• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
پوکی استخوان زودرس | دلایل، راه های تشخیص و پیشگیری از آن

پوکی استخوان زودرس | دلایل، راه های تشخیص و پیشگیری از آن

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۱۶ بهمن ۱۴۰۳

پوکی استخوان زودرس یک بیماری است که در آن استخوان ها زودتر از موعد تراکم خود را از دست می دهند و در برابر کوچکترین ضربه ای بسیار ترد و شکننده می شوند.

پوکی استخوان زودرس چگونه ایجاد می شود؟

پوکی استخوان بیماری شایعی است که باعث ضعیف شدن استخوان شده و خطر شکستگی را تا چندین برابر افزایش می دهد. متاسفانه امروزه به دلیل کاهش مصرف و دریافت ویتامین دی جوانان در معرض ابتلا به پوکی استخوان زودرس قرار دارند.

با اینکه بیشتر افراد بالای 50سال از این بیماری رنج می برند؛ اما امروزه به دلیل بی تحرک شدن جوانان و عدم استفاده از ویتامین دی و کلسیم توسط جوانان و نوجوانان، سن ابتلا به پوکی استخوان کاهش یافته و بیشتر افراد زیر 40سال درگیر این بیماری می شوند.

استخوان معمولا در سن بلوغ به حداکثر استحکام خود می رسد و پس از آن این سیر رو به کاهش می گذارد. بنابراین اگر به هر دلیلی در سنین بلوغ این فرآیند در استخوان ها بوجود نیاید و یا کمتر از حالت طبیعی باشد؛ فرد مستعد پوکی استخوان زودرس قرار می گیرد.

 

اگر به قطعه ای از استخوان توجه کنیم، بنظر سفت و سخت و انعطاف ناپذیر مینماید. امّا استخوان در حقیقت و در عموم افراد بطور مداوم در تغییر است. بعبارت دیگر بافت استخوان همواره در حال تجزیه و تولید میباشد. این فرآیند تا سن 30 سالگی ادامه دارد و بدین ترتیب بر جرم استخوان ها اضافه می شود.

در افراد سالم پس از آن تا چند سال فرآیند تجزیه و تولید استخوان حالت توازون دارد، اما از حدود سن 40 سالگی و بتدریج از جرم استخوان کاسته میگردد که این یک مکانیسم طبیعی و جزو فرآیند پیر شدن است.

 بنابراین میتوان گفت که پوکی استخوان یک بیماری است که در آن استخوان شدیداً تجزیه شده و یا از تراکم آن در طی سالهای گذشته بمیزان زیاد کاسته شده است.

پوکی استخوان زودرس در جوانان

مقایسه تراکم استخوان یک فرد جوان با یک فرد مسن

مهم ترین علت پوکی استخوان زودرس چیست؟

از جمله مهم ترین عواملی که فرد زیر 40سال را در معرض ابتلا به پوکی استخوان زودرس قرار می دهد شامل:

 

علت پوکی استخوان زودرس

 

پرکاری تیروئید

تمام سوخت و ساز بدن وابسته به هورمون هایی است که توسط غده تیروئید تولید، ذخیره و آزاد می شود. زمانی که این قسمت از بدن بیش از حد نیاز هورمون ترشح دهد؛ متابولیسم آن به هم ریخته و ممکن است صدمات جبران ناپذیری به انسان وارد شود. وقتی تیروئید پرکار می شود؛ در فرآیند جذب کلسیم توسط استخوان ها مشکل ایجاد می شود و در نتیجه بافت آنها شکننده و نرم خواهد شد.

مشکلات گوارشی و عدم جذب ویتامین ها

از آنجایی که محل برداشت و جذب ویتامین دی و کلسیم در دستگاه گوارش است از این رو در صورتی که اختلالی در روند جذب دستگاه گوارش اختلالی ایجاد شود جذب ویتامین با اختلال مواجه می شود و تراکم استخوان پایین می آید.

مصرف برخی دارو ها

داروهای شیمی درمانی، داروهای کورتون  و داروهای تیروئید از جمله داروهای هستند که احتمال ابتلا به  پوکی استخوان زودرس را تا چندین برابر افزایش می دهند.

 

بی تحرکی و کاهش فعالیت

بهتر است ساده به شما بگویم که اگر می خواهید استخوان قوی و محکمی داشته باشید؛ باید از آنها استفاده کنید. هر چه به استخوان ها نیروی بیشتر وارد شود قوی تر خواهد بود. عموما اغلب کسانی که بی تحرک هستند و فعالیت بدنی پایینی دارند بیشتر در معرض پوکی استخوان زودرس قرار می گیرند.

