• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درمان زانو درد در سالمندان - 4 ورزش برای زانو درد

درمان زانو درد در سالمندان - 4 ورزش برای زانو درد

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۹

زانو درد در سالمندان از شایع ترین دردهایی است که در این دوران ایجاد می شود؛ اما دقیقا علت بروز این عارضه چیست ؟ و چه عواملی سبب تشدید آن می شود؟ آیا راهی برای درمان زانودرد در سالمندان وجود دارد؟ اینها سوالاتی هستند که اغلب سالمندان از پزشک و متخصص خود سوال می کنند که ما در این مقاله به طور مفصل به پاسخ این سوالات پرداخته ایم.

علت زانو درد در سالمندان چیست؟

با افزایش سن مشکلات زیادی برای افراد ایجاد می شود؛ جدای از اینکه پیری و بالا رفتن سن فرآیندی است که در طی آن تمام اجزای بدن ضعیف و فرسوده می شوند در نتیجه بسیاری از دردها سراغ اندام های مختلف می آید. زانو درد یکی از این دردهاست که بسیاری افراد مسن را درگیر کرده است.

از شایع ترین بیماری های که باعث درد زانو در افراد مسن می شود. می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آرتروز زانو

آرتروز زانو یکی از شایع ترین علت زانو درد در سالمندان است که به دنبال از بین رفتن و سابیده شدن غضروف زیر کشکک زانو و غضروف بین استخوان های ران و ساق ایجاد می شود.

با اینکه تخریب و از بین رفتن غضروف ها یک فرآیند طبیعی است اما این عارضه بیشتر در سالمندانی که در سال های جوانی مجبور به چنین کارهایی بوده اند رخ می دهد:

  • مشغول بودن به کارهای سخت و سنگین
  • بالا و پایین رفتن مکرر از پله ها
  • افراد چاق و دارای اضافه وزن
  • افراد بی تحرک
  • سابقه خانوادگی ابتلا به آرتروز

 

حتما بخوانید: چه عواملی موجب از بین رفتن غضروف زانو ها میشود 

 

کیست پشت زانو یا کیست بیکر

کیست بیکر یا کیست پشت زانو یکی از عوامل شایع درد در زانو در سالمندان و افراد میانسال است که باعث تورم و درد شدید در زانو می شود.

 

کیست پشت زانو یا کیست بیکر

 

به جمع شدن مایع مفصلی در پشت زانو، کیست پشت زانو یا کیست بیکر می گویند. با بالا رفتن سن و سابیده شدن استخوان ها در کنار یکدیگر، میزان مایع در درون مفصل زانو زیاد می شود که در این حالت بیمار به درد و ورم شدید در ناحیه پشتی زانو دچار می شود.

روماتیسم مفصل زانو

روماتیسم یک بیماری مزمن در سالمندان و افراد مسن است که در اثر اختلال در دستگاه ایمنی بوجود می آید. بیماری روماتیسم در سالمندان باعث می شود مفصل زانو حساس شود و دچار خشکی و تورم شود. علائم بیماری روماتیسم در سالمندان به آرامی آغاز می شود و با گذشت زمان شدیدتر می شود.

نقرس

نقرس نوعی بیماری التهاب مفصلی است که در آن بیشتر مفصل های بدن از جمله زانو، آرنج، قوزک پا، مچ و مفاصل کوچک بین بند انگشتان تحت تاثیر قرار می گیرند.

بیماری نقرس در میان سالمندان شیوع بیشتری دارد و در مناطق مختلف بدن از جمله زانو باعث درد ناگهانی می شود.

بوریست زانو

از دیگر رایج ترین دلایل زانو درد در افراد مسن می توان به متهلب شدن کیسه های زانو یا بوریست اشاره کرد.

بورس ها به صورت طبیعی در تمامیه مفصل های بدن وجود دارد و باعث کاهش اصظلاک و فشار بین استخوان های مفصل می شوند.

 

علائم زانو درد در سالمندان

زانو درد یک اصطلاح کلی برای مجموعه ای از علائم است که در زمان آسیب دیدگی و مشکلات زانو از آن استفاده می شود.

برخی گمان می کنند اصطلاح درد زانو تنها برای دردهای بوجود آمده در زانو است.

