مهم ترین نشانه های آرتروز زانو که بهتر است بشناسیدزانو

مهم ترین نشانه های آرتروز زانو که بهتر است بشناسید

علائم و نشانه های آرتروز زانو چه زمانی ظاهر می شوند؟

آرتروز به معنای تخریب و ساییدگی مفصل است که با بوجود آمدن همچنین شرایطی درد و محدودیت شدید در مفصل ایجاد می شود. امکان ابتلا به آرتروز در تمام مفصل های بدن وجود دارد اما شیوع آن در مفصل زانو شایع تر از سایر مفصل هاست.

علائم و نشانه های آرتروز زانو زمانی ظاهر می شوند که غضروف های بین مفصل زانو تخریب شده و دو استخوان بر روی یکدیگر سابیده شوند. البته با نازک شدن غضروف ها نیز علائم ساییدگی زانو ظاهر می شود اما نشانه های آن خفیف تر و محدود است.

از این رو میتوان گفت نشانه های آرتروز زانو یا ساییدگی زانو بسته به وضعیت های مختلف متفاوت است که از مهم ترین عواملی که در بروز علائم ساییدگی مفصل زانو دخیل هستند می توان به:

سن بیمار ( افراد مسن به علائم و نشانه های شدید دچار می شوند )

جنسیت ( شیوع این بیماری در میان خانم ها بیشتر آقایون است و در صورت بروز با دردهای دردناک تری همراه است )

افراد  دارای اضافه وزن ( بیماری آرتروز زانو در افراد مبتلا به اضافه وزن زودتر و سریعتر از افراد معمولی ایجاد می شود و در هنگام بروز نیز با دردهای بیشتری همراه است؛ زیرا اضافه وزن فشار زیادی به مفصل وارد می کند)

شدت و نوع بیماری آرتروز زانو ( از نظر شدید و خفیف بودن )

مقایسه آرتروز زانو با زانوی سالم

مقایسه زانوی سالم با زانوی دچار آرتروز

مهم ترین مشخصه و نشانه آرتروز خفیف زانو

اگر به آناتومی مفصل زانو دقت کنید؛ در مفصل سالم زانو، ماده انعطاف پذیر به نام غضروف در انتهای استخوان ها قرار دارد که این ماده برای به حرکت در آمدن مفصل ها بسیار حیاتی است. مفصل زانو توسط یک لایه نازک به نام غشا سینوویال احاطه شده است که این غشا موجب آزاد سازی مایعی به منظور روان سازی غضروف ها و کاهش یافتن اصطحاک آنها می شود.

در بیماری آرتروز غضروف های مفصلی تحت تاثیر قرار می گیرند و متلاشی می شوند که همین عامل موجب بروز درد و ناراحتی شدیدی در هنگام به حرکت در آوردن مفصل زانو می شود. البته این علائم و نشانه های آرتروز زانو بسته به موقعیت بیمار متفاوت است.

در بیماری آرتروز خفیف زانو که شایع ترین شکل ساییدگی مفصل است و هنوز غضروف ها به طور کامل تحلیل نرفته اند؛ و تنها فضای بین استخوان ها کمی کاهش یافته است باعث بروز نشانه های خفیف تری در بیمار می شود که  مهم ترین نشانه های ساییدگی زانو خفیف می توان به:

سفت و متورم شدن مفصل زانو

با آسیب دیدن غضروف ها، آب اضافی در زانو جمع می شود که باعث پف کردن و متورم شدن این ناحیه می شود. به خصوص اگر زانوی آسیب دیده را با یک زانوی طبیعی مقایسه کنید این موضوع کاملا احساس می شود.

بروز دردهای خفیف بعد از به حرکت در آوردن زانو

افراد مبتلا به آرتروز در زمان به حرکت در آمدن زانو، درد شدیدی را احساس می کند و قادر نیستند به درستی پای خود را به حرکت در آورند. این دردها در هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها شدیدتر می شود.

احساس ضعف در زانو

منظور از ضعیف شدن زانو ناپایداری و سست شدن زانو است که با خراب شدن غضروف ها، استخوان ها که برروی یکدیگر ساییده می شوند و زانو ناپایدار می شوند.

