• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
 انواع تست های تشخیص پارگی و آسیب دیدگی مینیسک زانو

انواع تست های تشخیص پارگی و آسیب دیدگی مینیسک زانو

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۲۹ بهمن ۱۳۹۸

تشخیص پارگی مینیسک زانو به روش های مختلفی انجام میشود اما پزشک قبل از هر تستی زانوی سالم را با زانوی آسیب دیده مقایسه میکند و بعد از آن برای اطمینان بیشتر تست های مختلف را امتحان میکند، که در این مطلب به این روش ها می پردازیم.

مینیسک چیست ؟

مینیسک بافتی غضروف مانند داخل زانو می باشد که باعث روان شدن و سهولت حرکت استخوان ساق و ران می باشد. در واقع مینیسک به تقویت و سلامت کلی مفصل زانو کمک می کند. هر یک از زانوهای انسان شامل دو مینسک داخلی  و خارجی است.

مینسک ها ضربات ناگهانی وارده به زانو را جذب می کنند و به تثبیت و پایداری مفصل زانو کمک می کنند. بدون وجود مینیسک فشار زیادی ناشی از وزن انسان روی استخوان ران و زانو تحمیل می شود که این فشار اضافی به مرور زمان باعث تخریب و ساییدگی مفاصل شده و منجر به بیماری های گوناگونی مانند آرتروز زانو می شود و مشکلات بسیاری را برای افراد به همراه دارد.

 

انواع پارگی مینیسک زانو

 

دلایل پارگی مینیسک

به صورت کلی می توان گفت دو نوع پارگی مینیسک زانو وجود دارد. یک نوع پارگی که در اثر برخورد و وارد شدن ضربه به زانو ایجاد می شود و نوع دیگر آن که در اثر بیماری های زمینه ای مانند آرتریت به وجود می آید.

صدمات وارده به زانو شامل انواع تروماها و حوادثی مانند پیچ خوردگی در ورزش می باشد که طی آن زانو آسیب می بیند و در صورت شدت ضربه وارده مینیسک زانو دچار پارگی می شود. اما منظور از بیماری های زمینه ای تخریب تدریجی مفصل زانو می باشد  که معمولا در دوندگان مشاهده می شود. مثلا هنگامی که ساق پای فرد جهت انجام فعالیت مورد نظر به حد کافی قوی نباشد باعث از بین رفتن مینسک به مرور زمان می شود.

صدمات وارد شده به مینیسک زانو در اکثر افراد مخصوصا ورزشکاران شیوع بسیاری دارد و یکی از دلایل رایج جراحی زانو در ورزشکاران همین آسیب دیدگی و پارگی مینیسک می باشد.

 

صدمات وارد شده به مینیسک زانو در اکثر افراد مخصوصا ورزشکاران شیوع بسیاری دارد

 

شایع ترین علائم پارگی منیسک زانو که اغلب بیماران نیز از آن شکایت دارند شامل درد، آب آوردن زانو، قفل شدن ناگهانی زانو و خالی کردن و بی ثباتی زانو می باشد. لازم به ذکر است که برخی بیماری ها نیز علائمی مشابه پارگی منیسک دارند و فرد دردی شبیه به درد پاره شدن منیسک را تجربه می کند. اما در حقیقت این درد ناشی از بیماری دیگری مانند آرتروز، آسیب دیدگی رباط ها یا سایر بیماری های مفصل زانو می باشد که تشخیص آن بر عهده متخصص ارتوپد بوده و مسلما روش درمان نیز متفاوت می باشد.

 

علائم پارگی مینیسک

  •  تورم و احساس درد شدید در زانو به ویژه هنگام خم و راست کردن آن
  •  احساس ترکیدن زانو پس از جراحت

 

علائم پارگی مینیسک

 

 انواع مختلف درد در قسمت های مختلف زانو :

 

تشخیص پارگی مینیسک

هنگام مراجعه به پزشک اولین قدم معاینه فیزیکی بیمار و تست های بالینی شامل خم و راست کردن زانو برای سنجش میزان درد بیمار می باشد که بستگی به میزان پارگی و آسیب دیدگی مینیسک زانو دارد.

پزشک زانوی آسیب دیده بیمار را با زانوی سالم مقایسه می کند و زانو را از لحاظ علائم پارگی منیسک مانند تورم و درد و میزان مایع مفصلی نیز مورد ارزیابی قرار می هد. اگر زانو قفل نکرده باشد پزشک آن را خم و راست کرده و میزان سفتی و دامنه حرکتی و صدای مفصل زانو را نیز بررسی می کند. در مرحله بعدی معاینه، پزشک جهت تشخیص دقیق تر و مشاهده میزان پارگی مینسک از بیمار تست ام آر آی یا سی تی اسکن می گیرد. ام آر آی رایج ترین روش برای تشخیص ضایعات مینیسک است و دقت تشخیص بالایی نیز دارد.

