• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
مهم ترین علت ورم زانو در سالمندان

مهم ترین علت ورم زانو در سالمندان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۷ فروردین ۱۳۹۹

علت ورم زانو در سالمندان بیشتر به دلیل سابیدگی و تخریب مفصل زانو است که در پی آن مایع اضافی در مفصل زانو انباشته می شود.

ورم زانو در سالمندان

ورم زانو در سالمندان یک مشکل جدی است که به دنبال انباشتگی مایع اضافی در اطراف زانو ایجاد می شود. مفصل زانو همواره توسط یک پوشنه محکم محافظت می شود؛ جنس این پوشنه از مفصل ساخته شده است و شامل مایع مفصلی است که وظیفه لغزنده کردن و تغذیه مفصل را برعهده دارد.

در واقع همین پوشنه مفصلی است که باعث می شود افراد بتوانند به راحتی حرکت کنند و زانوهای خود را به حرکت دربیاورند.

عارضه ورم زانو که در اصلاح عامیانه از آن با عنوان آب آوردن زانو یاد می شود؛ پیامد و نتیجه صدمه دیدن زانو است که در این عارضه به دلیل افزایش بی رویه مایع در مفصل، مفصل زانو انعطاف پذیری و عملکرد درست خود را از دست می دهد.

برخلاف جوانان که عارضه ورم زانو در آنها  به دلیل وارد شدن ضربه به زانو ایجاد می شود اما علت ورم زانو در سالمندان بیشتر به دلیل سابیده شدن مفصل زانو و استفاده بیش از حد از مغصل زانو است که در ادامه مقاله به طور مفصل به بررسی تمامیه علت ها و دلایل این عارضه در سالمندان پرداخته ایم.

آرتروز زانو

 

علائم ورم زانو در سالمندان

ورم زانو یکی از شایع ترین مشکلاتی است که در افراد مسن دیده می شود. عموما ورم زانو در سالمندان با درد و نشانه هایی همراه است که از بارزترین نشانه های آن می توان به:

-بزرگ تر بودن اندازه طبیعی یک زانو نسبت به دیگری

-متورم شدن اطراف زانو خصوصا نواحی استخوانی زانو

-سفت و خشک شدن مفصل زانو که بروز چنین علائمی، نشان دهنده تجمع مایع در آن ناحیه است.

-اختلال در خم و راست کردن زانو به طوری که بیمار قادر نیست به درستی زانو خود را صاف کند

البته علائم ورم زانو بسته به علت آن متفاوت است و ممکن است با نشانه ها و علائم شدیدتری همراه باشد.

فرآیند پیری در سالمندان آن ها را در  معرض خطرات و آسیب های زیادی قرار می دهد. اگر این افراد به دلیل بیماری به عارضه ورم زانو دچار نشوند پس آسیب و ضربه ای به زانو آنها وارد شده است.

شاید یک زمین خوردن برای یک فرد معمولی ساده به نظر برسد اما برای یک فرد سالمند مشکلات جدی را به همراه دارد. ورم زانو به دنبال آسیب دیدگی در این شرایط با علائم متفاوتی همراه است که این علائم شامل:

  • قرمز شدن زانو
  • گرم بودن یک زانو نسبت به دیگری
  • مداوم بودن درد زانو
  • کبود شدن مفصل زانو

 

دلایل و علت ورم زانو در سالمندان

گاهی علت ورم زانو در سالمندان می تواند نتیجه وجود عفونت در زانو یا یک نوع بیماری خاص باشد که این بیماری با تاثیرگذاری بر تمامی اجزای بدن مفصل زانو را نیز تحت تاثیر قرار دارد و باعث ورم زانو می شود. از جمله اختلالات و بیماری هایی که باعث ورم زانو در سالمندان می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

دلایل و علت ورم زانو در سالمندان

 

بیماری التهاب یا بوریست زانو

بوریس ها کیسه های بافتی ظریفی هستند که در اطراف مفصل قرار دارند؛ این کیسه ها باعث تسهیل حرکت تاندون ها برروی استخوان مجاور می شوند. بورسیت عارضه ای است که به دنبال التهاب بورس ها ایجاد می شود و به دنبال این التهاب، زانو دچار تورم میگردد.

بیماری نقرس یا شبه نقرس

بیماری نقرس یکی از اختلالاتی است که ارتباط بسیاری نزدیکی با ورم زانو دارد. در این بیماری که به دلیل تجمع اسید اوریک و نقص در تولید و ترشح اسید اوریک در مفصل زانو ایجاد می شود با شدید شدن آن مفصل زانو در معرض ورم کردن و متورم شدن قرار می گیرد.

 

آرتروز زانو

بیماری آرتروز یکی از شایع ترین علت های ورم زانو در سالمندان است که این بیماری در اثر ساییده شدن غضروف مفصلی رخ می دهد. با از بین رفتن غضروف ها بدن در طی یک واکنش طبیعی برای مقابله با این عارضه، مایع پوشاننده مفصل زانو را افزایش می دهد تا به نحوی جلوی ساییدگی بگیرد و همین عامل موجب انباشته شدن مایع اضافی در مفصل و ابتلای فرد سالمند به ورم زانو می شود.

ورم زانو یکی از اصلی ترین نشانه های بیماری آرتریت است که در تمام انواع آن از جمله آرتروز عفونی، آرتریت روماتوئید، آرتروز روماتیسمی این عارضه مشاهده می شود.

بیماری لوپوس

بیماری لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که بر بسیاری از قسمت های بدن تاثیر می گذارد. متورم شدن زانو یکی از علائم این بیماری است که دلیل اصلی آن به دلیل درگیر شدن کلیه هاست.

