• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درمان در رفتگی لگن در بزرگسالان

درمان در رفتگی لگن در بزرگسالان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۲ بهمن ۱۴۰۲

درمان در رفتگی مفصل لگن در بزرگسالان، ابتدا غیرجراحی و با استفاده از روش های ساده انجام می‌گیرد. اگر با انجام کشش و ابداکشن با اعمال نیرو، جااندازی بسته انجام نشد و یا مشخص گردید، بافت نرم از انجام جا اندازی بسته جلوگیری می نماید، عمل جراحی باید بدون تاخیر انجام شود.

در رفتگی لگن چیست؟ و به چه علتی ایجاد می شود؟

مفصل لگن مفصلی است که بین استخوان ران و استابولوم لگن قرار گرفته و وظیفه تحمل وزن قسمتی از بدن را برعهده دارد. عارضه در رفتگی لگن زمانی رخ می دهد که سر استخوان ران از محل اصلی خود در استخوان رن خارج شود.

در رفتگی لگن به دو دسته دررفتگی قدامی و خلفی مفصل لگن تقسیم می شود :

 

در رفتگی قدامی

در صورتی که استخوان ران رو به جلو از محفظه خود خارج شود؛ به این نوع در رفتگی قدامی لگن می گویند. در رفتگی قدامی لگن معمولا در اثر سقوط از بلندی ایجاد میشود.

 

در رفتگی خلفی لگن

در این نوع در رفتگی، استخوان ران از محفظه خود در جهت مخالف به بیرون رانده می شود. حدود 90درصد دررفتگی های لگن از این نوع می باشند. شایعترین علت در رفتگی خلفی یا پشتی لگن یا مفصل ران، تصادف اتومبیل است.

در رفتگی لگن با درد شدیدی همراه است که بیمار در هنگام حرکت دادن پا، دچار مشکل می کند. در صورت آسیب عصب، در ناحیه ی کف پا یا مچ پا بی حسی ایجاد می شود.

 

دررفتگی لگن در بزرگسالان

علائم در رفتگی لگن در بزرگسالی

علائم در رفتگی لگن در بزرگسالی بسته شرایط بدنی، سن بیمار و شدت در رفتگی متغییر است و به طور کلی شامل چنین علائمی می شود:

  • درد شدید ران از شایع‌ترین علائم بیماری در رفتگی لگن در بزرگسالی است.
  • وارد شدن فشار به عضلات و تاندون ها، از آن جا که استخوان ران جدا شده است، احتمال آسیب رسیدن به عضلات و تاندون‌ها در ناحیه‌ی آسیب دیده نیز وجود دارد. به همین جهت زانو نیز می‌تواند صدمه ببیند و دردهای در زانو نیز مشاهده شود.
  • ناتوانی در حرکت دادن پا به گونه ای که بیمار قادر به حرکت دادن اندام آسیب دیده نیست.
  • بی حسی و سوزن سوزن شدن به دنبال آسیب رسیدن به عصب سیاتیک یا فمورال دیده می‌شود.
  • آسیب عصبی باعث صدمه زدن به عصب حرکتی و فلج شدن عضلات در پای آسیب دیده می‌شود.
  • شنیدن صدای غیرطبیعی از مفصل ران. این مشکل در وضعیت در رفتگی مادرزادی مفصل ران در کودکان و به همراه خمیدگی، کشیدگی و چرخش جانبی دیده می‌شود.
  • در ناحیه‌ی آسیب دیده ممکن است تورم وجود داشته باشد. پوست نواحی اطراف تورم دارد.
  • کوتاه شدن پای آسیب دیده و تغییر شکل پیدا کردن مفصل ران
  • مشکل عدم توانایی در راه رفتن به دلیل درد و تورم بوجود آمده در مفصل

 

درمان دررفتگی لگن در بزرگسالان بدون جراحی

درمان اولیه در رفتگی مفصل لگن در بزرگسالان، درمان غیرجراحی و استفاده از روش های ساده و خانگی است که این روشها بدین صورت انجام می شود:

 

دارو درمانی

به کمک داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی همچون ایبوپروفن، ناپروکسن می توان دردهای ناشی از در رفتگی مفصل لگن را تسکین داد. البته به کمک روش های درمانی همچون استراحت، گذاشتن یخ می توان دردهای ناشی از در رفتگی لگن را تسکین داد.

 

درمان در رفتگی لگن با فیزیوتراپی

فیزیوتراپ از روش های مختلفی برای کاهش درد و ورم و نیز تحریک عضلات به منظور آماده کردن فرد برای توانبخشی استفاده می کند. روش های رایج فیزیوتراپی برای درمان در رفتگی لگن در بزرگسالان شامل موارد زیر است:

  • اولتراسوند
  • الکتروتراپی توسط دستگاه TENS
  • لیزر درمانی
  • شاک ویو تراپی
  • کمپرس سرد و گرم
  • درمان های دستی و ماساژ

فیزیوتراپ با طراحی برنامه ی ورزشی توانبخشی خاص بر اساس وضعیت فرد، از تکنیک هایی استفاده می کند تا به تدریج توانایی بیمار برای تحمل وزن خود بر روی پاها و مفصل لگن، تعادل وقدرت عضلات وی افزایش یابد.

درمان دررفتگی لگن با فیزیوتراپی

 

درمان در رفتگی لگن در بزرگسالان با ورزش

از جمله بهترین ورزش ها برای درمان در رفتگی لگن عبارت‌اند از:

 

تمرین انقباض عضلات چهارسر ران

برای انجام این حرکت باید به پشت بخوابید و سپس حوله ای را در ناحیه زیر زانو قرار دهید. حالا به آرامی انگشت دست خود را بر روی قسمت داخلی عضله چهار سر ران بگذارید تا زمان انقباض و سفت شدن عضلات خود را احساس کنید.

