شکستگی لگن چیست و چگونه ایجاد می شود؟
شکستگی لگن یکی از رایج ترین انواع شکستگی در افراد مسن است که به دنبال حوادثی همچون سقوط از ارتفاع، تصادف، حوادث ورزشی و .. ایجاد می شود. این شکستگی در سالمندان بیشتر به دنبال زمین خوردن ایجاد شده و از مهم ترین علل بروز معلولیت در سالمندان است و میزان مرگ و میر به دنبال این شکستگی بسیار بالا می باشد.
حالا براستی چرا شکستگی لگن خطرناک است و عوارض متعددی را برجای می گذارد. برای دستیابی به این پاسخ پیشنهاد می کنم به آناتومی لگن بیشتر توجه داشته باشید.
لگن پایین ترین قسمت تنه است و در جایی قرار دارد که تنه به اندام تحتانی متصل میشود. استخوان لگن یک ساختمان حلقوی است که در بالا به ستون فقرات متصل شده و در پایین به استخوان های ران مفصل میشود
وظیفه لگن در واقع انتقال نیروی وزن از تنه به هر دو اندام های تحتانی و پاهاست. همچنین در موقع نشستن، نیروی وزن تنه مستقیما از طریق لگن به زمین وارد میشود.
دکتر سید علیرضا امین جواهری ،جراح و متخصص ارتوپدی در تهران و فوق تخصص جراحی زانو و لگن از سوئیس هستند . شما عزیزان می توانید، برای كسب اطلاعات بیشتر و معاینه حضوری با دکتر ، از راه های زیر اقدام کنید:
شماره تماس: 71062400 - 09334131004
لگن همچنین حاوی ارگان های گوارشی و تولید مثل بوده و عروق و اعصاب مهمی از آن عبور کرده و از تنه به اندام تحتانی میروند.
شکستگی لگن تنها مربوط به یک نوع شکستگی نیست بلکه مجموعه ای از شکستگی ها شامل می شود که تمام آنها به دنبال وارد شدن ضربات شدید به لگن ایجاد می شود. شکستگی لگن انواع مختلفی دارد که از مهم ترین آنها می توان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- شکستگی حلقه لگن
- شکستگی استابولوم
- شکستگی اطراف مفصل ران
- شکستگی سر استخوان ران
چه عواملی خطر شکستگی لگن را افزایش می دهد؟
وارد شدن یک ضربه شدید به مفصل لگن کافی است تا بیمار در معرض شکستگی لگن قرار بگیرد. اما برخی عوامل و شرایط هستند که احتمال شکستگی را تا چندین برابر افزایش می دهند.
احتمال شکستگی لگن در چنین مواردی افزایش می یابد:
بالا رفتن سن
با بالا رفتن تراکم و توده استخوانی کاهش می یابد از این رو با بالا رفتن سن بسیاری از افراد با کوچکترین زمین خوردنی به شکستگی لگن دچار می شوند. البته زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند.
مشکلات تغذیه ای
کمبود کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی در دوران جوانی می تواند موجب ضعف استخوان ها در سنین میانسالی شود. برخی اختلالات غذایی مانند بی اشتهایی عصبی نیز می توانند بر اسکلت بدن تاثیر مخرب بگذارند.
بی تحرکی
ورزش کردن و راه رفتن می تواند موجب تقویت استخوان ها و ماهیچه ها شود. در صورتی که فردی فعالیت فیزیکی کمی دارد به احتمال بیشتری استخوان های ضعیف تری خواهد داشت.
مصرف داروهای کورتیزون
مصرف داروی کورتیزون مانند پردنیزون برای بلند مدت می تواند موجب ضعف استخوان ها شود. علاوه بر داروهای کورتونی، برخی داروهای خاص می توانند موجب سرگیجه و خواب آلودگی و در نتیجه از دست دادن تعادل و افتادن فرد شوند. همچنین برخی داروهای خواب می توانند احتمال افتادن فرد و در نتیجه شکستگی لگن را بالا ببرند.
آیا شکستگی لگن خطرناک است؟
با اینکه عوارض شکستگی لگن و خطرات آن بستگی به نوع و تعداد شکستگی و سن بیمار دارد. برای مثال مسلما شکستگی ها بدون جابه جایی خطر و عوارض آن کمتر از شکستگی لگن با جابه جایی است.
همچنین عوارض شکستگی لگن در سالمندان به ویژه افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند؛ در مقایسه با جوانان بیشتر است. زیرا احتمال جوش خوردن استخوان در سالمندان بسیار سخت تر است.
لخته شدن خون در وریدهای عمقی، عفونت و بروز مشکلات ریوی در سالمندان مبتلا به شکستگی لگن از وخیم ترین عوارض شکستگی لگن در سالمندان است که خطر مرگ را برای بیمار به همراه دارد.
دکتر سید علیرضا امین جواهری (فوق تخصص زانو و لگن) - فیلم جراحی شکستگی لگن
شکستگی لگن چه عوارضی به همراه دارد؟
از شایع ترین عوارض شکستگی لگن که بر زندگی بیمار بسیار تاثیرگذار است می توان به:
زمین گیر شدن بیمار
بیش از 50درصد سالمندان بعد از پایان درمان شکستگی لگن و تا آخر عمر برای راه رفتن نیاز به استفاده از واکر یا عصا خواهند داشت و هرگز به سطح توانایی های قبل از شکستگی بر نخواهند گشت.
همچنین طبق آمارهای بدست آمده بیش از یک چهارم بیماران مبتلا به این شکستگی ها بعد از پایان درمان بشدت زمین گیر شده و بزحمت توانایی راه رفتن داشته یا در منزل و یا در خانه سالمندان نیاز به مراقبت و پرستاری خواهند داشت.
