دلایل صدا دادن مفاصل لگن
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی می خواهید راه بروید و یا از جای خود بلند شوید؛ صداهایی را در ناحیه مفصل لگن خود احساس کنید. با اینکه این حالت ممکن است برای شما کمی آزاردهنده باشد اما در صورتی که دردی شما را آزار ندهد؛ مشکل جدی نیست و با کمی اصلاح نحوه نشستن و انجام فعالیت های بدنی می توان آن را اصلاح کرد.
صدا دادن مفصل لگن بیشتر در ورزشکاران و دوندگان دیده می شود و عموما به دنبال چنین اختلالاتی بروز می کند:
آرتروز مفصل ران یا لگن
بیماری آرتروز مفصل لگن یا ران زمانی اتفاق می افتد که غضروف مفصلی که بین استخوان ران و لگن قرار دارد فرسوده شود.
غضرف یک بافت محکم با سطحی بسیار لیز است که موجب میشود استخوانهای مفصل هنگام حرکت روی یکدیگر اصطحکاکی نزدیک به صفر داشته باشند.
در افراد مبتلا به آرتروز، سطح لیز غضروف کمکم زبر و خشن میشود و در نهایت غضروف بر اثر سایش تحلیل رفته و به طور کامل از بین میرود و ممکن است بیمار حس کند که استخوانهای او روی هم ساییده میشوند.
آرتروز لگن موجب ناصاف شدن و ناهموار شدن سطح مفصل می شود از این رو در حین حرکت دادن مفصل سابیده شده لگن ممکن است صداهایی از این ناحیه مشاهده شود. این نوع صدا دادن معمولا با درد ها و محدودیت هایی در حین حرکت همراه است و نیاز به یک اقدام جدی برای درمان دارد.
گیر افتادن تاندون های اطراف مفصل ران
در اغلب موارد علت صدا دادن مفصل لگن، بروز اختلالاتی در تاندون اطراف مفصل ران است که این تاندون نقش بسزایی در حرکت کردن تاندون ایفا می کنند.
تاندون ها در تمام مفاصل بدن، دو مفصل را به یکدیگر متصل می کند از این رو در صورتی که اختلال، مشکل و یا برجستگی در اطراف مفصل ایجاد شود در این صورت صداهایی در این نواحی احساس می شود که در هنگام تغییر موقعیت این صدا بیشتر مشاهده می شود.
علائم و نشانه های صدا دادن مفاصل لگن
مهم ترین نشانه این بیماری شنیده شدن صداهای غیرطبیعی همچون تق تق در حین حرکت دادن مفصل لگن است که این صدا عموما در بخش های مختلفی از مفصل به گوش می رسد.
در اغلب موارد پزشک بر حسب نوع و محل صدا، علت صدا دادن مفصل را تشخیص می دهد. برای مثال در صورتی که در ناحیه سطح خارجی لگن صدایی مشاهده شود. در این صورت احتمال داده می شود اختلال و مشکلی در ناحیه تروکانتر بزرگ ایجاد شده است و یا در صورتی که صدا در قسمت جلویی و داخلی لگن احساس شود در این صورت علت صدا دادن مفصل لگن بروز مشکلاتی در تاندون ایلیوپسواس در لبه جلویی لگن است.
عموما صدا دادن مفاصل لگن به تنهایی نگران کننده نیست اما در صورتی که این عارضه با دردها و محدودیت ها همراه باشد و یا در هنگام فعالیت های بدنی شدید شود در این صورت باید راهی برای خلاصی از آن پیدا کرد. از جمله علائم و نشانه هایی که صدا دادن مفاصل لگن را به یک مشکلی جدی تلقی می کند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صدا دادن مفصل همراه با درد
- شدید شدن درد در حین انجام فعالیت های بدنی
- ناپایداری مفصل ران در حین حرکت دادن
روش های متنوعی برای درمان صدا دادن مفاصل لگن وجود دارد اما انتخاب نوع روش درمانی بسته به علت و نوع آن متفاوت است که در ادامه مقاله به بررسی تک تک این روش می پردازیم.
درمان صدا دادن مفاصل لگن با مصرف داروهای ضد التهاب
در مورادی که پزشک متخصص تشخیص دهد علت صدا دادن مفاصل لگن بروز التهاب یا تورم در داخل مفصل است در این صورت پزشک مصرف دارو های ضد التهاب را به منظور تسکین درد و التهاب مفصل تجویز می نماید.
تزریق کورتیوکواستروئید
کورتیکو استروئید یا داروی داخل مفصلی یکی از موثرترین دارو ها برای درمان صدا دادن مفصل لگن است که در این روش از مقدار زیادی داروی کورتیکواستروئیدی در محل التهاب استفاده می شود.
درمان صدا دادن مفاصل لگن با انجام تمرینات کششی
اصلاح صدا دادن مفاصل با انجام تمرینات ورزشی و کششی از دیگر راهکارهای موثر در درمان این مشکل است که در ادامه مقاله به بررسی آن پرداخته ایم
جراحی
عموما برای درمان صدا دادن مفاصل لگن از روش جراحی استفاده نمی شود مگر در موارد محدود که صدا دادن مفاصل با درد ها و محدودیت های زیادی همراه باشد.
درمان صدا دادن مفاصل لگن با ورزش
با اینکه اعمال فشار بر مفصل آسیب دیده موجب درد و بروز صداهایی از مفصل می شود اما با انجام برخی تمرینات ورزشی زیر نظر پزشک متخصص می توان این صدا دادن یا تق تق مفصل لگن را درمان کرد.
از جمله تمرینات ورزشی برای درمان و اصلاح صدا دادن مفصل لگن می توان به:
حرکت اول
برای انجام این تمرین به پشت دراز بکشید به گونه ای که پا و زانو آسیب دیده خم باشد حالا در صورتی که به این حالت قرار دارید پا را از ناحیه مفصل ران حدود 30 سانتی متر بالا آورید و به مدت 5 ثانیه نگه دارید؛
سپس به آرامی پا را پایین بیاورید و آن را روی زمین قرار دهید؛ این تمرین را در سه ست 10 تایی تکرار کنید و در صورت تمایل می توانید این حرکت را با اضافه کردن یک وزنه نیم کیلویی به مچ پا ادامه دهید. البته در صورت تمایل و در صورتی که قادر به انجام آن هستید.
حرکت دوم
برای انجام این حرکت نیز باید به پهلو دراز بکشید؛ البته توجه نماید پهلوی آسیب دیده رو به بالا قرار گرفته باشد و فشاری به آن وارد نشود.
حالا در صورتی که در این حالت قرار دارید پا خود را به آرامی و به اندازه 45سانتی متر بالا بیاورید و به مدت 5ثانیه در همین حالت حفظ کنید و سپس به آرامی آن پا را پایین نگه دارید. این حرکت را می توانید در سه ست 10تایی با پای آسیب دیده انجام دهید.
حرکت سوم
این حرکت برخلاف دو تمرین دیگر در حالت ایستاده انجام می شود؛ بدین صورت که زانو و مچ پای که قصد کشش آن را دارید را بر روی زمین بگذارید و پای دیگری را رو به جلو حرکت دهید به گونه ای که کف پا بر روی زمین قرار بگیرد؛ حال در صورتی که در این وضعیت قرار دارید؛
بدن و لگن خود را به سمت جلو متمایل کرده و لگن را به سمت زمین فشار دهید؛ در این حالت شما باید کشش را در جلوی ران خود احساس کنید؛ این وضعیت را به مدت 30 تا 15 ثانیه نگه داشته و سپس به آرامی فشار را کم کنید تا به وضعیت اولیه برگردید.