• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
قفل شدن زانو - دلایل و نحوه درمان

قفل شدن زانو - دلایل و نحوه درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۹

قفل شدن زانو حالتی است که در آن زانو در هنگام حرکت کردن گیر کرده و در هنگام باز شدن به حالت اولیه باعث درد فرد می شود. اگر شما نیز جزو افرادی هستید که در هنگام حرکت دادن زانو دچار مشکل هستید و دردی را احساس می کنید پیشنهاد می کنم این مقاله را از دست ندهید و با خواندن آن علت قفل کردن زانوی خود را بیابید.

قفل شدن زانو چیست؟

شاید برای شما اتفاق افتاده باشد که در جایی نشسته اید و به یکباره می خواهید از جای خود بلند شوید اما متاسفانه قادر به حرکت دادن زانو خود نیستید؛ بروز چنین نشانه ای علامت قفل شدن زانو است که در آن بیمار در هنگام خم و راست کردن زانو دردی را در زانوی خود احساس درد می کند.

اگر به آناتومی مفصل زانو دقت کرده باشید؛ زانوی انسان همچون لولای درب عمل می کند بدین صورت که اگر در لولای درب وسیله ای گذاشته شود و یا اینکه لولا خراب شود در این صورت درب دیگر به راحتی حرکت نمی کند و در هنگام حرکت کردن صداهایی از آن خارج می شود.

پس همان طور که اشاره شد در صورتی که چیزی جلوی حرکت زانو را بگیرد یا زانو خراب شود؛ دیگر زانو همچون گذشته نمی تواند حرکت کند و به اصلاح می گویند زانو قفل کرده است.

قفل شدن زانو به دو نوع اصلی قفل شدن واقعی و قفل شدن کاذب تقسیم میکنند:

قفل شدن زانو پس از ورزش

قفل شدن زانو پس از ورزش های سنگین

قفل شدن واقعی زانو

حالتی که در آن به دلیل قرار داشتن چیزی در مفصل زانو جلوی حرکت آن گرفته می شود و نمی گذارد زانو به راحتی حرکت کند. ظاهر شدن خار استخوانی زانو یا استئوفیت که به دنبال ساییدگی مفصل زانو ایجاد می شود از جمله عواملی است که باعث قفل شدن واقعی زانو می گردد. این نوع قفل شدن عموما نادر است و در موارد محدود ایجاد می شود.

قفل شدن کاذب زانو

در قفل شدن کاذب زانو که شایع ترین علت قفل کردن زانو است؛ حالتی است که در آن به دنبال ضربه یا جراحت فرد دیگر نمی تواند به راحتی زانوی خود حرکت دهد. این نوع قفل شدگی واکنشی نسبت به درد است که وجود درد در مفصل نمی گذارد مفصل زانو به راحتی حرکت کند.

دلایل و علل قفل شدن زانو

قفل شدن زانو عارضه ای است که خود به خود ایجاد نمی شود پس عواملی هستند که باعث بوجود آمدن این درد و علامت می شوند که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آرتروز زانو

به طور کلی ساییدگی و آرتروز احتمال قفل شدگی زانو را افزایش می دهد؛ اما آرتروز زانو زمانی موجب قفل شدن زانو می گردد که به دلیل از بین رفتن غضروف ها التهاب شدیدی در مفصل رخ دهد در این صورت به دلیل درد شدید بیمار قادر نیست به درستی زانو را حرکت دهد.

کشیده شدن ماهیچه های ران

همیشه علت قفل کردن زانو، مشکلات مربوط به خود مفصل زانو نیست زیرا ممکن است در برخی مواقع این عارضه به دنبال آسیب دیدگی و آسیب دیدگی ماهیچه ها و عضلات اطراف زانو نیز ایجاد شود که کشیدگی ماهیچه های ران یکی از عواملی است که ممکن است باعث قفل شدن زانو نیز شود.

آسیب دیدگی و پارگی رباط صلیبی

پارگی رباط صلیبی یکی از شایع ترین علت های قفل شدن زانو است. رباط ها در مفصل زانو نقش مهمی در به حرکت در آوردن زانو ایفا می کنند از این رو در صورتی این عضو مهم زانو دچار کشیدگی یا آسیب دیدگی های شود در این صورت زانو ناپایدار می شود و بیمار در هنگام به حرکت در آوردن زانو احساس درد و قفل شدگی می کند.

