مهم ترین علائم شکستگی پا
به شکستگی یا ترک استخوان های موجود در پا را شکستگی پا می گویند که این عارضه بیشتر در اثر وارد شدن ضربه مستقیم به پا ایجاد می شود
شکستگی پا از شایع ترین شکستگی ها در اندام های تحتانی است. علائم شکستگی پا معمولا بسیار واضح است و با چنین علائمی ظاهر می شود:
- درد شدید در محل شکستگی که شما را از حرکت متوقف می کند.
- التهاب و ورم در اطراف شکستگی مفصل ( دلیل ورم و التهاب، آسیب دیدن بافت های نرم و خونریزی در اطراف مفصل است )
- کبود و سیاه شدن اطراف محل شکستگی
- بدشکلی استخوانی در اطراف مفصل
- استخوان بیرون زده شده به وضوح کاملا مشخص است
- رنگ پریدگی پوست پا، بی حسی و یا عدم توانایی حرکت دادن پا
شایع ترین دلایل شکستگی پا
شکستگی استخوان پا از جمله مهمترین آسیب های بدن است که معمولا بدنبال ضربه وارده به آن ایجاد میشود. به زبان دیگر اگر نیرویی که به استخوان پا وارد میشود بیش از حد تحمل آن باشد می تواند شکل استخوان را تغییر دهد میگوییم شکستگی استخوان پا ایجاد شده است.
عوامل و دلایل متفاوتی سبب شکستگی استخوان پا می شوند که از مهم ترین آنها عبارتاند از:
تصادف رانندگی
شکستگی پا به دنبال تصادفات رانندگی یکی از شایع ترین عواملی است که احتمال آسیب دیدگی را تا چندین برابر افزایش می دهد.
زمین خوردن
گیر کردن پا و زمین خوردن میتوانند باعث شکستگی پا شوند. پریدن از یک جای کمارتفاع و فرود آمدن روی پا هم میتواند سبب شکستگی آن شود.
افتادن جسمی سنگین روی پا
یکی از علل شایع شکستگی پا در جوانان افتادن جسمی سنگین بر روی استخوان پا است.
قرار گرفتن استخوان در وضعیت نامناسب
گاهی اوقات، صرفاً قرار گرفتن استخوان در وضعیت نامناسب میتواند منجر به شکستگی آن شود. برخورد انگشت پا با اثاث خانه هم ممکن است شکستگی انگشت را به دنبال داشته باشد.
استفاده بیش از حد از استخوان پا
وقوع شکستگیهای ناشی از فشار در استخوان پا که وزن بدن را تحمل میکنند، شایع است. در طول زمان ممکن است بر اثر وارد شدن فشارهای مکرر یا استفاده بیش از حد از پا، شکافهای ریزی در آن ایجاد شود؛ البته در افرادی که پای آنها بر اثر بیماریهایی مثل پوکی استخوان ضعیف شده است، این شکافها ممکن است بر اثر استفاده نرمال از پا هم ایجاد شوند.
همچنین برخی عوامل هستند که خطر شکستگی پا را افزایش می دهند که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ورزش های سخت و طاقت فرسا
ورزشکارانی که در ورزش های بسیار سخت و طاقت فرسا شرکت می کنند. بسکتبال، راگبی، ژیمناستیک، تنیس و فوتبال از جمله ورزش هایی هستند که میتوانند منجر به شکستگی پا شوند.
استفاده از وسایل ورزشی نامناسب
استفاده از وسایل نامناسب همچون کفشهای گشاد یا نامناسب، میتواند باعث زمین خوردن و بروز شکستگیهای ناشی از وارد شدن فشار شود.
انجام غلط تکنیک ها و ورزش ها
تکنیکهای تمرینی نامناسب مثل گرم نکردن یا انجام ندادن تمرینات کششی هم میتوانند آسیبدیدگی و شکستگی پا را به دنبال داشته باشند.
افزایش ناگهانی سطح فعالیت
چه یک ورزشکار حرفهای باشید، چه یک فرد مبتدی، در صورتی که به طور ناگهانی، دفعات یا مدتزمان جلسات تمرینی خود را افزایش دهید، در معرض خطر بیشتری برای شکستگی ناشی از فشار قرار میگیرید.
مشغول بودن به برخی شغل ها
حضور در بعضی از محیطهای کاری همچون محلهای ساخت و ساز، شما را در معرض خطر سقوط از ارتفاع یا افتادن جسمی سنگین روی پا قرار میدهد.
راه رفتن در محل های شلوغ و کم نور
راه رفتن در خانهای بههمریخته یا کمنور، احتمال زمین خوردن و آسیبدیدگی پا خصوصا در افراد مسن را افزایش میدهد.
