• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۹ اسفند ۱۴۰۲

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. عوامل مختلفی ازجمله افزایش سن، چاقی، آسیب‌های مفصلی و جنسیت فرد در ابتلای افراد به آرتروز زانو نقش دارند. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست. در این مطلب به بررسی رابطه بین ژنتیک و آرتروز زانو می‌پردازیم.

 

آیا آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز زانو همیشه به‌صورت ارثی منتقل نمی‌شود اما در برخی موارد، فرد مبتلا این بیماری را از والدین خود به ارث می‌برد. کارشناسان در حال حاضر دلیل افزایش احتمال ابتلا به آرتروز زانو در میان اعضای خانواده را نمی‌دانند.

اشکال ارثی آرتروز ناشی از جهش در ژن‌هایی است که به شکل‌گیری و حفظ استخوان و غضروف کمک می‌کنند. این نوع آرتروز ممکن است در سنین پایین ظاهر شود و به سرعت پیشرفت کند. چندین ژن و سایر عوامل خطر مانند چاقی، صدمات و آناتومی مفاصل در ایجاد آرتروز زانو نقش دارند.

 

رابطه بین آرتروز زانو و برخی ژن‌ها

تحقیقات نشان می‌دهند چندین گروه از ژن‌ها ازجمله موارد زیر ممکن است خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهند:

 

رابطه بین آرتروز زانو و برخی ژن‌ها

 

  • ژن‌های ساختاری ماتریکس خارج سلولی غضروف. تغییرات در ژن‌های COL2A1، COL9A3 و COL11A1 ممکن است بر غضروف و بافت‌های همبند که عضلات و مفاصل شما را تثبیت می‌کنند، تأثیر بگذارند و دوام آن‌ها را در برابر استرس در لگن و مفاصل کاهش دهند. جهش در این ژن‌ها با ساییدگی سریع‌تر در زانوها و باسن شما مرتبط است.
  • ژن‌های تراکم استخوان. ژن‌های گیرنده ویتامین دی (VDR) و گیرنده استروژن آلفا (ESR1) بر گیرنده‌های استروژن تأثیر می‌گذارند و ممکن است خطر کلی ابتلا به آرتروز زانو را افزایش دهند.
  • ژن‌های سیگنال دهنده سلول‌های کندروسیت. تغییرات در ژن‌های BMP5، FRZB و IL-4Rα عمدتاً بر زنان تأثیر می‌گذارند و شانس ابتلا به آتروز را در لگن، زانو و سایر مفاصل افزایش می‌دهند.
  • ژن‌های سیتوکین التهابی. ژن‌های IL-1، IL-10، TGFB1، IL-6 و TNFα بر التهاب در سینوویوم (پوشش) مفاصل شما تأثیر می‌گذارند. التهاب می‌تواند منجر به تجزیه غضروف شود که دست‌ها، زانوها و باسن شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

درحالی‌که دانشمندان تغییرات ژنی مختلفی را شناسایی کرده‌اند که ممکن است به آتروز کمک کنند، آن‌ها هنوز دقیقاً نمی‌دانند ژنتیک چه نقشی در ایجاد این بیماری دارد.

علاوه بر این، افرادی که دارای ویژگی‌های ژنتیکی خاص یا بیماری‌های ارثی مانند سندرم اهلرز-دنلوس (EDS) هستند، بیشتر درمعرض خطر ابتلا به آرتروز زانو قرار دارند.

افراد مبتلا به سندرم اهلرز-دنلوس سطح کلاژن پایینی دارند که می‌تواند توانایی آن‌ها برای حمایت از عضلات و مفاصل را کاهش دهد. این مسئله می‌تواند منجر به مفاصل ناپایدار و پرتحرک شود که ممکن است به ابتلا به آتروز کمک کند.

