• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
علت درد مفاصل چیست و راه های درمان آن کدامند؟

علت درد مفاصل چیست و راه های درمان آن کدامند؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۱ دی ۱۴۰۲

عوامل و علت های مختلفی در بروز دردهای مفصلی دخیل هستند که از مهم ترین آنها آرتریت، بوریست، تاندون، نقرس، و ... است. برای آگاهی از مهم ترین دلایل و علت درد مفاصل پیشنهاد می کنم این مقاله را از دست ندهید تا با علت دردهای خود بیشتر آشنا شوید.

آناتومی مفصل

عوامل و دلایل متعددی در بروز دردهای مفصلی دخیل هستند اما بهتر است قبل از شناسایی اصلی ترین علت درد مفاصل کمی با آناتومی مفصل آشنا شوید تا بهتر بتوانید عوامل ایجاد کننده این بیماری را درک کنید.

به محل اتصال استخوان با یک یا چند استخوان، مفصل یا بندگاه می گویند. برای حرکت و پیشتیبانی استخوان وجود مفصل در استخوان ضروری است. تمامیه حرکات ها بدون وجود مفصل انجام پذیر نیست.

دو استخوانی که در کنار یکدیگر مفصل را تشکیل می دهند توسط رباط هایی به یکدیگر متصل شده اند. عضو دیگر مفصل ها غضروف است که غضروف ها بر روی هم حرکت می کند.

دو سر استخوانی که مفصل را درست می کنند در داخل یک کیسه بافتی به کپسول مفصل قرار گرفته است. محتوای درونی این کپسول را فضای مفصلی می گویند که درون فضای مفصلی را مایع سینوویال پر کرده است.  این مایع بسیار لزج می باشد و بدین ترتیب باعث لیز شدن سطح غضروف مفصلی می شود و حرکت راحتتر استخوان می شود.

اصلی ترین علت درد مفاصل چیست؟

عوامل و علت های مختلفی در بروز دردهای مفصلی دخیل هستند که از مهم ترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

اصلی ترین علت درد مفاصل چیست؟

 

آرتریت

به التهاب مفاصل بدن، آرتریت می گویند که این بیماری باعث بروز درد و سفتی شدید در مفصل می شود. انواع گوناگونی از این بیماری وجود دارد که همه آنها باعث بروز درد مفاصل و مفصل درگیر کننده می شوند.

از شایع انواع آرتریت عبارت‌اند از:

هر مفصلی ممکن است دچار آرتریت شود اما بروز این عارضه بیشتر در مفاصل زانوها، ستون مهره ها و لگن شایع است. اگر احساس درد مفصلی داشتید برای تشخیص صحیح حتما به پزشک مراجعه کنید.

بوریست

بورس ها کیسه های ظریف انعطاف پذیری هستند که موجب تسهیل حرکت تاندون ها و مفصل می شوند. در داخل بورس ها مایعی به نام مایع سینوویال وجود دارد که این مایع از سلول های تشکیل شده که سطح داخل بورس را به طور کامل می پوشاند.

به التهاب بورس ها، بورسیت می گویند که این عارضه باعث بروز تورم و درد در مفصل شده زیرا حرکت تاندون ها را با اختلال همراه می سازد. عارضه بوریست بیشتر در اثر استفاده بیش از حد از مفصل و حرکت مداوم تاندون ها ایجاد می شود.

تاندونیت

تاندون ها طناب های ضخیمی از جنس فیبرهای کلاژنی است که به عنوان اتصال دهنده منعطف عضلات را به استخوان متصل می کند. تاندونیت بیماری است که از التهاب تاندون ها منشا می گیرد. تاندونیت یا بیماری التهاب تاندون ها بیشتر در آرنج، مچ دست، انگشتان، ران و سایر قسمت های بدن اتفاق می افتد.

درد مفاصل به همراه تورم از شایع ترین علائم تاندونیت است که در ناحیه آسیب دیده نمایان می شود.

کشیدگی رباط ها

کشیدگی رباط های یکی از شایع ترین علت های درد مفاصل است که عموما به دنبال آسیب های ورزشی ایجاد می شود. رباط ها نوارهای محکم از جنس بافت های فیبری محکم هستند که دو استخوان را در محل مفصل به یکدیگر متصل می کنند.

کشیدگی رباط ها عموما عارضه ای است که بیشتر در هنگام وارد شدن فشار بیش از حد، پاره شدن رباط ها و پیچ خوردگی اتفاق می افتد. البته بهتر است بدانید کشیدگی رباط نباید با کشیدگی تاندون اشتباه گرفته شود.

نقرس

بیماری نقرس یک نوع آرتریت است که این عارضه می تواند به صورت یک حمله ناگهانی موجب بروز درد و سوزش، سفتی و تورم در مفصل بروز کند.

