• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
علت درد کنار زانو چیست و چگونه درمان می شود؟

علت درد کنار زانو چیست و چگونه درمان می شود؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۹ فروردین ۱۳۹۹

علت درد کنار زانو، آسیب دیدن رباط های جانبی و ملتهب شدن بوریس هاست که اینگونه دردها را میتوان به کمک درمان ساده و خانگی درمان کرد.

یکی از رایج ترین دردهایی که افراد در قسمت خارجی زانوی خود تجربه می کنند؛ درد کنار زانو است که این عارضه بیشتر در افراد جوان و در اغلب موراد بر اثر ضربه هایی که به زانو وارد می شود؛ رخ می دهد. اگر ضربه ای به قسمت خارجی زانو وارد شود امکان اینکه رباط ها طرفی آسیب ببیند وجود دارد.

 

اصلی ترین علت درد کنار زانو

 

اصلی ترین علت درد کنار زانو، آسیب رباط جانبی زانو است. زمانی که به دلیل ضربه ای فشار زیادی به زانو وارد  شود در این صورت رباط های جانبی به دلیل ضربه مستقیم در معرض آسیب دیدگی و پیچ خوردگی قرار می گیرند که همین عامل موجب درد کنار زانو در فرد می شود.

بعد از آسیب دیدگی رباط های جانبی، علت اینگونه دردها را می توان در عارضه التهاب بوریس ها مشاهده کرد که در این مقاله به طور مفصل به برررسی این اختلالات می پردازیم.

 

درد کنار زانو به چه دلایلی ظاهر می شود؟

مفصل زانو جزو یکی از پرتحریک ترین مفصل های بدن است که همواره در معرض آسیب دیدگی قرار دارد. اگرچه درد زانو به شکل های مختلفی ظاهر می شود؛ اما هر دردی نشان دهنده یک مشکل و بیماری است. برای دانستن اینکه علت درد کنار زانو چیست باید ابتدا بدانیم که در قسمت های کناری زانو چه اجزایی قرار گرفته اند.

دو نوع رباط جانبی خارجی و رباط جانبی داخلی از جمله اجزایی هستند که در بخش های کناری مفصل زانو قرار دارند ؛ رباط جانبی داخلی، استخوان ران را به استخوان درشت نی متصل می کند و رباط جانبی خارجی استخوان نازک نی را به استخوان ران متصل می کند.

این دو جفت رباط که در کنار زانو قرار دارند تا حرکت زانو به سمت اطراف را کنترل کنند. پس با این حساب می توان اینگونه گفت که با آسیب دیدن رباط های جانبی امکان اینکه بیمار به درد کنار زانو دچار شود؛ وجود دارد.

بوریس ها از دیگر اجزای زانو هستند که بخش هایی از آنها در اطراف مفصل زانو قرار گرفته اند؛ بوریس ها کیسه های بافتی نازکی هستند که مقداری مایع لغزنده در درون آن ها قرار گرفته است.

نقش بوریس ها در زانو تسهیل کردن حرکت رباط ها و در نهایت حرکت زانو است که این کیسه ها در مناطقی از اطراف زانو قرار گرفته اند که باعث می شوند در آن مناطق بافت ها برروی یکدیگر حرکت کنند. پس می توان التهاب بوریس ها را یکی از دلایل درد کنار زانو دانست.

علت درد کنار زانو عموما ناشی از عوامل زیر است:

 

علت درد کنار زانو در ورزشکاران

 

آسیب رباط جانبی

رباط های جانبی از جمله رباط هایی هستند که در قسمت خارجی زانو در زیر تاندون عضله دو سر رانی قرار گرفته اند. این لیگامان ها باعث حفظ پایداری زانو و به حرکت در آوردن زانو به طرفین می شوند؛ همچنین در مقابل حرکات چرخش به خارج زانو مقاومت نموده و از وارد شدن فشار مضاعف به زانو خودداری می کنند.

