• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
تکنیک‌های فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن

تکنیک‌های فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۸

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد و به عنوان بخشی از فرآیند درمان به شمار می رود. فیزیوتراپی با بهره گیری از تکنیک های مختلف به کاهش درد بیمار و بهبودی او کمک می کند.

انجام تکنیک های فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در کاهش درد بیماران و افزایش دامنه حرکتی آن ها و همچنین بازگرداندن قدرت عضلات بیمار نقشی اساسی دارد و به عنوان بخش مهمی از روند درمان به شمار می رود.

حتی می توان گفت بدون انجام تمرینات فیزیوتراپی، بیمار به نتیجه دلخواه خود از جراحی نمی رسد و توانایی از دست رفته خود را نیز به دست نخواهد آورد. 

جراحی تعویض مفصل لگن یا آرتروپلاستی نوعی عمل جراحی می باشد که طی آن بخش های آسیب دیده مفصل لگن توسط جراح ارتوپد برداشته شده و پروتز جایگزین آن می شود.

از اهداف جراحی تعویض مفصل لگن می توان به افزایش محدوده حرکتی بیمار، بهبود عملکرد مفصل ران و تسکین درد لگن بیمار اشاره کرد که این اهداف پس از جراحی موفق از طریق انجام روش های فیزیوتراپی حاصل می شود و بیمار می تواند به نتیجه دلخواه خود برسد.

فیزیوتراپی قبل از تعویض مفصل لگن

انجام فیزیوتراپی علاوه بر اهمیتی که بعد از تعویض مفصل لگن دارد پیش از انجام جراحی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. فیزیوتراپ بیمار را راهنمایی می کند تا دیدی روشن و توقعی واقع بینانه از جراحی داشته باشد و همچنین با آموزش تمرین ها و حرکات اصلاحی ران و لگن به بیمار کمک می کند تا از طریق روش های زیر بدن خود را به وضعیتی بهتر برای جراحی آماده کند :

  •  انجام تمریناتی جهت تقویت و افزایش انعطاف پذیری لگن و پاها
  •  نحوه استفاده صحیح از واکر وعصا یا چوب زیر بغل هنگام راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله ها
  •  ارائه نکات مراقبتی و احتیاطی لازم پس از تعویض مفصل لگن به بیمار

 

علاوه بر آموزش های فوق فیزیوتراپیست از بیمار می خواهد که پس از جراحی تعویض مفصل لگن از انجام حرکات زیر نیز پرهیز کند :

  •  لگن یا ران جراحی شده خود را بیش از 90 درجه خم نکند. به این معنی که زاویه ای که تنه و ران بیمار تشکیل می دهد بیش از 90 درجه نباشد.
  •  بیمار نباید از ناحیه کمر بیش از 90 درجه خم شود. برای مثال بیمار تا چندین ماه پس از جراحی اجازه ندارد برای پوشیدن کفش یا جوراب خود به جلو خم شود.
  •  پاهای خود را روی هم نیندازد.
  •  از چرخاندن پای جراحی شده به داخل یا خارج نیز خودداری کند.

 

علاوه بر این موارد فیزیوتراپ ممکن است به بیمار پیشنهاداتی در زمینه  تغییر و اصلاح وضعیت منزل خود نیز ارائه کند. مانند تهیه سرویس فرنگی، کارگذاری نرده برای راه پله ها و تخت بیمار، نصب صندلی یا نرده داخل حمام و سرویس بهداشتی جهت حفظ تعادل بیمار

آموزش نشستن بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

آموزش نحوه صحیح نشستن بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن

بیمار بعد از یک الی دو روز پس از جراحی تعویض مفصل لگن باید جهت معلینه به فیزیوتراپ مراجعه کند. فیزیوتراپ در طول دوره بهبودی بیمار، او را زیر نظر داشته و به او کمک می کند تا ایمنی خود را حفظ کرده و با انجام  نادرست برخی تمرینات ناخواسته به خود صدمه نزند.

