• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
جراحی تراز کردن کشکک زانو

جراحی تراز کردن کشکک زانو

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۵ دی ۱۴۰۲

دردی که با درمان دارویی و فیزیوتراپی ادامه یابد و همچنین دررفتگی های مکرر ، بررسی نیاز به جراحی تراز کردن کشکک زانو را مطرح می کند. هدف از این عمل ، تنظیم مجدد کشکک در شیار تروکلئا است.

اختلال عملکرد کشکک زانو چیست؟

زانو مفصل بین استخوان ران و درشت نی است. کشکک یا همان پاتلار سومین قسمت استخوانی مفصل است و در جلو قرار دارد. سطوح لغزشی با غضروف پوشانده شده اند. پایداری کشکک از بالا با تاندون چهارسر و از پایین با تاندون پاتلار که به برآمدگی انتهای استخوان درشت نی (به نام توبروزیته قدامی تیبیا) متصل می شود و از طرفین با رتیناکولای داخلی و خارجی کشکک حفظ می شود. رتیناکولا ها مانند نوارهایی با کشش های متفاوت هستند که در دو طرف کشکک قرار دارند و آن را به استخوان ران متصل می کند (شکل 1 و 2).

کشکک در شیار تروکلئا قرار می گیرد که عمق متفاوتی دارد. قرارگیری کامل کشکک در شیار تروکلئا بستگی به شکل آناتومیکی، تاندون ها و رتیناکولای کشکک دارد.

انقباض رتیناکولای جانبی ، که کم و بیش با وارد شدن جانبی بیشتر تاندون کشکک و توبروزیته قدامی تیبیا در ناحیه ساق پا همراه است ، منجر به اختلال عملکرد کشکک می شود. این می تواند به شکل چرخش جانبی کشکک باشد که باعث ایجاد فشار زیاد بر روی غضروف می شود (شکل 3 و عکس 1) یا با جابجایی جانبی که منجر به اتصال ضعیف سطوح مفصلی می شود همراه است (شکل 4 و عکس 2).

این حالت باعث درد موضعی ، قفل شدن ، تورم ، احساس بی ثباتی یا حتی دررفتگی و جابجایی کشکک می شود که نیاز به درمان پزشکی و فیزیوتراپی دارد.

حتما مطالعه کنید : درمان قطعی نرمی کشکک زانو

 

اختلال عملکرد کشکک زانو

چرا جراحی؟

کشکک خود به خود تراز نمی شود و به تدریج به غضروف آسیب می رساند. در این حالت ، سیر طبیعی مشکل مساوی است با بدتر شدن تدریجی مفصل و در نتیجه افزایش ناراحتی.

دردی که با درمان دارویی و فیزیوتراپی ادامه یابد و همچنین دررفتگی های مکرر ، بررسی نیاز به جراحی را مطرح می کند. هدف از این عمل ، تنظیم مجدد کشکک در شیار تروکلئا است ، بنابراین درد را تسکین داده ، کشکک را تثبیت کرده و از خراب شدن مفصل جلوگیری می کند.

اختلال عملکرد کشکک چیست؟

این جراحی شامل تنظیم مجدد کشکک در شیار تروکلئا به منظور بازیابی وضعیت طبیعی و بدون محدودیت است.
دو جراحی را می توان با توجه به تفاوت های آناتومیکی و علائم فرد تجویز کرد.

در موارد چرخش جانبی کشکک و انقباض رتیناکولار جانبی از روش آزادسازی رتیناکولار جانبی انجام می شود.

این عمل به روش آرتروسکوپی انجام می شود ، یعنی بدون باز کردن مفصل. دو برش کوچک 5 میلی متری در جلوی زانو ایجاد می شود. آرتروسکوپ یا دوربین کوچک از طریق یکی از برش ها برای مشاهده مفصل وارد می شود. ابزارهای کوچک از طریق برش دیگر برای برش رتیناکولار وارد می شوند (شکل 5). کشکک در موقعیت طبیعی خود در شیار تروکلئا باز گردانده می شود ، بنابراین فشار بیش از حد کاهش می یابد (شکل 6) و رتیناکولار جانبی می تواند شل تر و آزادانه تر بهبود یابد.

