
مشکلات و عوارض بعد از جراحی تعویض مفصل لگن
تعویض مفصل لگن
جراحی تعویض مفصل لگن یکی از جراحی هایی به شمار می رود که با درصد بالایی از موفقیت و رضایت مندی بیماران همراه است. این جراحی به بیماران بسیاری کمک کرده و آن ها را ازانواع آسیب ها و شکستگی های دردناک نجات داده است. اکثر افراد پس از تعویض مفصل ران خود احساس خوشنودی کامل داشته و این جراحی تاثیر بسیار مثبتی در کیفیت زندگی آن ها بر جای گذاشته است.
لگن دارای سه استخوان اصلی می باشد که به شکل حلقوی به هم متصل شده و به وسیله رباط هایی محکم و قوی نگه داشته می شوند. شکستگی لگن ممکن است در اثر عوامل مختلفی اتفاق بیفتد که در این صورت نیاز به جراحی یا تعویض کامل مفصل لگن می باشد. علائم شکستگی لگن شامل درد شدید، ناپایداری استخوان لگن یا ران و خونریزی داخلی می باشد و هدف اصلی جراحی تعویض مفصل لگن کاهش و رفع درد بیمار است که در اکثریت آن ها این نتیجه حاصل می شود.
این جراحی معمولا عوارض جانبی خاصی ندارد و بیمار پس از گذراندن دوران نقاهت جراحی تعویض مفصل لگن می تواند بدون هیچ گونه مشکلی به زندگی عادی خود بازگردد و فعالیت های خود را از سر گیرد. با این وجود این جراحی هم مانند سایر اعمال جراحی ممکن است عوارضی احتمالی در پی داشته باشد که اغلب شامل التهاب و درد است.
نوع پروتز به کار رفته در بدن نیز در بروز عوارض جانبی موثر می باشد. در صورت بروز این عوارض روند بهبودی بیمار تا حدودی به تاخیر می افتد و مشکلاتی برای بیمار به وجود می آید. ریسک بروز عوارض در جراحی تعویض مفصل ران بسیار کمتر از جراحی های دیگر می باشد و دلیلی ندارد که بیمار مضطرب شود و از جراحی بیم داشته باشد و از آن چشم پوشی کند. بلکه در صورتی که انجام عمل برای اوضرورت دارد باید آن را انجام دهد.
همچنین دانستن این عوارض باعث می شود بتوان در مورد آن ها تصمیمات موثر گرفت و حتی از وقوع آن ها نیز پیشگیری کرد. مهارت و تجربه پزشک متخصص را نیز در این مورد نباید نادیده گرفت. در ادامه به برخی از عوارض احتمالی پس از جراحی تعویض مفصل ران اشاره می کنیم.
عمل جراحی تعویض مفصل لگن
دلایل جراحی تعویض مفصل لگن
دلایل متعددی وجود دارد برای اینکه پزشک انجام این عمل جراحی را به بیمارخود توصیه کند. یکی از اصلی ترین دلایل و رایج ترین آن ها بیماری آرتروز لگن می باشد که جهت درمان آن متخصص ارتوپد تصمیم به جراحی تعویض مفصل ران می گیرد. دلایل دیگر انتخاب این جراحی توسط پزشک عبارتند از :
- هنگامی که بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید باشد پزشک جراح از این روش برای درمان بیمار بهره می گیرد. آرتریت روماتوئید نوعی بیماری روماتیسمی است که شامل درد، ورم و خشکی مفاصل می باشد.
- ابتلا به نکروز یا سیاه شدن سر استخوان ران از دیگر دلایل اقدام به جراحی تعویض مفصل ران می باشد.
- صدمات وارده به مفصل لگن ، ناشی از تصادفات و زمین خوردن نیز ممکن است منجر به تعویض کامل مفصل ران شود.
- تومورلگن، در صورتی که ستخوان لگن بیمار دارای تومور باشد که برای درمان و رفع آن پزشک تعویض کامل مفصل لگن را انجام می دهد.
درمان آرتروز لگن به کمک جراحی تعویض مفصل لگن
عوارض احتمالی جراحی تعویض مفصل لگن یا ران
عوارض احتمالی جراحی تعویض مفصل لگن بستگی به عوامل مختلفی نظیر سن بیمار، شرایط بدنی، شدت و نوع عارضه لگن و حاذق و باتجربه بودن جراح و متخصص لگن دارد.
پس از جراحی تعویض مفصل ران برخی از بیماران احساس درد و ناپایداری را تجربه خواهند کرد.در برخی دیگر نیز ممکن است سفت شدن، خونریزی و مشکلات عصبی به وجود آید. درد اغلب بیماران پس از پشت سر گذاشتن دوران نقاهت کاهش می یابد و دامنه حرکتی آن ها بیشتر می شود و در تعداد کمی از بیماران عوارض جانبی ماندگار خواهد بود.
- در رفتگی مفصل مصنوعی
این اتفاق ممکن است در هفته های اول پس از عمل جراحی یا حتی بعد از گذشت چندین سال رخ دهد و ریسک آن در روزهای اولیه پس ازعمل به علت ضعف عضلات بسیار بالا می باشد.
- بروز عفونت در ناحیه جراحی شده
احتمال عفونت درهر جراحی وجود دارد و بیمار باید با رعایت نکات بهداشتی مانع پیدایش آن شود. در صورت عفونت جزئی محل عمل ممکن است پزشک با تجویز داروهای آنتی بیوتیک آن را کنترل و رفع کند. در صورتی که بعد از جراحی از زخم ها به خوبی محافظت نشود با گذشت یک هفته از عمل جراحی زخم بیمار همچنان ترشح دارد و این ترشحات ممکن است زرد رنگ و کدر باشند. اما اگر عفونت شدید بوده و باعث آسیب بافت ها شده باشد برخی اوقات نیاز به جراحی مجدد می باشد.
