• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
شکستگی استخوان ران در سالمندان چگونه درمان می شود؟

شکستگی استخوان ران در سالمندان چگونه درمان می شود؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۲۷ فروردین ۱۳۹۹

شکستگی استخوان ران در افراد مسن یک مشکل بسیار شایع است که این عارضه در سالمندان باعث کاهش عملکرد و اختلال در راه رفتن می شود.

شکستگی استخوان ران چیست و چگونه ایجاد می شود؟

استخوان ران یا فمور یکی از مستحکم ترین استخوان های بدن است که شکسته شدن آن مستلزم نیروی زیادی است به همین جهت این عارضه بیشتر در حین حوادث رانندگی و سقوط از ارتفاع رخ می دهد.

این نوع شکستگی یکی از شایع ترین و جدی ترین آسیب های مرتبط در میان سالمندان محسوب می شود که در برخی از آنها با کوچکترین زمین خوردن اتفاق می افتد.

شکستگی استخوان ران و لگن از مهم ترین و دردناکترین آسیب های بدن است که به دنبال وارد شدن ضربه شدید به استخوان ران ایجاد می شود. شکستگی استخوان ران در افراد مسن می تواند به اشکال مختلفی ظاهر شود و با شدت ضعف همراه باشد.

گاهی شکستگی بسیار مشخص و واضح است زیرا در این حالت ضربه موجب شده استخوان به دو یا چند تکه کاملا جدا از هم تبدیل شود. گاهی مواقع شدت ضربه به قدری شدید است که موجب خرد شدن استخوان می شود.

 

انواع شکستگی سر استخوان ران

انواع شکستگی استخوان ران در سالمندان

استخوان ران جزو بزرگترین و در عین حال حجیم ترین استخوان های بدن است که از بخش های مختلفی تشکیل شده، این استخوان از بالا به حفره استابولیوم استخوان لگن در ارتباط است و از پایین با مفصل زانو و استخوان درشت نی ساق پا در ارتباط می باشد. از این رو شکستگی استخوان ران به انواع مختلفی تقسیم می شود که شامل:

شکستگی گردن استخوان ران

شکستگی گردن استخوان ران یکی از شایع ترین شکستگی ها در افراد مسن خصوصا خانم ها است که به دنبال جدا شدن استخوان ران از تنه ایجاد می شد. در این نوع شکستگی استخوان ران، فرد در ناحیه لگن و کشاله ران درد شدیدی را احساس می کند که این دردها در زمان راه رفتن تشدید می یابد.

  • بیشتر بخوانید:

علت کوتاهی پا بعد از شکستگی لگن چیست؟

شگستگی سر استخوان ران

این نوع شکستگی را نباید با شکستگی گردن استخوان ران اشتباه گرفت زیرا در این نوع آسیب دیدگی سر استخوان ران درست از ناحیه گردن سر جدا می شود. این نوع شکستگی معمولا همراه با دررفتگی مفصل لگن و ران ایجاد می شود.

شکستگی تنه استخوان ران

شکستگی تنه استخوان ران از معمول ترین شکستگی ها در استخوان است که به دنبال ضربه شدید ایجاد می شود با اینکه استخوان ران از جمله محکم ترین استخوان های بدن است از این رو این شکستگی به دنبال ضربه خیلی شدید ایجاد می شود. این نوع شکستگی با درد شدید در قسمت کشاله ران همراه است.

شکستگی استخوان ران

شکستگی تنه استخوان ران

علائم شکستگی استخوان ران در افراد مسن

شکستگی استخوان ران در سالمندان شوک بسیار سنگینی را به کل بدن وارد می کند اما علائم آن بسته به شدت شکستگی، محل شکستگی متفاوت است از شایع ترین علائم آن می توان :

  • درد شدید در قسمت ران پا، لگن و نواحی پشت
  • شدید شدن درد در زمان حرکت دادن اندام تحتانی
  • شدید شدن درد لگن در هنگام نشستن
  • ناتوانی در حرکت دادن اندام های تحتانی و ایستادن
  • کوتاه شدن اندام تحتانی
  • متورم شدن و کبود شدن ران
  • دردناک بودن مفصل ران در هنگام لمس کردن

 

علائم شکستگی استخوان ران در افراد مسن

 

در صورتی که شکستگی ران در نزدیکی مفصل ران اتفاق بیفتد در این صورت اندام های اداری و تناسلی که در درون لگن قرار دارد؛ تحت تاثیر قرار می گیرند و بیمار به علائمی نظیر:

  • پارگی مثانه
  • وجود خون در ادرار
  • خونریزی داخلی

در صورتی که خودتان یا یکی از عزیزانتان به چنین علائمی دچار هستید و فکر می کنید که به شکستگی استخوان ران دچار شده اید؛ بدون هیچ نگرانی پیشنهاد می شود این کارها را انجام دهید:

1-آرامشتان را حفظ کنید و تنها مصدوم به پشت بخوانید تا حرکت نکند.

2-توجه نمایید فرد آسیب دیده در وضعیت راحتی قرار دارد برای انجام این کار می توانید یک تکه پارچه و جسم نرم را در زیر زانوها قرار دهید.

3-به جای حرکت دادن بیمار سریعا با اورژانس تماس بگیرد.

4-به هیچ عنوان فرد آسیب دیده را تکان ندهید زیرا شکستگی ران ممکن است مشکلات زیادی را بوجود بیاورد.

