• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درمان در رفتگی کشکک زانو

درمان در رفتگی کشکک زانو

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۴ دی ۱۴۰۲

بهترین روش های درمان دررفتگی کشکک زانو شامل درمان های خانگی، فیزیوتراپی، استفاده از بریس و کفش های مخصوص و در نهایت جراحی هستند که در این مقاله سعی داریم به بررسی این روش ها بپردازیم.

دررفتگی کشکک زانو چیست ؟

دررفتگی کشکک زانو زمانی رخ می‌دهد که کشکک از جای طبیعی خود یعنی شیار تروکلای استخوان ران خارج شود. کشکک زانو یک استخوان مثلثی شکل است که توسط تاندون‌ها در سر جای خود قرارگرفته و توسط رباطی در شیار انتهایی استخوان‌های ران و ساق پا ثابت‌شده است و درون این شیار حرکت می‌کند.

شیاری که استخوان کشکک درون آن قرارگرفته و در آن حرکت می‌کند، شیار پتلافمورال نام دارد. زمانی که استخوان کشکک زانو از درون این شیار بیرون بیاید، اصطلاحاً  گفته می شود دررفتگی کشکک زانو رخ‌ داده است.

دکتر سید علیرضا امین جواهری، جراح و متخصص ارتوپد در تهران، آگاه به دانش روز دنیا، آماده ی ارائه ی خدمات به شما عزیزان می باشد. شما می توانید از طریق شماره های زیر با ایشان ارتباط برقرار نمایید:

شماره های تماس:  (71062462-29121060-021) - (09334131004)

صفحه اینستاگرام دکتر علیرضا امین جواهری

دررفتگی کشکک زانو عمدتا به دنبال حوادث ورزشی و به دنبال چنین اتفاقاتی رخ میدهد:

وارد شدن ضربه بسیار شدید و مستقیم به زانو

در اثر وارد شدن ضربه بسیار شدید و مستقیم به‌زانو، کشکک زانو از جای خود خارج شود. این حالت ممکن است در حین انجام ورزش‌هایی مانند فوتبال و یا حتی در حین انجام کارهای روزمره رخ دهد.

 پیچ خوردگی در حین آسیب های ورزشی

در برخی مواقع شخص درحالی‌که کف پایش محکم روی زمین ثابت است، زانویش می‌چرخد. این حالت معمولاً در ورزش‌هایی رخ می‌دهد که در آن انجام حرکات سریع بسیار مهم است، مانند فوتبال، بسکتبال و اسکی.

همچنین طبق بررسی های بدست آمده احتمال دررفتگی کشکک زانو در افراد چاق و دارای اضافه وزن بیشتر است.

فردی که در معرض دررفتگی کشکک زانو قرار می گیرند عموما به چنین علائمی دچار می شود:

  • درد شدید زانو در قسمت جلویی زانو یا کشکک زانو
  • کاهش توانایی حرکتی زانو
  •  تغییر شکل پیدا کردن مفصل زانو که با مقایسه با دیگر زانو کاملا مشخص است
  • خم شدن بی‌اراده پای بیمار حتی در حالت ثابت بودن پا

 

دررفتگی کشکک زانو 

دررفتگی کشکک زانو

درمان خانگی دررفتگی کشکک زانو

از جمله روش های خانگی برای کاهش درد های ناشی از دررفتگی کشکک زانو می توان به:

استراحت دادن به زانو

اولین اقدامی که در صورت بروز دررفتگی کشکک زانو باید انجام دهید این است که به‌زانو استراحت دهید، و از تکان دادن و وارد کردن فشار به زانو خودداری کنید.

استفاده از بانداژهای کشی

می توان با استفاده از بانداژهای موجود در بازار محل آسیب دیدگی را محکم ببندید تا بدین طریق هم از وارد کردن فشار اضافی به زانو خودداری کنید و درد و تورم زانو را کاهش دهید.

استفاده از کمپرس یخ

استفاده از کمپرس سرد یکی از بهترین و موثرترین روش ها برای کاهش درد و تورم زانو است. سرما باعث تنگ شدن رگ‌های خون، کاهش جریان خون در ناحیه‌ی درد و در نتیجه، کاهش تورم می‌شود.

