غضروف مفصل زانو در انتهای تحتانی استخوان ران و انتهای فوقانی استخوان درشت نی ( تیبیا ) و در قسمت پشت استخوان کشکک جای گرفته است.
غضروف دارای سطح صاف و لغزنده می باشد و موجب می شود استخوان ها به راحتی روی هم حرکت کرده و با هم برخورد نداشته باشند.همچنین غضروف مفصل زانو مانع از ساییده شدن استخوان ها روی یکدیگر می شود و از اصطکاک میان سطوح استخوانی می کاهد.
خاصیت دیگر غضروف این است که غضروف فاقد رگ های عصبی وعروق خونی است و به همین دلیل هنگام بروز آسیب دیدگی در ابتدا فرد دردی احساس نمی کند. اما اگر شدت ضربه و آسیب به حدی باشد که غضروف را از بین برده و به استخوان زیرین آن فشار وارد کند، این فشار منجر به افزایش ساییدگی استخوان ها شده و باعث ایجاد درد در زانوی فرد می شود.
آسیب ها و عوارض غضروفی در مفصل زانو اتفاقی بسیار رایج می باشد. هنگامی که غضروف دچار پارگی شود بیمار باید جراحی شود. دوره نقاهت و توانبخشی بیماران نیز ممکن است دشوار و طولانی بوده و البته در بیماران مختلف متفاوت می باشد.
حتما بخوانید: درمان نرمی کشکک زانو
آسیب های مختلف غضروف مفصل زانو
- آسیب های غضروف مفصل زانو به چهارنوع مختلف تقسیم می شود :
- هنگامی که غضروف زانو در یک ناحیه خاص نرم شود به آن آسیب دیدگی درجه یک می گویند.
- زمانی که بر اثر ضربه غضروف مفصل زانو در یک محدوده خاص دچار پارگی خفیف شود به آن آسیب دیدگی درجه 2 اطلاق می شود.
- در آسیب دیدگی درجه 3، کاهش قطر غضروف و افزایش ضخامت آن در یک ناحیه خاص مشاهده می شود که به آن نرمی غضروف زانو می گویند.
- در آسیب دیدگی غضروف از نوع درجه 4، غضروف مفصل زانو به طور کامل از بین رفته و استخوان کاملا بدون محافظ می شود. همچنین دراین نوع اسیب دیدگی ممکن است تکه ای از غضروف جدا شده و درون مفصل شناور شده و آزادانه حرکت کند. این اتفاق منجر به آسیب بیشتر به مفصل زانو می شود که می بایست درمان شود.
حتما بخوانید: ترمیم غضروف زانو
همان طور که اشاره کردیم غضروف، عروق خونی وعصبی ندارد و به همین دلیل به خوبی تغذیه نمی شود و از همین رو قادر به ترمیم خود پس از آسیب دیدگی نیست.
با این وجود وقتی ضخامت غضروف کاملا از بین رود و استخوان فاقد پوشش محافظ شود بر اثر عملکرد طبیعی استخوان، پوششی غضروف مانند روی آن را می پوشاند. این پوشش بافتی شبیه تاندون و غضروف دارد و با وجود اینکه از لحاظ ظاهری شبیه غضروف است اما خاصیت غضروف را ندارد و جایگزین مناسبی برای آن محسوب نمی شود.
مطالب مشابه
علت درد پاشنه پا و راه های درمان آن
علت درد پاشنه پا متغیر است، از مشکلاتی که بر خود استخوان پاشنه تاثیر می گذارد مانند کبودی یا شکستگی فشاری گرفته تا شرایطی که بر ساختارهای نزدیک آن موثر است ، مانند فاشیای کف پا یا تاندونیت آشیل را میتوان دلایل درد پاشنه پا دانست .
تاندونیت آشیل پا چیست و چگونه درمان میشود؟
تاندنیت آشیل عارضه ای است که مهم ترین علائم آن درد پشت ساق پا و استخوان پاشنه پا است. تاندنیت آشیل نوعی بیماری محسوب می شود که ناشی از التهاب تاندون در قسمت پشت مچ پا است.علت اصلی بروز این عارضه کشش های شدید و ناگهانی و مداوم تاندون آشیل مخصوصا در حین انجام فعالیت های شدید ورزشی می باشد.
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته میشود) زمانی رخ میدهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمیتواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و میتواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
درد پا از زانو به پایین میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماریهایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز میتواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتیمتر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، میتوان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن بهتنهایی معیار تعیینکننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته میشوند.
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
. یکی از مهمترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، بهویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.