پارگی رباط صلیبی

قفل شدن زانو به دنبال پارگی رباط زانو

پارگی مینیسک زانو

پارگی مینیسک زانو زمانی موجب قفل کردن زانو می گردد که تکه ای از استخوان مینیسک پاره شده در مفصل گیر کند در این صورت زانو قفل می شود و بیمار در هنگام حرکت دادن آن دردی را احساس می کند.

حتما بخوانید: تست تشخیص پارگی مینیسک زانو

نرمی کشکک زانو

نرمی کشکک زانو که در اصلاح پزشکی به آن کندرومالاسی نیز از آن یاد می شود زمانی بوجود می آید که غضروف های موجود بر روی سطح کشکک نرم شود از این رو در صورتی که غضروف های کشکک آسیب ببنند؛ کشکک که در مفصل زانو نقش اهرمی برای عضله چهار سر ران را بر عهده دارد و عملکرد زانو را بهبود می بخشد نمی تواند به راحتی مفصل زانو به حرکت در بیاورد.

از دیگر دلایل و علت های قفل شدن زانو که کمتر شایع است می توان به:

  • شکستگی استخوان فیبولا یا نازک نی
  • عوارض ناشی از جراحی زانو
  • متلاشی شدن بخش های مختلف زانو در مفصل
  • عفونی و ملتهب شدن مفصل زانو
  • دررفتگی استخوان کشکک زانو
  • عارضه استنوکندریت دیسکان

البته همیشه بیماری و آسیب دیدگی زانو عامل قفل شدن زانو نیست. بلکه زمان هایی هم هست که فرد مدت زمان طولانی نشسته است بعد از چندین ساعت نمی تواند سریعا زانوی خود را خم کند و گمان می کند مشکلی در زانوی وی ایجاد شده است.

آیا قفل شدن زانو خطرناک است؟

قفل شدن زانو زمانی خطرناک است که با چنین علائمی همراه باشد :

  • درد شدید در هنگام صاف کردن مفصل زانو
  • محدودیت در حرکت های مفصل
  • متورم بودن مفصل زانو و بروز درد و ناراحتی در هنگام لمس کردن زانو
  • اختلال در ایستادن بر روی پای آسیب دیده
  • مشاهده شدن صداهایی همچون خرد شدن یا اصطکاک از زانو
  • بالا بودن تب بدن ( این علامت نشان دهنده عفونت مفصل زانو است)
  • زانوی قفل شده عموما بیشتر از زاویه 45درجه حرکت نمی کند

زیرا در این صورت نشان می دهد که اختلال و عارضه ای در زانو وجود دارد. که چنین علائمی ظاهر شده است.

 

برای قفل شدن زانو چه باید کرد؟

درمان قفل شدن زانو بستگی به علت آن دارد و جراح ارتوپد بر این اساس بهترین روش درمانی را انتخاب می کند. اما به طور کلی یک پزشک ارتوپد برای درمان قفل کردن زانو، چنین روش هایی را پیشنهاد می دهد:

 

برای قفل شدن زانو چه باید کرد؟

 

درمان خانگی قفل شدگی زانو

شما می توانید قفل شدن زانو را به صورت موقتی با استراحت کردن برطرف کنید؛ اما پس از  بهبودی به این فکر نکنید که درد شما کاملا درمان شده است و باید برای درمان قطعی مشکل خود یک فکر جدی بکنید. همچنین می توانید در کنار این روش از دارو های ضدالتهاب و مسکن بدون نسخه پزشک نیز برای کاهش درد و التهاب خود استفاده کنید.

گرما و سرما درمانی

گرما و سرما درمانی از جمله روش هایی است در درمان قفل شدن زانو بسیار موثرند؛ شما می توانید به راحتی در خانه این روش ها را امتحان کنید. گرما درمانی سفتی ناشی از قفل کردن زانو را برطرف می کند و سرما درمانی نیز برای تسکین دردهای ناشی از قفل شدن بسیار موثر است.

درمان قفل شدن زانو با ورزش

تمرینات ورزشی یکی از مهم ترین راه های درمان و همچنین پیشگیری از قفل شدن زانو است. شما می توانید با تقویت کردن عضلات و رباط ها زانو از بروز این عارضه پیشگیری کنید و هم اینکه به درمان آن بپردازید.

