اثر فیزیوتراپی بر زانو چیست؟
فیزیوتراپی زانو یکی از روش های درمان دردهای زانو است که به منظور بدست آوردن توانایی و بهبود حرکت زانو انجام می شود. هدف فیزیوتراپی برای درد زانو، درمان و توانبخشی شما بعد از صدمه دیدن یا آسیب دیدگی است تا شما بتوانید فعالیت های خود را در سریعترین زمان ممکن آغاز کنید.
زمانی که شما برای درمان دردهای زانوی خود به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید؛ این متخصصین عموما پس از بررسی علت درد و ارائه انواع روش های درمانی، شما را به یک فیزیوتراپ ارجاع می کند؛ زیرا فیزیوتراپی یک جز جدانشدنی از درمان انواع دردها و آسیب های زانو است.
از جمله اقداماتی که در فیزیوتراپی برای درمان زانو درد انجام می دهد شامل موارد زیر میشود:
- بهبود و برگرداندن دامنه حرکتی مفصل زانو
- افزایش انعطاف پذیری و برگرداندن قدرت به عضلات پا
- آموزش نرمش های مخصوص زانو درد
- آموزش راه رفتن و انجام حرکات بعد از جراحی تعویض مفصل زانو
- توانبخشی بیمار بعد از جراحی
انواع روش های فیزیوتراپی زانو
در فیزیوتراپی زانو از چه روش هایی برای درمان آسیب ها و دردهای زانو استفاده می شود؟
دردهای زانو از شایع ترین دردهای جامعه امروزی هستند که این عارضه بجز درد و خشکی در مفصل زانو بیمار را با محدودیت های در هنگام راه رفتن دچار می کند.
از این رو اغلب بیماران در کنار مصرف دارو و دیگر روش های درمانی که توسط متخصص و جراح ارتوپد ارائه می شود به یک برنامه کامل برای توانبخشی و بازگرداندن قدرت حرکت بیماری نیاز دارند.
زمانی که شما برای درمان دردهای زانو خود به فیزیوتراپی مراجعه کنید؛ فیزیوتراپیست از روش های زیر برای درمان انواع اختلالات شما استفاده می کند. این روش ها شامل:
- آموزش ورزش های مخصوص زانو درد
- سرما و گرما درمانی
- ماساژ درمانی
- اولتراسوندتراپی
- تحریک عصب و عضله
- مگنت تراپی
- لیزر درمانی زانو
فیزیوتراپی زانو با مگنت تراپی
مگنت تراپی زانو چگونه باعث کاهش درد های زانو می شود؟
مگنت تراپی یا مغناطیس درمانی یکی از روش های درمان فیزیوتراپی است که در کنترل و بهبود آسیب ها و دردهای مختلف استفاده می شود. این روش درمانی با تحریک بافت ها و سلول های بدن باعث کاهش درد بیمار می شود.
در حالت طبیعی بدن مقدار کمی میدان مغناطیسی و الکتریکی دارد؛ از این رو در روش مگنت تراپی با ایجاد میدان مغناطیسی در بدن، میدان مغناطیسی آن قسمت را از تعادل خارج می شود و بدن به حالت نرمال بر می گردد. بدین طریق قسمت های آسیب دیده زانو تحریک می شود و باعث بهبود گردش خون در بافت ها می شود.
تاثیر دیگر مگنت تراپی در افزایش متابولیسم بدن و میزان اکسیژن موردنیاز سلول های آسیب دیده است؛ که با ایجاد چنین فرآیندی مواد زائد راحتر و سریعتر از بدن خارج می شود و بیمار سریعتر به بهبودی دست می یابد.
با بهبود گردش خون، ترمیم بافت ها سریعتر می شود و درد بیمار تسکین می یابد. مگنت تراپی در فیزیوتراپی درد زانو به کمک چندین روش انجام می شود که شامل:
- مگنت تراپی میدان مغناطیسی استاتیک
- مگنت تراپی الکتریکی
- مگنت تراپی درای نیدلینگ
- از روش مگنت تراپی زانو در درمان چنین اختلالات زانو استفاده می شود:
- کاهش درد های آرتروز زانو
- کاهش التیام زخم های زانو
- کاهش دردهای عضلانی
حتما بخوانید: درمان زانو درد در سالمندان
فیزیوتراپی زانو با لیزر
فیزیوتراپی زانو با لیزر یکی از روش های کنترل درد و آسیب های زانو است که در این روش از پرتوهای لیزر با طول موج متفاوت استفاده می شود. زمانی که لیزر به طور مستقیم به بافت های نرم زانو تابیده می شود؛ انرژی لیزر به طور مستقیم به سلول های بافت آسیب دیده می رسد و درد و تورم کاهش می یابد.