در برخی مواقع ممکن است مایع مفصلی به دلیل وارد شدن آسیب و ضربه یا جراحت به مفصل زانو ایجاد شود؛ که از جمله موارد آسیب زایی که باعث ورم زانو می شود می توان به:

راه های درمان ورم زانو در سالمندان

درمان ورم زانو در سالمندان بسته به علت آن کاملا متفاوت است لذا از آنجایی که ممکن است آب آوردن زانو ناشی از چند عامل باشد لذا بسیار مهم است که قبل از شروع راههای درمان، ابتدا علت بیماری به طور کامل مشخص شود تا از درمان مناسب آن به طور کامل اطمئنان شود.

تشخیص علت ورم زانو در سالمندان به کمک روش های تصویربرداری انجام می شود که توسط این روش ها به طور کامل نوع آسیب دیدگی زانو مشخص می شود و پزشک براساس اطاعات بدست آمده از آن بهترین روش درمانی را برای بیمار خود برمیگزیند. هدف از درمان ورم زانو، خارج کردن آب اضافی زانو است که این کار با روش های درمانی متفاوتی انجام می شود:

درمان ورم زانو در سالمندان با ورزش

درمان ورم زانو در سالمندان با ورزش

درمان خانگی ورم زانو

استراحت کردن، یخ درمانی، فشرده سازی مفصل زانو از جمله کارهایی است که می تواند به راحتی در خانه برای درمان ورم زانو انجام دهید. استراحت کردن روند بهبودی زانو را سرعت می بخشد و باعث می شود ورم زانو هر چه سریعتر بهبود بیابد.

همچنین  شما می توانید در زمان استراحت با بالا آوردن زانو فشار را از روی مفصل زانو کاهش دهید و بدین طریق با جریان دادن خون به تمامی قسمت های بدن ورم مفصل زانو را کاهش دهید.

سرما درمانی یا یخ درمانی روش دیگری که به آسانی می توانید در خانه انجام دهید، این کار باعث کاهش ورم ایجاد شده ناشی از تجمع مایع اضافی در زانو می شود.

تا زمان بهبودی کامل توجه داشته باشید از انجام فعالیت هایی سنگینی که فشار زیادی به زانو وارد می کند خودداری کنید و برای محافظت بیشتر از زانو نیز می تواند از عصا یا ابزارهای حمایتی استفاده نماید.

درمان دارویی

عموما جراح ارتوپد برای درمان مشکلات مربوط به ورم زانو توصیه می کند از داروهای ضد التهابی برای تسکین درد استفاده کنید. در صورتی که این داروها تاثیری در کاهش درد بیمار نداشته باشد در این صورت پزشک داروهای قوی تری را تجویز می کند.

البته بسته به علت ورم زانو نوع داروی تجویز شده نیز متفاوت است برای مثال در صورتی که علت ورم زانو در سالمندان عفونت باشد در این صورت پزشک برای تسکین درد و کم کردن ورم زانو ممکن است از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کند.

 

اسپریش مفصل

اسپریش یا بیرون کشیدن مایع مفصلی یکی روش های تهاجمی در بیرون کردن آب زانو است که برای انجام آن جراح ارتوپد سوزنی را برای تخلیه مایع از زانو وارد مفصل زانو می کند. البته این کار یک روش درمانی قطعی برای تخلیه کردن آب زانو نیست زیرا در برخی مواقع زانو دوباره آب می آورد و مجدد دچار تورم می شود.

تمرینات ورزشی 

با اینکه ممکن است کمی ورزش کردن برای سالمندان مشکل باشد اما این فعالیت یک روش موثر در درمان ورم زانو است که در بهبود عملکرد زانو بسیار موثر است. ورزش با تاثیری که در تقویت عضلات دارد به مرور زمان باعث کم کرد ورم زانو می گردد.

تاثیر دیگر ورزش در درمان و پیشگیری از آسیب های زانو، تاثیر آن در کم کردن وزن است زیرا با پایین آمدن وزن از بروز آسیب های عضلانی و مفصلی جلوگیری می شود.

جراحی

ورم زانو در صورت درمان نشدن ممکن است توانایی حرکتی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. در اغلب موارد عارضه ورم زانو با کمک روش های درمانی ساده وکم تهاجمی تسکین می یابد اما در صورتی که علت ورم زانو در سالمندان شدید باشد در این صورت تنها راه درمان انجام عمل جراحی است که جراحی به روش های مختلفی انجام می شود:

آرتروسکوپی زانو

آرتروسکوپی زانو یک روش درمانی است که توسط وسیله ای به نام آرتروسکوپ انجام می شود. از این وسیله جهت ترمیم و حذف بافت های آسیب دیده زانو استفاده می شود تا بدین منظور ورم زانو کاهش یابد.

تعویض مفصل زانو

از این روش جراحی در مورادی که علت ورم زانو در سالمندان به دلایل شکستگی زانو و تخریب زانو باشد استفاده می شود. در این صورت جراح ارتوپد از روش جراحی تعویض مفصل زانو به منظور ترمیم بافت آسیب دیده و کاهش ورم زانو بکار می برد.


مطالب مشابه

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟

میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن به‌تنهایی معیار تعیین‌کننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته می‌شوند.

خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن

. یکی از مهم‌ترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، به‌ویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.

جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان
جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان

اگر بیمار مبتلا به پوکی استخوان پس از جراحی تعویض مفصل زانو یا مفصل لگن- حتی سال‌ها بعد از عمل - زمین بخورد، استخوان‌های ضعیف اطراف ایمپلنت ممکن است به راحتی دچار شکستگی شوند.

تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟
تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟

بیمارانی که قبل و بعد از تعویض مفصل سیگار می کشند، 10 برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها نیاز به جراحی مجدد دارند. همچنین، احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون، ضربان قلب نامنظم و نارسایی کلیه در آن‌ها بیشتر است.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×