• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
روش های کاربردی برای درمان درد ساق پا در خانه

روش های کاربردی برای درمان درد ساق پا در خانه

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۸

درمان درد ساق پا به روش های مختلفی امکان پذیر است. برای درمان درد ساق پا می توان انجام فعالیت هایی مانند دویدن و پیاده روی را کاهش داد و یا حذف کرد و به جای آن از شنا و دوچرخه سواری بهره برد.

درمان اصلی درد ساق پا استراحت می باشد و باید از انجام هر گونه فعالیتی که موجب تشدید این درد می شود پرهیز کرد. عموما این افراد در هنگام خواب دردهای شدید را احساس می کنند. البته علت درد ساق پا هنگام خواب بستگی به عوامل دیگری دارد که در مقاله جداگانه ای به طور مفصل به بررسی آن پرداخته ایم.

جهت درمان درد ساق پا می توان انجام فعالیت هایی مانند دویدن و پیاده روی را کاهش داد و یا حذف کرد و به جای آن از شنا و دوچرخه سواری بهره برد.

برای کاهش درد و التهاب ساق پا می توان از کمپرس یخ نیز استفاده کرد. به این صورت که یک فنجان یخ را روی ساق پای خود حرکت دهید و یا دو کیسه یخ روی محل درد بگذارید. 

 

راه های درمان درد ساق پا

 

بالا بردن پا نیز باعث کاهش درد و تورم ساق پا می شود. در حالتی که نشسته اید پای خود را بلند کرده  و روی صندلی مقابل خود به صورت مستقیم قرار دهید. همچنین می توانید هنگام دراز کشیدن روی تخت یا کاناپه زیر پای خود بالشی قرار دهید تا پای شما کمی بالاتر از سطح بدنتان قرار گیرد.

استفاده از داروهای مسکن و ضدالتهاب نیز در تسکین درد موثر هستند. البته این داروها زمانی تاثیر گذار هستند که بلافاصله پس از شروع درد و به صورت منظم مصرف شوند. داروهای ضد التهاب ممکن است عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشند مانند درد و خونریزی شکم که مهم ترین این عوارض است. بنابراین پیش از مصرف این داروها حتما باید با پزشک متخصص مشورت کرد.به ویژه بیمارانی که سابقه آسم، فشار خون بالا و ناراحتی قلب و کلیه هستند نباید مصرف خودسرانه داشته باشند.

درمان درد ماهیچه ساق پا با توجه به دلایل آن متفاوت می باشد و معمولا با استراحت و درمان مناسب بهبود می یابد. اما ممکن است به خاطر وجود یک مشکل اصلی در بدن مجدد عود کند که بهتر است حتما به پزشک متخصص مراجعه شود تا با ارزیابی فاکتورهایی خاص علت اصلی درد ساق پا تشخیص داده شده  و درمان مناسب صورت گیرد.

به طور مثال ممکن است پزشک وضعیت پاها، ساق پا، مچ و کف پای بیمار را مورد بررسی قرار دهد و به این نتیجه برسد که ریشه اصلی درد، چرخش بیش از حد پا به داخل یا پوشیدن کفش ورزشی نامناسب می باشد . بنابراین به بیمار توصیه می کند از کفی طبی استفاده کند.

درمان گرفتگی عضلانی

جهت رفع گرفتگی عضلات ساق پا، صاف نگه داشتن و کشیدن پا به طرف جلو می تواند موثر باشد.

کشش و ماساژ عضلات نیزمی تواند کمک کننده باشد. ولی این روش به آهستگی اثر می کند و به سرعت باعث تسکین درد نمی شود. ممکن است داروهای مسکن در درمان گرفتگی موثر باشند. اما معمولا برای یک گرفتگی ساده مصرف دارو توصیه نمی شود.

انجام تمرینات زیر علاوه بر ماساژ در درمان گرفتگی عضلات ساق پا می توانند تاثیر گذار باشند:

  • پای خود را به صورت مستقیم و صاف به جلو بکشید و در همین حین چند لحظه مکث کنید تا گرفتگی رفع شود.
  • هنگام راه رفتن روی پاشنه راه بروید تا گرفتگی رفع شود.

با انجام اقدامات زیر نیز می توان مانع از گرفتگی عضلات شد :

  • انجام حرکات کششی پیش از ورزش
  • روزانه 8 – 12 لیوان آب بنوشید تا بدن دچار کم آبی نشود.
  • کشش و ماساژ پا

 

درمان لنگش و پا درد هنگام راه رفتن

این گونه افراد بیش از سایرین در معرض ابتلا به حمله قلبی قرار دارند. به همین دلیل درمان درد ساق پا برای این افراد از اهمیت خاصی برخوردار می باشد و باید یک برنامه درمانی منظم برای آنها جهت مقابله با بیماری های قلبی عروقی تنظیم گردد.

  •  پرهیز از مصرف سیگار و استعمال دخانیات
  •  کنترل قند خون
  •  کنترل فشار خون
  •  کاهش کلسترول و چربی خون
  •  مصرف داروهای ضد لخته شدن خون
  •  پیاده روی به صورت منظم

 

درمان درد ساق پا به کمک ورزش

درمسافرت و هنگامی که هوا سرد می شود پاهای انسان نیاز به مراقبت بیشتری دارد. مخصوصا افرادی که مبتلا به نارسایی های وریدی یا واریس می باشند. در ادامه به چند تمرین ورزشی مخصوص زانو و ساق پا اشاره می کنیم که با انجام آن ها می توان جریان خون را در پاها گسترش داد.