این تمرینات توسط متخصص فیزیوتراپ آموزش داده می شود و به گونه ای طراحی شده است که تمامیه عضلات چهار سر ران، عضلات همسترینگ تقویت شود.

فیزیوتراپی

متخصص فیزیوتراپ برای درمان قفل شدن زانو از تمرین ها و روش های درمانی زیادی استفاده می کند از مهم ترین آن ها می توان به:

درمان قفل شدن زانو با فیزیوتراپی

درمان قفل شدن زانو با فیزیوتراپی

تزریق کورتیوزون

تزریق درمانی یکی از روش های است که در کاهش فوری ناراحتی و درد بیمار بسیار موثر است. جراح ارتوپد برای انجام این کار، یک داروی بی حسی را به کمک داروی کورتیزول که یک داروی ضدالتهاب قوی است به مفصل زانو وارد می کند.

همچنین در صورتی که علت قفل شدن زانوی شما بیماری آرتروز باشد در این صورت ممکن است پزشک ارتوپد تزریق ژل یا هیالورونیک اسید را تجویز می کند.

جراحی زانو

در صورتی که علت قفل شدن زانو، وجود جسم فیزیکی در مفصل باشد در این صورت جراح ارتوپد برای برداشتن قطعات اضافی از زانو اقدام به عمل جراحی خواهد کرد. اینگونه عارضه ها باید به موقع درمان شوند زیرا ممکن است در آینده مشکلات بدتری را برای زانو بوجود بیاورند.

از جمله روش های جراحی زانو برای درمان قفل شدن زانو می توان به:

  • جراحی آرتروسکوپی زانو برای خارج کردن قطعات شکسته شده استخوان یا یک قطعه جدا شده رباط، غضروف از زانو
  • جراحی مینیسکتومی به منظور برداشتن قطعاتی از مینیسک زانو
  • جراحی ترمیم مینیسک
  • جراحی پیوند مینیسک زانو
  • جراحی تعویض مینیسک زانو

مطالب مشابه

جراحی تومور لگن
جراحی تومور لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

سندرم تونل تارسال چیست و چرا باید آن را جدی گرفت؟
سندرم تونل تارسال چیست و چرا باید آن را جدی گرفت؟

سندرم تونل تارسال (TTS) می‌تواند باعث درد، بی‌حسی و سوزن سوزن شدن در پاها شود. این بیماری به‌خاطر التهاب عصب تیبیال خلفی که در امتداد قسمت داخلی مچ پا قرار دارد، ایجاد می‌شود. التهاب به‌دلیل آسیب عصبی و فشردگی اتفاق میفتد.

سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟
سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟

سزاموئیدیت، اختلالی است که در آن استخوان‌های سزاموئید و بافت‌های نرم اطراف آن‌ها دچار التهاب و درد می‌شوند. درد در زیر مفصل انگشت شست پا احساس می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند افراد جوان و فعال بیشتر تحت تأثیر این بیماری قرار می‌گیرند.

مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟
مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟

مورتون نوروما (نوروم مورتون) التهاب عصبی در پای شما است. این بیماری به‌خاطر بزرگ شدن اعصاب بین انگشتی، بین استخوان‌های متاتارس، که پا را به انگشتان سوم و چهارم (انگشتان میانی نزدیک به انگشت کوچک پا) متصل می‌کنند، اتفاق میفتد.

علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟
علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟

بیماری متاتارسالژیا به درد و التهاب در قسمت توپی‌شکل کف پا اشاره دارد. این ناحیه بین قوس‌ها و انگشتان پا در کف پا قرار دارد. درد ناشی از متاتارسالژیا معمولاً زیر یک یا چند استخوان از پنج استخوان در پایه انگشتان پا و بالای استخوان متاتارس رخ می‌دهد.

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • M.a

    سلام خسته نباشید تلفنی مشاوره دارین؟ یکی از دوستام رباط پاره کرده 3بار عملش کردن هنوز بعد از یکسال خوب نشده زانوش قفل میشه و وقتی زانوش خم میکنه درد میگیره

    مدیر سایت

    خداقوت باید ام آر آی جدید گرفته بشه و بیمار جهت ویزیت به مطب مراجعه کنند.

×