غضروف مفصل زانو در انتهای تحتانی استخوان ران و انتهای فوقانی استخوان درشت نی ( تیبیا ) و در قسمت پشت استخوان کشکک جای گرفته است.
غضروف دارای سطح صاف و لغزنده می باشد و موجب می شود استخوان ها به راحتی روی هم حرکت کرده و با هم برخورد نداشته باشند.همچنین غضروف مفصل زانو مانع از ساییده شدن استخوان ها روی یکدیگر می شود و از اصطکاک میان سطوح استخوانی می کاهد.
خاصیت دیگر غضروف این است که غضروف فاقد رگ های عصبی وعروق خونی است و به همین دلیل هنگام بروز آسیب دیدگی در ابتدا فرد دردی احساس نمی کند. اما اگر شدت ضربه و آسیب به حدی باشد که غضروف را از بین برده و به استخوان زیرین آن فشار وارد کند، این فشار منجر به افزایش ساییدگی استخوان ها شده و باعث ایجاد درد در زانوی فرد می شود.
آسیب ها و عوارض غضروفی در مفصل زانو اتفاقی بسیار رایج می باشد. هنگامی که غضروف دچار پارگی شود بیمار باید جراحی شود. دوره نقاهت و توانبخشی بیماران نیز ممکن است دشوار و طولانی بوده و البته در بیماران مختلف متفاوت می باشد.

حتما بخوانید: درمان نرمی کشکک زانو
آسیب های مختلف غضروف مفصل زانو
- آسیب های غضروف مفصل زانو به چهارنوع مختلف تقسیم می شود :
- هنگامی که غضروف زانو در یک ناحیه خاص نرم شود به آن آسیب دیدگی درجه یک می گویند.
- زمانی که بر اثر ضربه غضروف مفصل زانو در یک محدوده خاص دچار پارگی خفیف شود به آن آسیب دیدگی درجه 2 اطلاق می شود.
- در آسیب دیدگی درجه 3، کاهش قطر غضروف و افزایش ضخامت آن در یک ناحیه خاص مشاهده می شود که به آن نرمی غضروف زانو می گویند.
- در آسیب دیدگی غضروف از نوع درجه 4، غضروف مفصل زانو به طور کامل از بین رفته و استخوان کاملا بدون محافظ می شود. همچنین دراین نوع اسیب دیدگی ممکن است تکه ای از غضروف جدا شده و درون مفصل شناور شده و آزادانه حرکت کند. این اتفاق منجر به آسیب بیشتر به مفصل زانو می شود که می بایست درمان شود.
حتما بخوانید: ترمیم غضروف زانو
همان طور که اشاره کردیم غضروف، عروق خونی وعصبی ندارد و به همین دلیل به خوبی تغذیه نمی شود و از همین رو قادر به ترمیم خود پس از آسیب دیدگی نیست.
با این وجود وقتی ضخامت غضروف کاملا از بین رود و استخوان فاقد پوشش محافظ شود بر اثر عملکرد طبیعی استخوان، پوششی غضروف مانند روی آن را می پوشاند. این پوشش بافتی شبیه تاندون و غضروف دارد و با وجود اینکه از لحاظ ظاهری شبیه غضروف است اما خاصیت غضروف را ندارد و جایگزین مناسبی برای آن محسوب نمی شود.
مطالب مشابه
علت درد پاشنه پا و راه های درمان آن
علت درد پاشنه پا متغیر است، از مشکلاتی که بر خود استخوان پاشنه تاثیر می گذارد مانند کبودی یا شکستگی فشاری گرفته تا شرایطی که بر ساختارهای نزدیک آن موثر است ، مانند فاشیای کف پا یا تاندونیت آشیل را میتوان دلایل درد پاشنه پا دانست .
تاندونیت آشیل پا چیست و چگونه درمان میشود؟
تاندنیت آشیل عارضه ای است که مهم ترین علائم آن درد پشت ساق پا و استخوان پاشنه پا است. تاندنیت آشیل نوعی بیماری محسوب می شود که ناشی از التهاب تاندون در قسمت پشت مچ پا است.علت اصلی بروز این عارضه کشش های شدید و ناگهانی و مداوم تاندون آشیل مخصوصا در حین انجام فعالیت های شدید ورزشی می باشد.
التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیشازحد استفاده شود یا بهصورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن میشود. این التهاب باعث میشود راه رفتن با درد همراه باشد.
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
آرتریت روماتوئید (RA) در پاها بهدلیل بیماریای خودایمنی رخ میدهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله میکند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل میشود، به غضروفهای موجود در آنها آسیب وارد میکند و درنهایت مفاصل آسیبدیده و بافتهای پشتیبان آنها را از بین میبرد.
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
درد کف پا در هنگام راه رفتن میتواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفشهای نامناسب، انجام فعالیتهایی مانند دویدن یا پیادهرویهای طولانیمدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوانها، اعصاب، غضروف، تاندونها یا رباطهای پا ناشی شود.
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خودایمنی میتوانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیتهای روزانهتان اختلال ایجاد میکند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راهحل مناسبی باشد.
آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟
آرتریت سپتیک (آرتریت عفونی) معمولاً توسط باکتریها، ویروسها یا قارچها ایجاد میشود. این بیماری، نوعی التهاب مفصلی است که توسط عفونت ایجاد میشود و مفصلی بزرگ در بدن مانند زانو یا مفصل ران را تحت تأثیر قرار میدهد.
استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
استئوکندریت دیسکان انتهای استخوان در مفصل را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری باعث قطع جریان خون به بخشی از استخوان شده و باعث نرم و ضعیف شدن آن میشود. در نهایت، قسمت آسیبدیده از بقیه استخوان جدا شده و مقداری غضروف را نیز با خود میکشد و علامتی را در جایی که استخوان و غضروف جدا میشوند، باقی میگذارد.
نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری
نقرس کاذب، نوعی آرتریت است که باعث ایجاد حملات ناگهانی درد و تورم در مفاصل شما شده و بهطور رسمی بهعنوان بیماری رسوب کریستال پیروفسفات دی هیدرات کلسیم یا CPPD شناخته میشود. اما این بیماری به دلیل شباهت آن به نقرس معمولاً نقرس کاذب نامیده میشود.
نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن
علامت اصلی نقرس زانو، درد شدید است که اغلب در طول شب شروع میشود. حملات حاد نقرس زانو ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشند. معمولاً درد در 24 ساعت اول شروع حملات، به اوج خود میرسد. حملات حاد ممکن است به طور مکرر رخ دهند یا ممکن است سالها از هم فاصله داشته باشند.