داشتن اضافه‌وزن، نوشیدن بیش از حد الکل، یا خوردن بیش از حد گوشت و ماهی که حاوی مقدار زیادی از مواد شیمیایی موسوم به پورین باشد، احتمال ابتلا به نقرس را افزایش خواهد داد. همچنین برخی از داروها، مانند قرص‌های ادرار‌آور (دیورتیک‌ها) می‌توانند منجر به نقرس شوند.

 

اضافه وزن

اضافه وزن به شکل‌های مختلفی بر سلامت انسان تأثیر منفی می‌گذارد. برای نمونه، باعث درد زانو یا سایر دردهایی می‌شود که بر اثر ساییدگی مفاصل ایجاد می‌شوند.

بنابر آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال 2022 میلادی، حدود یک‌میلیارد نفر در جهان دچار چاقی هستند. از این تعداد، حدود 650میلیون نفر را بزرگ‌سالان، 340میلیون نفر را نوجوانان، و 39میلیون نفر را کودکان تشکیل می‌دهند.

همین وزن اضافی، باعث افزایش فشار روی مفاصل شده، و به مرور زمان باعث ساییدگی آن‌ها خواهد شد. جالب است بدانید بنابر نظر متخصصان، 35درصد از علائم درد مفاصل، با کاهش وزن از بین می‌روند!

وزن اضافی به مفاصل تحمل‌کننده وزن، مانند زانو، فشار بیشتری وارد می‌کند و باعث درد مفاصل می‌شود. عوامل التهابی مرتبط با افزایش وزن هم در ایجاد مشکل برای مفاصل نقش دارند.

بدن انسان در حالت ایدئال خود بسیار کارآمد است. شانه‌ها در راستای ستون فقرات قرار می‌گیرند؛ ستون فقرات هم در مرکز مفاصل ران قرار می‌گیرد. بنابراین وزن به‌طور مساوی روی زانوها و پاها تقسیم می‌شود.

اما با افزایش وزن، بدن مثل مجموعه‌ای از اهرم‌ها عمل می‌کند تا وزن را تنظیم کند. همین‌طور که وزن افزایش پیدا می‌کند، فشار بیشتری هم بر مفاصل وارد می‌شود.

نکته قابل‌توجه اینکه دو کیلوگرم اضافه وزن، حدود 11 کیلوگرم فشار بیشتر روی مفاصل وارد می‌کند. همین فشار اضافی روی ماهیچه‌ها و مفاصل، فرسودگی غضروف‌ها و خستگی عضلات را در پی دارد.

علاوه بر این‌ها، اضافه وزن ریسک ابتلا به بیماری آرتروز را هم افزایش می‌دهد. مطالعات زیادی هستند که ارتباط مستقیم میان اضافه وزن و آرتروز زانو را نشان می‌دهند.

نکته مهم دیگر اینکه زنان دارای اضافه وزن، تقریبا 4برابر بیشتر از سایر زنان در معرض ابتلا به آرتروز زانو هستند. این ریسک برای مردان دارای اضافه وزن، حدود 5برابر است.

کاهش چند کیلوگرم وزن، می‌تواند فشار روی مفاصل را تا حد زیادی کاهش بدهد و از آن‌ها محافظت کند. البته کاهش وزن، مسابقه نیست که یک‌بار انجام بدهید و رهایش کنید؛ بلکه فرایند مادام‌العمری برای سالم بودن و سالم ماندن است.

علت اصلی درد مفاصل در زنان

طبق تحقیقات به عمل آمده زنان در مقایسه با مردان بیشتر در معرض ابتلا به درد مفاصل قرار دارند. پایین بودن هومورن های زنانه  از مهم ترین عواملی هستند که بدن زنان را در برابر درد ضعیف می کند. اما عوامل و دلایل زیادی دیگری هستند که در بروز این عارضه دخیل هستند.

 از اصلی ترین دلایل و علت درد مفاصل در زنان می توان به:

یائسگی

یکی از مهم ترین عوارض دوران یائسگی، بروز دردهای استخوانی و درد های مفاصل است که زندگی یک فرد مسن را درگیر می کند.

استروژن و پروسترون از جمله مهم ترین هورمون های زنانه هستند که با تولید مثل و سلامت خانم ها ارتباط مستقیم دارد با افزایش سن تولید هورمون استروژن و پروژسترون توسط تخمدان ها کاهش می یاد و همین عامل موجب می شود مفاصل بدن یک خانم مسن خشک و دردناک شود.