اگر دررفتگی کشکک باشد

در رابطه با حالت تروکلیای همراه با رتیناکولار جانبی و وارد شدن جانبی تاندون کشکک و توبروزیته قدامی تیبیا در ناحیه ساق پا ، آزادسازی رتیناکولار به تنهایی کافی نیست و این کار باید با انتقال توبروزیته قدامی تیبیا ترکیب شود.

آزادسازی رتیناکولای جانبی

حتما مطالعه کنید : ورزش برای دررفتگی کشکک زانو

پس از انجام عمل رهاسازی آرتروسکوپی ، برشی تقریباً 5 سانتی متری در قسمت فوقانی استخوان درشت نی ایجاد می شود و برجستگی تیبیای قدامی در معرض دید قرار می گیرد. با استفاده از اره بریده می شود (شکل 7) ، سپس انتقال داده شده و در وسط استخوان درشت نی قرار می گیرد و با دو پیچ ثابت می شود. این دو کار باعث اصلاح موقعیت و تثبیت کشکک در مرکز تروکلئا می شوند (شکل 8).

انتقال توبروسیت قدامی استخوان درشت نی

آسیب غضروف کشکک و تروکلئار را می توان با توجه به ماهیت آنها به طور همزمان درمان کرد.

آزادسازی رتیناکولار حدود نیم ساعت طول می کشد و به 1 یا 2 روز بستری در بیمارستان نیاز دارد. هنگامی که با انتقال توبروزیته قدامی تیبیا ترکیب می شود ، این عمل حدود یک ساعت طول می کشد و به 3 تا 4 روز بستری در بیمارستان نیاز دارد.

این عمل را می توان تحت بیهوشی عمومی یا اسپاینال (نخاعی) انجام داد. متخصص بیهوشی شما بهترین نوع بیهوشی را با توجه به وضعیت سلامتی شما انتخاب می کند.

پس از عمل ، برش ها با یک پانسمان استریل پوشانده می شوند ، که به مدت 15 روز در محل باقی می ماند. درد در طول دوره بعد از عمل بسیار دقیق مدیریت و کنترل می شود و درمان بر اساس آن تنظیم می شود.

در صورت انتقال برجستگی تیبیای قدامی ، زانوی شما در 4 هفته اول بی حرکت می شود و با بریس محافظت می شود تا به استخوان زمان بهبودی داده شود.

حتما مطالعه کنید : درمان خانگی دررفتگی کشکک زانو

توانبخشی بعد از عمل و بازگشت به فعالیت

بعد از عمل توانبخشی را با فیزیوتراپیست خود آغاز خواهید کرد. هدف حفظ انعطاف پذیری زانو و توده عضلانی است.
اگر فقط ریتیناکولار کشکک جانبی بریده شود ، می توانید روز بعد راه رفتن را شروع کنید. با گذشت روزها ، راه رفتن عادی را شروع خواهید کرد. با این حال ، شما باید حرکت خود را در طول 10 روز اول محدود کنید تا از تورم زانو جلوگیری شود.
رانندگی را می توانید بعد از روز پانزدهم شروع کنید و بسته به شغل خود عموماً می توانید بعد از ماه اول به سر کار بازگردید. کار اداری می تواند زودترهم  شروع شود به طور کلی می توانید فعالیت های ورزشی را بین ماه دوم تا سوم از سر بگیرید.
در مورد انتقال توبروسیت قدامی استخوان درشت نی ، در 4 هفته اول شما نیاز به عصا دارید تا به شما کمک کند حرکت کنید و وزن زیادی روی زانوی شما وارد نشود. هنگام حرکت و شب به مدت 6 هفته از بریس استفاده می شود. بسته به شغلتان می توانید رانندگی و بازگشت به کار را در ماه دوم شروع کنید. کار اداری می تواند زودتر انجام شود به طور کلی می توانید فعالیت های ورزشی را بعد از ماه سوم از سر بگیرید.