 

علائم زانو درد در سالمندان

 

اصطلاح زانو درد شامل مجموع از علائم است که شامل:

  • خالی کردن زانو به هنگام راه رفتن
  • صدا دادن زانو
  • احساس بی ثباتی و ناپایداری در زانو
  • قفل کردن زانو
  • عدم توانایی فرد برای باز کردن زانو
  • تغییر شکل دادن استخوان زانو
  • متورم شدن زانو
  • حساس بودن به لمس
  • خشک و سفت شدن زانو

البته این علائم بسته به علت و شدت زانو درد متغیر هستند و در هر بیماری برخی از این علائم ظاهر می شوند.

 

درمان زانو درد در سالمندان با ورزش

متاسفانه این روزها خیلی از سالمندان با درد زانو دست و پنچه نرم می کنند؛ این درد در افراد مسن که بیشتر به دلیل ساییدگی و آسیب دیدن مفصل زانو رخ می دهد با کمی تقویت عضلات و ورزش کردن تسکین می یابد و در اغلب موارد نیازی به انجام جراحی برای درمان درمان زانو درد در سالمندان نیست.

5 حرکت کاربردی برای درمان زانو در سالمندان شامل:

حرکت اول

ابتدا به پشت بخوابید؛ سپس زانوی سالم خود را خم کنید. حالا زانوی مبتلا را صاف کرده و حدود سی سانت از زمین بالا بیاورید. 5ثانیه در همین حالت بمانید و بعد از چند ثانیه استراحت مجدد حرکت را تکرار کنید.

حرکت دوم

انجام این حرکت نیز در حالت دراز کشیده انجام می شود؛ پس از دراز کشیدن، پای آسیب دیده را بالا آورده و طنابی را در دور پای خویش بیندازید. و حالا شروع به کمک طناب شروع به کشیدن پای خود بکنید. به مدت بیست ثانیه در همین حالت بمانید و سپس پای خود را عوض کنید و با پای دیگری این کار را انجام دهید.

حرکت سوم

براي انجام این حرکت مناسب زانو درد به پشت دراز بکشید؛ و یا روی یک صندلی بنشینید. سپس هردو زانو را خم کنید و یک بالشت بین دو زانو بگذارید. این تمرین با تاثیری که در تقویت عضلات زانو دارد باعث کم شدن درد زانو می شود.

حرکت چهارم

برای انجام این حرکت به وضعیت ایستاده قرار بگیرد و پس از جفت کردن پاها در کنار یکدیگر، برروی پنچه پا قرار بگیرد. در صورتی که در هنگام انجام این حرکت قادر به حفظ وضعیت خود نیستید می توانید از یک صندلی برای حفظ تعادل خود استفاده کنید.

حتما مطالعه کنید : زانو درد در نوجوانان

درمان خانگی زانو درد در سالمندان

با وجود پیشرفت های بسیاری که در زمینه جراحی و درمان درد های زانو شده است؛ اما هنوز درمان های ساده و خانگی بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد.

حتی بسیاری از پزشکان قبل از اینکه روش های پرتهاجمی و سخت همچون جراحی را امتحان کنند؛ ابتدا روش های درمانی ساده و خانگی را به بیمار پیشنهاد می دهند.

خوشبختانه روش های خانگی در درمان درد زانو در سالمندان یک روش موثر و تاثیر گذار است که باعث تسکین درد می شود.

از جمله درمان های خانگی که کمک زیادی به کاهش درد زانو در سالمندان می کنند شامل موارد زیر می‌شود:

  • استفاده از داروهای ضد درد و مسکن همچون استامینفون
  • ماساژ دادن زانو با انواع روغن ها و پمادهای موضعی
  • بانداژ کردن زانو به کمک باند های کشی
  • استفاده از کمپرس آب گرم و سرد
  • کم کردن وزن بدن
  • پیاده روی آرام و تحرک داشتن
  • انجام حرکات کششی مناسب در خانه
  • تغذیه مناسب و سرشار از کلسیم و ویتامین دی

 

تعویض مفصل زانو در سالمندان

جراحی زانو درد در سالمندان

معمولا جراحی به دلیل عوارض زیادی که ممکن است برجای بگذارد؛ توصیه نمی شود. مگر در مورادی که درد زانو واقعا شدید و غیرقابل مهار باشد.

متخصص ارتوپد قبل از جراحی یکسری روش های درمانی کم تر تهاجمی تر را برای بیمار تجویر می کند که از پرکاربردترین آنها می توان به:

داروهای ضد التهاب قوی

یکی از روش های موثر و رایج درمان درد و التهاب زانو مصرف و تزریق دارو ضد التهاب کورتیکواستروئید به صورت خوراکی یا تزریق به صورت مستقیم است. در کنار این دارو ممکن است جراح ارتوپد از داروها و مکمل های موضعی که به صورت کرم، پماد و محلول های ضد درد هستند که نیز برای درمان درد مفصل استفاده کند.

