
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است؟ + برای چه کسانی مناسب نیست؟
کسانی که زانویشان درد دارد، یا از اینطرف و آنطرف پیشنهاد عمل جراحی را شنیدهاند، میخواهند بدانند تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است؟ مسلما حتی اگر آرتروز زانو دارید، عمل تعویض مفصل، اولین راهحل نیست! راههای جایگزینی وجود دارند که پیش از جراحی، میتوانید امتحان کنید. در این مقاله به این پرسش میپردازیم که تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است و برای چه کسانی مناسب نیست؟
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است؟
درد زانو به سن خاصی محدود نمیشود. گاهی جوانترها زودتر از کسانی که پا به سن گذاشتهاند، به دردهای مفصلی در ناحیه زانو و لگن دچار میشوند.
جالب است بدانید فقط در ایالات متحده، از هر ۴ بزرگسال، یک نفر دچار آرتروزی است که مورد تشخیص پزشک قرار گرفته است. یعنی قریب به ۲۴درصد آمریکاییها به این وضعیت دچار هستند. همین آمار را میتوانید به کل دنیا هم تعمیم بدهید.
البته شیوع آرتروز با افزایش سن بیشتر هم میشود. طبق آمارهای موجود، خانمها در سنین ۴۵ تا ۵۰ سال، و آقایان در سنین ۵۵ تا ۶۰ سال علائم اولیه آرتروز را نشان میدهند.
از طرف دیگر، مفصل مصنوعی زانو یا همان ایمپلنت زانو، در نهایت پانزده تا بیست سال عمر میکند. بعد از گذشت این مدت، به احتمال زیاد باید عمل تعویض مفصل دوباره انجام شود.
پس برای تصمیم درست، ابتدا باید سن بیمار را در نظر بگیریم. پزشک قبل از توصیه به جراحی، با بررسی وضعیت مفصل، و سنوسال بیمار، روشهای دیگری را پیشنهاد میدهد.
بسیاری از روشهای جایگزین عمل تعویض مفصل زانو درد را تسکین داده، و دامنه حرکتی بیمار را تا حد زیادی بهبود میبخشند. در بلاگ وبسایت دکتر امین جواهری، میتوانید با این روشهای جایگزین بیشتر آشنا بشوید.
عمل جراحی بیشتر اوقات به بیمارانی توصیه میشود آرتروز زانوی پیشرفته (Advanced Osteoarthritis) دارند. در غیر این صورت، عمل جراحی ضروری نیست، و میتوان با روشهای درمانی جایگزین، وضعیت بیمار را بهبود بخشید.
علاوه بر این، کسانی که آرتروز خفیف دارند، ولی دچار تغییر شکلهای مفصلی مختلف، مانند پاهای پرانتزی یا ضربدری هستند هم بهتر است سراغ جراحی تعویض مفصل بروند.
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب نیست؟
علاوه بر کسانی که پیشتر گفتیم بهخاطر شرایط سنی، بهتر است درمانهای جایگزین را امتحان کنند، در چند مورد خاص هم، عمل تعویض مقصل زانو توصیه نمیشود، که عبارتاند از:
- عفونت در اطراف زانو،
- فعال نبودن عضلات راستکننده زانو،
- بیماریهای عروقی (Vascular Disease) شدید در اندامها،
- ضعف شدید عضلات، بهویژه اگر هنگام ایستادن، زانو به عقب میرود؛
- و قفل بودن کامل زانویی که بیمار با آن کنار آمده است.
تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب نیست؟ گاهی اوقات هم میتوان عمل تعویض مفصل زانو را انجام داد، ولی ریسک بالایی دارد، مانند:
- اضافه وزن بیش از حد بیمار،
- بيمارىهای قلبى، کلیوی و ریوی شديد،
- مشکلات پوستی شدید در اطراف محل عمل،
- بیماریهای نوروپاتی مفصلی (Neuropathic Joint Disease).
جمعبندی
در این مقاله همه آنچه درباره ارتباط عمل جراحی تعویض مفصل زانو با شرایط و سنوسال بیماران باید بدانید، با شما در میان گذاشتیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تعویض مفصل زانو، و چگونگی و عوارض آن، مقالههای این وبسایت را بادقت مطالعه کنید.
اگر هم شرایط خاصی دارید و میخواهید بدانید تعویض مفصل زانو برای چه بیمارانی مناسب است یا نیست، میتوانید با شماره تلفن 02129123462 تماس گرفته، و از دکتر علیرضا امین جواهری، جراح ارتوپد و فوقتخصص زانو و لگن از دانشگاه زوريخ سوئيس، وقت معاینه بگیرید.
منابع: