آیا عمل تعویض مفصل زانو خطرناک است؟ + عوارض تعویض مفصل زانوزانو

آیا عمل تعویض مفصل زانو خطرناک است؟ + عوارض تعویض مفصل زانو

مسلما عمل تعویض مفصل زانو خطرناک نیست! اما مانند هر عمل جراحی دیگری، عوارضی احتمالی دارد. بیمار پیش از اینکه تحت عمل قرار بگیرد، باید با ریسک‌هایش آشنا شده و آن‌ها را بپذیرد. در این مقاله سراغ رایج‌ترین ریسک‌ها و عوارض احتمالی عمل جراحی تعویض مفصل زانو می‌رویم تا با اطلاعات کامل، و دید بازتری برای چگونگی درمان مفصل زانویتان تصمیم بگیرید.

 

چرا باید تعویض مفصل زانو انجام بدهیم؟

تعویض مفصل زانو یکی از رایج‌ترین عمل‌های جراحی در کشورهای مختلف است. بنابر آمارها، هر سال بیش از 600هزار عمل تعویض مفصل زانو در ایالات متحده انجام می‌شود.

انتظار می‌رود با توجه به سبک زندگی فعلی مردم، این آمار طی دهه‌های آینده، رشد فوق‌العاده‌ای داشته باشد. برآوردها حاکی از آن هستند که تا سال 2030، حدود 3٫48میلیون عمل تعویض زانو هرساله در ایالات متحده انجام خواهد شد.

جراحی تعویض مفصل زانو به این صورت است که جراح ارتوپد، مفصل آسیب‌دیده یا فرسوده را برداشته، و مفصل مصنوعی یا همان ایمپلنت زانو را جایگزین می‌کند. هدف این است که درد بیمار تسکین یافته و دامنه حرکتی‌اش را دوباره به دست بیاورد.

البته راه‌های جایگزینی هم برای درمان درد و بی‌حرکتی مفصل زانو وجود دارند. پزشک ارتوپد بعد از معاینه زانوی بیمار، و با توجه به سن‌وسال و سبک زندگی او، بهترین روش درمان را توصیه می‌کند.

 

عمل تعویض مفصل زانو چه عوارض و ریسک‌هایی دارد؟

اگر درمان‌های ساده‌تر مناسب نبودند، یا انتظار پزشک و بیمار را برآورده نکردند، کار به عمل جراحی تعویض مفصل زانو می‌رسد. این عمل جراحی بسیار رایج است، اما مسلما بدون ریسک و عوارض هم نیست.

بنابر آمار، عوارض عمل تعویض مفصل زانو فقط در یک مورد از هر 20 عمل جراحی رخ می‌دهند، که بیشترشان هم عوارض جزئی هستند و با کمی رسیدگی، برطرف می‌شوند.

آیا عمل تعویض مفصل زانو خطرناک است؟ برای پاسخ دقیق‌تر، می‌توانید رایج‌ترین عوارض احتمالی تعویض مفصل زانو را در ادامه بخوانید:

  • عفونت زخم، که به‌طور معمول با مصرف آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود. البته گاهی اوقات این زخم ممکن است عمیقا عفونی شده و به جراحی نیاز داشته باشد؛
  • خونریزی غیرمنتظره در مفصل زانو،
  • آسیب به رباط‌ها، شریان یا عصب‌های ناحیه اطراف مفصل زانو،
  • گاهی به‌خاطر کاهش حرکت پا طی چند هفته ابتدایی بعد از عمل، لخته در وریدهای پا ایجاد می‌شود البته با پوشیدن جوراب‌های طبی، راه رفتن یا انجام حرکت‌های ورزشی بلافاصله بعد از جراحی، و مصرف داروهای ضدانعقاد می‌توان از این عارضه پیشگیری کرد؛
  • شکستگی در استخوان اطراف مفصل مصنوعی، حین یا بعد از جراحی،
  • تشکیل استخوان اضافی اطراف مفصل مصنوعی زانو، و محدود کردن حرکت زانو، که با جراحی دیگری باید آن را برطرف کرد؛
  • ایجاد بافت اضافی زخم و محدود کردن حرکت زانو، که برطرف کردن این هم به جراحی دیگری نیاز دارد؛
  • دررفتگی کاسه زانو، که این هم با جراحی دیگری ترمیم می‌شود؛
  • بی‌حسی در ناحیه اطراف زخم،
  • درد مداوم در زانوی فرد،
  • واکنش آلرژیک، که در صورت استفاده از سیمان استخوان، و حساسیت به آن رخ می‌دهد.

نکته دیگر اینکه گاهی اوقات مفصل جدید زانو، آن‌طور که باید پایدار نیست، و شاید برای اصلاحش به جراحی دیگری هم نیاز باشد. پس باید خودتان را از نظر ذهنی آماده کنید.

 

آیا عمل تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

عمل تعویض مفصل زانو خطرناک نیست. گاهی اوقات عوارضی دارد، اما درصد این عوارض بسیار پایین است. برای از بین بردن همین درصد پایین هم، توصیه می‌شود دوره بهبودی بعد از جراحی را خیلی جدی بگیرید.

طی چند ماه بعد از عمل، باید داروهایتان را مرتب مصرف کرده، در جلسه‌های فیزیوتراپی شرکت کرده، و برای معاینه وضعیت زانوی جدید، به پزشکتان مراجعه کنید.

البته نقش جراح ارتوپد و تجربه او در این عمل خاص، بسیار مهم است! دکتر علیرضا امین جواهری، جراح و متخصص ارتوپدی، و فوق‌تخصص جراحی زانو و لگن از سو‌ئیس، سال‌هاست عمل تعویض مفصل زانو را با درصد موفقیت بالایی انجام می‌دهند.

اگر می‌خواهید جراحی مطمئنی داشته باشید، و زانویتان هر چه زودتر بهبودی کامل پیدا کند، برای گرفتن وقت معاینه و مشاوره با دکتر امین جواهری، با شماره تلفن 02129123462 تماس بگیرید.

 

جمع‌بندی

آیا عمل تعویض مفصل زانو خطرناک است؟ خیر! اما عوارضی دارد که پیش از انجام عمل باید آن‌ها را بدانید، تا با دید بازتری تصمیم بگیرید. البته درصد این ریسک‌ها و عوارض احتمالی بسیار پایین، و حدود یک مورد در هر 20 عمل جراحی است.

اگر مسئله دیگری دراین‌باره دارید، نگران انجام عمل تعویض مفصل یا انتخاب روش عمل و جنس ایمپلنت یا پروتز زانو هستید، می‌توانید سؤال‌های خودتان را زیر همین مقاله، با دکتر امین جواهری در میان بگذارید.

 

منابع:

nhs.uk

orthoinfo.aaos.org

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر سید علیرضا امین جواهری
    شماره تماس