کسانی که زانویشان درد دارد، یا از اینطرف و آنطرف پیشنهاد عمل جراحی را شنیدهاند، میخواهند بدانند تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است؟ مسلما حتی اگر آرتروز زانو دارید، عمل تعویض مفصل، اولین راهحل نیست! راههای جایگزینی وجود دارند که پیش از جراحی، میتوانید امتحان کنید. در این مقاله به این پرسش میپردازیم که تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است و برای چه کسانی مناسب نیست؟
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است؟
درد زانو به سن خاصی محدود نمیشود. گاهی جوانترها زودتر از کسانی که پا به سن گذاشتهاند، به دردهای مفصلی در ناحیه زانو و لگن دچار میشوند.
البته شیوع آرتروز با افزایش سن بیشتر هم میشود. طبق آمارهای موجود، خانمها در سنین 45 تا 50 سال، و آقایان در سنین 55 تا 60 سال علائم اولیه آرتروز را نشان میدهند.
از طرف دیگر، مفصل مصنوعی زانو یا همان ایمپلنت زانو، در نهایت پانزده تا بیست سال عمر میکند. بعد از گذشت این مدت، به احتمال زیاد باید عمل تعویض مفصل دوباره انجام شود.
پس برای تصمیم درست، ابتدا باید سن بیمار را در نظر بگیریم. پزشک قبل از توصیه به جراحی، با بررسی وضعیت مفصل، و سنوسال بیمار، روشهای دیگری را پیشنهاد میدهد.
بسیاری از روشهای جایگزین عمل تعویض مفصل زانو درد را تسکین داده، و دامنه حرکتی بیمار را تا حد زیادی بهبود میبخشند. در بلاگ وبسایت دکتر امین جواهری، میتوانید با این روشهای جایگزین بیشتر آشنا بشوید.
عمل جراحی بیشتر اوقات به بیمارانی توصیه میشود آرتروز زانوی پیشرفته (Advanced Osteoarthritis) دارند. در غیر این صورت، عمل جراحی ضروری نیست، و میتوان با روشهای درمانی جایگزین، وضعیت بیمار را بهبود بخشید.
علاوه بر این، کسانی که آرتروز خفیف دارند، ولی دچار تغییر شکلهای مفصلی مختلف، مانند پاهای پرانتزی یا ضربدری هستند هم بهتر است سراغ جراحی تعویض مفصل بروند.
در مواقع زیر ممکن است جراح ارتوپد بعد از معاینات و بررسی های لازم، به منظور رفع درد و بازگشت عملکرد طبیعی مفصل، جراحی تعویض مفصل زانو را پیشنهاد دهد.
- در مواردی که درد در مفصل زانو حتی در هنگام استراحت نیز وجود داشته باشد.
- زمانی که از انجام اقدامات اولیه ی درمانی مانند دارودرمانی و ... نتیجه ای حاصل نشود.
- در مواردی که فیزیوتراپی نیز نمی تواند عملکرد طبیعی مفصل را بازگرداند و احساس درد و محدود بودن دامنه ی حرکتی مفصل ادامه می یابد.
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب نیست؟
علاوه بر کسانی که پیشتر گفتیم بهخاطر شرایط سنی، بهتر است درمانهای جایگزین را امتحان کنند، در چند مورد خاص هم، عمل تعویض مقصل زانو توصیه نمیشود، که عبارتاند از:
- عفونت در اطراف زانو،
- فعال نبودن عضلات راستکننده زانو،
- بیماریهای عروقی (Vascular Disease) شدید در اندامها،
- ضعف شدید عضلات، بهویژه اگر هنگام ایستادن، زانو به عقب میرود؛
- و قفل بودن کامل زانویی که بیمار با آن کنار آمده است.
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب نیست؟ گاهی اوقات هم میتوان عمل تعویض مفصل زانو را انجام داد، ولی ریسک بالایی دارد، مانند:
- اضافه وزن بیش از حد بیمار،
- بيمارىهای قلبى، کلیوی و ریوی شديد،
- مشکلات پوستی شدید در اطراف محل عمل،
- بیماریهای نوروپاتی مفصلی (Neuropathic Joint Disease).
هدف از جراحی تعویض مفصل زانو
با کمی تامل می توان به فواید جراحی تعویض مفصل زانو پی برد. اگر فردی دچار ساییدگی شدید مفصلی شده باشد و تمامی عملکرد های طبیعی مفصل زانوی این فرد مختل شده باشد و نتیجه ای از دارودرمانی حاصل نشده باشد، به نظر شما چه تکنیک درمانی می تواند عوارض موجود را برطرف سازد؟
- جراحی تعویض مفصل زانو بسته به میزان آسیب دیدگی مفصل زانو ممکن است در سنین پایین نیز انجام بپذیرد.
- با انجام عمل تعویض مفصل زانو، درد ناشی از ساییدگی، روماتیسم و یا تخریب مفصلی از بین می رود و مفصل عملکرد طبیعی و دامنه ی حرکتی مناسب خود را بدست می آورد.
- دفرمگی های ناشی از تخریب مفصلی با جراحی تعویض مفصل برطرف می شود.