درمان انواع شکستگی ران

انواع روش های درمان شکستگی استخوان ران

درمان شکستگی استخوان ران در افراد مسن

جراح ارتوپد با هدف ثابت کردن شکستگی ران، راه افتادن سریع بیماری و محدود شدن عوارض جانبی ناشی از بی تحرکی بهترین روش درمانی برای شکستکی استخوان ران در افراد سالمند انتخاب می کند.

تصمیم گیری برای انتخاب روش درمانی بسته به نوع شکستگی متفاوت است. اما در اغلب موراد درمان قطعی شکستگی مفصل ران در سالمندان تنها به وسیله جراحی انجام می گردد. بدین صورت که جراح ارتوپد ابتدا استخوان شکسته را جااندازی می کند و سپس به کمک روش های جراحی به تثبیت شکستگی می پردازد. از جمله روش های جراحی برای درمان شکستگی استخوان در افراد مسن می توان به:

جااندازی بسته شکستگی ران

اولین مرحله درمان هر شکستگی جااندازی آن است که در آن قطعات شکسته شده از وضعیت اولیه خود جابه جا می شود و در محل مناسب قرار می گیرند. به بیان ساده می توان گفت به کمک این روش قطعات جدا شده استخوان ران در کنار هم قرار می گیرند.

جراح ارتوپد در این روش بدون اینکه محل شکستگی را باز کند یا ببیند سعی در قرار دادن قطعات شکسته شده در کنار هم می کند. پزشکان همیشه سعی دارد شکستگی استخوان ران در افراد مسن را به روش بسته جااندازی کنند.

حتما بخوانید: شکستگی استخوان در کودکان

جااندازی باز شکستگی استخوان ران

در صورتی که جراح ارتوپد تشخیص دهد که قطعات شکسته شده با کمک جااندازی بسته امکان نیست در این صورت از روش جراحی باز استفاده می کند.

در روش جااندازی باز شکستگی ران، پزشک معالج پس از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی بیمار، پوست و در صورت نیاز عضلات و دیگر بافت ها را شکاف میدهد تا بتواند قطعات شکسته شده استخوان را ببیند سپس آنها را با وسایلی گرفته و در کنار یکدیگر قرار میدهد.

روش های جراحی تثبیت شکستگی استخوان ران شامل:

فیکساتور خارجی

پس از اینکه جراح ارتوپد شکستگی را جااندازی کرده حال به کمک روش جراحی تثبیت مانع از جابه جا شدن مجدد آنها می شود. بی حرکت ماندن قطعات شکسته شده سبب جوش خوردن سریعتر مفصل می شود که یکی از ابزارهایی که بدین منظور انجام می شود فیکساتور خارجی یا اکسترنال فیکساتور است.

اکسترنال فیکساتور یا فیکساتور خارجی وسیله ای است که در خارج از بدن قرار گرفته و قطعات شکسته شده را در جایشان بیحرکت نگه میدارد.

 

ثابت کردن شکستگی استخوان ران بوسیله پیچ و پلاک

پیچ و پلاک کردن استخوان شکسته شده ران

در برخی شکستگی ها که به صورت بسته جااندازی نشوند و برای ثابت کردن مفصل نتوان از فیکساتور استفاده کرد در اینصورت جراح ارتوپد پس از جااندازی باز شکستگی ران، برای بی حرکت کردن نیاز به قطعات فلزی دارند که از رایج ترین ابزار های ارتوپدی می توان به استفاده از پیچ و پلاک اشاره کرد.

زمانی که پلاتین به استخوان مفصل ران متصل میشود؛ نیروهایی که در حین حرکت استخوان به آن وارد میشوند بیش از آنکه به استخوان وارد شوند توسط پلاتین جذب شده و تحمل میشوند.

عوارض شکستگی استخوان ران در سالمندان

شکستگی استخوان ران مشکلات متعددی را برای سالمندان و افراد مسن بوجود می آورد؛ در برخی مواقع این مشکلات پس از درمان شدن شکستگی نیز باقی می ماند. به همین جهت عوارض شکستگی استخوان ران به دو دسته عوارض کوتاه مدت و عوارض بلند مدت تقسیم می کنند که شامل:

عوارض کوتاه مدت شکستگی استخوان ران

  • خونریزی و بروز شوک هموراژیک
  • پارگی عروق اطراف مفصل ران
  • ورود بافت چربی به درون جریان خون( آمبولی چربی)
  • سیاه شدن استخوان ران
  • لخته شدن خون یا آمبولی وریدی

 

عوارض بلند مدت شکستگی استخوان ران

  • دیر جوش خوردن استخوان شکسته شده
  • جوش نخوردن استخوان شکسته شده ران
  • بدجوش خوردن استخوان شکسته شدن ران
  • محدود شدن حرکت مفصل لگن و زانو
  • آرتروز مفصل ران

مطالب مشابه

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟

میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن به‌تنهایی معیار تعیین‌کننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته می‌شوند.

خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن

. یکی از مهم‌ترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، به‌ویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.

جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان
جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان

اگر بیمار مبتلا به پوکی استخوان پس از جراحی تعویض مفصل زانو یا مفصل لگن- حتی سال‌ها بعد از عمل - زمین بخورد، استخوان‌های ضعیف اطراف ایمپلنت ممکن است به راحتی دچار شکستگی شوند.

تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟
تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟

بیمارانی که قبل و بعد از تعویض مفصل سیگار می کشند، 10 برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها نیاز به جراحی مجدد دارند. همچنین، احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون، ضربان قلب نامنظم و نارسایی کلیه در آن‌ها بیشتر است.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×