تنها حدود یک چهارم بیماران با شکستگی لگن در اطراف مفصل ران و سن بالای 50 سال بعد از پایان درمان شکستگی میتوانند به سطح فعالیت های بدنی که قبل از شکستگی داشته اند؛ برگردند.
عفونت استخوان لگن
عفونت استخوان یکی از شایع ترین عوارض شکستگی لگن خصوصا در شکستگی باز است که همین عارضه مشکلات متعددی را برای بیمار بوجود می آورد. در شکستگی های حاد و باز لگن، میکروب ها از طریق زخم به محل شکستگی ها وارد می شوند
تشکیل استخوان های اضافی در ناحیه مفصل
با آسیب دیدن استخوان های شکسته شده؛ عضلات اطراف مفصل نیز آسیب می بیند. اما گاهی اوقات در برخی افراد در اطراف عضلات آسیب دیده استخوان های زیاد و ناخواسته ای ساخته می شود که حرکت مفصل را با اختلال همراه می سازد که نتیجه آن خشکی و محدودیت حرکتی در مفصل است.
آرتروز یا ساییدگی مفصل لگن
با شکسته شدن مفصل لگن، لایه غضروفی که روی سطح داخلی آن را میپوشاند هم دچار آسیب میشود.
با آنکه تمام پزشکان تمام تلاش خود را می کنند تا قطعات شکستگی به وضعیت اولیه بازگردانند اما با این وجود متاسفانه بهبودی غضروف مفصلی تا حدود زیادی به عهده خود غضروف گذاشته شده و خارج از کنترل پزشک معالج است.
این بدان معناست که حتی اگر شکستگی لگن به خوبی جوش بخورد ممکن است آسیب غضروف در زمان حادثه به قدری شدید باشد که نتواند بهبودی مناسبی پیدا کند و در نتیجه سطح بین استخوان ران و لگن به اندازه کافی صاف و لغزنده نخواهد بود. این امر میتواند در دراز مدت موجب سائیدگی مفصل یا آرتروز شود.
سیاه شدن سر استخوان ران
در صورتی که در حین شکستگی لگن، استخوان ران از مفصل لگن جدا شود و دررفتگی در مفصل ایجاد شود؛ عروق خونی که در اطراف مفصل قرار دارد پاره می شود و خون کافی به استخوان و مفصل نمی رسد.
در نتیجه نرسیدن خون کافی به سر استخوان ران، این استخوان پس از مدتی آن سختی و تراکم خود را از دست می دهد که به این تغییرات سیاه شدن سر استخوان ران می گویند.
راه های پیشگیری از شکستگی لگن
همان طور که اشاره شد شکستگی لگن یکی از رایج ترین شکستگی ها است که مشکلات و عوارض متعددی را به همراه دارد. با بالا رفتن سن به دلیل ضعیف شدن استخوان ها شیوع ابتلا به شکستگی لگن نیز افزایش می یابد. از این رو سالمندان باید با رعایت برخی دستورالعمل ها از ابتلا به این عارضه پیشگیری کنند:
- تقویت استخوان ها با مصرف ویتامین ها و موادغذایی حاوی ویتامین دی و کلیسم
- حفظ و سنجش مداوم تراکم استخوان؛ کاهش تراکم استخوان و یا ساده تر بگویم پوکی استخوان خطر وقوع شکستگی لگن را 2 تا 3 برابر افزایش میدهد. بیماران مبتلا به پوکی استخوان باید یک فکر جدی به حال درمان این عارضه بکنند.
- تقویت و افزایش انعطاف پذیری ماهیچه های بدن به منظور پیشگیری از زمین خوردن
- بررسی سلامت چشم ها به منظور پیشگیری از زمین خوردن
- مساعد نگه داشتن شرایط خانه و جلوگیری از ریخت و پاش در خانه به منظور جلوگیری از زمین خوردن
- پیشگیری از عوارض شکستگی لگن با انجام تمرینات و حرکات ورزشی تعادلی و قدرتی
از جمله تمرینات و حرکات کششی به منظور تقویت عضلات و پیشگیری از شکستگی لگن انجام می شود شامل موارد زیر میشود:
- حرکتی کششی پل
- دمر خوابیدن با زانوهای خمیده
- حرکت کششی پشتی مفصل ران و باسن
- حرکت کششی پشتی عضلات باسن
- خمیده شدن زانو
- بالا آوردن پا
- خم کردن لگن
- کشش لگن
دکتر سید علیرضا امین جواهری متولد 1356 تهران ، فارغ التحصیل مقطع دکترا دانشگاه علوم پزشکی تهران و جراح ارتوپد و فوق تخصص زانو و لگن ازدانشگاه زوريخ سوييس پاسخگوی سوالات شما در مورد عوارض شکستگی لگن می باشد برای ارسال سوال خود از فرم زیر استفاده کنید .
تلفن های تماس : 02171062462 - 02171062300 - 02171062400 - 02171062500
مطالب مشابه
نظرات
-
سمیرا سرداری
آقای دکتر من مادرم لگنشون شکسته 70 سال سن دارن بعد عمل کردیم اما بعد از عمل درد بسیار شدیدی داره علتش چیه خیلی داره اذیت میشه در صورتیکه یکی از دوستان همین عمل رو کرده اما دردی نداره ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
رضا ترابیدقیقا منم همین مشکل رو داره البته پدرم داره ایشون سنشون 65 سال هست ممنون میشم دکتر عزیز راهنمایی بفرمایید