
راه های درمان و پیشگیری از درد لگن در مردان
آناتومی لگن مردان با زنان چه تفاوتی دارد؟
پیش از صحبت درباره درمان درد لگن در مردان بیایید نگاهی به تفاوتهای آن با لگن زنان بیندازیم، تا درک بهتری از آناتومی آن داشته باشیم.
فرقهای زیادی بین استخوان لگن مردان و زنان از نظر آناتومیکی، ساختاری و عملکردی وجود دارد. برای نمونه، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- ساختار لگن مردان در مقایسه با لگن زنان، ضخیمتر است. چون طوری طراحی شده که بدن سنگینتری را تحمل کند. در مقابل، شکل لگن زنانه با فرایند زایمان سازگار شده است.
- لگن زنان عریض و کمعمق است. ورودی لگن که با نام دیافراگم لگنی فوقانی (Superior Pelvic Aperture) شناخته میشود، در آناتومی زنانه باز و بیضیشکل است. اما همین ناحیه در مردان، باریک و قلبیشکل است.
- لگن مردانه قوس شرمگاهی ویشکلی دارد که بهطور عادی کمتر از 70درجه است. اما همین قوس در لگن زنان بیشتر از 80درجه است.
- استخوان مثلثیشکل دنبالچه (Coccyx) در لگن مرد بهسمت داخل زده، و غیرقابل حرکت است. اما دنبالچه در لگن زنان صاف و منعطف است.
راه های درمان درد لگن در مردان
ناحیه لگن شامل استخوان ها و رباط ها و اعصابی است که ممکن است ریشه اصلی درد باشند. همچنین درد لگن در مردان می تواند ناشی از عارضه های مختلف در آناتومی لگن آن ها نیز باشد. احتمال بروز برخی از این مشکلات هم در زنان و هم در مردان شایع است. اما برخی ناراحتی های لگنی هستند که تنها در مردان رخ می دهد.
درد لگن در مردان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. این درد ممکن است دردی موضعی بوده و یا دردی باشد که تا پایین پای فرد کشیده می شود. علاوه بر این موارد برخی دردها هنگام انجام فعالیت هایی خاص بروز می کنند و برخی دیگر حتی در حین استراحت نیز احساس می شوند.
درد لگن در مردان ممکن است به صورت سوزش یا بی حسی باشد و یا در حرکت مفصل لگن مردان مشکلاتی را به وجود آورد.
درد لگن در مردان به دنبال اختلالات ستون فقرات
دلایل درد لگن در مردان
- شکستگی لگن
شکستگی لگن نامی کلی برای توصیف تعدا زیادی از شکستگی است که عموما به دنبال وارد شدن ضربه شدید به مفصل لگن ایجاد می شود. شکستگی لگن دارای انواع مختلفی است که همه آنها باعث بروز دردهای شدید در لگن می شود. شکستگی لگن در مردان عموما در سنین بالا و به دنبال زمین خوردن حاصل می شود.
دررفتگی لگن
به خارج شدن سر استخوان ران از حفره اسابولوم لگن، دررفتگی مفصل لگن می گویند. دررفتگی لگن در مردان بر اثر وارد شدن ضربات شدید به اندام های تحتانی در پی حوادثی نظیر سقوط از ارتفاع و تصادفات رانندگی ایجاد می شود.
آرتروز لگن
آرتروز لگن یا ساییدگی مفصل ران که به آن استئوآرتریت نیز گفته می شود جزو شایع ترین اختلالات ران و لگن است که در آن غضروف بین مفصل از بین می رود و به مروز زمان مفصل ران دچار ساییدگی و خرابی می گردد.
علت درد لگن در مردان با علت درد لگن در خانم ها در عوامل خارجی با یکدیگر متفاوت هستند که از مهم ترین آنها می توان به:
- عفونت مثانه یا مجاری ادراری
عفونت مجاری ادراری در زنان نسبت به مردان شیوع بیشتری دارد. با این وجود هر دو ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. از علائم این بیماری این است که فرد دائما احساس می کند نیاز به ادرار کردن دارد و این عمل نیز با درد و سوزش شدیدی همراه می باشد.
اما هر بار نیز ادرار کمی از او خارج شده که بسیار دردناک نیز می باشد.علاوه بر این علائم ممکن است فرد در ناحیه شکم، کمرو پهلوهای خود احساس درد داشته باشد.عفونت ادراری در مردان و زنان با مصرف آنتی بیوتیک به سهولت درمان می شود. اما در صورت عدم درمان ممکن است به قسمت های دیگر بدن سرایت کرده و گسترش یابد. التهاب مثانه نیز نوعی عارضه است که منجر به بروز درد هنگام ادرار کردن می باشد.
- سرطان مثانه
سرطان مثانه بیشتر در سلول های داخلی مثانه که تجمع ادرار در آن جا صورت می گیرد اتفاق می افتد. سرطان مثانه بیشتر در افراد مسن رخ می دهد اما ممکن است افراد جوان نیز به آن مبتلا شوند. از علائم شایع این بیماری می توان به درد شدید هنگام ادرار کردن و احساس درد در کمرو لگن اشاره کرد. اما توجه داشته باشید که مشاهده این علائم لزوما دلیل بر ابتلا به سرطان مثانه نمی باشد.
