• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
چه عواملی باعث پوکی استخوان میشود؟

چه عواملی باعث پوکی استخوان میشود؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۵ دی ۱۴۰۲

پوکی استخوان دلایل متفاوتی دارد و در مردان و زنان متفاوت است. وقتی استخوان یا عامل هشدار دهنده اولیه آن ، استئوپنی ، نشان دهنده عدم تعادل در روند بازسازی است: استخوان بیش از حد شکسته شده و استخوان جدید بسیار کمی به صورت پشتیبان ساخته می شود.

استخوانهای شما زنده و دائماً در حال رشد بوده و مانند آنچه در کتابها می بینید ثابت نیستند ،. استخوانها در طول زندگی شما به طور مداوم تغییر می کنند ، در نتیجه برخی سلولهای استخوانی از بین رفته و سلول‌های جدید استخوانی در فرآیندی به نام بازسازی رشد می کنند. با این فرایند تعویض مادام العمر سلول های استخوانی ، شما هر 10 سال بیشتر اسکلت خود را تعویض می کنید.

اما برای افراد مبتلا به پوکی استخوان - نازک شدن استخوان ها – سرعت از دست دادن استخوان نسبت به سرعت رشد استخوان جدید بیشتر است. استخوان ها متخلخل ، ترد و شکننده و مستعد شکستگی می شوند. به یک تصویر اشعه ایکس از مفصل ران با تراکم استخوان طبیعی نگاه کنید ، یک ماتریس متراکم از سلولهای استخوان را مشاهده می کنید. اما به یک ران با پوکی استخوان نگاه کنید و بیشتر هوا را می بینید. ماتریس استخوانی حل شده است و فقط چند رشته نازک باقی مانده است.

بنیاد ملی پوکی استخوان می گوید ، حدود 10 میلیون آمریکایی پوکی استخوان (استئوپروزیس) داشته و 34 میلیون نفر دیگر دارای چگالی استخوانی پایین که استئوپنیا نامیده می شود، هستند. چرا از بین رفتن استخوان اینقدر شایع است؟ برای اطلاع از این امر به نظر متخصصان مراجعه میکنیم. علل پوکی استخوان ممکن است شما را متعجب کند.

 

دلایل پوکی استخوان

 

 بالا رفتن سن

تراکم استخوان در اوایل 20 سالگی بیشترین میزان است. اما با افزایش سن ، به دلایل مختلفی می توانید توده استخوانی خود را از دست بدهید. پوکی استخوان یا عامل هشدار دهنده اولیه آن ، استئوپنی ، نشان دهنده عدم تعادل در روند بازسازی است: استخوان بیش از حد شکسته شده و استخوان جدید بسیار کمی به صورت پشتیبان ساخته می شود. استخوان های شکننده در نهایت مستعد شکستگی می شوند.
احتمالاً می دانید که برای ساختن استخوان های محکم به کلسیم نیاز دارید ، اما رژیم کم کلسیم تنها مقصر نیست. دلایل پوکی استخوان کمتر شناخته شده است. کارشناسان اکنون معتقدند که ترکیبی از دلایل باعث از دست رفتن استخوان می شوند.

حتما مطالعه کنید: 6 نشانه مخفی پوکی استخوان که به آن توجه نمیشود

 

استروژن کم در زنان

شایعترین علت پوکی استخوان چیست؟ پاول میستکوفسکی ، پزشک متخصص غدد درون ریز در مرکز پزشکی ویرجینیا میسون در سیاتل و عضو هیئت علمی بالینی دانشگاه واشنگتن در سیاتل پاسخ می دهد: " در زنان به طور کلی علت، کمبود استروژن است." از دست دادن استخوان پس از یائسگی ، هنگامی که زنان مسن دچار افت سریع استروژن می شوند ، تسریع می شود. با گذشت زمان ، خطر پوکی استخوان و شکستگی افزایش می یابد چرا که زنان مسن تر استخوان های بیشتری نسبت به آنچه می سازند، از دست می دهند.

در آخرین گزارش جراح عمومی آمریكا با عنوان "سلامت استخوان و پوكی استخوان" آمده است: زنان جوان تر كه قاعدگی آنها قطع می شود - مانند ورزشكاران لاغر یا دختران مبتلا به آنورکسیا نیز دارای مشکل تراکم استخوان هستند.

برداشتن هر دو تخمدان با جراحی ، که به آن اووفورکتومی دو طرفه گفته می شود نیز ممکن است باعث پوکی استخوان و تراکم پایین استخوان شود. در یک مطالعه ، این جراحی باعث افزایش 54 درصدی شکستگی مفصل ران ، ستون فقرات و مچ دست در زنان یائسه شده است.

