• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
اصلاح سبک زندگی بهترین راه کنترل و درمان آرتروز

اصلاح سبک زندگی بهترین راه کنترل و درمان آرتروز

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۳ دی ۱۴۰۲

درمان آرتروز با اصلاح سبک زندگی یکی دیگر از روش‌های درمان آرتروز است. درست است که آرتروز با بالا رفتن سن رخ میدهد اما بی تحرکی، سوء تغذیه از عامل های اصلی بروز آرتروز در افراد می باشد. که با رعایت اصول سلامت و تغییر سبک زندگی، هم می توان دردهای ناشی از این بیماری را کاهش داد و هم اینکه از پیشرفت آن جلوگیری نمود.

آیا با تغییر سبک زندگی می توان آرتروز را درمان کرد؟

استئوآرتریت، روماتیسم مفصلی، آرتریت عفونی و آرتریت کودکان چهار نوع رایج بیماری آرتروز می باشند که مشخصه تمام آنها التهاب مفصل است. آرتروز یکی از بزرگترین معضل هایی که بسیاری از افراد به مرور زمان و بالا رفتن سن به آن دچار می شوند.

در کنار تمام عواملی که در بروز بیماری آرتروز دخیل هستند؛ سبک زندگی نادرست و برخی رفتارهای غلط از جمله شایع ترین عواملی هستند که ریسک ابتدا به آرتروز را تا چندین برابر افزایش می دهد. رفتارهایی از جمله بی تحرکی، پیروی از رژیم غذایی ناسالم و پرچرب و... از جمله رفتارهای غلطی هستند که هر شخصی را در معرض ابتلا به آرتروز قرار می دهد.

انواع آرتروز

درمان انواع آرتروز با اصلاح سبک زندگی

 

با اینکه بیماری آرتروز به طور کامل درمان نمی شود و هیچ یک از روش های درمانی تاثیر قطعی در درمان این عارضه ندارد اما به کمک برخی روش ها می توان از درد های ناشی از این بیماری تا حدودی خلاصی پیدا کرد.

یکی از این روش ها، تغییر سبک زندگی است؛ کسانی که برای درمان آرتروز، سبک زندگی خود را تغییر داد اند، به مرور شاهد درد مفاصل، یافتن تانوایی انجام فعالیت های روزمره و افزایش کیفیت زندگی خواهند بود.

شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا با انواع روش ها و تکنیک هایی که به شما کمک می کند تا بوسیله آن هم  سبک زندگی را تغییر دهید و هم اینکه به مقابله با آرتروز بروید.

 حتما بخوانید: درمان آرتروز زانو بدون جراحی

 

سبک غذا خوردن و رژیم غذایی خود را تغییر دهید

تغییر سبک غذا خوردن یکی از مهم ترین کارها در تغییر سبک زندگی است؛ زیرا غذا در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها بسیار موثر است.

همان طور که می دانید چاقی خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می‌دهد و به طور کلی هر چقدر وزن بالاتر باشد مفاصل بزرگ (مثل زانوها) باید بار و فشار بیشتری را تحمل کنند و در نتیجه خطر ابتلا به آرتروز در آن‌ها بیشتر می‌شود، شاید برایتان جالب باشد اما چاقی حتی احتمال بروز آرتروز در دست‌ها را هم افزایش می‌دهد.

برای درمان چاقی و اضافه و به تناسب آن آرتروز باید وزن خود حدالامکان پایین بیاورید. تغییر سبک غذا خوردن یکی از روش هایی که هم در درمان و هم در پیشگیری از آرتروز موثر واقع می شود.

همچنین داشتن رژیم غذایی حاوی خوراکی‌های ضدالتهاب به کاهش التهاب مزمن بدن که در اثر سبک زندگی نه چندان سالم به وجود آمده کمک می‌کند. از جمله غذاهایی که بیماران مبتلا به آرتروز، حدالامکان باید از مصرف آن خودداری کنند شامل موارد زیر می‌شود:

  • شکر و کربوهیدرات های تصفیه شده
  • غذاهایی دارای چربی ترانس
  • الکل
  • گوشت هایی فرآوری شده

این افراد باید به جای این مواد غذایی از چنین مواد ضدالتهابی که در کاهش التهاب آنها بسیار موثر است. این مواد غذایی عبارت‌اند از:

  • موادغذایی با فیبر بالا همچون سبزیجات و میوه ها
  • استفاده از پروتئین های کم چرب و کم کالری
  • ادویجات ها و روغن های تصفیه نشده همچون روغن زیتون

 

تغییر سبک زندگی با اصلاح رژیم غذایی

 

 

برای تغییر سبک زندگی از بی تحرکی بپرهیزد و ورزش کردن را شروع کنید

در افراد مبتلا به آرتروز ورزش کردن بسیار مهم است. ورزش باعث افزایش قدرت و انعطاف پذیری و کاهش درد مفاصل می شود و به فرد کمک می کند با خستگی و کوفتکی ناشی از آرتروز مقابله کند. ورزش در کنار مصرف دارو برای درمان آرتروز فواید زیادی دارد که از مهم ترین آنها می توان به:

  • تقویت عضلات اطراف مفاصل
  • حفظ استحکام استخوان ها
  • کسب قدرت و انرژی بیشتر در طول روز
  • کمک به حفظ وزن متعادل
  • افزایش روحیه مثبت در فرد

با پزشک معالج خود در مورد اینکه چگونه ورزش کردن می تواند با برنامه درمان دارویی شما همراه شود مشورت کنید. از پزشک بپرسید با توجه به نوع بیماری و مفاصل درگیر، چه ورزشی برای شما بهتر است؟ پزشک با توجه به شرایط شما مناسب ترین تمرینات با کمترین اثر برتشدید درد مفاصل را پیشنهاد خواهد کرد.

