علائم شکستگی استخوان در کودکان
کودکان به دلیل اقتضای سن و بالا بودن انرژی بدنشان، مداوم در حال دویدن، پریدن و انواع حرکت و فعالیت های مختلف هستند اما گاهی این حرکات و فعالیت ها می تواند سلامت آن ها به خطر بیاندازد. شکستگی استخوان در کودکان یکی از این آسیب هاست که سلامت کودکان را به خطر می اندازد و بیشتر به دلیل عواملی همچون سرخوردن و افتادن برروی زمین رخ میدهد.
البته شکستگی در کودکان به ندرت رخ می دهد زیرا استخوان های کودکان به قدری منعطف هستند که این اتفاق در موارد محدود ایجاد می شود.
استخوان های کودکان را عموما به چوب تر تشبیه می کنند. حال شما فرض کنید به یک چوب تر فشار وارد کنید؛ قبل از اینکه بشکند قبل از همه کمی خم می شود. استخوان های کودکان نیز به همین صورت می باشد زمانی که ضربه یا فشار زیادی به استخوان های کودکان وارد می شود؛ استخوان ها عموما خم می شوند مگر اینکه ضربه بسیار جدی و شدید باشد در این صورت آن استخوان نرم و منطعف پذیر شکسته می شود.
- بیشتر بخوانید:
در صورتی که شکستگی در استخوان کودکی رخ دهد؛ عموما با چنین نشانه هایی همراه است:
- حساسیت شدید نسبت به لمس در محل آسیب دیدگی
- ورم و کبود شدن محل آسیب دیده
- کوفتگی و درد شدید در منطقه آسیب دیده
- شدید شدن درد درهنگام حرکت دادن استخوان
- استخوان یا مفصل آسیب دیده کج یا خم تر از حالت طبیعی خود نشان داده شود.
چه زمانی شکستگی در کودکان خطرناک می شود؟
شکستگی استخوانی از آن اتفاقات ناراحت کنندهای است که برای برخی از کودکان در طول زندگیشان اتفاق میافتد. البته خوشبختانه بیشتر شکستگیها طی یک یا چند ماه از طریق درمانهای غیرجراحی یعنی گچ گرفتن و بستن آتل درمان می شوند.
آنچه در شکستگی استخوان کودکان مهم و تا حدي خطرناك است وجود منطقه هاي در سر استخوان به نام صفحه رشد است که اگر شکستگیهاي استخوانی به این صفحه راه پیدا کنند این پدیده میتواند باعث اختلال رشد در این صفحه رشد بشود که عوارض به جا مانده آن کوتاهی یا بد شکلی رشد استخوان خواهد بود.
صفحه رشد منطقه ای در دو انتهای استخوان است که مسئول رشد استخوان است؛ در واقعه این صفحه موجب بزرگ شدن و بلند استخوان در کودکان می شود. در پایان دوره بلوغ، صفحه رشد تبدیل به استخوان ها شده و به فعالیتش پایان می دهد. زمین خوردن و یا وارد شدن ضربه مستقیم به استخوان یکی از عواملی که موجب شکستگی صفحه رشد در کودکان می شود.
از شایع ترین محل هایی آسیب صفحه رشد می توان به استخوان های بازو، ران و ساق پا و شکستگی مچ دست اشاره کرد. درمان به موقع اینگونه آسیب ها بسیار اهمیت دارد زیرا همان طور که اشاره شد اگر صفحه رشد آسیب ببیند ممکن است رشد استخوان متوقف شود.
انواع شکستگی استخوان در کودکان
به دلیل تفاوت هایی که در شکل، اندازه، ساختار استخوان ها و میزان نیروی وارده بر استخوانی وجود دارد شکستگی استخوان در کودکان به انواع مختلفی تقسیم می شود که شامل:
شکستگی ترکه تری
این نوع شکستگی معمولا بین کودکان بسیار شایع است؛ چون استخوانهای آنها نرمتر است و کمی حالت ارتجاعی دارد. در این نوع شکستگی یک طرف استخوان میشکند، اما بهطور کامل شکسته نمیشود چون قسمت دیگر استخوان میتواند خم شود.
