• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
پانسمان بعد از عمل تعویض مفصل زانو و لگن

پانسمان بعد از عمل تعویض مفصل زانو و لگن

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۴ مهر ۱۴۰۲

پانسمان پس از تعویض مفصل زانو و لگن بسیار مهم است و آگاهی از نحوه مراقبت از پانسمان، برای بیمارانی که مفصل خود را جراحی کرده‌اند ضروری است. باید پانسمان جراحت را تمیز نگه داشت و از محل جراحت در برابر عفونت محافظت کرد.

پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو چقدر باید بماند؟ آیا بلافاصله بعد از عمل جراحی زانو می‌توان دوش گرفت؟ تعویض پانسمان بعد از عمل زانو چند بار باید انجام شود؟ این‌ها پرسش‌هایی هستند که بسیاری از بیماران در ذهن دارند، و می‌خواهند درباره تعویض پانسمان و حمام بعد از جراحی بیشتر بدانند. در این مقاله وب‌سایت دکتر امین جواهری، به تک‌تک این پرسش‌ها، پاسخ مفصلی می‌دهیم.

 

نحوه تعویض پانسمان پس از عمل تعویض مفصل

آگاهی از نحوه مراقبت از پانسمان، برای بیمارانی که مفصل خود را جراحی کرده‌اند ضروری است. باید پانسمان جراحت را تمیز نگه داشت و از محل جراحت در برابر عفونت محافظت کرد. در اینجا نحوه تعویض پانسمان مفصل را ذکر کرده‌ایم:

  • بخیه‌های عمل تعویض مفصل چند لایه دارند. پزشکان یک لایه مِش جراحی (پارچه‌ای متخلخل) و چسب در بالای محل زخم گذاشته و یک پانسمان ضد آب روی آن می‌گذارند. پانسمان جراحی باید به مدت یک هفته بر روی محل جراحت باقی بماند. در این مدت می‌توانید دوش بگیرید. پس از دوش گرفتن باید به‌آرامی پانسمان را خشک کنید.
  • پس از یک هفته می‌توانید خودتان پانسمان جراحی را بردارید. از یک گوشه پانسمان شروع کنید و به‌آرامی آن را جدا کنید. پس از برداشتن پانسمان، باید بتوانید مِش جراحی زیر آن را ببینید. یک انگشت را روی مِش قرار دهید تا در جای خود ثابت بماند و به کندن پانسمان در راستای برش جراحی ادامه دهید. هرروز ناحیه جراحی را بررسی کنید و مراقب علائم عفونتی مانند ترشحات زرد یا سبز، خشکی یا افزایش دمای پوست محل زخم باشید. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، در اسرع وقت با پزشک معالج خود تماس بگیرید.

 حتما بخوانید: عفونت بعد از تعویض مفصل زانو

علائم شایع محل زخم بعد از عمل تعویض مفصل

محل زخم پس از عمل تعویض مفصل، متورم، کبود (به رنگ سیاه و آبی) و قرمز می‌شود.

 

علائم شایع تعویض مفصل لگن

 

این علائم شایع و بخشی از روند بهبودی هستند. باید هرروز علائم خود را کنترل کنید تا مطمئن شوید که محل زخم به‌درستی بهبود می‌یابد. این علائم عبارت‌اند از:

  • دمای بالای 38 درجه
  • احساس ناراحتی، خستگی یا درد
  • گرمی یا بی‌حسی در اطراف مفصل
  • داشتن ترشحات قرمز یا شفافی که یک تا پنج روز ادامه می‌یابند.

 

تعویض پانسمان چند بار باید انجام شود؟

از دو روز بعد از ترخیص از بیمارستان، باید پانسمان خود را هر روز عوض کنید. این تعویض پانسمان را تا یک هفته انجام بدهید. البته پانسمان‌های بزرگ و حجیم لازم نیست.

تجدید پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو را می‌توانید در منزل انجام بدهید. فقط کافی است روی هر برش، یک تکه باند یا گاز قرار داده، و باندپیچی کنید. از پماد یا لوسیون‌های آنتی‌بیوتیک هم استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک توصیه کرده باشد.