انواع تست های تشخیصی مینیسک شامل موارد زیر می باشد :

 

انواع تست های تشخیصی مینیسک

 

 تست تندرنس خط مفصلی ( Joint Line Tenderness )

بررسی وجود تندرنس موضعی در خط مفصلی اصلی ترین و مهم ترین تست بررسی پارگی و آسیب دیدگی مینیسک زانو می باشد. جهت انجام این تست پزشک زانوی بیمار را از قسمت مدیال یا لترال در خط مفصلی بین فمور و کندیل های تیبیا لمس می کند و احساس درد در این لمس نوعی یافته مثبت تلقی می شود.

تست پارگی مینیسک زانو

تست مک موری برای ارزیابی پارگی مینیسک زانو

 تست مک موری ( McMurray test )

تست مک موری در صورت مثبت بودن احتمال پارگی مینیسک زانو را تا حد زیادی افزایش می دهد. جهت انجام این تست بیمار به پشت روی تخت دراز می کشد. پزشک در ابتدا زانوی بیمار را خم کرده، با یک دست خود زانو را گرفته و با دست دیگر خود کف پای بیمار را به طرف چپ می چرخاند و پس از آن زانوی بیمار را به آسانی صاف می کند.

اگر در حین صاف کردن زانو زانوی بیمار صدا ایجاد کند و یا بیمار دردی ناگهانی را احساس کند  نتیجه آزمایش مثبت بوده و به معنی پارگی و آسیب دیدگی منیسک می باشد. توجه به این نکته نیز ضروری می باشد که تست مک موری مثبت همیشه علامت آسیب دیدگی مینیسک نیست و آسیب دیدگی منیسک هم همواره شامل نتیجه مثبت تست مک موری نمی باشد.

 تست تسالی ( Thessaly test )

تست تسالی یک روش ارزشمند و با دقت تشخیص بالا جهت معاینه فیزیکی مبتلایان به آسیب دیدگی های حاد زانو می باشد. طبق تحقیقات و مقایسه های انجام شده نتیجه تست تسالی نسبت به تست های مک موری و یافتن تندرنس در خط مفصلی دقیق تر می باشد. جهت انجام این تست بیمار ایستاده و کف پای خود را روی زمین قرار داده است. در همین حالت پزشک دست های بیمار را در وضعیت صاف و کشیده می گیرد و از بیمار در خواست می کند که یکی از  زانوهای خود را 20 درجه خم کرده و سه مرتبه حرکت چرخشی به داخل و خارج را انجام دهد.

تست ارزیابی پارگی مینیسک زانو

ارزیابی پارگی مینیسک زانو با تست اپلی

 تست فشار دادن اپلی یا آزمون ساییدگی زانو ( Apley test )

جهت انجام این تست بیمار به شکم خوابیده و زانوی خود را 90 درجه خم می کند. سپس پزشک با قراردادن محکم زانوی خود یا دست روی ران بیمار، ران را ثابت می کند. در همین حین پای بیمار را گرفته و ضمن چرخاندن تیبیا به داخل و خارج یک نیروی فشارنده هم به سمت پایین وارد می کند.

در این هنگام اگر بیمار احساس درد داشته باشد نتیجه تست مثبت بوده و بیمار دچار آسیب دیدگی مینیسک زانو شده است.

در صورتی که نتیجه ام آر آی نشان دهنده آسیب دیدگی مینیسک بود ولی نتایج سایر تست های تشخیص که در بالا توضیح دادیم منفی بودند وعلائم بالینی بیمار نیز شباهتی به آسیب مینیسک نداشت به احتمال قوی مشکل بیمار ارتباطی با پارگی منیسک نداشته و باید معاینات دیگری روی بیمار صورت گیرد تا تشخیص دقیق تر حاصل شود.

مطالعه بیشتر: جراحی مینیسک زانو با لیزر 

درمان پارگی مینیسک

روش های درمان پارگی مینسیک زانو شامل دو روش کلی جراحی و غیر جراحی می باشد که متخصص ارتوپد با توجه به وضعیت فیزیکی و سلامتی بیمار و همچنین میزان آسیب دیدگی مینیسک روش مناسب را انتخاب کرده و اقدام به درمان بیمارمی کند.