تمرین1- بالا بردن پاها

  •  پاهای خود را روی هم قرار دهید
  •  یکی از زانوهای خود را از روی زمین بالا برده و سپس روی زمین قرار دهید.
  •  همین کار را با زانوی دیگر خود نیز تکرار کنید.
  •  این تمرین را برای هر پا 8 مرتبه انجام دهید. 

درمان درد ساق پا با حرکت ورزشی بالا بردن پاها

تمرین2- تناسب پا

یک پای خود را از زمین بالا آورده و به سمت چپ و راست بچرخانید.همین عمل را با پای دیگر نیز تکرار کنید.

هنگام سفرهای طولانی مدت با ماشین

تمرین های مچ پا

پیش از رانندگی پای خود را دراز کنید و با انگشتان پای خود به طرف جلو اشاره کنید و پای خود را دایره وار حرکت دهید. در طول سفر نیز در فواصل زمانی منظم بایستید و این تمرین را انجام دهید.

کشش عضلات چهار سر

این تمرین به این صورت می باشد در حالی که ایستاده اید خود را به دیواری تکیه دهید و زانوهای خود را خم کنید و طوری پای خود را عقب ببرید که پاشنه پایتان باسن شما را لمس کند.همین تمرین را با پای دیگرخود نیز انجام دهید.

کشش همسترینگ

در حالت ایستاده از کمر خم شوید و سعی کنید انگشتان پای خود را لمس کنید. چند ثانیه دراین وضعیت بمانید و بایستید.

- درمان گرفتگی ساق پا به دلیل مشکلات عروقی

چنانچه اگر متخصص قلب تشخیص دهد که در رگ های پای شما لخته خون تشکیل شده است باید سریعا نسبت به درمان آن اقدام کنید. زیرا به تدریج این لخته ها به طرف قلب حرکت کرده و باعث به وجود آمدن خطرات جدی تری برای شما خواهند شد.

 

 

روش های پیشگیری از درد ساق پا چه هستند؟

پیشگیری از درد ساق پا روش‌های مختلفی برای اقشار متفاوت دارد. برای نمونه، اگر اهل ورزش هستید، توصیه می‌شود همیشه، قبل و بعد از ورزش، زمانی را به کشش عضلات اختصاص بدهید تا از درد ساق پا ناشی از فعالیت بدنی جلوگیری کنید.

پیاده‌روی منظم هم برای پیشگیری از درد ساق پا در همه سنین بسیار مفید است، چون گردش خون را در بدن و پاها بهبود می‌بخشد. عضلات شکم خودتان را هم تا جای ممکن تقویت کنید. این کار، ریسک گیر افتادن اعصاب در قسمت پایین کمر را کاهش می‌دهد.

نکته قابل‌توجه اینکه استفاده از کمپرس سرد بعد از فعالیت‌های سنگین و طولانی، از سنگین شدن پاها جلوگیری می‌کند، چون رگ‌ها در سرما، باریک می‌شوند و خون راحت‌تر در آن‌ها جریان پیدا می‌کند.

هرگز به مدت طولانی یک‌جا ننشینید. اگر قرار است مدت طولانی در هواپیما، قطار یا چنین جاهایی باشید، بهتر است جوراب فشرده‌ساز بپوشید. این جوراب‌ها را می‌توانید از داروخانه‌ها یا فروشگاه‌های لوازم پزشکی تهیه کنید.

مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم، مانند موز و مرغ برای همه مفید هستند. این مواد غذایی به جلوگیری از آسیب‌دیدگی عضلات پا و تاندون‌ها، و پیشگیری از درد ساق پا در سنین مختلف کمک می‌کنند. نوشیدن آب کافی هم مهم است.

این‌ها هم چند توصیه کلی برای پیشگیری از وضعیت‌های پزشکی و بیماری‌هایی که باعث آسیب عصبی به پاها می‌شوند:

  • پنج روز در هفته، هر بار به‌مدت 30 دقیقه ورزش کنید.
  • وزن خودتان را ایدئال نگه دارید.
  • از سیگار کشیدن خودداری کنید.
  • عضلات پای خود را با تمرین، تقویت کنید. برای نمونه، کشش کف پا انجام بدهید.
  • کلسترول و فشار خونتان را کنترل کرده، و اقدامات لازم برای بهبود آن‌ها را انجام بدهید.
  • موقع راه رفتن، به اندازه قدم‌هایتان آگاه باشید، و با ریتم منظمی قدم بردارید.
  • با مشورت پزشک، از کفش، کفی و ساق‌بند طبی استفاده کنید.
  • درباره سایر روش های پیشگیری از درد ساق پا با پزشک خود مشورت کنید.

البته محققان همچنان مشغول آزمایش و تحقیق بیشتر درباره روش های پیشگیری از درد ساق پا هستند. توصیه‌های بالا را جدی بگیرید، اجرا کنید، و منتظر اطلاعات بیشتر درباره روش‌های جدید پیشگیری و درمان درد ساق پا در وب‌سایت دکتر سید علیرضا امین جواهری، جراح ارتوپد و فوق‌متخصص زانو و لگن باشید.

 

منابع :

healthline.com

omron-healthcare.com


مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×