لیرز درمانی زانو با تاثیری که در تولید کلاژن، سیستم لنفاوی، تولید ملکول های انرژی دارد باعث کاهش درد بیمار می شود. تاثیری دیگر لیزر درمانی در ترمیم سلول های آسیب دیده زانو است که موجب التیام سریعتر دردهای زانو می شود.
از روش فیزیوتراپی درد زانو با لیزر در درمان چنین اختلالاتی استفاده می شود:
- کشیدگی و پارگی تاندون ها، عضلات و رباط های زانو
- ساییدگی یا آرتروز مفصل زانو
- کشیدگی و رگ به رگ شدن مفصل زانو
- توانبخشی بیمار قبل و بعد از جراحی
- مگنت تراپی زانو
حرکات فیزیوتراپی زانو در منزل
ورزش درمانی یک اصل مهم در فیزیوتراپی زانو است که متخصص فیزیوتراپیست با آموزش حرکات ورزشی مخصوص به تقویت عضلات و کنترل دردهای زانو می پردازد.
برنامه تمرینی متناسب با نوع درد زانو توسط متخصص فیزیوتراپ انجام می شود که شما می توانید پس از آموزش دیدن این تمرینات را در خانه انجام دهید.
حتما بخوانید: آموزش ورزش های مخصوص زانو درد
البته توجه نماید قبل از انجام این تمرینات با پزشک ارتوپد خود مشورت کنید و به هیچ عنوان انجام این حرکات را بدون آموزش انجام ندهید زیرا در صورتی که این حرکات به درستی انجام نشود می تواند آسیب ناحیه زانو را جدی تر کند. از جمله حرکات فیزیوتراپی زانو در منزل شامل:
حرکت کششی عضله چهار سر ران
این حرکت در حالت ایستاده انجام می شود بدین صورت که به حالت ایستاده بایستید سپس با یک دست مچ پا را بگیرد و سپس پا را به سمت باسن بکشید. توجه نماید در هنگام انجام این حرکت، کششی را در ناحیه ساق پا احساس کنید. ب ترتیب با هر پا این کار را انجام دهید.
حرکت کششی همسترینگ
برای اینکه راحتر به انجام این حرکت بپردازید و بتوانید تعادل خود را حفظ کنید پای که به زانو درد دچار است را با یک دست بالا بگیرید. سپس برای اینکه کشش را در ناحیه ساق پا احساس کنید به آرامی از ناحیه کمر رو به جلو حرکت کنید.
تمرین پل زدن
این حرکت را می توانید در رختخواب نیز انجام دهید بدین صورت که ابتدا به پشت بخوابید و زانوها را خم کنید. سپس به آرامی باسن را از روی زمین بلند کنید؛ البته بدون آنکه کمر خم شود و ماهیچه های شکم نیز در حالت انقباض باقی بماند.
تمرین کیک بک
ابتدا راست بایستید و پشت یک صندلی را نگه دارید؛ حال در صورتی که زانوی سالم را خم کردیده اید پای دیگری را تا جایی که می توانید به سمت باسن نزدیک کنید.
تمرین بالا بردن پا به صورت مستقیم
برای انجام این حرکت به پشت روی زمین دراز بکشید. سپس یکی از پاها را خم کرده و پای دیگری را به مدت 5ثانیه بدون خم شدن زانو به آرامی بلند کنید و بالا نگه دارید. به هیچ عنوان در هنگام انجام این حرکت پاها را تکان ندهید و زانوها را خم نکنید.
فیزیوتراپی زانو بعد از عمل جراحی
فیزیوتراپی زانو تنها به منظور کنترل درد و التهاب بیمار انجام نمی شود. بلکه فایده دیگر فیزیوتراپی درد زانو توانبخشی و قدرت بخشی به عضلات است.
فیزیوتراپی زانو بعد از جراحی به اندازه خود جراحی اهمیت دارد؛ در جراحی هایی مانند تعویض مفصل زانو، جراحی زانوی پرانتزی اغلب بیماران برای اینکه سریعتر به بهبودی دست یابند نیاز به یک برنامه توانبخشی دارند تا نتایج بهتری از عمل جراحی زانو بدست بیاورند.
متخصص فیزیوتراپ بعد از جراحی از چنین روش هایی برای بازگشت شما به فعالیت ها و عملکرد طبیعی زانو استفاده می کند:
- نحوه صحیح راه رفتن با واکر و عصا
- نحوه صحیحح بالا رفتن و پایین آمدن از تخت یا صندلی
- استفاده از دستگاه های الکتروتراپی، التراسوند و لیزر درمانی برای کاهش درد و تورم
- آموزش تمرینات و ورزشی های مخصوص زانو به منظور بازگرداندن قدرت به عضلات بیمار
- افزایش دامنه حرکتی بیمار با کمک انواع روش های فیزیوتراپی زانو