پوکی استخوان
ابتلا به بعضی از بیماریها همچون پوکی استخوان که در این بیماری تراکم استخوان به شدت پایین می آید؛ بیمار با کوچکترین ضربه ای دچار آسیب دیدگی می شود.
تسکین کبودی ها ناشی از شکستگی پا
درمان شکستگی پا
درمان شکستگی پا بسته به نوع و شدت شکستگی متفاوت است و بدین صورت انجام می شود:
درمان شکستگی پا بدون جا به جایی
درمان شكستگی های بدون جابجایی پا به کمک گچ گیری كف و مچ پا و ساق انجام می شود و نیازی به جااندازی و انجام عمل جراحی ندارد. حتی در مورادی ممکن است پزشک بجای استفاده از گچ از وسایلی همچون آتل یا اسپلنت استفاده کند.
درمان شکستگی با جابه جایی
در شكستگی های جابجا شده پا پزشك معالج بعد از بیحسی یا بیهوش كردن بیمار ابتدا اقدام به جااندازی بسته شكستگی میكند. اگر جااندازی موفقیت آمیز باشد مرحله بعدی درمان استفاده از گچ گیری برای ممانعت از جابجایی مجدد است. پس از آن پای بیمار حدود 6-4 هفته در گچ باقی میماند تا شكستگی به طور کامل جوش بخورد.
همچنین در مورادی که اگر پزشك معالج نتواند با جااندازی بسته قطعات شكسته شده را در وضعیت مناسبی قرار دهد ممكن است نیاز به جااندازی باز یعنی عمل جراحی وجود داشته باشد.
در این صورت پزشک توسط عمل جراحی پوست شكافته شده و قطعات شكسته شده در زیر دید مستقیم جراح در موقعیت مناسب در كنار یكدیگر قرار میگیرند و سپس برای ممانعت از جابجایی مجدد از وسایلی مانند پین، پیچ، وایر یا پلاك استفاده می کند. بعد از جراحی معمولا برای محافظت بیشتر پا از یك آتل یا اسپلینت استفاده میشود.
شکستگی باز
شکستگی باز ، شکستگی است که در آن شاهد زخم های بازی بر روی پوست اطراف استخوان شکسته شده، خواهیم بود. در بیشتر مواقع، قطعات شکسته شده استخوان، باعث پاره شدن پوست در لحظه آسیب می شوند.
در صورتیكه شكستگی پا باز باشد بیمار باید هر چه زودتر مورد عمل جراحی قرار گیرد.
مراقبت های بعد از شکستگی پا
در مدتی كه شكستگی هنوز جوش نخورده بیمار باید از قرار دادن وزن روی پا اجتناب كند تا قطعات شكسته شده حركت نكرده و فرصت داشته باشند تا به یكدیگر جوش بخورند.
در این مدت بیمار معمولا برای راه رفتن از دو عصای زیر بغل استفاده میكند. بعد از جوش خوردن شكستگی بیمار میتواند بتدرج در عرض چند هفته به فعالیت های قبلی برگردد. بازگشت به فعالیت های ورزشی مستلزم بازپروری بیشتر و انجام تمریناتی برای افزایش دامنه حركات به مفاصل كف و مچ پا و تقویت عضلات ناحیه میباشد.
ثابت نگه داشتن شکستگی پا با گچ گرفتن
راه های پیشگیری از شکستگی پا
احتمال ابتلا به شکستگی در افرادی که مبتلا به پوکی استخوان و افراد سالمند بسیار بیشتر از سالمندان است از این رو اگر در معرض شکستگی قرار دارید؛ با رعایت این توصیه ها احتمال شکستگی را کاهش دهید:
- از رژیم غذایی سرشار از ویتامین دی و کلسیم استفاده کنید.
- مصرف نمک را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
- خوردن پروتئین کافی ( زنان باید روزانه 46گرم و مردان باید روزانه 56 گرم پروتئین مصرف کنند)
- انجام منظم روزانه ورزش برای افزایش و حفظ تراکم استخوان ها
- رعایت مراقبت های لازم در هنگام انجام ورزش
- خودداری از انجام کارهایی که احتمال زمین را افزایش می دهند.
- برای پیشگیری از انواع شکستگی از محیط خانه شروع کنید. برای مثال از پادری های پلاستیکی مخصوصی که از لیز خوردن جلوگیری می کند برای کف حمام استفاده کنید.
- سرگیجه و عدم تعادل یکی از عواملی است که می تواند باعث سقوط و افتادن شود. سرگیجه علل مختلفی دارد. در صورت داشتن چنین مشکلی، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- ضعف بینایی یکی دیگر از عوامل ایجاد حوادثی مانند زمین خوردن و تصادفات رانندگی است