در ویزیتی که یک هفته بعد از عمل انجام می‌شود، بخیه‌ها برداشته خواهند شد. اگرهم چسب بخیه استری روی برش زانویتان باشد، 7 تا 10 روز بعد از خیس شدن، کم‌کم کَنده می‌شود.

لازم نیست قبل از این مدت، چسب‌های زخم استری را بردارید. وقتی خودشان شروع به کَنده شدن کردند، می‌توانید آن‌ها را بردارید.

 

وضعیت زخم عمل مفصل پس از دو هفته چگونه است؟

زخم عمل مفصل بعد از دو هفته همچنان دردناک خواهد بود، اما باید تورم، کبودی و قرمزی آن کاهش یابد. باید همچنان پانسمان خود را تمیز و خشک نگه دارید تا زخم بهبود یابد.

 

فرایند بهبود عمل تعویض مفصل چگونه است؟

  • احتمالاً چند روز اول احساس درد یا ناراحتی خواهید کرد و در صورت نیاز داروهای مُسَکن به شما می‌دهند. معمولاً یک مسکّن قوی تجویز می‌‌شود که آن را باید طبق دستورالعمل مصرف کنید. برای کاهش درد، خوردن یک عدد قرص مسکّن در هر 4-6 ساعت روز اول جراحی مفصل مؤثر است.
  • ممکن است ترشحاتی روی باندپیچی وجود داشته باشد؛ زیرا مایعات بدن در طول جراحی در آن نقطه جمع شده‌اند. احتمالاً، در دو روز اول عمل مقداری خون در پانسمان ببینید.
  •  روز پس از جراحی، بر محل زخم یخ بگذارید تا دردتان کاهش یابد.
  • تا حد امکان مفصل خود را بالاتر از سطح قلب نگه دارید تا تورم و درد را کاهش دهید. برای این کار می‌توانید هنگام خواب، زیر مفصل یک بالش بگذارید.
  • قبل از دوش گرفتن، مفصل جراحی‌شده را با پلاستیک بپوشانید تا پانسمانش خشک و تمیز باقی بماند.
  • در صورت داشتن عمل تعویض مفصل پا، تا یک ماه پس از جراحی به عصا یا واکِر نیاز دارید، اما می‌توانید با استفاده از آن‌ها، چند روز پس از جراحی راه بروید.
  • در اسرع وقت، فیزیوتراپی را پس از جراحی شروع کنید.
  • تا دو یا سه روز پس از جراحی، ممکن است تعریق شبانه و تب 38 درجه داشته باشید. این تب طبیعی است. پزشک شما استفاده از استامینوفن را برای کاهش آن تجویز خواهد کرد.
  • بعد از شش هفته، میزان درد شما باید کاهش یابد. همانطورکه به فعالیت‌های عادی خود بازمی‌گردید، ظاهر مفصل و علائم خود را زیر نظر بگیرید.

 

چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟

تجدید پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو را می‌توانید خودتان در منزل انجام بدهید، اما در صورت مشاهده هرکدام از علائم و نشانه‌های زیر، حتما با پزشک خود تماس گرفته و مشورت کنید:

  • افزایش ناگهانی تورم، قرمزی یا گرما در ناحیه جراحی، که با استراحت، یخ و بالا گرفتن پاها برطرف نمی‌شود.

  • دمای دهانی بیشتر از 39 سانتی‌گراد که بیش از 12 ساعت ادامه داشته، و با مصرف مایعات و مصرف دو قرص استامینوفن با فاصله 6 ساعت هم تسکین نمی‌یابد. نکته مهم اینکه مقدار مصرف این قرص نباید بیش از 4هزار میلی‌گرم در روز باشد.

  • ترشح بیش از حد از محل برش زانو یا ترشحاتی که بیش از 72 ساعت ادامه دارند.