 

چه عوامل دیگری باعث آرتروز زانو می‌شوند؟

طیف وسیعی از عوامل می‌توانند در ابتلای افراد به آرتروز نقش داشته باشند:

 

چه عوامل دیگری باعث آرتروز زانو می‌شوند؟

 

  • آسیب مفاصل یا استفاده بیش‌ازحد. استرس مکرر روی مفاصل، خم شدن یا آسیب می‌تواند احتمال ابتلا به آرتروز زانو را افزایش دهد.
  • سن. خطر آرتروز زانو با افزایش سن افزایش می‌یابد.
  • جنسیت. زنان بیشتر از مردان (به‌ویژه پس از 50 سالگی) درمعرض ابتلا به آرتروز زانو هستند.
  • چاقی. داشتن وزن اضافی به مفاصل تحمل‌کننده وزن به‌خصوص در زانو و لگن فشار وارد می‌کند. چاقی همچنین می‌تواند اثرات متابولیکی داشته باشد که بر خطر آرتروز زانو تأثیر می‌گذارد.
  • نژاد. آرتروز در برخی از جمعیت‌های آسیایی کمتر از سایرین دیده می‌شود.

 

تأثیر فاکتورهای ژنتیکی بر آرتروز زانو

مطالعات مختلفی بر روی فاکتورهای ژنتیکی ازجمله فاکتورهای خانوادگی و رابطه دوقلو‌ها انجام شده‌‌اند و تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی را در ایجاد آرتروز بررسی کرده‌اند. نتایج نشان می‌دهند آرتروز زانو و لگن به‌صورت خوشه‌های خانوادگی مشاهده می‌شوند. بااین‌حال، اعتقاد بر این است که خوشه‌بندی در خانواده‌ها علاوه بر هر گونه تأثیرات ژنتیکی می‌تواند ناشی از محیط مشترک خانواده باشد.

مطالعات روی دوقلوهای همسان و غیرهمسان اثرات مجزای عوامل ژنتیکی و محیط مشترک خانوادگی را نشان داده‌اند. مطالعات دوقلو به دانشمندان اجازه داده‌اند تا سهم نسبی عوامل ژنتیکی و محیطی را در ایجاد استئوآرتریت تعریف کنند.

درنهایت، مطالعات روی دوقلوهای همسان که دارای وراثت ژنتیکی یکسانی هستند نشان داده‌اند که اگر یکی از دوقلوها آرتروز مفاصل زانو، لگن یا انگشتان دست داشته باشد، دیگری نیز نسبت به سایر بستگان بیشتر درمعرض خطر ابتلا به این بیماری است. بااین‌حال نقش عوامل محیطی مانند وزن اضافی بدن یا آسیب‌های مفصلی را در ابتلا به آرتروز زانو نمی‌توان نادیده گرفت.

 

پیشگیری از ایجاد آرتروز ارثی

برای کسانی که می‌دانند سابقه آرتروز در خانواده خود دارند، روش‌های مختلفی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارند. درواقع استئوآرتریت زانو بیماری بسیار شایعی است که می‌تواند هر فردی را درگیر کند. بنابراین برای پیشگیری از آن، بهتر است:

  • تا حدودی فعال باشید و به‌طور منظم ورزش کنید. نوع تمرینی که فرد انجام می‌دهد به خود فرد بستگی دارد. مهم‌ترین مسئله انتخاب تمرینی ملایم مانند شنا، پیاده‌روی روزانه و ... برای مفاصل است.
  • رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و مقدار زیادی میوه و سبزیجات برای پیشگیری از آرتروز مصرف کنید. همچنین از مصرف شکر و غذاهای فرآوری‌شده تا حد امکان بپرهیزید. رژیم غذایی مناسب در درجه اول برای کنترل وزن و چربی بدن مهم است.
  • برای یافتن تمرینات صحیح که باعث تقویت مفاصل آسیب‌دیده می‌شوند، با فیزیوتراپ و پزشک مشورت کنید.

 

جمع‌بندی

تحقیقات گسترده‌ای درخصوص ارثی بودن آرتروز زانو انجام شده‌اند. نتایج تحقیقات احتمال تأثیر برخی ژن‌ها بر آرتروز زانو را نشان می‌دهند. اما هنوز رابطه‌ای قطعی بین ژنتیک و آرتروز زانو یافته نشده است. بااین‌حال اگر یکی از اعضای خانواده شما مبتلا به آرتروز زانو است، به متخصص مراجعه کنید و از راهنمایی‌های او بهره‌مند شوید. ما دکتر علیرضا جواهری (جراح ارتوپد و فوق تخصص زانو و لگن) را به شما پیشنهاد می‌دهیم. او راهکارهایی عالی در جهت درمان و جلوگیری از ابتلا به آرتروز زانو به شما ارائه می‌دهد.

 

 منابع

healthline.com

medicalnewstoday.com

buzzrx.com

jointacademy.com


مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×