• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو - آموزش نحوه انجام با ویدیو

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو - آموزش نحوه انجام با ویدیو

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۳ اسفند ۱۳۹۸

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو تاثیر بسیاری در بهبودی بیمار دارد. تمرینات فیزیوتراپی در کاینیک و منزل به بیمار کمک می کند تا زودتر فعالیت های خود را از سر بگیرد و به زندگی معمول بازگردد.

 یکی از راهکارهای لازم و ضروری پس از جراحی تعویض مفصل زانو که باعث تسریع روند بهبودی بیمار نیز می شود انجام فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل زانو است که توسط پزشک ارائه شده و تحت نظر یک فیزیوتراپ ماهر صورت می پذیرد.

آیا انجام فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو ضرورت دارد؟

بیمار پس از جراحی تعویض مفصل زانو توسط جراح ارتوپد به فیزیوتراپ ارجاع داده می شود و او نیز معاینات کاملی را جهت ارزیابی درد و تورم زانوی بیمار و همچنین قدرت عضلات و دامنه حرکتی مفصل زانو، روی بیمار انجام می دهد. در این معاینه علاوه بر مفصل زانو مفاصل دیگر مانند ران و قوزک پا و ستون فقرات نیز مورد بررسی قرار می گیرند.

فیزیوتراپی زانو را می توان به عنوان بخش مهمی از درمان تلقی کرد. به طوری که می توان گفت بدون آن پروسه تعویض مفصل زانو تکمیل نمی شود و بیمار به نتیجه مطلوبی از عمل نخواهد رسید. در واقع جهت رضایتمندی از جراحی و دست یافتن به نتیجه ای دلخواه از آن علاوه بر مهارت جراح ارتوپد به همکاری خود بیمار نیز بستگی دارد که تا چه حد مراقبت های ضروری ارائه شده توسط پزشک را رعایت می کند و در واقع تا چه حد در بهبودی خود سهیم می باشد.

بیماران معمولا پس از جراحی تعویض مفصل زانو 2 تا 3 روز در بیمارستان بستری هستند. اگر چنانچه بیمار به عارضه های دیگری مانند بیماری قلبی یا دیابت و... مبتلا باشد مدت بیشتری باید در بیمارستان بماند. به اکثر بیماران گفته می شود که می توانند پس از جراحی تا جایی که احساس درد نکنند وزن خود را روی پای آسیب دیده اعمال کنند. همچنین فیزیوتراپ آموزش های مورد نیاز را برای مدتی که بیمار در بیمارستان بستری است به او می دهد. این آموزش ها شامل موارد زیر می باشند :

علاوه بر این موارد فیزیوتراپ به بیمار کمک می کند تا تمرین ها و حرکاتی را که پیش از جراحی تعویض مفصل زانو جهت تقویت و افزایش انعطاف پذیری عضلات زانوی خود انجام می داد پس از جراحی نیز ادامه دهد.

ورزش درمانی بعد از تعویض مفصل زانو

انجام تمرینات ورزشی بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

یکی از اهداف این تمرینات افزایش دامنه حرکتی بیمار می باشد. بازیابی و افزایش قدرت عضلات زانو و ایجاد هماهنگی بین عملکرد اجزای اندام تحتانی بیمار از دیگر اهداف حرکات ورزشی پس از عمل می باشد. در دوران نقاهت و توانبخشی پس از جراحی تعویض مفصل زانو بیمار باید روزی 2 – 3 بار و هربار به مدت 20 – 30 دقیقه ورزش و نرمش ها را انجام دهد و همین مقدار هم راه برود.

انواع راهکارهای فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو

  • مراقبت از زخم ناشی از عمل جراحی و کنترل تورم و درد آن در دوران نقاهت از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از روش های کنترل درد زانوی بیمار در فیزیوتراپی استفاده از روش تحریک الکتریکی است. یعنی روشی که در آن الکترودهایی را جهت تحریک عصب های اطراف زانو روی پوست بیمار قرار می دهد تا بدین وسیله درد و ورم زانوی بیمار کاهش یافته و زخم نیز زودتر التیام پیدا کند.
  • از دیگر روش های فیزیوتراپی استفاده از کمپرس یخ و سرد کردن مفصل زانوی بیمار جهت کاهش درد و تورم ناشی از جراحی تعویض مفصل زانو می باشد. کمپرس سرد باعث تنگ شدن عروق خونی مفصل زانو شده و بدین ترتیب از درد بیمار کاسته می شود.
  •  یکی دیگر از روش های فیزیوتراپی پوشیدن جوراب های طبی ساق بلند یا استفاده از باندهای کشی می باشد. جوراب های طبی با تحت فشار قرار دادن زانو مانع تورم آن می شود و موجب می شود درد بیمار نیز کاهش پیدا کند.
  • از دیگر روش های کاهش درد و تورم مفصل زانوی بیمار تزریق داروهای استروئیدی و اوزون درمانی و تزریق پی آر پی می باشد که به صورت مستقیم  داخل مفصل زانو تزریق می شود.
  •  ماساژ درمانی نیز یکی دیگر از روش های موثر در کاهش درد بیمار در حیطه فیزیوتراپی می باشد. بدین ترتیب که فیزیوتراپ با ماساژ بافت نرم بیمار باعث افزایش گردش خون شده و از درد بیمار کاسته می شود.علاوه بر این خاصیت ماساژ درمانی با آرامش روحی و جسمی بیمار نیز همراه است.