درمان زانو درد با لیزر

لیزر درمانی زانو می تواند درد و تورم ایجاد شده در مفصل های آسیب دیده را کاهش دهد همچنین این روش برای آن دسته از سالمندانی که قادر به تحمل جراحی نیستند نیز بسیار موثر است.

درمان زانو درد با تزریق ژل

در صورتی که بیماری از داروهای مسن و تزریق داروهای ضد التهاب نتیجه نگرفته باشد و علیرغم این اقدامات درمانی هنوز علائم بیماری وجود داشته باشد در این صورت پزشک تزریق ژل را تجویز می کند.

ترکیبات تشکیل دهنده ژل، اسید هیالورنیک اسید است که در تسکین درد زانو در سالمندان بسیار موثر است.

جراحی زانو درد در افراد مسن

از روش جراحی زمانی برای درمان درد و مشکلات زانو استفاده می شود که:

  • مفصل زانو تخریب شود و دردهای شدیدی برای فرد سالمند ایجاد کند.
  • بیمار از انجام فعالیت های ساده ای نظیر بالا رفتن از پله، راه رفتن، نشستن و خوابیدن بدون درد هم محروم باشد.
  • هیچ یک از روش های درمانی نتواند کمکی به کاهش درد بیمار بکند.

در این صورت جراحی زانو به عنوان آخرین اقدام در درمان درد زانو تجویز می شود. جراحی زانو بسته به علت زانو درد متغییر است و به روش های زیر انجام می شود:


مطالب مشابه

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟

درد کف پا در هنگام راه رفتن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفش‌های نامناسب، انجام فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پیاده‌روی‌های طولانی‌مدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوان‌ها، اعصاب، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های پا ناشی شود.

لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل

اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خود‌ایمنی می‌توانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راه‌حل مناسبی باشد.

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب

تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی خاصی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما برخی غذاها می‌توانند به کاهش التهاب (تحریک، درد، تورم) در بدن شما کمک کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیریت وزن که برای جلوگیری از فشار بیش‌ازحد بر مفاصل مهم است، کمک می‌کنند.

آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟
آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟

آرتریت سپتیک (آرتریت عفونی) معمولاً توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری، نوعی التهاب مفصلی است که توسط عفونت ایجاد می‌شود و مفصلی بزرگ در بدن مانند زانو یا مفصل ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟

استئوکندریت دیسکان انتهای استخوان در مفصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری باعث قطع جریان خون به بخشی از استخوان شده و باعث نرم و ضعیف شدن آن می‌شود. در نهایت، قسمت آسیب‌دیده از بقیه استخوان جدا شده و مقداری غضروف را نیز با خود می‌کشد و علامتی را در جایی که استخوان و غضروف جدا می‌شوند، باقی می‌گذارد.

لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام
لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام

لوپوس بیماری‌ای است که باعث التهاب در سراسر بدن می‌شود. در این بیماری خودایمنی، به جای این که سیستم ایمنی بدن از شما محافظت کند، به بدنتان آسیب می‌رساند.

نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری
نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری

نقرس کاذب، نوعی آرتریت است که باعث ایجاد حملات ناگهانی درد و تورم در مفاصل شما شده و به‌طور رسمی به‌عنوان بیماری رسوب کریستال پیروفسفات دی هیدرات کلسیم یا CPPD شناخته می‌شود. اما این بیماری به دلیل شباهت آن به نقرس معمولاً نقرس کاذب نامیده می‌شود.

نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن
نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن

علامت اصلی نقرس زانو، درد شدید است که اغلب در طول شب شروع می‌شود. حملات حاد نقرس زانو ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشند. معمولاً درد در 24 ساعت اول شروع حملات، به اوج خود می‌رسد. حملات حاد ممکن است به طور مکرر رخ دهند یا ممکن است سال‌ها از هم فاصله داشته باشند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • مرتضی

    سلام مادرم زانو درد داره راه رفتن براش سخته چه کنیم

    مدیر سایت

    خدا قوت مادر شما باید تشریف بیارند مطب برای ایشون عکس رادیوگرافی هر دو زانو به صورت ایستاده ثبت بشه تا بعد از گرفتن عکس و مشاهده درمان مشخص و انجام شود.

×