علل و عوامل خطر آرتروز مفصل ران
کارشناسان تخمین می زنند که خطر ابتلا به آرتروز مفصل ران در طول زندگی افراد 25٪ می باشد. بیشتر افرادی که به آرتروز مفصل ران مبتلا می شوند حداقل یکی از عوامل خطر ذکر شده در زیر را دارند.
ناهنجاری مفصل ران
برخی از افراد ممکن است به مشکل عدم توازن گوی و کاسه مفصل ران دچار شده یا به طور ژنتیکی آن را به ارث ببرند. این توازن ضعیف می تواند در نهایت منجر به آرتروز مفصل ران شود. مشکلاتی که عدم توازن مفصل ران را به همراه دارند شامل دیسپلازی مفصل ران ، دررفتگی مادرزادی مفصل ران و ایمپینجمنت یا گیر افتادگی مفصل ران (FAI) هستند.
ضربه یا آسیب مفصلی
مفصل ران شکسته ، لابروم پاره شده (لابروم قطعه ای از غضروف سخت است که سوکت یا گوی مفصل ران را احاطه می کند) یا آسیب های دیگر می توانند سالها یا حتی دهه ها بعد منجر به علائم آرتروز مفصل ران شوند.
سابقه فعالیت بدنی شدید
به طور کلی ، فعال ماندن یکی از بهترین راه های جلوگیری از هر نوع آرتروز ، از جمله آرتروز مفصل ران است. با این حال ، برخی شواهد نشان می دهند که ورزشکاران حرفه ای که سالها ورزشهایی را انجام می دهند که تاثیر مستقیم بر روی مفاصل دارند مانند هاکی و فوتبال ، ممکن است بیشتر در معرض خطر آرتروز مفصل ران قرار بگیرند. همچنین به نظر می رسد افرادی که سابقه کار یدی دارند ، مانند کشاورزان نیز در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
حتما مطالعه کنید : جراحی آرتروز مفصل ران
سن بالا
در طول زندگی ، لگن دچار فرسودگی می شود و غضروف نازک شده و انعطاف پذیری آن کمتر می شود. بیشتر افرادی که آرتروز مفصل ران آنها در عکسبرداری با اشعه ایکس دیده می شود ، بالای 60 سال سن دارند.
ژنتیک
کارشناسان تخمین می زنند 60٪ موارد آرتروز مفصل ران تحت تأثیر ژنتیک است. این رقم به این معنی نیست که 60٪ موارد آرتروز مفصل ران کاملاً ارثی هستند. بلکه به این معنی است که ژنتیک - همراه با سایر عوامل خطر - ممکن است نقشی در این بیماری داشته باشد. شواهد نشان می دهند که وقتی صحبت از آرتروز مفصل ران است ، ژن های مادری تأثیر بیشتری نسبت به ژن های پدری دارند.
جنسیت
تصور می شود که خطر ابتلا به آرتروز مفصل ران در زنان حدود 10٪ بیشتر از مردان است.
چاقی
محققان می گویند که افزایش 5 نمره ای BMI (حدود 11 تا 13 گیلوگرم برای اکثر افراد) با 11٪ افزایش احتمال آرتروز مفصل ران همراه است.
برخلاف آرتروز زانو ، رابطه بین چاقی و آرتروز مفصل ران مشخص نیست. برخی متخصصان معتقدند که اضافه وزن ممکن است از ریسک فاکتورهای ابتلا به آرتروز مفصل ران نباشد اما قطعا سرعت آن را تسریع می کند.
وزن کم هنگام تولد
تحقیقات نشان می دهند که وزن کم در هنگام تولد و یا توللد زودرس ممکن است خطر ابتلا به آرتروز مفصل ران را افزایش دهند. وزن کم و تولد زودرس می تواند با ناهنجاری های جزئی مفصل ران همراه باشد که منجر به بیش از حد فشار و ساییدگی مفصل و در نهایت ایجاد آرتروز شود.
عوامل خطر بالا احتمال ابتلا به آرتروز مفصل ران را افزایش می دهند اما تضمین کننده آن نیست. برعکس ، کسانی که هیچ یک از عوامل خطر بالا را ندارند باز هم می توانند دچار آرتروز مفصل ران شوند.