• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
پوکی استخوان و آرتروز چه تفاوتی دارند؟

پوکی استخوان و آرتروز چه تفاوتی دارند؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۰ دی ۱۴۰۲

آگاهی درباره تفاوت پوکی استخوان و آرتروز باعث میشود که تصمیمات درستی درباره بیماری های خود بگیریم و از روند رشد آن جلوگیری کنیم. پس در این مقاله برای افزایش آگاهی شما عزیزان در مورد مسائل استخوانی – عضلانی، به بیان تفاوت پوکی استخوان و آرتروز می پردازیم.

در این مقاله برای افزایش آگاهی شما عزیزان در مورد مسائل استخوانی – عضلانی، به بیان تفاوت پوکی استخوان و آرتروز می پردازیم.

بیماری پوکی استخوان

پوکی استخوان نوعی اشکال استخوانی و بیماری ageing می باشد که با بالا رفتن سن اتفاق می افتد. در این بیماری شاهد کاهش استخوان سازی می باشیم و به دنبال این امر تراکم و استحکام تمام استخوان های بدن فرد، رو به کاهش می رود.

شخص مبتلا به این بیماری دارای استخوان های ضعیف و شکننده می باشد. به طوری که ممکن است فرد با یک زمین خوردن ساده دچار شکستگی های شدید استخوانی شود.

 

عوارض پوکی استخوان

 

 

آرتروز چیست؟

در واقع آرتروز با از بین رفتن غضروف های بین مفصلی و آسیب دیدگی های استخوانی اتفاق می افتد. مفصل های زانو و لگن بیشتر در معرض بیماری آرتروز قرار می گیرند.

واجب است بدانیم؛ با شروع بیماری آرتروز لازم است تا این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد و اقدامات درمانی لازم برای درمان آرتروز  را مد نظر قرار داد.

درمان پوکی استخوان و آرتروز

 

درمان پوکی استخوان

درمان هایی برای کاهش سرعت تحلیل استخوان وجود دارد. این درمان ها بر روی ماتریکس استخوان عمل می کنند و  با اجازه به استخوان برای حفظ استحکام خود، از شکستگی جلوگیری کنند.

اما بهترین راه پیشگیری است.

با تغییر شیوه ی زندگی می توان از بروز پوکی استخوان تا حد زیادی جلوگیری کرد. به طور مثال مصرف مواد مغذی مانند شیر و سایر منابع غذایی حاوی کلسیم می توان استحکام استخوان ها را افزایش داد.

همانطور که در مقاله ی تاثیر ورزش بر پوکی استخوان بیان شد؛ انجام فعالیت های ورزشی مناسب می تواند قوای جسمانی راتقویت کند و سلامت فرد را تضمین کند. اما لازم به ذکر است تنها انجام فعالیت های ورزشی کافی نیست، بلکه تغذیه ی سالم راهکاری مکمل برای داشتن جسم قوی و سالم می باشد.

نمونه ای از درمان های اصلی:

  • بیس فسفونات هایی که می توانند مکانیسم تخریب استخوان را مهار کنند.
  • درمان بهینه پوکی استخوان، هر روشی که استفاده شود، نیازمند دریافت کلسیم و ویتامین D در بیمارانی است که دچار کمبود این ویتامین هستند.
  • استفاده از مسکن هایی که می توانند درد را تسکین دهند و علائم بیماری را مدریت کنند.
  • فعالیت بدنی کافی

عوارض پوکی استخوان

فرق پوکی استخوان و آرتروز 

درمان آرتروز زانو

هم دارویی هستند و هم غیر دارویی.

درد اغلب غالب است، مسکن ها اولین دارویی هستند که استفاده می شوند و علائم بیماری را درمان می کنند.

