• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
دررفتگی زانو -  علائم جابجایی و نحوه تشخیص و درمان

دررفتگی زانو - علائم جابجایی و نحوه تشخیص و درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۲ بهمن ۱۴۰۲

دررفتگی زانو در اثر پارگی رباط ها یا لیگمان ها، یا جا به جایی مفصل زانو نسبت به استخوان ساق پا یا ران ایجاد می شود. دررفتگی زانو معمولا بعد از یک ضربه یا آسیب جدی به زانو اتفاق می افتد و در صورت بروز آن موجب تغییر شکل دادن مفصل زانو و ناپایداری آن می شود.

دررفتگی زانو چیست؟

کشکک زانو یا پاتلا، یکی از سه استخوان تشکیل دهنده مفصل زانو است که با قرار گرفتن در کنار دیگر استخوان های زانو، استخوان ران و استخوان ساق پا را به یکدیگر متصل می کند.

در یک زانوی عادی و سالم، کشکک در حفره‌ای که در پایین استخوان ران قرار دارد؛ واقع شده است؛ جابجایی و دررفتگی زانو زمانی اتفاق می افتد که کاسه زانو به طور کامل از شیار خود در انتهای استخوان ران خارج شده و از مفصل زانو خارج می‌شود.

دررفتگی زانو اختلالی است که در اثر پارگی رباط ها یا لیگمان ها، استخوان ساق پا نسبت به استخوان ران جا به جا می شود. دررفتگی زانو معمولا بعد از یک ضربه یا آسیب جدی به زانو اتفاق می افتد و در صورت بروز آن موجب تغییر شکل دادن مفصل زانو و ناپایداری آن می شود.

دررفتگی مفصل زانو از عوارضی است که به ندرت رخ می دهد، اما بسیار خطرناک بوده و در صورت عدم رسیدگی و درمان مناسب عوارض جدی به همراه دارد.

عارضه انحراف یا جابه جایی کشکک زانو یک عارضه شایع در میان زنان و دختران جوان است که اصلی ترین علت آن ضعیف بودن ماهیچه هاست.

 

علت دررفتگی مفصل زانو

عوامل مختلفی در بروز این نوع آسیب دیدگی زانو دخیل هستند اما به طور کلی دو نوع آسیب وجود دارد که باعث بروز چنین مشکلی می شوند. از جمله:

 

انقباض شدید در ماهیچه های اطراف زانو

چنانچه یک انقباض شدید در ماهیچه چهارسر به همراه خمیدگی ناگهانی و پیچ‌خوردگی استخوان درشت‌نی اتفاق بیفتد ،جابجایی کشکک زانو اتفاق می‌افتد. این نوع آسیب شایع‌ترین دلیل بروز مشکل انحراف کشکک زانو می‌باشد.

 

وارد شدن فشار یا ضربه مستقیم به کشکک زانو

علت دیگری که باعث بروز این نوع آسیب دیدگی می شود؛ وارد شدن ضربه مستقیم به کشکک زانو در هنگام خمیدگی زانو است. که ممکن است در موارد زیر اتفاق بیفتد:

  • سوانح رانندگی
  • تصادف اتومبیل با عابر پیاده
  • سقوط از ارتفاعات بلند
  • آسیب دیدگی در حین فعالیت های ورزشی

به غیر از دو عامل بالا بیماری های هم هستند که موجب ریسک وقوع آسیب دیدگی را بالا ببرند که از رایج ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آرتریت ملتهب
  • تومورهای استخوانی
  • عفونت مفصل زانو
  • شکستگی استخوان بر اثر فشار

 

علائم و نشانه های جابه جایی کشکک زانو

علائم عارضه جابه جایی کشکک زانو در هر فرد و با هر شرایطی متفاوت است به همین جهت بیماران دارای علائم جابجایی کشکک زانو را می توان به دو گروه افرادی که احساس لغزش کشکک می کنند و بیمارانی که صرفا احساس درد در زانو می کنند؛ تقسیم کرد.