درمان درد لگن ناشی از مشکلات اداری و کلیوی
- عفونت کلیه
عارضه عفونت کلیه یا پیلونفریت یکی دیگراز دلایل درد لگن در مردان می باشد. این عفونت معمولا در ابتدا به صورت عفونت مجاری ادراری بروز می کند و به مرور زمان و عدم درمان به کلیه و مثانه منتشر شده و آن ها را نیز درگیر می کند و هر چه بیمار دیرتر نسبت به درمان آن اقدام کند احتمال اینکه عفونت به قسمت های دیگر سیستم ادراری گسترش پیدا کند بیشتر می شود.عفونت کلیه ها نیز ازطریق مصرف آنتی بیوتیک ها قابل درمان هستند.
- سنگ کلیه
یکی دیگر از دلایل شایع کمر درد و درد لگن در مردان سنگ کلیه می باشد. همچنین درد سنگ کلیه ممکن است در قسمت پایین کمر، لگن یا شکم فرد رخ دهد و بعضی از بیماران درد سنگ کلیه را به عنوان شدیدترین دردی که تجربه کرده اند بیان می کنند. درد سنگ کلیه در ابتدا ممکن است مداوم نباشد. اما با گذشت زمان شدت آن و مدت زمان آن نیز افزایش پیدا می کند.
- عفونت مقاربتی
اکثر عفونت های مقاربتی نیز ممکن است به درد لگن در مردان و زنان منجر شود. به طور مثال عفونت کلامیدیا باعث بروزعلائمی در مردان نمی شود. اما می تواند باعث سوزش ادرار و درد لگن در مردان شود.
عفونت سوزاک نیز نوع دیگری ازعفونت در مردان است که از طریق باکتری فرد را آلوده می کند و باعث سوزش ادرار فرد می شود.اغلب عفونت های مقاربتی با مصرف آنتی بیوتیک درمان می شوند. اما توجه داشته باشید که تبخال روش درمانی قطعی ندارد اما داروهایی جهت پیشگیری از پیشرفت علائم آن موجود هستند.
- التهاب پروستات
پروستاتیت یا التهاب غده پروستات می تواند موجب درد در لگن مردان، کمر درد و سوزش ادرار در مردان شود. التهاب پروستات در صورتی که به دلیل وجود عفونت اتفاق افتاده باشد با مصرف آنتی بیوتیک بهبود می یابد.
اما بزرگ شدن غده پروستات ممکن است به دلیل سرطان پروستات یا ناشی از یک وضعیت هیپرپلازی خوش خیم باشد. در اثر این عارضه ادرار کردن برای فرد دشوار شده و درمانی پزشکی برای آن نیز شناخته نشده است.
علائم و نشانه های درد لگن در مردان
- مشکلات روده ای
برخی مشکلات روده ای مانند سندروم روده تحریک پذیر، یبوست شدید، تجمع مدفوع و کولیت زخمی ( نوعی التهاب روده ای ) ممکن است باعث درد لگن در مردان شود. همچنین بیماری آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس که به روده بزرگ وصل است نیز می تواند منجر به درد لگن یا درد پایین شکم در مردان شود.
- بواسیر
از دیگر دلایل درد لگن عارضه بواسیر یا هموروئید است که شامل گشاد شدن رگ های وریدی در مجرای مقعد می شود و به صورت ورید های وسیع و ملتهب اطراف مقعد بروز می کند.
این ورید ها که ممکن است در داخل یا خارج راست روده قرار گرفته باشند باعث درد لگن در حین حرکات روده ای می شوند. در موارد حادتر نیز بیماری بواسیر می تواند حتی نشستن فرد را نیز تحت تاثیر قرار داده و باعث درد او شود.
حتما مطالعه کنید : تشخیص درد لگن با اشعه ایکس
- نوع حرفه و سایرعوامل اجتماعی
افرادی که در کارهایی که با کمک دست انجام می شود مانند جا به جایی مصالح ساختمانی، شاغل هستند بیشتر در معرض ابتلا به درد در نواحی کمر و لگن می شوند. در افرادی که فعال هستند و تحرک کافی دارند احتمال بروز این اتفاقات کمتر است. اما باید توجه داشته باشید ک فعالیت های بدنی شدید و بیش از اندازه هم می تواند باعث درد کمر و لگن در مردان شود.
- سبک زندگی
استعمال بیش از حد سیگار و دخانیات و مصرف بی رویه نوشیدنی های الکی نیز باعث بروز کمر درد در افراد می شود. تعداد مردانی که سیگار می کشند بیشتر از تعداد زنان سیگاری است و از همین رو ریسک ابتلا به درد لگن و کمر در مردان بیش از زنان می باشد.