- جراحی تعویض مفصل زانو یک تکنیک کاربردی به منظور تقویت دامنه ی حرکتی مفصل و بازگشت عملکرد طبیعی در آن می باشد.
- همچنین با انجام این جراحی درد مفصلی نیز برطرف می شود.
نکات مهمی که در تعویض مفصل زانو باید در نظر داشت
- طول عمر پروتزهای مصنوعی زانو، در حالت ایده آل حدود 15 تا 20 سال می باشد. بعد از گذشت این زمان، پروتز جدیدی را جایگزین پروتز قدیمی می کنند. (لازم به ذکر است که جراحی مجدد تعویض مفصل زانو، دشوارتر و نیازمند دقت و مهارت بالاتری می باشد.)
- با توجه به نکته ی فوق، توصیه می شود این جراحی در سنین 55 تا 65 سالگی انجام شود. با این حال ممکن است فردی با داشتن درد و تخریب شدید مفصلی ناچار به انجام این جراحی در سنین پایین تر باشد..
- وزن بالا علاوه بر اینکه می تواند بستری مناسب برای آسیب دیدگی مفصل طبیعی زانو را فراهم سازد، تاثیرات سویی در مفصل مصنوعی نیز برجای می گذارد.
- جراحی تعویض مفصل زانو در فردی که دارای اضافه وزن و مبتلا به بیماری هایی نظیر: دیابت کنترل نشده و فشار خون باشد، ریسک محسوب می شود.
عوارض جراحی تعویض مفصل زانو
جراحی تعویض مفصل زانو و جایگذاری پروتز در مفصل زانو معمولا جراحی ایمن و بدون عارضه ای می باشد. بطوری که بعد از انجام این جراحی فرد می تواند فعالیت های روزمره ی خود را از سر گیرد.
عوارض احتمالی جراحی تعویض مفصل زانو عبارت است از:
1- عفونت مفصل تعویض شده (عفونت پروتز زانو)
احتمال ایجاد عفونت مفصل مصنوعی زانو بعد از تعویض، کمتر از 2% می باشد.. با این حال برای جلوگیری از ایجاد این عارضه ی دردسر ساز، اقدامات مهمی صورت می گیرد تا مفصل تعویض شده دچار عفونت نگردد.
- احتمال عفونی شدن مفصل تعویض شده در افرادی که: عفونت ادراری، عفونت تنفسی، زخم های پوستی و روماتیسم دارند و نیز در افراد دیابتی که بیماری آن ها کنترل نشده است، بیشتر می باشد.
- افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی، کلیوی، سرطان و ... بیشتر در معرض عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، قرار می گیرند.
2- لخته شدن خون در عروق اندام های تحتانی بدن
یکی دیگر از عوارض نامطلوب که می تواند خطرساز نیز باشد، لخته شدن خون در عروق تحتانی بدن و مفصل لگن می باشد.
- احتمال ایجاد این عارضه همانند سایر جراحی های بزرگی که در ارگان های تحتانی بدن انجام می شود، بالا می باشد.
- در هنگام لختگی خون در اندام های تحتانی، بازگشت خون به ریه (آمبولی ریه) و قلب مختل می گردد که در این حال عملکرد قلب مختل و فرد متحمل عوارض جدی می شود.
- مصرف داروهای خاصی می توانند از لخته شدن خون در عروق اندام های تحتانی جلوگیری کنند.
3- سفتی زانو بعد از جراحی تعویض مفصل زانو
انتظار می رود مفصل زانو بعد از عمل تعویض مفصل؛ حدود 110 درجه خم شود. اما گاها به دلیل چسبندگی بافت های نرم پیرامون زانو و ... باعث می شود زانو این محدوده از خم شدن را بعد از عمل تعویض مفصل نداشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله ی سفتی زانو بعد از جراحی تعویض مفصل زانو مراجعه نمایید.
جمعبندی
تشخیص نهایی به منظور تعیین سن مناسب برای تعویض مفصل زانو به عهده ی متخصص ارتوپد حاذق و مجرب می باشد. جراح ارتوپد بعد از جلسات معاینه و بررسی مفصل زانو و میزان آسیب دیدگی های این مفصل راهکار مناسب درمانی را انتخاب می کند.
جراحی تعویض مفصل زانو نیازمند مهارت و دانش بالای جراح می باشد تا این جراحی بدون عارضه و با موفقیت انجام پذیرد. بنابراین در انتخاب جراح ارتوپد نهایت دقت را مد نظر قرار دهید.
در این مقاله همه آنچه درباره ارتباط عمل جراحی تعویض مفصل زانو با شرایط و سنوسال بیماران باید بدانید، با شما در میان گذاشتیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تعویض مفصل زانو، و چگونگی و عوارض آن، مقالههای این وبسایت را بادقت مطالعه کنید.
اگر هم شرایط خاصی دارید و میخواهید بدانید تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است یا نیست، میتوانید با شماره تلفن 02129123462 تماس گرفته، و از دکتر علیرضا امین جواهری وقت معاینه بگیرید.
منابع:
مطالب مشابه
نظرات
ارسال دیدگاه
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر وب سایت منتشر خواهد شد.