• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
زانوی ضربدری کودکان - بهترین روش های درمان

زانوی ضربدری کودکان - بهترین روش های درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۹۹

درمان زانوی ضربدری در کودکان بوسیله روش های بدون جراحی و کم تهاجمی امکان پذیر است اما هر چقدر سن کودک بالاتر برود؛ درمان پای ضربدری سخت تر است و میزان پاسخ دهی کودک به درمان ها کاهش می یابد.

پای ضربدری در کودکان نوعی اختلال در فرم پا و استخوان های پا است که باعث کج و ناصاف شدن فرم پاها می شود. در این کودکان، زانوها به سمت داخل خم شده و از شکل طبیعی خود خارج می گردد که نتیجه چنین چیزی دور شدن ساق و مچ پا از یکدیگر می باشد.

این عارضه همچنین باعث برخورد زانو ها به یکدیگر در هنگام راه رفتن می شود و کودک نمی تواند پاها را کنار یکدیگر جفت کند.

شیوع این ناهنجاری در میان کودکان بین سه تا پنج سال شایع است و در بزرگسالی باعث بروز مشکلاتی همچون آرتروز در مفصل می شود.

پای ضربدری در کودکان بعد از پای پرانتزی از شایع ترین اشکال ناهنجاری در زانو است که بسیاری از کودکان پس از تولد به آن دچار هستند و در اغلب موارد مشکل جدی نیست و تا شش سالگی اصلاح می شود.

اما در صورتی که این بیماری در کودکان به صورت خود به خود برطرف نشود؛ به مروز زمان با بزرگ شدن کودک این شرایط سخت تر شده و مشکلات بیشتری برای بیمار ایجاد می شود که همین عامل موجب درد و ایجاد اختلال در حرکت کودک می گردد.

پای ضربدری در کودکان

مقایسه پای سالم و پای ضربدری در کودکان

علائم و نشانه های پای ضربدری در کودکان

شکل ظاهری پاها در این کودکان کاملا نشان دهنده این مشکل است؛ بدین صورت که قسمت داخلی ساق پا باز شده و در نتیجه پا و مچ پا بیش تر از حد از هم دور می شوند.

از مهم ترین علائم پای ضربدری در کودکان می توان به:

  • راه رفتن به صورت غیرطبیعی
  • زانو درد به دلیل زاویه زیاد زانو
  • لنگیدن و اختلال در راه رفتن

علائم این عارضه به مرور زمان و با بزرگ شدن کودک بیشتر شده و مشکلات بیشتری را به همراه دارد:

  • خستگی زودرس در هنگام راه رفتن و دویدن
  • کوتاه شدن پا و در نتیجه آن کوتاهی قد
  • بروز درد های در زانو به دلیل آرتروز زودرس زانو
  • راه رفتن با پاهای چرخیده به خارج و یا چرخش پنجه پا به سمت داخل
  • کوتاه شدن تاندون آشیل پا

 

دلایل بروز پای ضربدری در کودکان

پای ضربدری یکی از شایع ترین عارضه های مفصلی در کودکان است که در صورت درمان نشدن می تواند مشکلات زیادی را در بزرگسالی بوجود بیاورد.

عوامل و دلایل مختلفی در بروز پای ضربدری دخیل است که در اکثر مواقع این عارضه ناشی از مشکلاتی در رشد و اختلالات مادرزادی می باشد. از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

فشردگی در رحم مادر

فشردگی در رحم مادر یکی از مهم ترین دلایل بروز زانوی ضربدری در کودکان است که این عارضه در هنگام راه رفتن کودک نمایان می شود و عموما تا سن 6سالگی به صورت خود به خود اصلاح می شود.

نرمی استخوان یا راشیتیسم

راشیتیسم یک بیماری استخوانی در کودکان است که موجب ضعیف شدن استخوان و ایجاد پای ضربدری و پرانتزی در کودکان می شود. نرمی استخوان اختلالی است که از کمبود ویتامین دی ناشی می شود و عموما در کودکان 6تا 24ماهه دیده می شود.

اختلالات تغذیه ای

کمبود برخی ویتامین ها و موادغذایی نظیر ویتامین دی و سی که بر روی رشد استخوان ها تاثیرگذار است می تواند باعث بروز پای ضربدری در کودکان شود.