 

فشردن عضلات نزدیک ران در حالت خوابیده

برای انجام این حرکت نیاز به یک توپ بدنسازی دارید تا آن را بین دو زانوی خود قرار دهید بدین صورت که زانوهای خود صاف نگه دارید و توپ را بین پاها بگذارید حالا عضلات ران پای خود را منقبض نماید. حالا در صورتی که به این حال قرار دارید عضلات قسمت داخلی ران را به کمک دو زانو به یکدیگر نزدیک کنید.

 

حرکات کششی زانو

حرکت کششی زانو به کمک خم و راست کردن زانو انجام می شود. البته باید توجه نماید در هنگام انجام چنین حرکاتی نباید احساس درد کنید و تنها کششی هایی را در ناحیه زانوی خود احساس کنید. تعداد دفعات انجام این تمرین بستگی به شرایط بدنی شما دارد شما می توانید به تدریج و تاجایی که دردی را احسای نکنید این تمرینات را افزایش دهید.

 

حرکت کششی مفصل لگن در حالت ایستاده

برای انجام این تمرین پشت یک صندلی و یا نیمکتی قرار بگیرید تا بدین صورت تعادل شما حفظ شود و برای انجام آن باید کمر و زانوی خود را صاف نگه دارید تا عضلات ران و باسن به حالت منقبض در بیایند سپس در همین حال که قرار دارید پای خود را به مدت چندین ثانیه به عقب ببرید و سپس به آرامی به وضعیت اولیه برگردید.

جاانداختن دررفتگی لگن در بزرگسالان

جا انداختن در رفتگی لگن

در شرایط بالینی، جااندازی بسته ی مفصل لگن تا سنین 18 ماهگی اغلب امکان پذیر است، اما پس از این سن، تعداد افرادی که نیازمند جراحی هستند، به تدریج افزایش می یابند، به طوری که پس از سن 3 سالگی، جا اندازی به روش جراحی، تقریبا همیشه به صورت معمول انجام می شود.

 

نحوه جا انداختن مفصل لگن

از جمله روش های مطرح به منظور جااندازی مفصل لگن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

جااندازی بسته هیپ

روش استاندارد، اعمال کشش وزنی به اندام ها در چارچوب gallow و Bryant است. طی 3 تا 4 هفته، در مدتی که کشش وزنی ادامه دارد، مفاصل هیپ به صورت تدریجی هر روز کمی بیشتر ابداکشن پیدا می کنند تا به زاویه ی ابداکشن 80 درجه برسند.

  • سپس کشش ضربدری با استفاده از نوارهایی به دور قسمت فوقانی ران ها اعمال می شود. در بسیاری از موارد با این روش، جا اندازی مفصل انجام می شود.

با این حال، اگر با این روش پس از 4هفته جااندازی مفصل انجام نشد، می توان تحت بیهوشی با دستکاری ملایم، جااندازی مفصل را کامل مود. دستیابی به جااندازی کامل مفصل هیپ ضروری است تا سر استخوان ران کاملا حفره استابولوم را پر نماید.

  • در صورت لزوم می توان از آرتروگرافی، CT اسکن یا MRI جهت اطمینان از کامل بودن جا اندازی مفصل و وجود بافت نرم جلوی سر استخوان ( که از جااندازی جلوگیری می نماید) استفاده کرد.
  • اگر جااندازی کامل مفصل هیچ انجام شد، اندام ها معمولا در وضعیت چرخش متوسط به داخل و ابداکشن متوسط برای مدتی در گچ بی حرکت می شوند، نباید مفصل را در وضعیت ابداکشن یا چرخش به داخل شدید بی حرکت نمود.

این روش جایگزین وضعیت قورباغه (فلکشن 90 درجه و ابداکشن) شده است که سابقا به طور گسترده استفاده می شد و مشخص گردید جریان خون اپی فیز سر استخوان ران را مختل می کند و با خطر بروز تغییرات نکروزی مشابه بیماری پرتس همراه است.

دررفتگی لگن

 

 جااندازی مفصل هیپ با عمل جراحی

اگر با انجام کشش و ابداکشن با اعمال نیرو، جااندازی بسته انجام نشد و یا در آرتروگرفی مشخص گردید، بافت نرم از انجام جا اندازی بسته جلوگیری می نماید، عمل جراحی باید بدون تاخیر انجام شود.

جااندازی باز دررفتگی لگن

  • در زمان جراحی معمولا مشخص می گردد بافت لابروم استابولوم (لیمبوس) یا گاهی لیگامان حجیم سر استخوان ران یا یک تاندون پسوآس محکم از قرار گرفتن سر استخوان ران در حفره ی استابولوم ممانعت به عمل می آورد.
  • برای آن که جااندازی سر استخوان ران به طور کامل انجام شود، باید این موارد مسدود کننده از سر راه برداشته شوند. در طی جراحی که سر استخوان ران دیده می شود، باید به زاویه تمایل گردن استخوان ران به سمت جلو (anteversion) توجه نمود.

این زاویه غالبا بیشتر از حد طبیعی (20درجه) افزایش یافته است. پس از اتمام عمل جراحی، اندام ها به وسیله گچ گیری مانند جا اندازی بسته، بی حرکت و ثابت می شوند. 

بعد از جااندازی لازم است موقعیت در رفتگی به کمک بریس یا گچ بی حرکت بماند. بی حرکت کردن مفصل موجب می شود زمان ترمیم در رفتگی را کوتاه تر می کند.

 


مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×