نشانه های آرتروز پیشرفته زانو

در صورتی که بیماری آرتروز زانو در مراحل اولیه تشخیص داده نشود و تحت درمان قرار نگیرد در این صورت بیماری پیشرفت کرده و بیمار به دردهای شدیدتر دچار می شود.

در عارضه آرتروز پیشرفته زانو چنین اتفاقاتی برای زانو اتفاق می افتد که شامل:

  • غضروف مفصل به طور کامل تخریب و فرسوده می شود.
  • با خراب شدن مفصل زانو استخوان مفصلی کاهش می یابد
  • مفصل دچار التهاب و تورم می شود.

در این صورت بیمار به علائم و نشانه های شدیدی همچون:

  • دردناک بودن درد مفصل زانو
  • قفل کردن زانو
  • از بین رفتن انعطاف پذیری در مفصل زانو
  • بروز سر و صداهایی در مفصل زانو
  • مشاهده شدن توده های سخت در اطراف مفصل زانو
  • متورم شدن مفصل زانو
  • تغییر شکل دادن استخوان زانو
  • سخت شدن انجام فعالیت های روزمره ساده همچون بلند کردن اجسام و بالا و پایین رفتن از پله ها

متاسفانه باید گفت بیماری آتروز پیشرفته زانو از جمله اختلالی است که هیچ گونه درمان قطعی ندارد و تنها می توان به کمک روش های درمانی علائم و درد ها کنترل کرد.

نشانه های آرتروز زانو

دردها و نشانه های آرتروز زانو

راه های کنترل علائم و نشانه های آرتروز زانو

بیماری آرتروز زانو که یکی از شایع ترین بیماری های مفصلی است سالیانه میلیون ها نفر را در جهان درگیر خود می کند. این عارضه از جمله اختلالاتی است که تمام زندگی یک شخص را تحت تاثیر قرار می دهد و به عنوان یک بیماری ناتوان کننده مشخص می شود.

با اینکه علائم آرتروز زانو یا ساییدگی زانو درمان قطعی ندارد و عموما اغلب بیماران تا آخر عمر خود به این دردها دچار هستند اما با کمک برخی روش ها و درمان های ساده می توان هم از پیشرفت این بیمار جلوگیری کرد و هم اینکه به تسکین درد بیمار پرداخت. از مهم ترین روش های درمان آرتروز زانو شامل:

کاهش وزن بدن

کم کردن وزن فشار کمتری به زانو وارد می کند؛ از این رو بیمار درد کمتری را احساس می کند و همچنین از پیشرفت بیماری جلوگیری می شود.

استفاده از داورهای مسکن و ضد درد

شما می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه همچون استامینفون، ایبوپروفن استفاده کنید. البته از مصرف بیش از حد داروهای بدون نسخه خودداری کنید و  در هنگام استفاده نیز نظر پزشک خود را جویا شوید.

تزریق داروهای ضد التهاب قوی به زانو

کورتون، اسید هیالورونیک از بهترین داروهای ضدالتهابی هستند که به صورت مستقیم به زانو تزریق می شوند و بدین طریق باعث کاهش درد و تورم زانو می گردد.

درمان نشانه های آرتروز زانو با بریس

کنترل نشانه های آرتروز زانو با زانوبند

استفاده از زانوبند یا بریس زانو

زانوبند یکی از پرکاربردترین وسیله های ارتوپدی هستند که در تسکین درد حاصل از آرتروز بسیار موثرند و با پشتیبانی از زانو از آن در برابر آسیب های زانو محافظت می کند.

فیزیوتراپی زانو

در جلسات فیزیوتراپی به شما آموزش داده می شود که چگونه کارهایی خود را انجام دهید؛ و قدرت انعطاف پذیری خود را افزایش دهید تا بدین طریق درد و ناراحتی خود را تسکین دهید.

عمل جراحی آرتروز زانو

در صورتی که دیگر روش های کنترل و درمان آرتروز زانو تاثیری در درمان شما نداشته باشد در این صورت جراح ارتوپد عمل جراحی برای آرتروز زانو را به شما پیشنهاد می دهد. از جمله گزینه های جراحی برای درمان آرتروز زانو می توان به جراحی آرتروسکوپی، جراحی تعویض مفصل زانو و جراحی استئوتومی اشاره کرد.

 

دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر سید علیرضا امین جواهری
    شماره تماس