• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
عوارض پای پرانتزی

عوارض پای پرانتزی

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۱ بهمن ۱۴۰۲

عوارض پای پرانتزی در بزرگسالان بیشتر از کودکان و نوجوان است و می تواند مشکلات زیادی را برای فرد به همراه بیاورد. در پای پرانتزی فشار وزن به داخل زانو و ساق بیشتر شود. این معضل اگر به مرور زمان و افزایش سن، درمان نشود افراد دچار آرتروزهای قسمت های داخلی زانو می شوند.

ممکن است در میان دوستان، اطرافیان و یا حتی مراکزعمومی با افرادی مواجه شده باشید که صورت بسیار زیبا و جذاب، هیکل ورزیده اما پاهایی دور از هم و پرانتزی داشته باشند.

شاید شما از آن دسته افرادی باشید دارای پاهای پرانتزی هستند و بارها وبارها به خاطر این ناهنجاری مفصلی مسخره شده اید، یا حتی اعضای خانواده و دوستانتان از وجود این مشکل در شکل ظاهری پاهایشان پیش شما شکایت کرده باشند.

ممکن است به علت شکل ظاهری پاهایتان از پوشیدن لباس مورد علاقه تان صرف نظر کنید. اما واقعا پای پرانتزی چیست؟ چه عواملی موجب به وجود آمدن پاهای پرانتزی می شوند؟

آیا درمانی برای این عارضه وجود دارد؟ این عارضه چه تاثیری در فعالیت های روزمره افراد می گذارد و اگر در درمان آن سهل‌انگاری شود چه پیامدهایی به همراه خواهد داشت؟

پای پرانتزی در بین تمام ناهنجاری های مربوط به مفاصل شیوع بیشتری دارد. ما در این مقاله سعی داریم شما را با این مشکل مفصلی شایع آشنا کنیم.

 

تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان

تغییر وانحراف پاها از محور مستقیم استخوان پا موجب به وجود آمدن مشکلاتی درپاها می شود، درصورتی که این انحراف به سمت خارج باشد زانو پرانتزی است و اگر این انحراف به سمت داخل باشد زانو ضربدری است.

 

تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان

 

یک زانوی طبیعی دارای 3 تا 6 درجه قوس به سمت خارج می باشد حتی اگر این قوس در زانو صفر درجه باشد باز هم نشانه ی ناهنجاری در مفصل می باشد و شکل ظاهری مناسبی نخواهد داشت.

افرادی که گوشه ی کفششان بیشتر دچار ساییدگی می شود کم کم دچار پای پرانتزی می شوند و به تدریج دچار انحراف زانوها می شوند. 

 

پای پرانتزی در بزرگسالان چه عوارضی را به همراه دارد؟

پس از تشخیص پای پرانتزی، این سوال مطرح می شود که چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟ آیا جای نگرانی وجود دارد یا خیر؟ درواقع، پای پرانتزی یک عارضه ی شناخته شده است اما اگر شما احساس درد و نارضایتی از دردهای مفصلی ندارید لازم نیست برای درمان اقدام کنید، کمااینکه ورزشکاران و اکثر فوتبالیست ها دارای پاهای پرانتزی هستند، حتی این مساله یک مزیت برای آن ها محسوب می شود زیرا فوتبالیست های با پای پرانتزی می توانند تکنیک های فوتبالی را بهتر اجرا کنند.

وجود عوارض پای پرانتزی در بزرگسالی موجب می شود فشار وزن به داخل زانو و ساق بیشتر شود. این معضل اگر به مرور زمان و افزایش سن، درمان نشود این افراد دچار آرتروزهای قسمت های داخلی زانو می شوند. چون بیشترین وزن به قسمت داخلی زانو وارد می شود و دچار ساییدگی و مشکلات مفاصل می شوند.

