد که توده استخوانی شما چقدر با توده استخوانی یک بزرگسال سالم در بیست سالگی متفاوت است.

T-score با انحراف استاندارد (SD) اندازه گیری می شود و مشخص می کند که آیا توده استخوانی شما در محدوده طبیعی قرار دارد یا اینکه آیا شما مبتلا به استئوپنی (مرحله میانی از دست دادن استخوان بین تراکم طبیعی استخوان و پوکی استخوان) هستید یا پوکی استخوان (نمره T-score= -2.5 یا کمتر).

نتایج تست BMD

وضعیت

T-score لگن

نرمال

-1 و بالاتر

استئوپنی (کاهش جرم استخوان)

بین -1 و -2.5

استئوپروزیس (پوکی استخوان)

-2.5 یا کمتر

پوکی استخوان شدید

-2.5 یا کمتر و وجود حداقل یک ترک شکننده

اگر نتایج آزمایش BMD شما استئوپنی یا پوکی استخوان را نشان دهد، به طور خودکار به این معنی نیست که دچار شکستگی خواهید شد. تغییراتی در شیوه زندگی و تعدادی از درمان‌های موجود وجود دارد که پزشک ممکن است برای کاهش سرعت تحلیل استخوان و کمک به جلوگیری از شکستگی تجویز کند.

تست های تشخیصی استئوپروز

اشعه ایکس استخوان

اشعه ایکس استخوان تصاویری از استخوان های داخل بدن از جمله دست، مچ دست، بازو، آرنج، شانه، پا، مچ پا، ساق پا، زانو، ران، لگن، لگن یا ستون فقرات تولید می کند. این به تشخیص شکستگی استخوان ها که گاهی در نتیجه پوکی استخوان است کمک می کند.

ممکن است از ناحیه پایین کمر (ستون فقرات لومبار) ، قسمت فوقانی پشت (ستون فقرات توراسیک) ، یا گردن (ستون فقرات سرویکال) تست اشعه ایکس معمولی گرفته شود تا شکستگی مهره ای تأیید شود. علاوه بر این ، از تصویربرداری مهره برای شناسایی هرگونه شکستگی در ستون فقرات که علائمی ایجاد نمی کنند ، استفاده می شود.

تست شکستگی مهره ممکن است همزمان با تست تراکم استخوان ستون فقرات توراسیک و لومبار با دستگاه DEXA انجام شود. این دستگاه با تابش اشعه کمتری نسبت به اشعه ایکس استاندارد ، از ستون فقرات تصویر اشعه ایکس می گیرد.

سی تی اسکن ستون فقرات

سی تی اسکن ستون فقرات برای ارزیابی تراز و شکستگی انجام می شود. می توان از آن برای اندازه گیری تراکم استخوان و تعیین احتمال وقوع شکستگی مهره استفاده کرد.

MRI ستون فقرات

تست تصویربرداری رزونانس مغناطیسی از ستون فقرات برای ارزیابی شکستگی های مهره برای شواهد بیماری زمینه ای مانند سرطان و ارزیابی قدیمی یا جدید بودن شکستگی انجام می شود. شکستگی های جدید معمولاً پاسخ بهتری به درمان با ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی نشان می دهند.

آزمایش خون

برای ارزیابی موارد زیر می توان آزمایش خون داد:

  • سطح کلسیم یا کمبود آن
  • کمبود ویتامین D
  • سطح هورمون ها ، به ویژه استروژن ، هورمون پاراتیروئید (PTH) و گاهی تستوسترون.
  • مارکرهای بیوشیمیایی که نشانگر بازسازی و تشکیل استخوان هستند

علاوه بر این ، تست های آزمایشگاهی نیز برای رد کردن علل احتمالی پوکی استخوان ثانویه مانند پرکاری تیروئید یا دیابت استفاده می شوند. آزمایش خون برای تشخیص پوکی استخوان اولیه ممکن است صبح بعد از چند ساعت ناشتایی انجام شود ، چرا که در این زمان نشانگرهای بیوشیمیایی در بیشترین حد هستند.


منبع محتوا : spine-health

مطالب مشابه

درمان پوکی استخوان با روشها و داروهای جدید - آیا درمان قطعی دارد؟
درمان پوکی استخوان با روشها و داروهای جدید - آیا درمان قطعی دارد؟

درمان پوکی استخوان در اغلب موارد به کمک رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی قابل انجام است که تمامیه این روش ها به منظور کاهش تراکم استخوان و پیشگیری از شکستگی استخوان انجام می شود.

پیشگیری از پوکی استخوان - 10 روش برای جلوگیری از پوکی استخوان
پیشگیری از پوکی استخوان - 10 روش برای جلوگیری از پوکی استخوان

خوشبختانه بیماری پوکی استخوان از جمله اختلالاتی است که با اصلاح شیوه زندگی و مصرف برخی مواد غذایی مناسب و مورد نیاز استخوان میتوان از آن پیشگیری کرد .

پوکی استخوان زودرس در جوانان - علائم و روش های درمان
پوکی استخوان زودرس در جوانان - علائم و روش های درمان

پوکی استخوان زودرس یک بیماری است که در آن استخوان ها زودتر از موعد تراکم خود را از دست می دهند و در برابر کوچکترین ضربه ای بسیار ترد و شکننده می شوند.

پوکی استخوان در سالمندان - از تشخیص تا درمان
پوکی استخوان در سالمندان - از تشخیص تا درمان

درمان به موقع پوکی استخوان در افراد مسن بسیار اهمیت دارد زیرا شکستگی لگن از وخیم ترین عوارض این عارضه است که مشکلات متعددی را برای یک فر سالمند به وجود می آورد.شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا با ساده ترین روش های درمان پوکی استخوان در افراد مسن بیشتر آشنا شوید.

پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان چیست؟

بیماری پوکی استخوان ، بیماری ای است، که با تراکم کم استخوان و از دست دادن بافت استخوانی همراه است و این شرایط می تواند باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها شود.

پوکی استخوان و آرتروز چه تفاوتی دارند؟
پوکی استخوان و آرتروز چه تفاوتی دارند؟

آگاهی درباره تفاوت پوکی استخوان و آرتروز باعث میشود که تصمیمات درستی درباره بیماری های خود بگیریم و از روند رشد آن جلوگیری کنیم. پس در این مقاله برای افزایش آگاهی شما عزیزان در مورد مسائل استخوانی – عضلانی، به بیان تفاوت پوکی استخوان و آرتروز می پردازیم.

تاثیر ورزش بر پیشگیری و درمان پوکی استخوان: چه ورزش‌هایی مفیدند؟
تاثیر ورزش بر پیشگیری و درمان پوکی استخوان: چه ورزش‌هایی مفیدند؟

تاثیر ورزش بر پوکی استخوان بسیار حائز اهمیت می باشد. به گونه ای که توصیه می شود هر فرد توجه ویژه ای به انجام فعالیت های ورزشی در طول زندگی خود داشته باشد.

5 نشانه خاموش پوکی استخوان لگن
5 نشانه خاموش پوکی استخوان لگن

علائم پوکی استخوان لگن بسیار مرموز و پنهان می باشد و غالبا تا زمانی که هیچگونه شکستگی در استخوان رخ ندهد؛ هیچ نشانه ای ندارندو تنها با بررسی مکرر تراکم استخوان از وجود این بیماری در بدن آگاه شد.

چرا پوکی استخوان خطرناک است؟ بررسی عوارض و مشکلات احتمالی
چرا پوکی استخوان خطرناک است؟ بررسی عوارض و مشکلات احتمالی

شایع ترین عوارض پوکی استخوان شامل شکستگی لگن و مهره های کمر، محدودیت های حرکتی و قوز پشتی است که در صورت عدم تشخیص و درمان این عوارض میتواند به صورت هولناک ظاهر شود.

برای درمان پوکی استخوان به چه متخصص و دکتری مراجعه کنیم؟
برای درمان پوکی استخوان به چه متخصص و دکتری مراجعه کنیم؟

متخصص ارتوپد و فوق تخصص روماتولوژی از بهترین پزشکان و متخصصانی هستند که در زمینه تشخیص و درمان مشکلات مربوط به پوکی استخوان تخصص دارد.

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×