• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
شکستگی کشکک زانو - علت، علائم و راه‌های درمان

شکستگی کشکک زانو - علت، علائم و راه‌های درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۱ بهمن ۱۴۰۲

شکستگی کشکک زانو به شکستن استخوان مثلثی شکل قسمت جلویی زانو گفته می شود. این شکستگی آسیب جدی به مفصل زانو وارد می کند و در بلند مدت نیز ممکن است مشکلات زیادی را برای بیمار به وجود بیاورد.

شکستگی کشکک زانو چیست؟

شکستگی کشکک زانو به شکسته شدن استخوان مثلثی شکل قسمت جلویی زانو گفته می شود. استخوان کشکک زانو که در بین استخوان ران و استخوان ساق پا قرار دارد؛ همچون عایقی محکم از مفصل زانو در برابر انواع آسیب ها و ضربات محافظت می کند.

همچنین این استخوان به همراه غضروفی که در ناحیه پشتی آن قرار گرفته می تواند زانوها را به حرکت در بیاورد و به تسهیل حرکت استخوان ها برروی یکدیگر نیز کمک می کند.

 

شکستگی کشکک زانو

 

استخوان کشکک زانو همچون دیگر استخوان ها در صورتی که در مقابل فشار یا ضربه ای قرار بگیرد می تواند بشکند. این شکستگی ها از حالت ساده و حاد متغیر است و بستگی به ضربه و فشاری دارد که به استخوان وارد می شود.

در هر صورت شکستگی کشکک زانو آسیب جدی را به مفصل زانو وارد می کند و در بلند مدت نیز ممکن است این شکستگی مشکلات زیادی را برای بیمار به وجود بیاورد که در ادامه مقاله به طور مفصل به بررسی علائم، علت  و راه های درمان شکستگی کشکک زانو پرداخته ایم.

حتما بخوانید: نرمی کشکک زانو

 

انواع شکستگی پاتلوفمورال

شکستگی کشکک زانو برحسب شدت آن و براساس اینکه در کدام قسمت استخوان دچار شکستگی شود متغیر است و به انواع مختلفی تقسیم می شود که شامل موارد زیر می‌شود:

 

انواع شکستگی پاتلوفمورال

 

شکستگی پایدار

در این نوع شکستگی شکل کشکک تغییر نمی کند و استخوان در طول دوره نقاهت و بهبودی در جای خود باقی می ماند؛ زیرا اینگونه شکستکی ها معمولا بر اثر ضربات با شدت کم بوجود می آید و عوارض شدیدی ندارد.

 

شکستگی به همراه جابه جا شدن کشکک

در این نوع شکستگی استخوان زانو زمانی که استخوان می شکند؛ دو انتهای استخوان شکسته شده از هم جدا می شود از این رو قطعات شکسته شده در این نوع شکستگی به راحتی می توانند حرکت کنند.

 

شکستگی باز

شکستگی باز یکی از وخیم ترین و حادترین شکستگی هایی است که ممکن است برای کشکک زانو اتفاق بیفتد. این نوع شکستگی به قدری شدید است که تکه های شکسته شده استخوان از پوست بیرون می زند.

مدت زمان بهبودی این نوع شکستگی بسیار طولانی است زیرا در این نوع آسیب دیدگی بافت های اطراف استخوان شکسته شده نیز آسیب می بینند.

متاسفانه خطر ابتلا به عفونت و زخم شدن محل استخوان شکسته شده در شکستگی باز وجود دارد از این رو برای جلوگیری از عفونت باید بیمار هر چه سریعتر تحت درمان قرار بگیرد.

 حتما بخوانید: درمان شکستگی استخوان

علت شکستگی کشکک

حدود نود درصد شکستگی ها کشکک زانو به دلیل وارد شدن ضربه مستقیم به زانو ایجاد می شوند. از مهم ترین عوامل بروز این نوع شکستگی زانو می توان به مواردی از قبیل:

  • افتادن بروری زمین بر اثرحوادث رانندگی با موتور
  • زمین خوردن و وارد شدن ضربه مستقیم به زانو
  • برخورد یک ضربه محکم به زانو در تصادفات شاخ به شاخ

با اینکه اصلی ترین علت شکستگی کشکک زانو وارد شدن ضربه مستقیم به زانو است اما گاهی مواقع ممکن است به دلیل انقباض عضله چهار سر ران این استخوان تحت فشار قرار بگیرد و در نهایت بشکند.

این عامل موجب شکستگی باز و حاد، شکستگی کشکک زانو شده که در آن قطعات شکسته شده از هم فاصله می گیرند و استخوان کشکک به دو تکه تقسیم می شود.

البته شکستگی کشکک زانو از جمله شکستگی های نادر مفاصل بدن است زیر تنها یک درصد از کل شکستگی های استخوان بدن را تشکیل می دهد.