به این منظور چند قطعه یخ را در یک حوله‌ی نازک بپیچید و به مدت 10 تا 20 دقیقه بر محل درد قراردهید.

این کار را دو تا سه بار در روز تا بهبودی درد انجام دهید. می‌توانید از کمپرس سرد و گرم به طور متوالی نیز برای کاهش دردهای مزمنِ زانو استفاده کنید.

مصرف داروهای مسکن بدون تجویز پزشک

شما می توانید برای کاهش درد خود از چنین داروهایی استفاده نماید. ایبوپروفن، استامینوفن از جمله بهترین داروهای بدون نسخه پزشک هستند که کمک زیادی به کاهش درد و تورم می کنند.

حتما مطالعه کنید : جراحی تراز کردن کشکک زانو

 

درمان دررفتگی کشکک زانو بدون جراحی

در صورتی که دررفتگی کشک زانو خفیف باشد؛ درمان آن با کمک روش های غیرجراحی تسکین می یابد. از جمله بهترین روش های درمان غیرجراحی دررفتگی کشکک زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

درمان دررفتگی کشکک زانو بدون جراحی

 

دارو درمانی

از داروهایی که پزشک متخصص ارتوپد برای درمان دررفتگی کشکک زانو تجویز می کند می توان به داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (مانند ناپروکسن، ایبوبروفن، کتوبروفن و داروهای مسکن قوی اشاره کرد. همچنین در مواردی ممکن است پزشک برای کاهش التهاب زانو، به درون مفصل زانو داروی کورتیزون تزریق کند.

فیزیوتراپی و توانبخشی

فیزیوتراپی بخش بسیار مهمی از درمان بوده و قابلیت حرکت و دامنه حرکتی زانو را تا حد زیادی بهبود می‌ بخشد؛ از این روش حتی در مواردی که بیمار تحت جراحی قرار می گیرد نیز مورد استفاده قرار می گیرد بدین صورت که باید بعد از جراحی برای بهبود دامنه حرکتی زیر نظر متخصص فیزیوتراپی تحت آموزش و تعلیم قرار بگیرد.

این روش حتی از بروز آسیب‌های بیشتر جلوگیری کرده و در رفع ناتوانی‌تان به شما کمک می‌کند. برای دریافت و انجام تمرینات ورزشی مؤثری که می‌تواند به بهبودی موفقیت‌آمیز دررفتگی کشکک زانویتان کمک کنند، با فیزیوتراپ خود مشورت کنید.

تمرینات تثبیت لگن مانند تمرینات عضلات خم کننده  و دور کننده  مفصل ران به شدت برای تقویت و تثبیت کشکک زانو مؤثرند. انجام حرکات کششی مناسب تقویت عضلات چهار سر ران و ایلیوتیبیال هم مفید خواهد بود.‌ پزشکان اغلب فیزیوتراپی را برای اشخاصی که برای اولین بار به دررفتگی کشکک زانو دچار شده‌اند تجویز می‌کنند.

 

تجویز بریس، آتل یا گچ گرفتن

برای نگه‌داشتن کشکک زانو در موقعیت صحیح آن، باید زانو توسط بریس یا آتل و یا گچ ثابت نگه داشته شوند. برخی از بریس‌های زانو، مخصوصاً برای درمان دررفتگی کشکک زانو طراحی شده‌اند.

همچنین در مواردی ممکن است پزشک از نوار چسب یا اسپلنت برای نگه داشتن کشکک در شیارش استفاده کند ( البته این روش یک راه حل کوتاه مدت بوده و تنها علائم را تسکین می دهد )

پوشیدن کفش های مخصوص

انتخاب کفش مناسب برای کنترل و بهبود شیوه گام برداشتن هنگام دویدن مفید است و کفش مناسب فشار روی کاسه زانو را کاهش می‌دهد.