  •  فیزیوتراپ به بیمار آموزش می دهد که به چه صورت در تخت بچرخد و یا از وضعیت خوابیده به نشسته تغییر حالت دهد.
  •  همچنین به بیمار یاد می دهد که چگونه به تخت خواب رفته و یا از آن پایین بیاید.
  •  آموزش نحوه ایستادن و نشستن بعد از تعویض مفصل لگن
  •  نحوه صحیح راه رفتن بعد از تعویض مفصل لگن و نحوه استفاده از وسایل کمکی مانند عصا یا واکر و چوب زیر بغل برای راه رفتن در منزل و مسافت های کوتاه
  •  آموزش تمرینات سبک و ملایم قابل انجام در تخت، جهت تقویت و افزایش دامنه حرکتی بیمار
  •  آموزش نحوه سوار شدن و پیاده شدن از ماشین
  • نحوه صحیح خوابیدن بعد از تعویض مفصل لگن

هنگامی که بیمار قادر باشد این فعالیت ها را به طورمستقل انجام دهد به این معنی است که آمادگی لازم برای بازگشت عملکرد مفصل لگن خود را به دست آورده است. با این وجود بیمار هنوز به فیزیوتراپی مفصل لگن نیاز دارد.

جلسه های فیزیوتراپی شامل تمرین های افزایش دامنه حرکتی و کششی و فعالیت های مربوط به تحمل وزن می باشد. این مرحله از فیزیوتراپی بر توان بخشی و بازیابی توانایی بیمار جهت بازگشت به ورزش و فعالیت های سابق وی تمرکز دارد. از همین رو فعالیت های این مرحله ممکن است شامل فعالیت هایی مشابه باشد. مانند روش صحیح بلند کردن اشیا یا وزنه برداری، کشیدن و هل دادن چرخ دستی، بالا رفتن از نردبان و دویدن به صورت آهسته. انجام تمرینات فیزیوتراپی علاوه بر افزایش انعطاف پذیری بیمار و بهبود دامنه حرکتی او، مانع از ایجاد لخته خون نیز می شود. زیرا تحرک بدن باعث افزایش گردش خون شده و از لخته شدن آن نیز پیشگیری می شود. ممکن است بیمار در ابتدا احساس درد و ناراحتی داشته باشد. اما باید آگاه باشد که انجام این تمرینات به او کمک می کند تا هر چه زودتر به زندگی معمولی خود بازگشته و فعالیت های روزمره خود را نیز از سر بگیرد.

انواع تکنیک های فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن

- درمان دستی

در این تکنیک فیزیوتراپ از دست ها برای ماساژ  بافت نرم ، کشش و حرکت مفصل استفاده می کند و به این ترتیب می توان نحوه قرار گیری، تحرک و دامنه حرکتی مفصل لگن را بهبود بخشید. استفاده از این روش نیز ممکن است به کاهش درد بیمار کمک کند.

- ورزش و انجام حرکات اصلاحی

انجام تمرینات ورزشی باید زیر نظر یک متخصص فیزیوتراپ باشد تا علاوه برانجام صحیح حرکات، آسیبی نیز متوجه بیمار نشود. انجام ورزش های مخصوص در دوران مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن با هدف افزایش قدرت و انعطاف پذیری لگن بیمار، تقویت عضله های شکم و ران بیمار، تقویت مفصل لگن بیمار، افزایش انعطاف پذیری پا و تقویت عضلات پشت و جلویی ران، بهبود تعادل عضلات پا انجام می شوند.

اکثر بیمارانی که جراحی تعویض مفصل لگن انجام می دهند مایل هستند بدانند چه موقع می توانند فعالیت های سابق خود را آغاز کنند و به زندگی معمول خود بازگردند. زمان مورد نیاز برای بهبودی بعد ازتعویض مفصل لگن به عوامل زیادی بستگی دارد. اما به صورت کلی می توان گفت بازیابی توانایی بیمار و بازگشت او به زندگی روزمره، حدود یک تا شش ماه زمان نیاز دارد وغالب بیماران پس از این مدت زمان قادرند به فعالیت های ورزشی و زندگی اولیه خود بازگردند.

حتما بخوانید: مشکلات و عوارض بعد از جراحی مفصل لگن چیست؟

- اولتراسوند

اولتراسوند یکی از روش های درمانی فیزیوتراپی به شمار می رود و به دلیل آن که بافت های آسیب دیده را گرم می کند موجب تسریع روند بهبودی و التیام بافت های آسیب دیده می شود. گرما همچنین باعث کاهش درد لگن نیزمی شود و از طرفی با افزایش سرعت التیام سلول های آسیب دیده و افزایش میزان کشش ناحیه جراحی شده، باعث افزایش دامنه حرکتی و انعطاف پذیری بیمار می شود.