شکستگی صفحه رشد
در دو انتهای استخوان های بلند و در قسمتی از بسیاری از استخوان های کوتاه تر کودکان قسمتی از استخوان بصورت بافتی شبیه غضروف است که به آن صفحه رشد میگویند. قدرت صفحه رشد معمولا از خود استخوان کمتر است و هنگامی که به استخوان کودک نیروی زیادی وارد میشود ممکن است صفحه رشد دچار شکستگی شود.
- بیشتر بخوانید:
شکستگی مویی
این یک شکستگی جزئی استخوان است. گاهی اوقات تشخیص این نوع شکستگی با عکس برداری ساده اشعهی ایکس به سختی انجام می شود.
شکستگی استخوان ناشی از فشار طولی
در این نوع شکستگی استخوان، همان طور که از نام آن مشخص است، استخوان در راستای طول خود میشکند.
خم شدن یا قوس برداشتن استخوان در کودکان
به علت منعطف بودن ساختار استخوان در کودکان، زمانی که نیروی به استخوان های بلند وارد می شوند؛ عموما اینگونه استخوان ها بجای شکستن در تمام طول خود به صورت یک کمان در می آید به گونه ای می توان گفت استخوان دچار خمیدگی یا قوس می شود.
درمان شکستگی استخوان در کودکان
رایج ترین روش درمان شکستگی استخوان در کودکان گچ گرفتن است. البته پزشک قبل از انجام این کار ابتدا به تشخیص نوع شکستگی می پردازد. برای فهمیدن این موضوع از ناحیه آسیب دیده بیمار عکسبرداری می شود. تصویربرداری اشعه ایکس از جمله روش هایی است که کمک می کند تا محل دقیق شکستگی تعیین شود و نحوه درمان آن مشخص گردد.
استخوان ها بطور طبیعی خودشان را ترمیم می کنند و برای ترمیم به ثابت سازی نیاز دارند. با ثابت شدن استخوان توسط گچ یا قالب های از جنس فایبرگلاس، استخوان ها سلول های جدید و رگ های خونی ریز بسیاری تولید می کنند که استخوان را نوسازی می کنند.
البته در شکستگی استخوان های بزرگ یا شکستگی های متعدد یک استخوان، پزشک ممکن است میله فلزی در استخوان جایگذاری کند تا آن را ثابت نگه دارد. در این عمل کودک را بیهوش می کنند تا هیچ دردی حس نکند. پس از بهبود شکستگی، این میله ها را درمی آورند.
البته باز هم جای نگرانی نیست و این نوید را می توان به والدین کودکانی که دچار شکستگی شده اند داد که بدن کودکان به دلیل بالا بودن سرعت رشد، جوش خوردگی استخوان شکسته در آن بالاتر است و در اغلب موارد برای درمان شکستگی نیاز به عمل جراحی نخواهند داشت.
بهبودی سریع شکستگی در کودکان بستگی به عوامل مختلفی دارد و تنها به روش درمانی محدود نمی شود. انجام اقداماتی زمان وقوع شکستگی در درمان سریع عارضه شکستگی بسیار اهمیت دارد که والدین باید به این موضوع توجه جدی داشته باشند.
بدترین چیزی که برای استخوان شکسته می تواند رخ دهد، این است که تکان داده شود یا جابجا شود. این به کودک صدمه می زند و جراحت او را بدتر می کند.
کارهایی که بهتر است در هنگام وقوع شکستگی در کودکان انجام دهید:
- در وهله اول پدر و مادر باید آرام باشند و خونسردی خود را حفظ کنند
- سعی کنید کودک مجروح در وضعیت راحت قرار داشته باشد
- هر چه سریعتر به یک پزشک ارتوپد مراجعه کنید
- اگر پزشکی در دسرستان نیست می توانید از اورژانس کمک بگیرد.
- در صورتی که دست یا پا شکسته باشد، والدین باید زیر قسمت شکسته بالش یا حوله ای به عنوان تکیه گاه بگذارند.