حتما مطالعه کنید :

اگر دوست دارید با علائم پوکی استخوان بیشتر آشنا شوید بر روی لینک زیر کلیک کنید.

کمبود ویتامین دی و کلسیم

ویتامین دی و کلسیم برای سلامت استخوان و افزایش تراکم استخوان بسیار ضروری است. کمبود ویتامن دی و کلسیم در کودکان می تواند احتمال ابتلا به پوکی استخوان زودرس در بزرگسالی را تا چندین برابر افزایش دهد.

سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان

با اینکه در بیماری پوکی استخوان وراثت نقش مهمی ندارد اما کمبود مواد ضروری همچون کلسیم و جسته بدنی هر شخصی از طریق وراثت انتقال پیدا می کند که همین عوامل احتمال ابتلا به پوکی استخوان را تا چندین برابر افزایش می دهد.

تشخیص پوکی استخوان زودرس

تشخیص پوکی استخوان زودرس با بررسی معاینه فیزیکی و انجام تست تراکم استخوان

راه های تشخیص پوکی استخوان زودرس

متاسفانه پوکی استخوان در مراحل ابتدایی هیچ گونه علامت و نشانه ای به همراه ندارد از این رو تشخیص آن در سنین پایین کمی دشوار است به همین جهت پیشنهاد می شود افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان دارد و یا به یکی از دلایلی که برای پوکی استخوان زودرس اشاره شد دچار هستند؛ هر چند ماه یکبار تست تراکم استخوان بدهند تا از وضعیت استخوان های خود اطاع یابند.

زمانی که شما برای تشخیص پوکی استخوان نزد پزشک بروید.؛ معمولاً پزشک برای تعیین اینکه شما در معرض ابتلاء به پوکی استخوان هستید، شرح حال و تاریخچه دقیق از جمله در مورد شیوه زندگی در سالهای گذشته یا داروهای مصرفی وسابقه پوکی استخوان یا سابقه شکستگی استخوانی از شما میپرسد.

سپس پزشک با توجه به شرح حال و معاینه بالینی ممکن است تستهای تکمیلی را درخواست نماید. در حال حاضر شایعترین متد جهت تشخیص پوکی استخوان اندازه گیری میزان تراکم استخوان توسط روش دنسیتومتری استخوان است. البته این روش میتواند تنها یک تصویر آنی از وضعیت استخوان را ارائه دهد.

استخوان سالم و استخوان مبتلا به پوکی استخوان زودرس

مقایسه وضعیت بدنی فرد سالم و فرد مبتلا به پوکی استخوان زودرس

راه های پیشگیری از پوکی استخوان زودرس

استخوان ها مهم ترین و ضروری ترین اعضای بدن هستند که هر چقدر قوی تر باشند؛ سلامت و تندرستی و تناسب اندام های بدن را بیشتر تامین می کند.

داشتن استخوان قوی یکی از راه های پیشگیری از ضعیف شدن استخوان و جلوگیری از  ابتلا به پوکی استخوان زودرس می باشد که برای دستیابی به استخوان ها قوی می توانید چنین راه ها و توصیه ها را رعایت کنید:

مکمل ها و غذاهایی حاوی کلسیم را در رژیم غذایی خود بگنجانید

از آنجایی که کلسیم وظایف مهم و متعددی در بدن ایفا می کند اگر شما به اندازه کافی این ماده معدنی را از برنامه غذایی خود دریافت نکنید و میزان آن در سرم خونتان کاهش یابد، بدن از کلسیم ذخیره در استخوان ها برداشت می کند و اگر این امر ادامه یابد به مرور زمان سبب پوکی استخوان ها و تخریب استخوان ها می گردد. پس عدم دریافت کلسیم به میزان کافی از برنامه غذایی یکی از دلایل بروز پوکی استخوان می باشد.

ویتامین دی را فراموش نکنید

ویتامین دی یکی از ویتامین های مورد نیاز بدن است که نقش مهمی در پیشگیری و هچنین درمان پوکی استخوان ایفا می کند. این ویتامین ها در اثر برخورد اشعه خورشید به پوست و از طریق غذا به بدن می رسد. ویتامین دی با تاثیری که در جذب بهتر و سریعتر کلسیم دارد نقش مهمی در پیشگیری از پوکی استخوان برعهده دارد.