- تحریک الکتریکی عصب ( الکتروتراپی )

یکی دیگر از تکنیک های فیزیوتراپی جهت درمان بیمار بعد از تعویض مفصل لگن، تحریک الکتریکی عصب از راه پوست می باشد.عبور جریان های الکتریکی از طریق پوست در کاهش درد و تورم ناحیه آسیب دیده موثر می باشد. دراین روش پدهای الکترود روی ناحیه دردناک قرار داده می شود و تحریک معمولا حدود 15 دقیقه از روی پوست اعمال می شود. پس از تسکین درد عضلات بیمار شل شده  و بیمار می تواند تمرین ها را ادامه داده و فعالیت های روزمره خود را نیز آسان تر از قبل انجام دهد. برخی بیماران این روش را نوعی ماساژ تعبیر می کنند.

- ماساژ تراپی

ماساژ درمانی یکی دیگر از روش های درمانی فیزیوتراپی به شمار می رود. فیزیوتراپ با ماساژ نرم بافت ها و اندام های بیمار باعث افزایش جریان خون در ناحیه لگن می شود و همین افزایش خونرسانی باعث بهبود  درد و بهبود ناحیه آسیب دیده می شود.

- مگنت تراپی

مگنت تراپی یا مغناطیس درمانی یکی از تکنیک های بی عارضه و کم خطر فیزیوتراپی به شمار می رود و با استفاده از امواج مغناطیسی موجب تسکین درد و افزایش سرعت ترمیم و روند بهبودی بیمار می شود.

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن

- اوزون تراپی

اوزون درمانی یکی از روش های درمانی محسوب می شود و در درمان برخی بیماران نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش گاز یا مایع یا محلول اوزون دار از طریق خوراکی، تزریق یا از طریق پوست وارد بدن بیمار شده و با افزایش گردش خون بیمار به کاهش درد او کمک می کند.

- تزریق پی آر پی

این روش در ایران تحت عنوان پلاکت درمانی شناخته می شود و روش درمانی جدیدی است که باعث افزایش رشد سلول ها شده و در درمان و بهبودی بیماران بعد از تعویض مفصل لگن بسیار موثر می باشد.

- لیزر درمانی

لیزر ابزاری است که نور را به صورت پرتوهایی موازی و بسیار باریک ساطع می کند و با تاثیر ضد التهابی که دارد باعث افزایش خونرسانی و فعالیت های عروقی شده و بافت های بدن را وادار به فعالیت بیشتر و در نتیجه بهبودی سریع تر می کند.

- سرما و گرما درمانی

روش گرما درمانی را در صورتی می توانید انجام دهید که پزشک به شما اجازه داده باشد. روی ناحیه دردناک خود حوله گرم یا کیسه آبگرم قرار دهید. گرما باعث گشاد شدن رگ های خونی شده و با افزایش گردش خون در کاهش درد شما موثر می باشد. حمام آب گرم نیز در این دوره مفید می باشد. گشاد شدن رگ های خونی باعث می شود اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به ناحیه آسیب دیده برسد و در نتیجه سریع تر التیام پیدا می کند.

کمپرس سرد نیز دقیقا عکس کمپرس گرم عمل می کند. به این صورت که باعث تنگ شدن رگ های خونی شده و منجر به کاهش جریان خون در بدن می شود و در نتیجه درد و التهاب ناحیه جراحی شده کاهش می یابد.


مطالب مشابه

علت صدا دادن مفاصل (کریپتوس)
علت صدا دادن مفاصل (کریپتوس)

صدا دادن مفاصل بدن یا کریپتوس میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اما نکته قابل توجه این است که اگر این صدا دادن همراه با درد باشد باید جهت بررسی آن به پزشک مراجعه شود.

روش های کاربردی برای درمان درد ساق پا در خانه
روش های کاربردی برای درمان درد ساق پا در خانه

درمان درد ساق پا به روش های مختلفی امکان پذیر است. برای درمان درد ساق پا می توان انجام فعالیت هایی مانند دویدن و پیاده روی را کاهش داد و یا حذف کرد و به جای آن از شنا و دوچرخه سواری بهره برد.

زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟
زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟

زانودرد، درد یا ناراحتی است که در داخل یا اطراف مفصل زانو احساس می‌شود. محل احساس درد زانو و درمان آن معمولاً به این بستگی دارد که کدام قسمت از مفصل و چرا آسیب دیده است.

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×