در صورتی که عارضه پای پرانتزی به موقع درمان نشود و پاها به حالت خمیده باقی بمانند؛ در این صورت مشکلات زیادی برای فرد ایجاد می شود که از شایع ترین عوارض پای پرانتزی در بزرگسالان عبارت‌اند از:

 

وارد شدن فشار مضاعف به زانو

غیر طبیعی بودن فرم پاها، فشار زیادی به مفصل زانو وارد می کند که با گذشت زمان این فشار افزایش می یابد و باعث بروز آسیب هایی نظیر آرتروز زانو، پارگی و آسیب دیدگی مینیسک زانو و ناپایداری مفصل زانو می شود.

 

التهاب مچ پا

مچ پا و ساق پاها به علت تاثیر گرانش زمین بر مایعات بدن، محل های رایج ادم و تورم در بدن هستند. اما  با این حال، احتباس مایع ناشی از گرانش، تنها علت تورم مچ پا یا ساق پا نیست. برخی فشار ها و صدمات وارده به پاها نیز عامل احتباس مایعات و ورم پا هستند که عارضه پای پرانتزی در بزرگسالان یکی از عواملی است که باعث بروز چنین اختلالی در پاها می شود.

 

بروز درد و ناراحتی در ران پا

با اینکه عارضه پای پرانتزی عموما دردی را به همراه ندارد؛ اما طولانی شدن حالت پرانتزی در بزرگسالان می تواند باعث ناراحتی و دردهایی در مفصل ران شود.

درد ران پا از عوارض پای پرانتزی در بزرگسالان

ورم مفصل زانو

ورم مفصل به معنای بزرگ شدن و افزایش حجم جایی است که مفصل در آن قرار گرفته است. زمانی که مفصل زانو به دلیل بیماری پای پرانتزی تغییر شکل پیدا کند در این صورت فشار زیادی به مفصل زانو وارد می شود و مفصل زانو برای مقابله با این عارضه میزان مایع درون مفصل را افزایش می دهد.

 

بروز درد و ناراحتی در هنگام راه رفتن

لنگش و اختلال در راه رفتن یکی از شایع ترین عوارض پای پرانتزی در بزرگسالان است که به دنبال تغییر شکل پیدا کردن مفصل زانو ایجاد می شود.

 

درمان زانوی پرانتزی در بزرگسالان

در برخی موارد پای پرانتزی بدون علامت و نشانه است و فرد به علت دردی که در زانو با آن مواجه می شود به پزشک مراجعه می کند. پس از تشخیص پای پرانتزی، و تهیه رادیوگرافی از پاها، انحراف زانوها با درجه مشخص می شود و در نهایت تصمیم گیری می شود که آیا اقدام خاصی برای درمان انجام شود یا خیر.

درمان پای پرانتزی برای دو گروه از افراد متفاوت است:

  • افراد نابالغ. درمان پای پرانتزی برای کسانی که صفحات رشد آنها بسته نشده باشد، با دارو و فیزیوتراپی امکان پذیر است. استفاده از برخی کفی های کفش و فعالیت های ورزشی در درمان این آفراد موثر است.
  • افراد بالغ. تنها گزینه درمان برای افراد بالغ با پای پرانتزی، عمل جراحی است. برای درمان افرادی که صفحات رشد آنها بسته شده باشد، ابتدا استخوان ها شکسته می شود و استخوان را صاف می کنند و در نهایت این ناهنجاری اصلاح می شود.

در این روش، درمان به صورت قطعی است و پس از جراحی 1 تا 1.5 سانتیمتر قد فرد بلندتر می شود. افرادی که کاندیدای درمان پای پرانتزی با جراحی هستند افرادی هستند که با احساس درد در مفاصل به پزشک مراجعه می کنند.

برخی مواقع فرد احساس درد ندارد اما از شکل دفرمه شده ی پاهای خود شکایت دارد و به پزشک مراجعه می کند. در این افراد هم  با روش درمانی جراحی اقدام به اصلاح بد فرمی پاها می کنند که علاوه بر درمان بدشکلی پاها، از ساییدگی پاها و مفاصل پیشگیری می شود.