اما در برخی مواقع به دلیل ضربه دیدن زانو یا وارد شدن فشار مضاعف به زانو، رباط های جانبی پایداری خود را از دست می دهند و دچار پارگی می شوند. آسیب این لیگامان بخصوص در حین انجام ورزش های پرتحرکی مانند فوتبال و والیبال صورت میگیرد.

بروز تورم و درد قسمت خارجی زانو از جمله شایع ترین علائم این نوع عارضه است که فرد در پی آن به احساس ناپایداری و خالی شدن زانو دچار می شود.

التهاب بوریس

یکی از شایع ترین دلایل بروز بورسیت ها و بروز درد کنار زانو فعالیت های شدید بدنی است. این فعالیت ها ممکن است بر اثر انجام حرکات تکراری در ورزش یا حتی بر اثر بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید و نقرس به وجود بیاید.

اگر چه عفونت ها، تاندونیت و وجود زائده های استخوانی غیرطبیعی نیز می توانند در ابتلای به بورسیت ها دخیل باشند. علائم بوریست یا التهاب بوریس معمولا به صورت درد و تورم ناحیه کناری زانو ظاهر می شود.

تشخیص علت درد کنار زانو

اگر درد کنار زانوی شما بیش از حد باشد و با علائمی دیگر نظیر تورم، محدودیت حرکتی ، بی رنگی یا علائم دیگری که زندگی روزمره شما را مختل کرده همراه باشد؛ شما باید به پزشک مراجعه کنید. زمانیکه به پزشک مراجعه می کنید شما می بایست بطور مشخص و واضح علائم خود را بازگو کنید.

بطور مثال اگر تورم و یا درد در نقطه ای خاص باشد را شرح دهید. تمام فعالیت هایی که قبل از ایجاد درد و مشکل در زانویتان انجام داده اید با علایم آن برای دکتر ارتوپد شرح دهید.

پزشک ارتوپد در ابتدا زانوی دردناک شما را با زانوی سالم مقایسه می‌‌کند و به بررسی هرگونه تفاوت احتمالی در زانوهای شما می‌‌پردازد. پزشک علاوه بر وجود قرمزی، تورم، کبودی و تغییر رنگ به بررسی تفاوت‌های عضلات پای شما خواهد پرداخت.

همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد که بایستید، راه بروی یا حرکت را انجام دهید تا بتواند وضعیت زانوی شما را بررسی کند. همچنین در برخی مواقع ممکن است پزشک ارتوپد از روش عکس برداری برای تشخیص بهتر علت درد کنار زانو استفاده کند. عکس برداری از زانو توسط اشعه ایکس، سی تی اسکن و  ام آر آی انجام می شود.

 

درمان درد کنار زانو

درمان درد کنار زانو به شدت آسیب دیدگی زانو و علت آن بستگی دارد. شما می توانید پس از یافتن علت درد زانو، در صورتی که علت درد، آسیب دیدگی رباط های جانبی باشد در این صورت از کارهای زیر می توانید برای تسکین و درد درمان درد خود استفاده کنید :

کمپرس یخ

کمپرس یخ یکی از اصلی ترین متریال های پیشنهادی برای درمان برخی دردهای زانو است که شما می تواند بلافاصله بعد از ضربه دیدن زانو از آن استفاده کنید. در اثر استفاده از کیسه یخ در محل آسیب دیده زانو عصب های آن قسمت تقریبا غیر فعال می شوند و فرد دچار بی حسی در آن قسمت می شود و در نتیجه دردی را حس نمی کند.

بالا نگه داشتن زانو

بالا نگه داشتن پا یکی از بهترین روش ها در تسکین درد کنار زانو و کاهش فشار وارد بر زانو است. زیرا این کار جریان گردش خون را تقویت می کند و با جریان افتادن خون در زانو، درد و علائم بیماری تسکین می یابد.

دارودرمانی

اگر به هر دلیل درد شدید را در ناحیه کنار زانو خود احساس می کنید؛ می توانید از داروهای مسکن بدون تجویز پزشک استفاده کنید. آسپرین و ایبوپروفن جزو دیگر داروهای ضد درد و ضد التهاب قوی هستند که توسط پزشک تجویز می شوند. داروهای ضد التهابی با تاثیری که در روند مهار آنزیم های بدن دارد باعث کم شدن التهاب و درد های کنار زانو می شود.