روش های درمان غیر جراحی پارگی مینسیک

  •  بیمار فورا پس از آسیب دیدگی و احساس درد در زانوی خود باید استراحت کرده و فعالیت خود را متوقف کند.
  •  ممکن است پزشک از شما بخواهد که برای مدتی از عصای زیر بغل یا عصا یا واکراستفاده نمایید تا فشار ناشی از وزن روی  زانوی آسیب دیده تحمیل نشود.
  •  مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک جهت کاهش درد و تورم مفصل  زانو
  •  استفاده از کمپرس یخ روی ناحیه دردناک زانو
  •  استفاده از بریس یا زانو بند طبی
  •  قرار دادن زانو در حالت استراحت کمی بالاتر از سطح قلب مانع  تورم و آب آوردن زانو می شود.
  •  انجام نرمش ها و حرکات اصلاحی ارائه شده توسط پزشک متخصص و زیر نظر یک فیزیوتراپیست با تجربه. اشتباه و سهل انگاری در انجام این تمرینات ممکن است باعث بروز آسیب مجدد به زانوی فرد نیز بشود.

درمان جراحی پارگی مینسک

در صورتی که آسیب دیدگی یا پارگی منیسک شدید باشد و با استفاده از روش های بالا درمان نشود پزشک اقدام به جراحی زانوی بیمار کرده و از این طریق مینسک آسیب دیده را ترمیم می کند. جراحی پارگی مینیسک زانو از طریق آرتروسکوپی صورت می پذیرد که یک روش کم تهاجم بوده و دوره نقاهت کوتاه تری نیز دارد.


مطالب مشابه

علت صدا دادن مفاصل (کریپتوس)
علت صدا دادن مفاصل (کریپتوس)

صدا دادن مفاصل بدن یا کریپتوس میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اما نکته قابل توجه این است که اگر این صدا دادن همراه با درد باشد باید جهت بررسی آن به پزشک مراجعه شود.

روش های کاربردی برای درمان درد ساق پا در خانه
روش های کاربردی برای درمان درد ساق پا در خانه

درمان درد ساق پا به روش های مختلفی امکان پذیر است. برای درمان درد ساق پا می توان انجام فعالیت هایی مانند دویدن و پیاده روی را کاهش داد و یا حذف کرد و به جای آن از شنا و دوچرخه سواری بهره برد.

15 علت درد کف پا در شب چیست؟
15 علت درد کف پا در شب چیست؟

دلایل متعددی می‌توانند موجب بروز درد پا در شب شوند که برخی به سبک زندگی مرتبط بوده و برخی دیگر ناشی از بیماری‌های مختلف هستند. خوشبختانه، روش‌های درمانی متنوعی برای کاهش این دردها وجود دارند.

مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن
مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن

در کنار مصرف دارو، رژیم غذایی متعادل می‌تواند واکنش‌های التهابی بدن که منجر به درد می‌شوند را کاهش دهد. همچنین، وزن سالم حاصل از تغذیه مناسب، فشار وارده بر مفاصل را کم کرده و سلامت لگن را تقویت می‌کند.

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟

میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن به‌تنهایی معیار تعیین‌کننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته می‌شوند.

خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن

. یکی از مهم‌ترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، به‌ویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • فاطمه همایونی

    سلام وقت تون بخیر اقای دکتر من مینیسک زانوم پاره شده ۲۳ سالمه طی فرایند دارو و ورزش خوب نشدم دوباره درد زانو رو دارم پام خواب میره قفل مبشه تعادل ندارم توی راه رفتن نیاز به عمل دارم؟؟

    مدیر سایت

    خدا قوت احتمالا شما نیاز به عمل دارید البته برای قطعیت این موضوع شما حتما باید معاینه ، ام آر آی و شرح حال با هم سنجیده بشه.

  • مرضیه رضایی

    سلام چهارماهه که زانوم آسیب دیده به علت برخوردشدید به زمین از دارو و تزریق ژل استفاده کردم اما هنوز هم گاهی سوزش و درد دارد چه کنم ؟؟

    مدیر سایت

    خدا قوت شما کنار این مکمل ها حتما فیزیوتراپی و ورزش هم باید انجام بدید و ام آر آی زانو هم باید بگیرید.

  • شاهو زارعی

    سلام خسته نباشید زانوم دو ماه پیش اسیب دید و نمی تونستم کامل صاف کنم ولی طی یه مدت کم کم صاف شد ولان یکمی درد دارم و وقتی میخوام صافش کنم صدای ترکیدن میده و بعد صاف میشه ممنون میشم راهنماییم کنید با تشکر

    مدیر سایت

    خدا قوت احتمال پارگی مینیسک و گیرکردن مینیسک وجود دارد حتما باید معاینه بشید تا ام آر آی زانو انجام بشه

  • مبين

    سلام خسته نباشيد 19 سالمه واليباليسم بعد از تمرين هر دو زانو در جلو زانو احساس درد ميکنم وقتي خم و راست ميشه تق تق ميکنه ولي درد ندارد ولي وقتي زانوم راست باهش درد دارد

    مدیر سایت

    خدا قوت برای این مشکل باید برای شما تزریق هیالورونیک اسید داخل مفصل تزریق بشه.

×