جراحی به دو صورت است یعنی در قسمت داخل پا و یا خارج پا یک وج، برش مثلثی شکل ایجاد می شود که وقتی پا باز می شود مشکل انحنا برطرف می گردد.

در این قسمت فیلمی از جدید ترین روش جراحی پای پرانتزی، توسط دکتر علیرضا امین جواهری را مشاهده می کنید:

 

 

برای کسی که پای پرانتزی دارند و دچار درد در ناحیه ی مفاصل شده اند، فیزیوتراپی و کاردرمانی تنها می تواند مقداری درد را التیام بخشد اما درمان صورت نمی گیرد.

 

کفش های طبی فریب های تبلیغاتی یا واقعیت

تولیدکنندگان کفش های طبی، اقدام به تبلیغات گسترده ای برای فروش کالاهای خود با نام محصولات طبی و درمانی می کنند.

اما آیا کفشی به نام کفش طبی وجود دارد یا خیر؟ زمانی که پزشک برای برطرف کردن برخی ناهنجاری های مفصلی جزیی، اقدام به تجویز کفی یا کفش هایی با قابلیت های خاص، برای این افراد می کند کفش طبی توسط کفاش تولید می شود.

به طور مثال اگر کف پای صافی دارید پزشک متخصص ارتوپد به شما کفشی پیشنهاد می دهد که تا حد ممکن مشکلات مفصلی را برطرف کند، اما کفش هایی که در فروشگاه ها با نام های تجاری طبی به فروش می رسد هیچ قابلیت درمانی برای اصلاح مشکلات مفصلی ندارند.

 

کلام آخر

آن چیزی که واضح و مبرهن است پای پرانتزی شکل ظاهری ناخوشایندی دارد که به مرور به ساییدگی و آسیب مفصلی منجر می شود.

اگر پای پرانتزی دارید حتما دردهای مفصلی خود را جدی بگیرید و به بهترین متخصص ارتوپدی که در زمینه ی درمان پای پرانتزی صاحب تجربه است مراجعه کنید.

عوارض پای پرانتزی در بزرگسالی به مرور زمان، موجب تخریب زانو در قسمت داخلی زانو می شود، اما اگر این تخریب ادامه پیدا کند به سمت خارج هم کشیده می شود که اگر در چنین شرایطی تحت درمان قرار بگیرید، دیگر شکستن استخوان و صاف کردن آن به تنهایی برای درمان پای پرانتزی کافی نیست.

در این حالت نیازمند درمان های پیچیده تری می باشد که روند درمان را کندتر و زندگی را کمی سخت تر می کند. پس این مساله را جدی بگیرید.


سوالات متداول

آیا پای پرانتزی برای انجام فعالیت های روزانه محدودیت ایجاد می کند؟

خیر. عارضه ی پای پرانتزی ممانعتی جهت انجام فعالیت روزانه ندارد البته تنها تا زمانی که دچار درد نشوید که در این صورت به بهترین پزشک متخصص ارتوپدی شهر خود مراجعه کنید.

یکی ازمهم ترین سوالات در مورد پرانتزی بودن زانو این است که انحنای ایجاد شده در ناحیه استخوان ران یا استخوان ساق اتفاق می افتد و یا در قسمت مفصل ایجاد می شود؟
آیا ارتباط خاصی بین روماتیسم و پای پرانتزی وجو دارد؟
آیا شیوع پای پرانتزی در گروه جنسی وگروه سنی مختلف، متفاوت است؟
آیا امکان دارد فردی به زانوی پرانتزی مبتلا باشد و خودش اطلاعی نداشته باشد؟
آیا چهارزانو نشستن می تواند ایجاد پای پرانتزی کند ؟
آیا ارتباطی بین اضافه وزن و پای پرانتزی وجود دارد؟

مطالب مشابه

درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی
درمان اختلال کوتاهی پا با روش های جراحی و غیر جراحی

در اختلال کوتاهی پا اندازه پاهای بیمار قرینه نیست و مقداری اختلاف در طول پاها وجود دارد. اگر این اختلاف طول کمتر از ۲ سانتی‌متر باشد، به درمان نیاز ندارد اما اگر اختلاف طولی بیشتر از آن باشد، می‌توان با درمان های جراحی این اختلال را مدیریت یا درمان کرد.

نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن
نظرات بیماران بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تجربه بیمارانی که تعویض مفصل لگن انجام داده اند به شما کمک می کند از واقعیت های زندگی این افراد بعد از عمل و نحوه بازگشت آنها به انجام فعالیت های مورد علاقه شان مطلع شوید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.

بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟
بهترین سن برای تعویض مفصل زانو چند سالگی است؟

میانگین سنی بیماران تعویض مفصل زانو معمولاً بین 50 تا 80 سال است، سن به‌تنهایی معیار تعیین‌کننده برای انجام جراحی تعویض زانو نیست. بسیاری از عوامل دیگر ازجمله وضعیت سلامت ، مزایای بالقوه جراحی و طول عمر پروتز در نظر گرفته می‌شوند.

خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن
خطرات مشکلات قلبی در جراحی تعویض مفصل زانو و لگن

. یکی از مهم‌ترین خطرات، افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی، به‌ویژه در 90 روز اول پس از جراحی است. مشکلات قلبی که ممکن است پس از جراحی تعویض مفصل رخ دهند شامل حمله قلبی، ایست قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هستند.

جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان
جراحی تعویض مفصل زانو و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان

اگر بیمار مبتلا به پوکی استخوان پس از جراحی تعویض مفصل زانو یا مفصل لگن- حتی سال‌ها بعد از عمل - زمین بخورد، استخوان‌های ضعیف اطراف ایمپلنت ممکن است به راحتی دچار شکستگی شوند.

تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟
تاثیر سیگار بر عوارض تعویض مفصل زانو - آیل باید قبل عمل سیگار را ترک کرد؟

بیمارانی که قبل و بعد از تعویض مفصل سیگار می کشند، 10 برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها نیاز به جراحی مجدد دارند. همچنین، احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون، ضربان قلب نامنظم و نارسایی کلیه در آن‌ها بیشتر است.

درمان خانگی پارگی مینیسک زانو
درمان خانگی پارگی مینیسک زانو

درمانی خانگی مینیسک زانو به کاهش درد ناشی از پارگی مینیسک زانو کمک می‌کنند. اما برای درمان قطعی به مراجعه به پزشک و استفاده از روش‌های درمانی اصولی‌تر ازجمله دارودرمانی و گاهاً عمل جراحی نیاز است.

کندروپلاستی یا دبريدمان توسط آرتروسکوپی
کندروپلاستی یا دبريدمان توسط آرتروسکوپی

کندروپلاستی یا دبریدمان توسط آرتروسکوپی عمل جراحی‌ای است که برای صاف کردن غضروف آسیب‌دیده در زانو استفاده می‌شود. این روش کم تهاجمی از دوربین کوچکی به نام آرتروسکوپ برای بررسی داخل و از ابزارهای کوچک برای ترمیم زانو استفاده می‌کند.

سندرم باند ایلیوتیبیال چیست؟ علت، علائم و روش های درمان
سندرم باند ایلیوتیبیال چیست؟ علت، علائم و روش های درمان

سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) یک آسیب شایع جانبی زانو است. استفاده بیش‌ازحد و خمیدگی و کشیدگی مکرر زانو معمولاً باعث این نوع آسیب می‌شود. زمانی این آسیب رخ می‌دهد که باند IT سفت، تحریک یا ملتهب شود.

پارگی رباط صلیبی قدامی ACL
پارگی رباط صلیبی قدامی ACL

آسیب‌های ورزشی معمولاً باعث پارگی رباط صلیبی قدامی می‌شوند و احتمالاً برای ترمیم آن به جراحی نیاز خواهید داشت. اکثر افراد بهبودی کامل پیدا می‌کنند و ورزش را بدون عواقب طولانی‌مدت از سر می‌گیرند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×