 

 

جراحی های پرکاربرد برای درمان دررفتگی کشکک زانو

اگر بیمار دچار درد مداوم باشد یا اینکه علائم دررفتگی کشکک زانو مکرراً رخ بدهد، ممکن است پزشک انجام نوعی جراحی را توصیه کند که از مهم ترین آنها می توان به:

جراحی آزاد سازی لترال جانبی

آزاد کردن لترال (جانبی) ساده‌ترین و متداول‌ترین عمل جراحی است که برای درمان ناپایداری کشکک زانو انجام می‌شود. در این جراحی کپسول مفصلی زانو (رتیناکولوم)، قرار گرفته در خارج مفصل زانو قطع می‌شود. اصل این عمل جراحی بر شل کردن کشش رو به بیرون استوار است و  کمک می‌کند تا کاسه زانو بهتر در مرکز و درون شیار واقع در سر استخوان ران قرار بگیرد.

جراحی بازسازی رباط میانی پاتلوفمورال

رباط میانی پاتلوفمورال از جمله رباط های است که کشکک زانو را به سمت داخل پا می کشاند. زمانی که این رباط ضعیف شده و یا آسیب ببینند، کشکک زانو هم تغییر جا داده و به سمت خارجی پا حرکت می‌کند.

جراحی بازسازی رباط میانی پاتلوفمورال نوعی جراحی آرتروسکوپی  یا درون بینی مفصل است و با انجام دو شکاف کوچک انجام می‌شود. در این جراحی رباط با استفاده از یک قطعه‌ی کوچک از تاندون ماهیچه‌ی خود فرد و یا تاندون اهدایی از فردی دیگر ترمیم می‌شود.


مطالب مشابه

سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟
سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟

سزاموئیدیت، اختلالی است که در آن استخوان‌های سزاموئید و بافت‌های نرم اطراف آن‌ها دچار التهاب و درد می‌شوند. درد در زیر مفصل انگشت شست پا احساس می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند افراد جوان و فعال بیشتر تحت تأثیر این بیماری قرار می‌گیرند.

مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟
مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟

مورتون نوروما (نوروم مورتون) التهاب عصبی در پای شما است. این بیماری به‌خاطر بزرگ شدن اعصاب بین انگشتی، بین استخوان‌های متاتارس، که پا را به انگشتان سوم و چهارم (انگشتان میانی نزدیک به انگشت کوچک پا) متصل می‌کنند، اتفاق میفتد.

علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟
علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟

بیماری متاتارسالژیا به درد و التهاب در قسمت توپی‌شکل کف پا اشاره دارد. این ناحیه بین قوس‌ها و انگشتان پا در کف پا قرار دارد. درد ناشی از متاتارسالژیا معمولاً زیر یک یا چند استخوان از پنج استخوان در پایه انگشتان پا و بالای استخوان متاتارس رخ می‌دهد.

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟

درد کف پا در هنگام راه رفتن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفش‌های نامناسب، انجام فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پیاده‌روی‌های طولانی‌مدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوان‌ها، اعصاب، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های پا ناشی شود.

لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل

اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خود‌ایمنی می‌توانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راه‌حل مناسبی باشد.

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب

تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی خاصی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما برخی غذاها می‌توانند به کاهش التهاب (تحریک، درد، تورم) در بدن شما کمک کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیریت وزن که برای جلوگیری از فشار بیش‌ازحد بر مفاصل مهم است، کمک می‌کنند.

آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟
آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟

آرتریت سپتیک (آرتریت عفونی) معمولاً توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری، نوعی التهاب مفصلی است که توسط عفونت ایجاد می‌شود و مفصلی بزرگ در بدن مانند زانو یا مفصل ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟

استئوکندریت دیسکان انتهای استخوان در مفصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری باعث قطع جریان خون به بخشی از استخوان شده و باعث نرم و ضعیف شدن آن می‌شود. در نهایت، قسمت آسیب‌دیده از بقیه استخوان جدا شده و مقداری غضروف را نیز با خود می‌کشد و علامتی را در جایی که استخوان و غضروف جدا می‌شوند، باقی می‌گذارد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×