البته بیماران مبتلا به آرتروز در انجام ورزش محدودیت هایی دارند که باید هنگام انجام آن نکاتی را رعایت نماید. این محدودیت ها عبارت‌اند از:

  • حتما قبل از شروع به ورزش بدن خود را گرم نگه دارید و بعد از ورزش نیز بدن خود را سرد کنید.
  • از کفش ها و وسایل ورزشی مناسب و استاندارد استفاده کنید
  • تمرینات ورزشی را متناسب با شرایط بدنی خود قرار دهید تا نتیجه بهتری بگیرد
  • در صورتی که بعد از ورزش، به دردهایی در مفصل خود دچار شدید از ادامه دادن به تمرین خودداری کنید.

 

به مقدار کافی ویتامین سی و دی مصرف کنید

تعداد زیاد افرادی که دچار درد مزمن ناشی از آرتروز می شود؛ از کمبود ویتامین دی و سی رنج میبرند از این رو در کنار مصرف داروهای مسکن، مصرف مکمل ها و موادغذایی حاوی ویتامین ها می تواند بسیار کمک کننده باشد.

دریافت ویتامین دی به مقدار کافی در رژیم غذایی برای حفظ سلامت مفصل ها بسیار ضروری است. ویتامین دی با افزایش سطح جذب کلسیم و بهبود رشد استخوان به حفظ سلامت آنها کمک می‌‌کند.

طبق تحقیقات به عمل آمده بین کمبود ویتامین دی و بروز آرتروز ارتباط وجود دارد.

شما می تواند با قرار گرفتن در معرض آفتاب تولید ویتامین دی را در بدن خود افزایش دهید. همچنین در کنار آفتاب گرفتن مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین دی را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.

همچنین ویتامین دی دارای خواص ضد التهابی می‌باشد؛ در نتیجه تاثیر بسیار خوبی در تسکین درد های ناشی از آرتروز خواهد داشت.

ویتامین c برای تولید کلاژن ضروری است. کلاژن یک نوع پروتئین است که در تاندون‌های مفاصل مشاهده می‌شود. مصرف زیاد ویتامین c با کاهش سایز استخوان و ضایعات استخوانی ارتباط دارد که این امر باعث می‌شود ریسک بروز استئوآرتریت یا آرتروزکاهش یابد.

نکته مهم :

اگرچه مصرف ویتامین برای حفظ سلامت بدن و کاهش دردهای ناشی از التهاب مفاصل ضروری است اما مصرف آنها در مقادیر بالا باعث می‌‌شود که بدن دچار آسیب دیدگی شود و ضرری که دارند بیشتر از منافع آنها است.

به عنوان مثال مصرف بیش از حد ویتامین دی می‌‌تواند باعث بالا رفتن سطح کلسیم در خون شده و همان عامل زمینه بروز کلسیفیته شدن بافت‌ها و عروق خونی را فراهم کند. همچنین مصرف بیش از حد ویتامین سی می‌‌تواند باعث بروز برخی مشکلات گوارشی از قبیل اسهال و تهوع یا درد شکمی شود.

 

به مقدار کافی ویتامین سی و دی مصرف کنید

 

 

استفاده از کمپرس آب گرم در مواقع بروز درد

زمانی که به دنبال راهکاری موثر و کارآمد برای درمان التهاب یا دردهای موضعی هستید، کمپرس گرم بهترین و موثرترین گزینه ای است که پیش روی تان قرار دارد.

گرمایی که از جانب کمپرس گرم به پوست منتقل می شود، بسیار آرامش بخش است و دردهای ناشی از آرتروز را درمان می کند. این نوع از کمپرس باعث گشاد کردن رگ های خونی می شود. از این رو انتقال مواد مغذی به سراسر نقاط بدن آسان شده و سموم و مواد مضر هم از بدن خارج می شوند.

استفاده از پماد و کرم های کاهش دهنده درد

معمولا اکثر افرادی که به آرتروز مبتلا هستند پس از انجام یکسری کارها و فعالیت ها ممکن است به درد ها و ناراحتی هایی دچار می شوند.

از آنجایی که داروهای خوراکی عموما با عوارضی همراه است از این رو بسیاری از افراد، از خوردن آن اجتناب می کنند در این شرایط پیشنهاد ما به شما استفاده از پماد و کرمهای موضعی است که از کمترین خطر و عوارضی برخوردار است.

نکته مهم :

استفاده از کرم ها و پمادهای ضد درد  ممکن است باعث سوزش پوست شود، اما این ناراحتی معمولا در عرض چند هفته مصرف روزانه، کاهش پیدا می کند. پس از استفاده دست هایتان را به خوبی با آب بشویید و از تماس دست با چشم  و غشاهای مخاطی پرهیز کنید. ممکن است لازم باشد از دستکش لاتکس برای مالیدن کرم استفاده کنید.

 

مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • امیر محسنی

    با سلام و تشکر و قدردانی از جناب دکتر امین جواهری مقاله مفید و سودمندی بود سپاس از راهنمایی های مفید شما ارادتمند امیر محسنی

×