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو

مگنت تراپی بعد از تعویض مفصل زانو

تمرینات فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو در منزل

بیمار پس از ترخیص از بیمارستان نیز باید نکات ارائه شده توسط پزشک و فیزیوتراپ را تماما رعایت کند. همچنین انجام حرکات و نرمش هایی مخصوص بعد از تعویض مفصل زانو که توسط فیزیوتراپ به او آموزش داده شده است را ادامه دهد تا از بروز عوارض پس از جراحی مانند کاهش دامنه حرکتی مفصل زانو نیز پیشگیری شود. بیمار باید به تدریج قدرت تمرینات ورزشی ارائه شده را با توجه به شرایط خود افزایش دهد.

بدین ترتیب می تواند میزان فعالیت های خود را به همان میزان پیش از جراحی تعویض مفصل زانو برساند و به حداکثر میزان رضایت و خشنودی از جراحی دست یابد. توجه داشته باشید که تمام تمرینات ورزشی باید زیر نظر یک فیزیوتراپ صورت پذیرد.

زیرا کوچکترین بی توجهی و سهل انگاری ناشی از عدم آگاهی کافی در حین انجام تمرینات ورزشی ممکن است باعث بروز عوارض و آسیب های مجددی به مفصل زانو بشود و روند درمان را کند و طولانی کند.

مدت زمان انجام نرمش ها و تعداد آن ها توسط فیزیوتراپ تعیین می شود و در صورت تحمل بیمار و تا جایی که احساس درد نداشته باشد می توان بر تعداد آن ها اضافه کرد. در صورت بروز درد باید تمرین را متوقف کنید و پس از کمی استراحت مجدد ادامه دهید.

برخی از حرکات تمرینی بعد از جراحی تعویض مفصل زانو عبارتند از :

  1. حرکت دایره وار مچ پا که در اصطلاح به آن پمپ مچ پا نیز می گویند. به این ترتیب که مچ پای خود را به بالا و پایین حرکت دهید و سپس آن را در جهت عقربه های ساعت و خلاف آن بچرخانید.
  2. حرکت دادن عضله های چهار سر ران با منقبض کردن عضلات ران از طریق فشار دادن پشت زانو به زمین انجام می شود.
  3. خم کردن مفصل زانو و لغزاندن پاشنه پا به این صورت که مفصل ران و زانوی خود را به سمت باسن خم کنید و دقت کنید که نباید پاشنه را از روی تخت بلند کنید. مدتی این وضعیت را حفظ کنید و سپس پای خود را دراز کرده و به حالت اولیه خود بازگردید. فیزیوتراپ با توجه به شرایط شما تمرینات مناسب ورزشی را برای شما آماده می کند. بنابراین بدون مشورت با او تمرینی را انجام ندهید و خودسرانه  بر تعداد آن ها اضافه نکنید.
  4. چرخش داخلی و خارجی پای جراحی شده 
  5. یکی دیگر از تمرینات ورزشی بعد ازتعویض مفصل زانو تحت عنوان ضربه در حالت دراز کش می باشد. به این صورت که حوله لوله شده ای را زیر زانوی عمل شده خود قرار دهید و زانوی خود را به صورت مستقیم نگه دارید. پس از چند ثانیه پای خود را پایین آورده و پس از کمی استراحت مجدد تمرین را تکرار کنید.
  6. یکی دیگر از حرکات ورزشی به این صورت می باشد که به صورت طاقباز دراز کشیده و پای سالم خود را خم کنید و پای جراحی شده خود را به صورت مستقیم حدود 30 سانتی متر بالا بیاورید. به مدت چند ثانیه این حالت را حفظ کرده و پای خود را آزاد کنید. بعد از استراحتی کوتاه حرکت را تکرار کنید.
  7. خم کردن زانو در حالت نشسته به این صورت است که روی یک صندلی بنشینید و زانوی خود را تا حد امکان به عقب خم کنید و پس از چند ثانیه به حالت اولیه برگردید.
  8. یکی دیگر از تمرینات به این صورت است که می توانید در حالی که روی صندلی نشسته اید پای جراحی شده خود را به صورت مستقیم بالا بیاورید و پس از چند ثانیه آن را پایین آورده و استراحت کنید. می توانید از یک صندلی دیگر زیر پای خود نیز استفاده کنید و کشش زانوی خود را چندین دقیقه حفظ کنید. در این حین نیز می توانید عضلات ران خود را منقبض کنید تا کشش بیشتری در زانوی خود احساس کنید.
  9. لبه تخت به گونه ای بنشینید و پاهای خود را آویزان کنید که پاهایتان به زمین نرسد. زانوهای خود را تا حد امکان و تا وقتی که درد را احساس نکنید خم کرده و چند مرتبه به عقب و جلو تاب دهید.
  10. به پشت دراز بکشید و زانوی جراحی شده خود را کمی خم کنید و عضلات پشت ران خود را با فشار دادن پاشنه به تخت منقبض کنید. چند ثانیه این حالت را حفظ کنید و عضلات خود را رها کنید.