التهاب و عفونت مفصل بعد از جراحی تعویض مفصل لگن
حتما مطالعه کنید : بهترین سن برای تعویض مفصل ران چه زمانی است؟
- احساس درد بیمار هنگام انجام فعالیت های عادی
با توجه به اینکه ریسک این اتفاق بسیار پایین می باشد اما در صورت بروز عفونت تاثیرات طولانی مدت بر بدن بیمار خواهد داشت. اگر محل عمل پس از 4 هفته دچار عفونت گردید پزشک می تواند با باز کردن مجدد محل زخم عفونت را تمیز کند و با تزریق آنتی بیوتیک آن را کنترل کند.
در صورتی که عفونت ازبین نرود پزشک جراح به ناچار باید مفصل مصنوعی را خارج کرده و پس از رفع عفونت مجدد آن را جایگزین کند. در این شرایط بهتر است جراحی مجدد پس از 3 ماه انجام شود تا بهبودی نسبی بیمار به دست آید.
در موارد بسیار نادر هم چنانچه اگر عفونت بیش از حد و غیر قابل درمان باشد پزشک مجبور به قطع عضو خواهد شد.
- شل شدگی مفصل مصنوعی
از شایع ترین عوارض جراحی تعویض مفصل لگن شل شدن مفصل مصنوعی می باشد که علت آن جذب استخوان اصلی در ناحیه ای می باشد که به مفصل مصنوعی وصل شده است. تشخیص این اتفاق از طریق رادیوگرافی معمولی نیز امکان پذیر می باشد.
- ساییدگی مفصل مصنوعی
در صورتی که اصول مراقبتی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن به خوبی رعایت نشود. با گذشت زمان خوردگی یا استئولیز استخوان های اطراف مفصل مصنوعی ایجاد می شود این عارضه معمولا بدون درد می باشد. اما مشکلاتی را برای بیمار به وجود می آورد.
- شکسته شدن استخوان های اطراف مفصل مصنوعی
این اتفاق معمولا بر اثر ضربه وارده به محل جراحی شده به وجود می آید.
- تغییر طول اندام بیمار
احتمال بروز این عارضه بسیار کم می باشد و معمولا به صورت بلندتر شدن عضو جراحی شده رخ می دهد.
- آمبولی و لخته شدن خون پس از جراحی
این عارضه یکی از مهم ترین عوارض احتمالی پس از اعمال جراحی به حساب می آید و درصورت بروز باید فورا نسبت به درمان آن اقدام گردد.
- آسیب های عروقی و عصبی ناشی از جراحی
این عارضه نیز بسیار نادر می باشد اما می تواند مشکلات بسیاری را برای بیمار به همراه داشته باشد.
- بروز درد در مفصل مصنوعی
درد بیمار پس از جراحی مخصوصا هنگام شب به مدت چندین هفته ممکن است ادامه داشته باشد و یا بیمارهنگام انجام فعالیت های روزمره احساس ناراحتی کند. این نوع درد به تدریج و به مرور زمان برطرف می شود و فرد باید پس از سه الی شش هفته قادر به انجام فعالیت های روزمره خود بدون مشکل باشد.علت درد همچنین می تواند ناشی از عفونت محل عمل ، شل شدن مفصل مصنوعی و یا مشکلات ستون فقرات بیمار باشد.
درد لگن بعد از جراحی تعویض مفصل لگن
- التهاب
تورم و التهاب محل عمل تا چند ماه پس از جراحی طبیعی می باشد و جای نگرانی نیست. اما اگر تورم افزایش پیدا کرد و بیشتر شد باید پزشک را در جریان گذاشت. همچنین ممکن است بیمار احساس بی حسی و گزگز در اطراف ناحیه جراحی شده داشته باشد که آن هم طبیعی بوده و به تدریج برطرف خواهد شد.
- ناپایداری
بیمار مدتی پس از جراحی تعویض مفصل لگن ، ممکن است همچنان احساس بی ثباتی در مفصل لگن خود داشته باشد که این عارضه به مرور و با تقویت مفاصل اطراف مفصل مصنوعی و بهبود دامنه حرکتی بیمار برطرف می شود.
- سفتی و سختی محل عمل
مشاهده این حالت در ناحیه جراحی شده ممکن است به خاطر تورم و التهاب ناشی از جراحی و تزریق دارو باشد. اما اگر این وضعیت بهبود نیافت و ادامه داشت لازم است به پزشک اطلاع داده شود تا علت آن بررسی شده و نسبت به درمان آن اقدام گردد.
در جراحی تعویض مفصل لگن پزشک جراح ، بافت ضخیمی که مفصل را احاطه کرده است برداشته و مفصل مصنوعی را جایگزین آن می کند. جای گذاری مناسب پروتز در طی عمل از نکات بسیار مهم و قابل توجه می باشد. زیرا مفصل مصنوعی باید مدتی طولانی در جای خود دوام آورده و پایدار باشد.بنابراین توانایی و تجربه پزشک جراح در این امر بسیار تاثیر گذار می باشد.
پس از انجام موفقیت آمیز جراحی ، وظیفه بیمار است که از خود مراقبت کند و بعضی عادات و سبک زندگی خود را تغییر دهد تا از بروز آسیب مجدد وعوارض پس از عمل پیشگیری شود.