 

علائم و نشانه های جابه جایی کشکک زانو

 

زانو درد شدید را تجربه می کنید

در عارضه دررفتگی زانو به دلیل ناهموار شدن سطح مفصل، حرکت مفصل با مشکل مواجه می شود. از این رو فرد در هنگام نشستن و برخاستن درد شدیدی را احساس می کند. این درد بخصوص در زمانی ایجاد میشود که زانو از حالت خم به حالت صاف و کشیده درمیاید.

  • وقتی صاف شدن زانو سریع انجام میشود درد بیشتر است و اگر بیمار سعی کند زانوی خود را آرام باز کند شدت درد کمتر خواهد بود.
  • درد بیمار در هنگام برخاستن از زمین یا از روی صندلی زیاد است ولی بعد از چند قدم شدت درد بتدریج کاهش یافته و از بین میرود.
  • بروز اینگونه علائم دررفتگی زانو به هیچ عنوان معمولی نیست و همین موضوع باعث اختلال در انجام فعالیت های روزمره می شود. 

 

تورم و ورم شدید در زانو

جابه جایی کشکک می‌تواند فوراً و به سرعت باعث تورم مفصل زانو شود. زانوی آسیب‌دیده پف کرده یا بزرگ می‌شود و به لمس حساس خواهد بود. آسیب‌دیدگی بافت ناشی از انحراف کشکک زانو نیز منجر به کبودی اطراف زانو می‌شود.

کبودی هنگامی رخ می‌دهد که خون زیر سطح پوست جمع شده به همین دلیل پوست ناحیه آسیب‌دیده به رنگ قرمز، آبی یا بنفش دیده می‌شود. با بهبود آسیب‌دیدگی، این علائم نیز به تدریج فروکش می‌کنند.

 

ناپایدار شدن مفصل زانو

در صورتی که همراه با جابه جایی کشک زانو، تاندون های زانو لغزنده و از جای خود خارج شوند؛ شخص در مفصل زانویش احساس ناپایداری می‌کند.

در این حالت قرار دادن وزن بدن روی زانوی آسیب‌دیده را، چه در هنگام راه رفتن و چه در حالت ایستاده، برای شخص مشکل می‌کند. به همین دلیل به هیچ عنوان نباید وزن بدن را بر روی زانوی آسیب دیده قرار دارد.

قرار دادن وزن بدن روی زانوی آسیب‌دیده باعث می‌شود زانو قفل کرده یا خالی کند، که این خطر از دست رفتن تعادل و زمین خوردن شخص مصدوم را افزایش می‌دهد.

 

تغییر شکل زانو

گاهی اوقات ممکن است زانویی که دچار جابه جایی کشکک شده، بدشکل شده. این حالت زمانی رخ می‌دهد که کشکک زانو از جای به بیرون لغزیده و باعث به هم خوردن راستای زانو می‌شود.

 

راهکارهای درمان انحراف کشکک زانو

جا انداختن و درمان دررفتگی زانو بسته به شرایط مفصل و شدت آسیب های موجود در هر فرد متفاوت می باشد.

  • در مواقعی که قطعات جابجایی زیادی نداشته باشد پزشک می تواند بدون نیاز به فشار زیاد و اعمال بی حسی و یا بیهوشی، اقدامات مورد نیاز برای جا اندازی مفصل زانو را انجام دهد.
  • اگر شاهد گیر افتادن بافت در میان قعات جابجا شده ی مفصل زانو باشیم و این در رفتگی به صورت بسته درمان نشود؛ ممکن است جراح ارتوپدی؛ عمل جراحی برای درمان آسیب های موجود انتخاب نماید.
  • همچنین اگر در هنگام در رفتن مفصل زانو؛ شاهد آسیب دیدگی عروق و اعصاب اطراف این مفصل باشیم؛ نیاز است تا با عمل جراحی آسیب های شریانی موجود ترمیم و در رفتن مفصل زانو درمان شود.

 

برخی از روش های درمان انحراف کشکک زانو عبارت‌اند از:

برگرداندن کشکک زانو به محل اصلی خود یا ریداکشن

اگر کشکک زانو کاملاً از شیار خارج شده باشد، نخستین گام بازگرداندن آن به موقعیت طبیعی و اولیه آن خواهد بود. این فرایند را ریداکشن می‌گویند

با وجود اینکه بازگردانی کشکک به محل قبل عملی آسان است اما درد و گرفتگی عضلات حاصل از آن معمولا عمل فوق را کمی با دشواری‌هایی همراه می‌کند. لذا جهت حل مشکل فوق از بی‌حسی موضعی کامل در حین این عمل استفاده می‌شود. بیشتر جابجایی‌های کشکک زانو با مستقیم کردن یکباره زانو با کنترل درد و گرفتگی ناشی از آن قابل ترمیم است.