- سایر مشکلات جسمی
اکثر افراد به دلیل افزایش سن در معرض پوکی استخوان قرار می گیرند که این خود عاملی برای درد لگن در فرد می باشد.علت دیگر این عارضه همان طور که اشاره کردیم سرطان پروستات می باشد که منجر به بروز درد و مشکلات دیگر در لگن مردان می شود.
عواملی دیگر نظیر شکستگی لگن یا بورسیت و سایر اسیب های عضلانی هم می تواند موجب درد لگن در مردان شود. برخی مواقع نیز ممکن است درد لگن در مردان ناشی از مشکلات لگنی نباشد و بیشتر ناشی از مشکلات پایین کمر باشد.
تشخیص و درمان درد لگن در مردان
درمان درد لگن در مردان
تشخیص دقیق درد لگن و ران و کمر ممکن است کمی دشوار باشد. بنابراین نیاز به آزمایش های مختلف و بررسی های متعدد دارد که تنها از طریق معاینه بیمار حاصل می شود. پزشک از طریق معاینه بیمار و پی بردن به سوابق پزشکی او و نوع دردی که فرد احساس می کند و ناحیه ای که درد می کند بیماری را تشخیص داده و راهکار درمانی مناسب را ارائه می کند.
بنابراین توصیه می شود در صورتی که دردی ناشناخته در ناحیه لگن خود احساس می کنید که ادامه دار هم می باشد و با استراحت نیز برطرف نمی شود حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید. همچنین در صورت مشاهده نشانه هایی از عفونت و درد، خستگی بدن و بدن درد نیز فورا به پزشک متخصص مراجعه کرده و در پی درمان آن برآیید. به شما عزیزان نیز توصیه می کنیم که در صورت داشتن سابقه بیماری های مربوط به کلیه و مجاری ادراری جهت معاینه دقیق تر حتما به یک متخصص اورولوژیست مراجعه کنید.
روش های درمان درد لگن در مردان بر اساس تشخیص پزشک و دلایل بیماری متفاوت می باشد. مثلا بیماری سنگ کلیه را می توان با روش های محافظه کارانه و تهاجمی یا غیر تهاجمی نیز مدیریت کرد و مانع شیوع و گسترش آن به بخش های دیگر سیستم ادراری شد.
ناراحتی های مربوط به کمر نیز با مصرف دارو قابل درمان هستند و برخی مواقع نیز نیاز به جراحی دارند. اما اکثر سرطان ها باید با روش های جراحی درمان شوند.
روش های درمان درد لگن در مردان
- تجویز داروهایی مانند مسکن، داروهای هورمونی، انواع آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد افسردگی توسط پزشک متخصص
- راهکارهای فیزیکی جهت توانبخشی لگن بیمار مانند گرما درمانی و سرما درمانی، حرکات کششی، ماساژ درمانی، روش اولتراسوند و تحریک الکتریکی در کاهش درد بیمار موثر می باشد.
شنا و انجام ورزش های هوازی نیز جهت کاهش درد و تقویت مفاصل لگن بسیار مفید می باشد.
- تحریک اعصاب نخاعی نیز یکی دیگر از روش های موثر در درمان درد لگن در مردان می باشد که شامل کاشت دستگاهی است که مسیرعصب را مسدود کرده و مانع رسیدن فرکانس درد به مغز می شود.
- در صورتی که پزشک تشخیص دهد بیمار در یک نقطه خاص احساس درد می کند ممکن است از طریق تزریق یک داروی بی حس کننده در آن نقطه احساس درد بیمار را متوقف کند. تاثیر این دارو معمولا طولانی مدت بوده و ناراحتی بیمار را تسکین می دهد.
راه های درمان درد لگن در مردان
روش های پیشگیری از درد لگن در مردان
درمان درد لگن با ورزش یکی از موثرترین روش های درمان درد در ناحیه لگن است که با انجام فعالیت های ورزشی سبک و حرکات کششی می تواند از بروز درد در ناحیه لگن مردان پیشگیری کند. همچنین ثابت نگه داشتن وزن بدن در حد متعادل و کاهش وزن نیز در جلوگیری از عوارض مربوط به لگن بسیار موثر می باشد.
زیرا وزن بدن فشار زیادی را به ناحیه لگن فرد اعمال می کند و از همین رو در صورتی که وزن بدن مناسب باشد فشار کمتری نیز به لگن وارد شده و مانع از بروز مشکلات و ناراحتی های لگنی می شود.
برخورداری از یک رژیم غذایی سالم نیز در کاهش بیماری ها و سایر عوارض لگنی تاثیر گذار می باشد و روشی مطمئن جهت پیشگیری از سرطان پروستات به شمار می رود.
در صورت مصرف تغذیه سالم و حاوی انواع ویتامین های ضروری بدن حتی می توان ابتلا به پوکی استخوان را نیز به تاخیر انداخت و از بروز آن جلوگیری کرد. بنابراین در مورد مصرف انواع مکمل ها به ویژه مکمل های کلسیمی با متخصص ارتوپد مشورت کنید و سلامت استخوان های خود را تضمین کنید.
منبع :