علائم شکستگی کشکک زانو

 

علائم شکستگی کشکک زانو

با اینکه شایع ترین علامت شکستگی بروز درد و تورم شدید در زانو است اما علائم شکستگی کشکک زانو برحسب نوع آن متفاوت است و با علائمی نظیر:

در شکستگی باز یا ناپایداری کشکک زانو واضح ترین علامت درد شدید در تمام مفصل زانو است.

بیمار بعد از شکستگی نمی تواند راه برود و هر گونه تغییر وضعیت در مفصل زانو موجب بروز درد شدید و دردناک می شود. از دیگر علامت های این نوع شکستگی کشکک زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کبود و متورم شدن قسمت جلویی زانو
  • خونریزی شدید در محل آسیب دیدگی
  • اختلال در راه رفتن و بلند کردن زانوی آسیب دیده

 

علائم شکستگی ساده و پایدار کشکک زانو عموما خفیف تر بوده و بیمار به درد و تورم کمتری نسبت به شکستگی باز دچار می شود.

در شکستگی همراه با جابه جایی کشکک زانو بیمار بالافاصله پس از ضربه احساس درد شدید می کند و بلافاصله زانو متورم می شود و بیمار دیگر قادر نخواهد بود زانوی خود را به درستی خم کند. در این نوع شکستگی عموما یک شیار برروی کشکک احساس می شود.

حتما بخوانید: درمان لقی کشکک زانو

 

درمان شکستگی کشکک زانو

شکستگی های خفیف و ساده کشکک زانو را می تواند به کمک متدهای پزشکی ساده از جمله استفاده از آتل یا اسپیلنت درمان کرد. اما اگر شکستگی شدید باشد و تکه های شکسته شده جابجا شوند، نیاز است از راهکارهای پیچیده ای مانند عمل جراحی، کمک گرفت تا توانایی مفصل زانو تقویت شود.

  • آتل یا اسپیلنت وسیله ای است که باعث بی حرکت ماندن مفصل آسیب دیده و کاهش درد زانو بعداز آسیب دیدن می شود. آتل های مورد استفاده برای درمان شکستگی خفیف کشکک زانو شامل:
  • آتل های از جنس پلاستیک یا فلز هستند که از قبل آماده شدن و به شکل اندامی که باید برای آن بکار برود در آمده اند.
  • نوع دوم آتل ها یا اسپلینت ها از جنس گچ یا فایبرگلاس هستند که توسط پزشک یا پرسنل درمانی با توجه به ناحیه آسیب دیده ساخته می شوند.

اما در صورتی که شکستگی حاد باشد و تکه های شکسته شده جابه جا شوند در این صورت شکستگی تنها به کمک عمل جراحی درمان  می شود.

در صورتی که پوست اطراف شکستگی دچار جراحت یا پارگی نشده باشد در این صورت بلافاصله پس از وقوع آسیب دیدگی جراحی برای درمان شکستگی کشکک زانو انجام می شود. از جمله روش های جراحی برای درمان شکستگی کشکک زانو شامل:

مدت زمان بهبودی و درمان شکستگی کشکک زانو در هر فردی بسته به عواملی نظیر موارد زیر متغیر است:

  • نوع شکستگی کشکک زانو ( مسلما شکستگی های باز به همراه جابه جایی مدت زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند)
  • شدت شکستگی ( هر چقدر تعداد قطعات شکسته شده استخوان بیشتر باشد لزوما مدت زمان بهبودی نیز طولانی تر است)
  • سن بیمار( بهبودی و ترمیم شکستگی کشکک زانو در افراد مسن و پیر سخت تر و طولانی تر از افراد جوان است)
  • وضعیت جسمانی بیمار ( افرادی که قبل از شکستگی هیچ سابقه بیماری نداشته اند؛ در مدت زمان کوتاه تر بهبود می یابند)

 مطالعه بیشتر: درمان زانو درد

البته توانبخشی بعد از درمان شکستگی کشکک زانو نقش حیاتی در بهبودی سریعتر شکستگی خواهد داشت. از آنجایی که برای درمان شکستگی کشکک زانو نیاز است، پای فرد برای مدت زیادی در یک آتل بی تحرک نگه داشته شود، زانو ممکن است سفت و عضلات ران ممکن است ضعیف شوند.

به همین خاطر داشتن برنامه توانبخشی به منظور افزایش دامنه حرکتی و قوی کردن ماهیچه ها اهمیت دارد.

درمان به موقع و سریع شکستگی کشکک زانو بسیار اهمیت دارد زیرا در غیر این صورت ممکن است بیمار به عوارضی نظیر:

  •  ساییدگی و آرتروز زانو
  • ضعف شدن عضلات چهار سر ران
  •  مزمن یا شدید شدن درد زانو

مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×