 

تجویز بریس

جهت کنترل درد معمولا استفاده از عصا و زانوبندهای مخصوص به بیماران پیشنهاد می‌گردد. از آنجایی که جهت کاهش درد بهتر است وزن خود را بر روی پایی که دچار مشکل جابجایی کشکک شده است قرار ندهید. به همین جهت پس از جااندازی کشکک زانو، به بیمار پیشنهاد می شود که حتما از بریس استفاده شود.

 

فیزیوتراپی

درمان فیزیوتراپی برای تسریع در بهبودی جابه جایی کشکک زانو، کاهش احتمال در رفتگی مجدد آن و دستیابی به نتایج رضایت بخش از درمان زانو، اهمیت بسیار زیادی دارد. درمان فیزیوتراپی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • الکتروتراپی
  • استفاده از عصای زیر بغل
  • استفاده از بست ثابت کننده زانو
  • بستن یا ضربه خفیف زدن به کشکک برای جا انداختن آن در وضعیت صحیح

درمان جابهجایی کشکک زانو با یخ

درمان جابه جایی کشکک زانو با یخ یا گرما

طراحی و آموزش تمرینات ورزشی به بیمار برای افزایش انعطاف پذیری، تعادل و قدرت زانو

آموزش نحوه صحیح راه رفتن و انجام کارهای روزمره به منظور بازگشت تدریجی به فعالیت های روزمره

 

عمل جراحی

در صورتی که با تاخیر در درمان جابه جایی کشکک زانو، این مشکل وخیم شود؛ برای حل این مشکل باید هر چه سریعتر بیمار تحت عمل جراحی قرار بگیرید.

از رایج ترین جراحی که برای درمان انحراف یا جابه جایی کشکک زانو مورد استفاده قرار می گیرد؛ جراحی شل کردن رباط جانبی زانوست که به کمک این جراحی، کشکک زانو به داخل کشیده شده و در محل اصلی خود در زانو قرار می گیرد.

 

مراقبت های بعد از در رفتگی مفصل زانو

در مواردی بعد از جاانداختن زانو؛ نیاز است تا مفصل مربوطه مدتی ثابت و بی حرکت شود. (مدت زمان بی حرکتی زانو، طبق نظر و تجویز پزشک، تعیین می گردد.)

انجام فیزیوتراپی بعد از درمان در رفتگی زانو؛ نقش مهمی در تسریع روند بهبودی، ترمیم آسیب های لیگامان های زانو و تقویت دامنه ی حرکتی مفصل مذکور دارد.

 

نتیجه گیری

در رفتگی مفصل زانو نیاز به بررسی های دقیق پزشکی دارد. به خاطر داشته باشید اگر در رفتگی مفصل زانو از طریق اصولی و با راهکارهای مناسب، درمان نگردد ممکن است عروق و اعصاب اطراف این مفصل به شدت آسیب ببینند و بیمار متحمل عوارض نامطلوبی مانند بی حس شدن مفصل و از دست رفتن توانایی راه رفتن، شود.


مطالب مشابه

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟

میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن به‌تنهایی معیار تعیین‌کننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته می‌شوند.

خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن

. یکی از مهم‌ترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، به‌ویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.

جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان
جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان

اگر بیمار مبتلا به پوکی استخوان پس از جراحی تعویض مفصل زانو یا مفصل لگن- حتی سال‌ها بعد از عمل - زمین بخورد، استخوان‌های ضعیف اطراف ایمپلنت ممکن است به راحتی دچار شکستگی شوند.

تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟
تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟

بیمارانی که قبل و بعد از تعویض مفصل سیگار می کشند، 10 برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها نیاز به جراحی مجدد دارند. همچنین، احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون، ضربان قلب نامنظم و نارسایی کلیه در آن‌ها بیشتر است.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×