داروهای ضد استروئید کلاسیک  و داروهای ضد التهاب "نسل جدید" نیز تجویز می شود.
تزریق داخل مفصلی کورتیکواستروئیدها یا یک مایع چسبناک شبیه مایع سینوویال (ویسکو مکمل) نیز ممکن است در نظر گرفته شود. هدف آنها کاهش درد و/یا ارتقای تحرک بیمار است.
برای حفظ دامنه حرکتی، فعالیت بدنی متوسط توصیه می شود.
استراحت در طی مراحل شعله ور شدن بیماری  مفید است.
داروهای آهسته اثر

می توان روش های جراحی را برای جایگزینی مفاصل آسیب دیده غیر قابل جبران پیشنهاد کرد.
لازم ذکر است، آرتروز زانو اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می توان از تکنیک های ساده ای مانند: فیزیوتراپی و دارودرمانی برای رفع این عارضه استفاده کرد.

اما بالعکس اگر آرتروز پیشروی کند و شدت تخریب مفصل مورد نظر به قدری باشد که دیگر راهکارهای مذکور کارآمد نباشند، نیاز است تا با انجام جراحی تعویض مفصل زانو، عضو آسیب دیده را بهبود بخشید.

همانطور که در مقاله ی درمان آرتروز بیان کردیم؛ هیچگونه راهکار حدفاصلی مابین دارودرمانی و جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد. یعنی اگر بیمار به تکنیک های ساده ی درمانی مانند: فیزیوتراپی و مصرف داروهای مخصوص جواب نداد و بهبود پیدا نکرد لازم است تا مفصل تخریب شده با پروتزهای مصنوعی جایگزین شود.

حتما بخوانید: آرتروز زانو در جوانان

خلاصه مطلب

با توجه به مطالب فوق الذکر می توان تفاوت پوکی استخوان و آرتروز را فهمید. بیماری پوکی استخوان در واقع ناشی از کاهش استحکام استخوان ها اتفاق می افتد اما آرتروز عارضه ای می باشد که با تحلیل غضروف ایجاد می شود. بنابراین راه های درمانی مورد نظر، برای پوکی استخوان و آرتروز به دلیل تفاوت در بافت مورد هدف در این بیماری ها متفاوت می باشد.

 توصیه می شود تا با انتخاب متخصص ارتوپد مجرب و حاذق و تشخیص مناسب، بهترین راهکار درمانی را برای رفع بیماری های استخوانی و عضلانی انتخاب کنید.

 

مطالب مشابه

مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟
مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟

مدت زمان استراحت و محدودیت‌های فعالیت‌ها می‌تواند بسته به وضعیت جسمی هر فرد و نوع جراحی متفاوت باشد. در این دوران، توجه به دستورات پزشک، انجام تمرینات مناسب و صبر و شکیبایی برای بهبودی کامل از اهمیت زیادی برخوردار است.

علت درد پا چیست؟
علت درد پا چیست؟

درد پا یک علامت شایع با دلایل گوناگون است که ممکن است ناشی از استفاده بیش‌ازحد، ساییدگی، آسیب‌های ورزشی یا یک بیماری خاص باشد. این درد می‌تواند به‌صورت گرفتگی عضلانی، درد شبانه، یا احساس تیر کشیدن در پای چپ یا راست ظاهر شود.

15 علت درد کف پا در شب چیست؟
15 علت درد کف پا در شب چیست؟

دلایل متعددی می‌توانند موجب بروز درد پا در شب شوند که برخی به سبک زندگی مرتبط بوده و برخی دیگر ناشی از بیماری‌های مختلف هستند. خوشبختانه، روش‌های درمانی متنوعی برای کاهش این دردها وجود دارند.

مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن
مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن

در کنار مصرف دارو، رژیم غذایی متعادل می‌تواند واکنش‌های التهابی بدن که منجر به درد می‌شوند را کاهش دهد. همچنین، وزن سالم حاصل از تغذیه مناسب، فشار وارده بر مفاصل را کم کرده و سلامت لگن را تقویت می‌کند.

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×