شکستگی استخوان ساق پا در کودکان

شکستگی صفحه رشد و ابتلای کودک به زانوی ضربدری در آینده

آسیب دیدن صفحه رشد استخوان

صفحات رشد، نرم ترین و ضعیف ترین بخش استخوان های بدن است که شکستگی آن نیاز به درمان فوری دارد. عدم درمان به موقع این نوع شکستگی و یا درمان نامناسب آن باعث کج شدن و کوتاه شدن عضو مقابل شود.

ابتلای کودک به زانوی ضربدری یکی از عوارض شکستگی های استخوان در کودکی است که بیشتر با شکسته شدن صفحه رشد استخوان این عارضه بیشتر اتفاق می افتد.

اختلالات ژنتیکی

برخی اختلالات و عوارض ژنتیکی نظیر سندروم کوهن هستند که می توانند موجب بروز چنین ناهنجاری هایی شود. ژنتیک نیز در بروز این اختلالال استخوانی در کودکان بسیار تاثیرگذار است.

وراثت و سابقه خانوادگی ابتلا به زانوی ضربدری

عموما کودکانی که در خانواده خود فرد مبتلا به زانوی ضربدری را دارند؛ احتمال ابتلای آنها به این مشکل بسیار بالاست.

از آنجایی که استخوان های کودکان از نرمی و انعطاف بیشتری برخوردار است از این رو نحوه نادرست نشستن و ایستادن کودک نیز باعث بروز چنین مشکلی در کودکان می شود. این موراد شامل:

  • قورباغه ای نشستن کودک
  • راه رفتن زود هنگام کودک
  • قنداق کردن نوزادان

زانوی ضربدری در کودکان به دلیل نشستن نامناسب

نشستن نادرست از مهم ترین دلایل پای ضربدری در کودکان

روش های درمان غیرجراحی پای ضربدری در کودکان

خوشبختانه درمان پای ضربدری در کودکان بوسیله روش های بدون جراحی امکان پذیر است. هر چقدر سن کودک بالاتر برود؛ درمان پای ضربدری سخت تر است و میزان پاسخ دهی کودک به درمان ها کاهش می یابد.

درمان اولیه پای ضربدری در کودکان بوسیله درمان های غیرجراحی صورت می گیرد که این روش ها شامل:

 

فرم پا در کودک مبتلا به زانوی ضربدری

 

دارودرمانی

در صورتی که علت پای ضربدری در کودکان به دلیل سوء تغذیه، بیماری ها و مشکلاتی در ساختار مفصل باشد بیمار در کنار برنامه توانبخشی و استفاده از بریس باید یکسری داروها و مکمل های غذایی را مصرف کند تا تاثیرگذاری آن بیشتر شود.

همچنین در مواردی که زانوی پرانتزی با درد و التهاب در زانو همراه باشد در این صورت داروهای مسکن و ضد التهاب می تواند کمک کننده باشد.

 فیزیوتراپی و توانبخشی

فیزیوتراپی و حرکت اصلاحی یکی از موثرین روش ها برای اصلاح وضعیت زانوی ضربدری در کودکان است که عموما با یک برنامه کششی و تقویتی، وضعیت زانو ها اصلاح می شود.

زانوبند یا بریس مخصوص زانوی ضربدری

زانوبند زانو یا بریس مخصوص پای ضربدری موجب می شود تا یک فشار در سمت داخل زانو اعمال شود و دو  فشار در سمت بالا و پایین زانو اعمال شود که موجب ایجاد فشارهای اصلاحی می گردد.

همچین نوع زانوبند یا بریس بسته به سن و مقدار درجه ضربدری بودن زانو متفاوت است. البته زانوبند به تنهایی باعث اصلاح زانوی ضربدری نمی شود بلکه برای تکمیل درمان این عارضه لازم است ورزش و حرکات اصلاحی نیز انجام شود.

کفی طبی

به کمک کفی طبی، می توان عدم تعادل ناشی از آسیب دیدگی و چرخش بیش از حد پا به سمت داخل اصلاح کرد. کفی های طبی به صورت اختصاصی و با توجه به شدت انحراف زانو ساخته می شود.

 

چه زمانی پای ضربدری در کودکان نیاز به جراحی دارد؟

در مورادی که زانوی ضربدری خود به خود و یا به کمک روش های درمان غیرجراحی اصلاح نشود در این صورت فوق تخصص زانو، جراحی را پیشنهاد می دهد. جراحی برای درمان پای ضربدری در کودکان با هدف اصلاح وضعیت زانو و پیشگیری از بدتر شدن شرایط بیمار انجام می شود.