تجویز زانوبند

زانو بند ابزار کمکی است که در اطراف ناحیه زانو پوشیده می‌شوند و برای حمایت از مفصل زانوی آسیب دیده بکار می رود. با اینکه زانوبند نمی تواند مشکل شما را به طور کامل حل کند اما طوری طراحی شده است که در هنگام آسیب دیدن زانو، از زانو پشتیبانی می کند.

البته اگر احساس می کنید مشکل زانوی شما جدی است قبل از استفاده زانوبند حتما با یک پزشک متخصص ارتوپد در این باره صحبت کنید.

درمان درد کنار زانو ناشی از التهاب بوریست بستگی به شدت آن دارد. عارضه بوریست را می توان در موارد جزئی از طریق روش هایی همچون استراحت کردن، امتناع از فعالیت های سنگین، استفاده از کمپرس یخ و انجام تمرینات مخصوص می توان التهاب بوریس ها را برطرف کرد. اما موراد شدید بیماری بوریست نیاز به اقدامات جدی تر و تهاجمی تری دارند. از جمله روش های درمان بوریست حاد شامل:

 

روش های درمان بوریست حاد

 

  • تخلیه مایعات اضافی داخل بورس
  • تزریق پی آر پی
  • تزریق اوزون تراپی
  • تزریق کورتیکواستروئید
  • جراحی خارج کردن بوریس

 

چگونه از درد کنار زانو پیشگیری کنیم؟

این نکته را به خاطر بسپارید، که همیشه مهم‌ترین عامل برای پیشگیری از بیماری‌های فرسایشی استخوان و عضلات، مانند آرتروز یا پارگی منیسک، حفظ وزن مناسب بدن است.گ

حتما بخوانید: پیشگیری از زانو درد

مسئله اینجاست که وزن اضافی، فشار زیادی روی مفاصل وارد می‌کند. این فشار از میزان تحملی که مفاصل برایش طراحی شده‌اند، بیشتر است. بنابراین احتمال ساییدگی و پارگی غضروف را افزایش می‌دهد.

پیشگیری از آسیب‌های حادتر، مانند کشیدگی رباط جانبی داخلی (MCL) و رباط جانبی خارجی (LCL) زانو، ممکن است چالش‌برانگیزتر از این باشد.

در کنار کاهش وزن، تقویت ماهیچه چهارسر ران، همسترینگ و عضلات ران هم می‌تواند به کاهش احتمال ابتلا به چنین آسیب‌هایی کمک زیادی کند.

اگر درباره پیشگیری از درد کنار زانو یا سایر آسیب‌های عضلانی جدی هستید، به فیزیوتراپ مراجعه کنید، و از او بخواهید شکل دویدن و پریدن شما را تصحیح کند.

در پیشگیری از سندروم ایلیوتیبیال باند (Iliotibial Band Syndrome) یا بورسیت پس آنسرین (Pes Anserine Bursitis)، حفظ انعطاف‌پذیری عضلات همسترینگ و چهارسر ران اهمیت زیادی دارد، که با حرکات کششی مداوم به دست می‌آيد.

در این مورد هم مشورت با فیزیوتراپ یا مربی‌های ورزشی حرفه‌ای، برای تصحیح روش دویدن و دوچرخه‌سواری، و ارائه برنامه آموزشی مناسب، توصیه می‌شود.

 

منبع :

verywellhealth.com


مطالب مشابه

آرتروز پس از سانحه چیست و چطور درمان می شود؟
آرتروز پس از سانحه چیست و چطور درمان می شود؟

آرتروز پس از سانحه (PTOA) نوعی از آرتروز است که پس از آسیب مفصلی ایجاد می‌شود. درواقع، این بیماری درصد قابل توجهی از موارد آرتروز در مراحل پایانی را تشکیل می‌دهد.

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×