توجه به این نکته نیز ضروری می باشد که بیمارعلاوه بر انجام این تمرینات ورزشی باید زمانی را نیز به پیاده روی اختصاص دهد. زیرا پیاده روی باعث افزایش قدرت و استقامت مفاصل زانو می شود. توجه داشته باشید پیاده روی شامل رفتن به آشپزخانه و سرویس بهداشتی نمی باشد و بیمار باید سعی کند در فضای باز این کار را انجام دهد. پس از مدتی نیز با مشورت فیزیوتراپ باید بالا و پایین رفتن از پله را با وسایل کمکی انجام دهید و به تدریج بر قدرت تمرینات خود بیفزایید.


مطالب مشابه

دلایل و علت زانو درد شدید
دلایل و علت زانو درد شدید

علت زانو درد شدید بستگی به عوامل مختلفی دارد و پزشک با توجه به آن اقدام به درمان می کند. درد زانو ممکن است در داخل یا خارج زانو وجود داشته باشد. برای تشخیص علل آن باید معاینات لازم توسط پزشک انجام شده و سابقه پزشکی بیمار دقیقا بررسی شود.

علت و دلایل زانو درد در سالمندان
علت و دلایل زانو درد در سالمندان

زانو درد در افراد مسن و سالمند یکی از رایج ترین مشکلات این افراد است و با توجه به نوع آن علل متفاوتی دارد. علل زانو درد توسط متخصص ارتوپد و اتخاذ راهکارهای درمانی مناسب می توان درد زانو را کاهش داد و ز سرعت پیشرفت آن نیز جلوگیری به عمل آورد.

اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات چیست؟

اسپاسم عضلانی (که به آن گرفتگی عضلانی نیز گفته می‌شود) زمانی رخ می‌دهد که عضله شما به طور غیرارادی و اجباری به طور غیرقابل کنترلی منقبض شده و نمی‌تواند شل شود. اسپاسم عضلانی مشکلی کاملاً طبیعی و شایع است و می‌تواند بخشی یا تمام یک عضله یا چند ماهیچه را در یک گروه درگیر کند.

علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟
علت درد پا از زانو به پایین چیست و چطور درمان می شود؟

درد پا از زانو به پایین می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با درد در این ناحیه شروع شوند شامل تاندونیت، نوروپاتی دیابتی و شین اسپلینت هستند. همچنین، گرفتگی عضلانی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پا از زانو به پایین شود.

تعویض مفصل لگن دوطرفه  - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن
تعویض مفصل لگن دوطرفه - تعویض همزمان هر دو مفصل لگن

دو نوع اصلی تعویض دوطرفه مفصل لگن وجود دارند: تعویض مرحله‌ای مفصل لگن و تعویض همزمان مفاصل. تعویض دوطرفه مفصل لگن کمتر از تعویض یک‌طرفه رایج است.

تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری
تصاویر و عکس منیسک پاره - انواع تصویربرداری

پزشک برای تأیید تشخیص و ارزیابی بیشتر مفصل زانو از نظر پارگی مینیسک، تصویربرداری با اشعه ایکس و رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز می نماید.

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟

میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن به‌تنهایی معیار تعیین‌کننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته می‌شوند.

خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن

. یکی از مهم‌ترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، به‌ویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.

جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان
جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان

اگر بیمار مبتلا به پوکی استخوان پس از جراحی تعویض مفصل زانو یا مفصل لگن- حتی سال‌ها بعد از عمل - زمین بخورد، استخوان‌های ضعیف اطراف ایمپلنت ممکن است به راحتی دچار شکستگی شوند.

تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟
تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟

بیمارانی که قبل و بعد از تعویض مفصل سیگار می کشند، 10 برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها نیاز به جراحی مجدد دارند. همچنین، احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون، ضربان قلب نامنظم و نارسایی کلیه در آن‌ها بیشتر است.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×