تاثیر ویتامین دی بر پیشگیری از پوکی استخوان زودرس

پیشگیری از پوکی استخوان زودرس با مصرف ویتامین دی

ورزش را در برنامه زندگی خود بگنجانید

طبق تحقیقات بدست آمده تاثیر ورزش بر استحکام استخوان ها به ویژه در جوانان بسیار موثر تر از تاثیر کلسیم در استحکام استخوان ها است.

به طور کلی اگر می خواهید استخوان قوی داشته باشید باید از آنها استفاده کنید هر چقدر به استخوان ها نیروی بیشتری اعمال شود قویتر می شود به همین جهت بسیاری از کسانی که فعالیت بدنی کمی دارند و کم راه می روند سرعتر به تراکم استخوان دچار می شوند.

ورزش باعث می شود فرآیند نوسازی استخوان سریعتر انجام شود و بدین ترتیب تراکم استخوان نیز بیشتر می شود.

بهترین فعالیت های بدنی و ورزشی برای بدن عبارتند از دویدن، جهیدن، کوه نوردی، ورزش های تیمی مثل فوتبال، بسکتبال و والیبال، ورزش های آئروبیک، تنیس و دیگر ورزش های با راکت، اسکی، اسکیت و ورزش های رزمی

سیگار کشیدن را ترک کنید

سیگار یک عامل بسیار مهم در ایجاد پوکی استخوان زودرس در افراد سیگاری است که با تغییراتی که در نفوذپذیری غشای سلولی ایجاد می کند باعث افزایش غلظت کلسیم خون در بدن و مانع از جذب و ذخیره سازی آن در استخوان ها می شود.

نیکوتن و توکسین موجود در سیگار بر میزان هورمون های بدن اثر می گذارند به گونه ای که موجب کاهش هورمون استروژن در زنان و کاهش هورمون تستوسترون در مردان می شود.


مطالب مشابه

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟

درد کف پا در هنگام راه رفتن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفش‌های نامناسب، انجام فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پیاده‌روی‌های طولانی‌مدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوان‌ها، اعصاب، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های پا ناشی شود.

لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل

اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خود‌ایمنی می‌توانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راه‌حل مناسبی باشد.

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب

تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی خاصی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما برخی غذاها می‌توانند به کاهش التهاب (تحریک، درد، تورم) در بدن شما کمک کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیریت وزن که برای جلوگیری از فشار بیش‌ازحد بر مفاصل مهم است، کمک می‌کنند.

آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟
آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟

آرتریت سپتیک (آرتریت عفونی) معمولاً توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری، نوعی التهاب مفصلی است که توسط عفونت ایجاد می‌شود و مفصلی بزرگ در بدن مانند زانو یا مفصل ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟

استئوکندریت دیسکان انتهای استخوان در مفصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری باعث قطع جریان خون به بخشی از استخوان شده و باعث نرم و ضعیف شدن آن می‌شود. در نهایت، قسمت آسیب‌دیده از بقیه استخوان جدا شده و مقداری غضروف را نیز با خود می‌کشد و علامتی را در جایی که استخوان و غضروف جدا می‌شوند، باقی می‌گذارد.

لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام
لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام

لوپوس بیماری‌ای است که باعث التهاب در سراسر بدن می‌شود. در این بیماری خودایمنی، به جای این که سیستم ایمنی بدن از شما محافظت کند، به بدنتان آسیب می‌رساند.

نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری
نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری

نقرس کاذب، نوعی آرتریت است که باعث ایجاد حملات ناگهانی درد و تورم در مفاصل شما شده و به‌طور رسمی به‌عنوان بیماری رسوب کریستال پیروفسفات دی هیدرات کلسیم یا CPPD شناخته می‌شود. اما این بیماری به دلیل شباهت آن به نقرس معمولاً نقرس کاذب نامیده می‌شود.

نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن
نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن

علامت اصلی نقرس زانو، درد شدید است که اغلب در طول شب شروع می‌شود. حملات حاد نقرس زانو ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشند. معمولاً درد در 24 ساعت اول شروع حملات، به اوج خود می‌رسد. حملات حاد ممکن است به طور مکرر رخ دهند یا ممکن است سال‌ها از هم فاصله داشته باشند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×