روش های جراحی مختلفی برای اصلاح پای پرانتزی وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به:

جراحی رشد هدایت شونده

جراحی هدایت رشد یکی از موثرترین روش ها برای اصلاح تراز استخوان‌ها در کودکانی است که در حال رشد می باشند. این جراحی توسط فوق تخصص جراحی زانو انجام می شود.

این عمل جراحی باید قبل از بسته شدن صفحه رشد استخوان‌های کودکان انجام شود تا موثر واقع شود.

جراحی رشد هدایت شونده با کاشت موقت یک دستگاه فلزی که معمولاً یک صفحه و دو پیچ است در یک طرف صفحه رشد استخوان‌ها انجام می‌شود. این دستگاه به صورت موقت باعث متوقف شدن رشد آن بخش از استخوان می‌شود و اجازه می‌دهد طرف دیگر استخوان به رشد مداوم خود ادامه دهد.

جای هیچ نگرانی نیست ایمپلنت کاشته شده به طور معمول بعدها برداشته می‌شود و استخوان به رشد طبیعی خود ادامه می‌دهند.

جراحی برش استخوان یا استئتومی

در جراحی استئوتومی یا برش استخوان، فوق تخصص زانو بخشی از استخوان ساق پا را برای اصلاح زاویه زانو ها و نحوه توزیع فشار وزن بدن بر می دارد. این جراحی برای درمان پای ضربدری در کودکان، نیاز به بیهوشی عمومی دارد و کودک باید به مدت یک الی دو روز در بیمارستان بستری بماند.

کودک پس از انجام این جراحی به مدت شش هفته باید از آتل مخصوص استفاده کند تا پا ها ثابت نگه داشته شوند.

بهبود وضعیت پا به کمک این روش حدودا سه ماه طول می کشد و والدین بیمار در این دوران باید مراقبت ها و اقدامات لازم را برای بهبودی سریعتر انجام دهند.


مطالب مشابه

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟

درد کف پا در هنگام راه رفتن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفش‌های نامناسب، انجام فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پیاده‌روی‌های طولانی‌مدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوان‌ها، اعصاب، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های پا ناشی شود.

لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل

اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خود‌ایمنی می‌توانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راه‌حل مناسبی باشد.

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب

تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی خاصی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما برخی غذاها می‌توانند به کاهش التهاب (تحریک، درد، تورم) در بدن شما کمک کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیریت وزن که برای جلوگیری از فشار بیش‌ازحد بر مفاصل مهم است، کمک می‌کنند.

آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟
آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟

آرتریت سپتیک (آرتریت عفونی) معمولاً توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری، نوعی التهاب مفصلی است که توسط عفونت ایجاد می‌شود و مفصلی بزرگ در بدن مانند زانو یا مفصل ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟

استئوکندریت دیسکان انتهای استخوان در مفصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری باعث قطع جریان خون به بخشی از استخوان شده و باعث نرم و ضعیف شدن آن می‌شود. در نهایت، قسمت آسیب‌دیده از بقیه استخوان جدا شده و مقداری غضروف را نیز با خود می‌کشد و علامتی را در جایی که استخوان و غضروف جدا می‌شوند، باقی می‌گذارد.

لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام
لوپوس - شناخت علائم و اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام

لوپوس بیماری‌ای است که باعث التهاب در سراسر بدن می‌شود. در این بیماری خودایمنی، به جای این که سیستم ایمنی بدن از شما محافظت کند، به بدنتان آسیب می‌رساند.

نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری
نقرس کاذب چیست؟ علت ، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری

نقرس کاذب، نوعی آرتریت است که باعث ایجاد حملات ناگهانی درد و تورم در مفاصل شما شده و به‌طور رسمی به‌عنوان بیماری رسوب کریستال پیروفسفات دی هیدرات کلسیم یا CPPD شناخته می‌شود. اما این بیماری به دلیل شباهت آن به نقرس معمولاً نقرس کاذب نامیده می‌شود.

نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن
نقرس زانو چیست؟ علت، علائم و راه های تشخیص و درمان آن

علامت اصلی نقرس زانو، درد شدید است که اغلب در طول شب شروع می‌شود. حملات حاد نقرس زانو ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشند. معمولاً درد در 24 ساعت اول شروع حملات، به اوج خود می‌رسد. حملات حاد ممکن است به طور مکرر رخ دهند یا ممکن است سال‌ها از هم فاصله داشته باشند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×