پوکی استخوان

اثر دیگری که یائسگی بر بدن دارد؛ پوکی استخوان است. زیرا یائسگی باعث می شود استخوان ها چگالی خود را از دست بدهد و همین عامل خطر شکستگی استخوان را افزایش می دهد.

آرتروز

همان طور که اشاره شد زنان به طور طبیعی به دلیل عوامل خطرساز هورمونی، چاقی سه برابر بیشتر از مردان در معرض آرتروز قرار دارند. هورمون های زنانه به مرور زمان بر روی غضروف بین مفصل اثر می گذارد و در آینده موجب آرتروز می شوند.

کمبود ویتامین ها و مواد معدنی

بدن خانم ها در مراحل مختلف به ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی خاصی نیاز دارد. کلسیم، ویتامین دی، آهن، منیزیم از مهم ترین مواد معدنی برای خانم ها هستند که زنان باید در رژیم غذایی خود بگنجانند.

درد مفصل

انواع دردهای مفصلی

راهکارهای درمان درد مفاصل

درمان های بسیار متنوعی برای دردهای مفاصل وجود دارد که این روش ها به چندین دسته مختلف تقسیم بندی می شوند که روش ها شامل:

درمان های محافظه کارانه

در اغلب موارد درد مفاصل به کمک روش های خانگی و محافظه کارانه به طور کامل تسکین می یابد که شما به راحتی می توانید به بکارگیری این روش ها از دردهای خود خلاص شوید:

  • استفاده از بریس یا باند محافظتی به منظور محافظت از مفصل
  • استراحت دادن به مفصل و خودداری از فعالیت هایی که فشار زیادی به مفصل وارد می کند
  • استفاده از داروهای مسکن و تسکین دهنده درد بدون تجویز پزشک

درمان درد مفاصل با دارو

داروهای مسکن مانند NSAIDها همچون ناپروکسن، ایوپروفن، سلکوکسیب، استامینوفن، اپیوئیدها، داروهای شل کننده عضلات از جمله شایع ترین داروهای مورد استفاده در درمان درد مفاصل هستند که توسط متخصص ارتوپد تجویز می شوند.

فیزیوتراپی برای درمان درد مفاصل

فیزیوتراپی یکی از موثرترین روش ها برای کاهش درد های مفاصل است که تاثیرات خوبی در بدست آوردن توانایی و بهبود حرکت مفصل ها ایفا می کند. در روش فیزیوتراپی از چنین مواردی برای بازگردانی توانایی مفصل ها و درد مفصل استفاده می شود:

  • آموزش حرکات کششی مخصوص و متناسب با شرایط بدنی هر شخص
  • سرما و گرما درمانی
  • ماساژ و اولتراسوندتراپی
  • تحریک الکتریکی عصب و عضله
  • مگنت تراپی

جراحی برای درمان درد مفاصل

پس از اینکه تمامیه روش های درمان برای دردهای مفاصل موثر واقع نشود؛ در این صورت پزشک ارتوپد از روش جراحی برای درمان دردهای مفاصل استفاده می کند.

از پرکاربردترین جراحی ها برای درمان درد مفاصل، جراحی تعویض مفصل است که در این جراحی مفصل آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی به طور کامل جایگزین می شود.

کسانی که به تازگی عمل جراحی تعویض مفصل را انجام داده اند؛ به مرور شاهد بهبود درد مفاصل و افزایش کیفیت زندگی خود خواهند بود.

 

منبع :

https://beaumont.org


مطالب مشابه

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

سندرم تونل تارسال چیست و چرا باید آن را جدی گرفت؟
سندرم تونل تارسال چیست و چرا باید آن را جدی گرفت؟

سندرم تونل تارسال (TTS) می‌تواند باعث درد، بی‌حسی و سوزن سوزن شدن در پاها شود. این بیماری به‌خاطر التهاب عصب تیبیال خلفی که در امتداد قسمت داخلی مچ پا قرار دارد، ایجاد می‌شود. التهاب به‌دلیل آسیب عصبی و فشردگی اتفاق میفتد.

سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟
سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟

سزاموئیدیت، اختلالی است که در آن استخوان‌های سزاموئید و بافت‌های نرم اطراف آن‌ها دچار التهاب و درد می‌شوند. درد در زیر مفصل انگشت شست پا احساس می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند افراد جوان و فعال بیشتر تحت تأثیر این بیماری قرار می‌گیرند.

مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟
مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟

مورتون نوروما (نوروم مورتون) التهاب عصبی در پای شما است. این بیماری به‌خاطر بزرگ شدن اعصاب بین انگشتی، بین استخوان‌های متاتارس، که پا را به انگشتان سوم و چهارم (انگشتان میانی نزدیک به انگشت کوچک پا) متصل می‌کنند، اتفاق میفتد.

علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟
علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟

بیماری متاتارسالژیا به درد و التهاب در قسمت توپی‌شکل کف پا اشاره دارد. این ناحیه بین قوس‌ها و انگشتان پا در کف پا قرار دارد. درد ناشی از متاتارسالژیا معمولاً زیر یک یا چند استخوان از پنج استخوان در پایه انگشتان پا و بالای استخوان متاتارس رخ می‌دهد.

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟

درد کف پا در هنگام راه رفتن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفش‌های نامناسب، انجام فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پیاده‌روی‌های طولانی‌مدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوان‌ها، اعصاب، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های پا ناشی شود.

لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل

اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خود‌ایمنی می‌توانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راه‌حل مناسبی باشد.

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب

تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی خاصی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما برخی غذاها می‌توانند به کاهش التهاب (تحریک، درد، تورم) در بدن شما کمک کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیریت وزن که برای جلوگیری از فشار بیش‌ازحد بر مفاصل مهم است، کمک می‌کنند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • حکیمه رضاطلب

    سلام علیکم.من خانمی ۳۸ ساله هستم.کمی شلی مفاصل دارم به طوری که از سن ۲۰ سالگی دچار دیسک کمر شدم .حدود هفت سال پیش بعد از تولد پسرم که فرزند دوم بود شدیداً ضعیف شدم .دردهای شدید بین دوکتف و کمر درد به طوری که اصلا دوساعت مداوم نمی‌توانستم بخوابم.و بعد دچار دررفتگی فک شدم و مشکل در کتف و درد زانوها.مدتی با داروهای کورتن و تقویتی و اینکه بچه را از شیر گرفتم کمی بهتر شدم .الان مجددا دچار زانو درد شدید شدم به طوری که پله نمیتوانم بالا بروم و درد دوطرفه فک طوری که گوشم هم درد میکند .چکار باید انجام بدهم.؟

    مدیر سایت

    خدا قوت باید عضلات اطراف زانو را تقویت کنید و مکمل های مفصل مثل کلسیم و ویتامین D و غضروف ساز هم مصرف بکنید.

  • زینت آرش

    سلام وقت بخیر 54سال دارم 5ساله یایسه شدم ودر طول این 5سال درد مفاصل به طور عمومی دارم در تمام بدن ازمایش آرتورو روماتویید دادم سالم بودم در صورتی که مادرم بر اثر روماتیسم مفصلی فلج شده بود خواهش میکنم کمکم کنید سپاسگزارم

    مدیر سایت

    خدا قوت یک بخش فیبرومیالژیا که مربوط به اعصاب است به نظر می رسه مشکل شما اگر از روماتویید نباشه شاید مربوط به اعصاب است.

  • حسین.متین

    سلام.تا۴۰سالگی.وزنه.برداربودم.پس.از۳۰سال.وقفه.ا.اکنون.که.۷۰سالمه..بابدن.سازی.دردمفاصل.وکشیدگی.رباطهای.زانووساق.شدیددارم.غیرازجراحی.همه.ویزیتهای.پزشکان...را.واوزون.تزریق.کرده.ام.همه.......بی.نتیجه..چکارکنم.

    مدیر سایت

    خدا قوت برای بررسی و تشخیص دقیق باید عکس رادیوگرافی لکن و رادیوگرافی زانو ها گرفته شود و به مطب مراجعه کنید برای بررسی.

  • زهرا پرویزی

    عمل گرفتگی کانال دست مفید هست یا خیر

    مدیر سایت

    خدا قوت بله از این جراحی از تحلیل عضلات جلوگیری می کنه

  • م. ك

    با سلام و وقت بخير سوالي داشتم ممنون ميشم راهنمايي بفرماييد: خانمي ٣١ ساله هستم كه تجربه يكبار زايمان سزارين داشته ام و فرزندم را در بعد از تولد از دست دادم، از بعد زايمان تا الان (حدود ١سال و نيم) دچار سردمزاجي شده و ارتباط جنسي نداشته ام. يكي از مشكلاتي كه در عدم ارتباط تاثير مستقيمي داشته درد شديد گردن و كتف بوده كه تقريبا همه متخصصيني توسط آنها ويزيت شدم اشاره كردند كه ديسك گردن بصورت خيلي خفيف برآمده است و اين ميزان درد توجيه كننده نيست، حال سوال اين است كه اين دردها ميتواند بعلت كاهش هورمونهاي زنانه باشد؟ (در صورتي كه عادات ماهيانه منظمي دارم)

    مدیر سایت

    خدا قوت این دردها از نوع سایکولوژیک هست و مربوط به اعصاب و روان میشه می تونید از طریق متخصص اعصاب و روان پیگیری کنید.

×