علت تعویض مفصل زانو چیست؟ + شایع ترین علت تعویض مفصل زانوزانو

علت تعویض مفصل زانو چیست؟ + شایع ترین علت تعویض مفصل زانو

زانوی انسان مفصل پیچیده‌ای است که بر اثر آسیب‌ها یا فرسایش جسمی، دچار درد و مشکل می‌شود. گاهی اوقات این دردها با دارو یا تمرین‌های فیزیوتراپی تسکین می‌یابند. اما راه‌حل دائمی‌تر، تعویض مفصل زانوست. این عمل جراحی رایج، درد را برطرف کرده و دامنه حرکتی بیمار را افزایش می‌دهد. در این مقاله وب‌سایت دکتر امین جواهری، به علت تعویض مفصل زانو و اهمیت آن برای بیماران می‌پردازیم.

 

چرا تعویض مفصل زانو انجام بدهیم؟

بزرگ‌ترین و شاید پیچیده‌ترین مفصل بدن انسان در ناحیه زانوست. در این قسمت، استخوان‌های ران و درشت‌نی ساق پا باهم برخورد می‌کنند.

این بزرگی و پیچیدگی مفصل زانو، با گذشت زمان و بالا رفتن سن، بروز آسیب‌های جسمانی، و فرسودگی طبیعی مفصل‌ها، همگی علت تعویض مفصل زانو هستند.

تشخیص زمان تعویض هم به‌طور معمول از درد و عدم‌توانایی در حرکت طبیعی شروع می‌شود. درد زانو از شایع‌ترین دردهای مفصلی است که علت‌های مختلفی هم دارد.

البته این درد به سن‌وسال خاصی محدود نمی‌شود. گاهی اوقات جوان‌ترها زودتر از کسانی که پا به سن گذاشته‌اند، دچار چنین دردها و مشکلاتی می‌شوند.

راه‌حل چیست؟ تعویض مفصل آسیب‌دیده با مفصل مصنوعی یا ایمپلنت (Implant) یا همان پروتز (Prosthesis) زانو، درد بیمار را کاهش داده و دامنه حرکتی‌اش را بهتر می‌کند.

البته ایمپلنت زانو انواع مختلفی با جنس‌های متفاوت دارد. پزشک متخصص با شناختی که از آن‌ها و شرایط بیمار دارد، بهترین پروتز را پیشنهاد خواهد داد.

عمل ایمپلنت زانو هم انواع مختلفی دارد. تفاوت اصلی آن‌ها در این است که آیا ایمپلنت جایگزین کل مفصل می‌شود، یا فقط بخشی از آن را شامل خواهد شد.

انتخاب ایمپلنت زانو به وضعیت رباط‌ها، ماهیچه‌ها و استخوان‌های بیمار بستگی دارد. سن، وزن و میزان فعالیت بدنی او هم نقش مهمی در انتخاب دارند.

کسانی هم که به فلزات خاصی حساسیت دارند، از ایمپلنت‌های روکش‌دار استفاده می‌کنند. پس بهتر است درباره انواع پروتز زانو و مزایا و معایب آن‌ها برای شخص خودتان، با پزشک ارتوپد مشورت کنید.

توصیه ما، مشاوره با دکتر علیرضا امین جواهری، جراح ارتوپد و فوق‌تخصص زانو و لگن از دانشگاه زوريخ سوئيس است. برای گرفتن وقت با شماره تلفن 02129123462 تماس بگیرید.

 

علت تعویض مفصل زانو چیست؟

اگر زانویتان آسیب دیده یا درد می‌کند، حتما به پزشک ارتوپد مراجعه کنید تا معاینه دقیق و تخصصی انجام بشود. پزشک میزان آسیب را تشخیص داده و بهترین درمان را توصیه می‌کند.

اگر درد زانو را نادیده بگیرید، مفصل زانویتان مدام بدتر شده و درمان آن دشوارتر می‌شود. بعضی آسیب‌های ورزشی مانند پارگی مینیسک و آسیب‌های غضروفی هم مفصل زانو را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند.

در کنار همه این‌ها، آرتروز را می‌توان شایع‌ترین علت تعویض مفصل زانو دانست. آرتروز باعث تخریب بیشتر مفصل زانو با گذر زمان می‌شود.

با گذر زمان، غضروف مفصل کم‌کم تخریب شده، و باعث بیماری آرتروز می‌شود. در این حالت، مفصل زانو دچار درد شده، و اختلال حرکتی در بیمار ایجاد می‌شود.

پس بیماری آرتروز هم علت تعویض مفصل زانو است. بنابر آمارهای موجود، آقایان در سنین ۵۵ تا ۶۰سالگی، و خانم‌ها در سنین ۴۵ تا ۵۰سالگی علائم اولیه آرتروز را نشان می‌دهند.

سایر شرایط پزشکی که علت تعویض مفصل زانو به شمار می‌روند، عبارت‌اند از:

  • بیماری‌های روماتیسمی، مانند آرتریت روماتوئید (Rheumatoid Arthritis) که با نام روماتیسم مفصلی هم شناخته می‌شود.
  • هموفیلی (Haemophilia) یا خون‌تراوی که بیماری ارثی است.
  • نقرس (Gout) که باعث علائمی مانند تورم، حمله‌های التهابی، آرتروز حاد، و قرمزی مفاصل بدن می‌شود.
  • اختلالاتی که باعث رشد غیرطبیعی استخوان‌ها می‌شوند.
  • مرگ استخوان در مفصل زانو که به‌خاطر مشکل در خون‌رسانی اتفاق می‌افتد.
  • آسیب‌دیدگی شدید زانو، و تغییرشکل زانو همراه درد و از دست دادن غضروف.

اما باید بدانید تعویض مفصل زانو از رایج‌ترین جراحی‌ها در دنیاست. بنابر آمارها، فقط در ایالات متحده، هر سال بیش از ۶۰۰هزار عمل تعویض مفصل زانو انجام می‌شود.

با سبک زندگی کنونی، انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰، هر سال بیش از ۳میلیون عمل تعویض زانو در این کشور انجام شود.

 

جمع‌بندی

درد زانو به سن‌وسال خاصی محدود نمی‌شود. دلایل مختلفی هم دارد که رایج‌ترین آن‌ها را در این مقاله وب‌سایت دکتر امین جواهری مرور کردیم. درد زانو گاهی اوقات فقط با جراحی تعویض مفصل درمان می‌شود.

شایع‌ترین علت تعویض مفصل زانو بیماری آرتروز است. این بیماری میلیون‌ها نفر را در سرتاسر دنیا مبتلا کرده است. بیماری‌های روماتیسمی، نقرس، هموفیلی، رشد غیرطبیعی و مرگ استخوان هم سایر وضعیت‌های پزشکی هستند که به مشکلات زانو منجر می‌شوند.

 

منابع:

nhs.uk

ncbi.nlm.nih.gov

orthoinfo.aaos.org


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید
    دکتر سید علیرضا امین جواهری
    شماره تماس