 

تستوسترون پایین در مردان

مردان برای سلامت استخوان به تستوسترون و استروژن نیاز دارند. این بدان دلیل است که بدن مردان تستوسترون را به استروژن حفظ کننده استخوان تبدیل می کند. میستکوفسکی می گوید: "یک اتفاق نظر کاملاً واضح وجود دارد که در هنگام ارزیابی ابتلا به پوکی استخوان در مردان ، شما همیشه کمبود تستوسترون را بررسی می کنید."


دلایل پوکی استخوان: عدم تعادل سایر هورمون ها

چندین هورمون دیگر در تنظیم تراکم استخوان شما نقش دارند ، از جمله هورمون پاراتیروئید و هورمون رشد. آنها مصرف بهینه کلسیم توسط استخوانهای شما را مدیریت کرده - و همچنین زمان ساخت توده استخوانی و تجزیه آن را کنترل می کنند .

میستکوفسکی می گوید: اما میزان بیش از حد هورمون پاراتیروئید ، به نام هایپرپاراتیروئیدیسم ، باعث از دست دادن كلسیم در ادرار می شود. کلسیم کمتر به معنی ضعیف شدن استخوان ها است. و با افزایش سن ، بدن هورمون رشد کمتری تولید می کند ، هورمونی که برای ساختن استخوان قوی به آن احتیاج دارید.

حتما مطالعه کنید : تشخیص پوکی استخوان

 

کمبود کلسیم

در طی فرآیند بازسازی استخوان در طول چرخه زندگی ، بدون کلسیم ، شما نمی توانید استخوان جدید را بازسازی کنید.

استخوان ها مخزن دو ماده معدنی - کلسیم و فسفر هستند. شما به مقدار ثابتی کلسیم در خون نیاز دارید زیرا بسیاری از اعضای بدن ، به ویژه قلب ، عضلات و اعصاب به کلسیم بستگی دارند. وقتی این اندامها به کلسیم احتیاج دارند ، آن را از انبار مواد معدنی در استخوانهای شما می ربایند. با گذشت زمان ، در حالی که مخزن مواد معدنی در استخوان های خود را تخلیه می کنید ، در نهایت استخوان های نازک و شکننده ای پیدا می کنید.

پوکی استخوان

کمبود ویتامین D

ویتامین D خیلی پایین می تواند منجر به ضعف استخوان ها و افزایش از دست دادن استخوان شود. میستکوفسکی می گوید ، ویتامین D فعال که کلسیتریول نیز نامیده می شود ، بیشتر شبیه یک هورمون است تا ویتامین. از جمله مزایای فراوان آن ویتامین D این است که به بدن شما در جذب و استفاده از کلسیم کمک می کند.

 

سبک زندگی بی تحرک

اگر استخوان ها به کار کشیده نشوند ضعیف می شوند. فضانوردان اولیه را به خاطر می آورید؟ آنها در اثر بی وزنی موجود در فضا دچار از دست دادن سریع استخوان شدند. برای افرادی که کم تحرک هستند یا بیماری مانند فلج یا دیستروفی عضلانی دارند ، از دست دادن استخوان به سرعت اتفاق می افتد. به عنوان یکی از علت های پوکی استخوان ، این مورد در دستان شماست. شما می توانید با ورزش های تحمل وزن ، زمانی که فشار ملایم بر استخوان ها وارد می کنید ، به "بازسازی" استخوان های خود کمک کنید.

 

مشکلات تیروئید

مدت هاست که سطح بالای هورمون تیروئید با افزایش میزان از دست دادن استخوان مرتبط است. میستکوفسکی می گوید: "این موضوع همیشه نگرانی اکثر پزشکان بوده است" ، اما اگر تراکم استخوانی طولانی مدت بیمارانی را که دوزهای بالای قرص های تیروئید مصرف می کنند بررسی کنید ، تفاوت چشمگیری ندارند و خطر شکستگی نیز در آنها تفاوت چشمگیری ندارد. "

هنوز هم ، اکثر پزشکان معتقدند: هر کسی با دوز بالای هورمون تیروئید می تواند از انجام ورزش منظم ، مصرف کلسیم کافی و ویتامین D بهره مند شود. این فاکتورهای زندگی روش های مهمی برای کنترل خطر کلی شکستگی در شما ، همراه با کنترل تراکم استخوان با آزمایش است.

 

سیگار کشیدن

افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری از تراکم استخوان کمتر و خطر شکستگی بیشتری رنج می برند. مطالعات انجام شده بر روی استعمال دخانیات و سلامت استخوان ها ، عوارض حاد دیگری را به وجود آورده است ، از اثرات سمی مستقیم نیکوتین بر سلولهای استخوانی گرفته تا جلوگیری از توانایی بدن در استفاده از استروژن ، کلسیم و ویتامین D.

حتما مطالعه کنید: 11 نکته برای بهبود سلامت استخوان

 

داروها

مصرف برخی از داروها ممکن است منجر به از دست دادن بافت استخوان و افزایش شکستگی استخوان شود. شایعترین آنها کورتیکواستروئیدها هستند که به نام های کورتیزون ، هیدروکورتیزون ، گلوکوکورتیزوئیدها و پردنیزون نیز شناخته می شوند. این داروها برای درمان آسم ، آرتریت روماتوئید ، پسوریازیس ، کولیت و طیف وسیعی از بیماری ها استفاده می شوند. داروهای ضد تشنج نیز با از دست دادن استخوان در ارتباط هستند.

دلایل پوکی استخوان

مشکلات پزشکی

مجموعه ای از مشکلات پزشکی می تواند منجر به از دست دادن استخوان شود ، از بیماری های ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک گرفته تا بیماری های گوارشی و تومورهایی به نام میلوم چندگانه ، که با سلول های غیر طبیعی به استخوان ها نفوذ می کند. دفع غیرطبیعی کلسیم همچنین به از دست دادن استخوان کمک می کند. میستکوفسکی می گوید: "بعضی از افراد آنطور که باید کلسیم را به دام نمی اندازند و آنها را به قیمت استخوان از طریق ادرار دفع می کنند."

حتما بخوانید: علائم پوکی استخوان

 

مصرف بیش از حد الکل

الکل می تواند باعث توقف بازسازی استخوان شود و از دست دادن کلسیم را افزایش دهد. مست بودن و تلو تلو خورن احتمال افتادن را افزایش می دهد ، و با داشتن پوکی استخوان ، این بدان معناست که در بیشتر در معرض شکستگی استخوان قرار می گیرید.

خبر خوب در همه اینها؟ سلامت استخوان شما تا حد زیادی تحت کنترل شماست. بسیاری از دلایل پوکی استخوان فاکتورهای مربوط به سبک زندگی هستند که می توانید برای ساختن استخوان های محکم آنها را در زندگی خود ایجاد کنید - مانند دریافت مقدار زیادی کلسیم ، ویتامین D و ورزش های تحمل کننده وزن. اگر باز هم از دست دادن استخوان شما را رنج می دهد ، از پزشک خود برای رفع هرگونه عدم تعادل در هورمون ها یا سایر دلایل پزشکی از دست دادن استخوان سوال کنید.


مطالب مشابه

5 نشانه خاموش پوکی استخوان لگن
5 نشانه خاموش پوکی استخوان لگن

علائم پوکی استخوان لگن بسیار مرموز و پنهان می باشد و غالبا تا زمانی که هیچگونه شکستگی در استخوان رخ ندهد؛ هیچ نشانه ای ندارندو تنها با بررسی مکرر تراکم استخوان از وجود این بیماری در بدن آگاه شد.

مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟
مدت استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن چقدر است؟

مدت زمان استراحت و محدودیت‌های فعالیت‌ها می‌تواند بسته به وضعیت جسمی هر فرد و نوع جراحی متفاوت باشد. در این دوران، توجه به دستورات پزشک، انجام تمرینات مناسب و صبر و شکیبایی برای بهبودی کامل از اهمیت زیادی برخوردار است.

علت درد پا چیست؟
علت درد پا چیست؟

درد پا یک علامت شایع با دلایل گوناگون است که ممکن است ناشی از استفاده بیش‌ازحد، ساییدگی، آسیب‌های ورزشی یا یک بیماری خاص باشد. این درد می‌تواند به‌صورت گرفتگی عضلانی، درد شبانه، یا احساس تیر کشیدن در پای چپ یا راست ظاهر شود.

15 علت درد کف پا در شب چیست؟
15 علت درد کف پا در شب چیست؟

دلایل متعددی می‌توانند موجب بروز درد پا در شب شوند که برخی به سبک زندگی مرتبط بوده و برخی دیگر ناشی از بیماری‌های مختلف هستند. خوشبختانه، روش‌های درمانی متنوعی برای کاهش این دردها وجود دارند.

مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن
مواد غذایی مفید برای تقویت و کاهش درد مفصل لگن

در کنار مصرف دارو، رژیم غذایی متعادل می‌تواند واکنش‌های التهابی بدن که منجر به درد می‌شوند را کاهش دهد. همچنین، وزن سالم حاصل از تغذیه مناسب، فشار وارده بر مفاصل را کم کرده و سلامت لگن را تقویت می‌کند.

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • احمد

    سلام می خواستم یدونم آقای دکتر امین جواهری با بیمه خدمات درمانی ارتش هم کار می کنن.ممنون

    مدیر سایت

    خدا قوت ، متاسفانه خیر

×