خطرات و عوارض آن چیست؟

  • علاوه بر خطرات ناشی از هرگونه عمل جراحی و بیهوشی ، برخی از خطرات خاص برای این جراحی وجود دارد:
  • اگر توانبخشی بعد از عمل به درستی انجام نشود ، سفتی مفصل ایجاد می شود.
  • واکنش های التهابی تشدید شده گاهی اوقات مربوط به آلگودیستروفی است. با این حال ، درمان های جدیدی وجود دارد که می تواند به راحتی این عارضه نادر را مدیریت کند.
  • ممکن است در اطراف ناحیه جراحی شده به دلیل خونریزی، هماتوم ظاهر شود. با توجه به میزان خونریزی ، تخلیه هماتوم ممکن است لازم باشد.
  • وقوع عفونت مفصلی نادر است زیرا عمل جراحی به صورت آرتروسکوپی یا در صورت انتقال توبروزیته قدامی تیبیا تنها با یک برش کوچک انجام می شود. این عارضه شناخته شده نیاز به شستشوی زانو ، دوره آنتی بیوتیک و احتمالاً جراحی اصلاحی دارد.
  • لخته های کوچک خون می توانند تشکیل شده و رگ های پا را مسدود کرده و منجر به فلبیت شوند ، که برای چندین هفته به درمان ضد انعقاد نیاز است.
  • در صورت انتقال توبروزیته قدامی تیبیا ، بهبودی ضعیف یا شکستگی ممکن است رخ دهد که نیاز به جراحی اصلاحی دارد.
  • اعصاب و عروق اطراف زانو ممکن است به طور تصادفی آسیب ببینند. این عارضه استثنا ممکن است باعث درد ، از دست دادن احساس و حتی فلج قسمت های خاصی از پا شود. در صورت آسیب شریانی ، ممکن است جراحی عروق ضروری باشد.

این فهرست خطرات بین شده، جامع نیست. جراح شما می تواند توضیحات اضافی را برای شما بیان کند تا از مزایا ، معایب و خطرات هر مورد خاص مطلع شوید.

حتما مطالعه کنید : انحراف کشکک زانو

نتیجه مورد انتظار جراحی چیست؟

از هر روشی که استفاده شود ، قفل شدن ، تورم و احساس ناپایداری به سرعت پس از عمل بهبود می یابد. تاثیر بر درد ممکن است به وجود آسیب زمینه ای غضروف بستگی داشته باشد. ممکن است به درمان پزشکی اضافی نیاز باشد.
بازیابی کامل تحرک و قدرت عضلات به طور کلی حدود 2 تا 3 ماه طول می کشد.
ناپایداری می تواند در حین فعالیتهای خاصی عود کند و ممکن است نیاز به یک جراحی اضافی داشته باشد.
با این حال ، در بیش از 80 درصد موارد بهبود درد و عملکرد زانو و در بیش از 90 درصد موارد تثبیت کشکک مشاهده می شود.
 


منبع محتوا : orthopaedic-surgery-paris

مطالب مشابه

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟

میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن به‌تنهایی معیار تعیین‌کننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته می‌شوند.

خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن

. یکی از مهم‌ترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، به‌ویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.

جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان
جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان

اگر بیمار مبتلا به پوکی استخوان پس از جراحی تعویض مفصل زانو یا مفصل لگن- حتی سال‌ها بعد از عمل - زمین بخورد، استخوان‌های ضعیف اطراف ایمپلنت ممکن است به راحتی دچار شکستگی شوند.

تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟
تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟

بیمارانی که قبل و بعد از تعویض مفصل سیگار می کشند، 10 برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها نیاز به جراحی مجدد دارند. همچنین، احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون، ضربان قلب نامنظم و نارسایی کلیه در آن‌ها بیشتر است.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • مهدی مرادی

    سلام. من 21 سالمه و به علت داشتن پای پرانتزی و ورزش بیش از حد به نرمی کشکک زانو مبتلا شدم و مدتی میشه درد دارم. بهترین راه درمان چیه؟

    مدیر سایت

    خدا قوت شما بایستی داروهای غضروف ساز مصرف بکنید و اگرکه انحرافتون زیاد از حد هستش باید با جراحی مشکل رو اصلاح بکنیم.

×