  • درد، حساسیت، قرمزی یا تورم در ناحیه پا که با استراحت و بالا گرفتن پاها کاهش نیافته است.

  • تب، لرز، تنگی نفس، درد قفسه سینه، حالت تهوع، استفراغ یا سایر علائم و نشانه‌هایی که برایتان نگران‌کننده شده‌اند.

  • تاول در اطراف زخم

  • هرگونه تغییر در حرکت مانند ضعف جدید، سفتی در ماهیچه‌ها یا تغییر در انجام حرکات معمولی
  • داشتن هرگونه سؤال یا نگرانی

 

 چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟

 

آیا بعد از عمل تعویض زانو می‌توان دوش گرفت؟

از دو روز بعد از عمل تعویض مفصل، می‌توانید دوش بگیرید. اما نگذارید پانسمان زانویتان خیس شود. البته گاهی اوقات از پانسمان ضدآب استفاده می‌شود تا بیمار نگرانی خیس شدن آن را نداشته باشد.

اما بهتر است مراقب باشید و تا دو هفته بعد از عمل، برش‌ها را زیر آب، خیس نکنید. اگر هم برش‌ها ناخواسته خیس شدند، آن‌ها را به‌آرامی خشک کرده، و بعد از خشک شدن، پانسمان خود را تجدید کنید.

بعد از گذشت یک هفته، می‌توانید با خیال راحت به حمام رفته، و حتی روی برش‌ها را با لیف نرم و صابون یا شامپوی بدن تمیز کنید. اما به‌هیچ‌وجه آن‌ها را به‌شدت نمالید.

نکته مهم اینکه تا وقتی محل بریدگی‌ها به‌طور کامل بهبود نیافته، در وان حمام نکنید. از استخر یا جکوزی هم استفاده نکنید. هر مسئله یا نگرانی هم در این زمینه دارید، حتما با پزشک در میان بگذارید.

 

جمع‌بندی

نکته قابل‌توجه اینکه دکتر امین جواهری، پانسمان را بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، و در محیط استریل‌شده اتاق عمل انجام می‌دهند. بنابراین احتمال ایجاد آلودگی‌های میکروبی یا باکتریایی به صفر می‌رسد.

اگر پرسشی درباره پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو یا سایر نکته‌های مربوط به این جراحی دارید، حتما سایر مقاله‌های این وب‌سایت را بخوانید. ما درباره پرسش‌های پرتکراری که دریافت می‌کنیم، مقاله‌های به‌روز و جامعی نوشته و منتشر می‌کنیم، تا شما هر چه سریع‌تر، پاسخ آن‌ها را پیدا کنید.

 

منابع

www.hey.nhs.uk

www.mountsinai.org

www.frischortho.com

www.srinivasanhipandknee.com

www.allinahealth.org

health.umms.org

www.niams.nih.gov

 

مطالب مشابه

سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟
سزاموئیدیت یا التهاب استخوان سزاموئید چیست؟

سزاموئیدیت، اختلالی است که در آن استخوان‌های سزاموئید و بافت‌های نرم اطراف آن‌ها دچار التهاب و درد می‌شوند. درد در زیر مفصل انگشت شست پا احساس می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند افراد جوان و فعال بیشتر تحت تأثیر این بیماری قرار می‌گیرند.

مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟
مورتون نوروما چیست و چطور درمان می شود؟

مورتون نوروما (نوروم مورتون) التهاب عصبی در پای شما است. این بیماری به‌خاطر بزرگ شدن اعصاب بین انگشتی، بین استخوان‌های متاتارس، که پا را به انگشتان سوم و چهارم (انگشتان میانی نزدیک به انگشت کوچک پا) متصل می‌کنند، اتفاق میفتد.

علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟
علت متاتارسالژیا چیست و چطور درمان می شود؟

بیماری متاتارسالژیا به درد و التهاب در قسمت توپی‌شکل کف پا اشاره دارد. این ناحیه بین قوس‌ها و انگشتان پا در کف پا قرار دارد. درد ناشی از متاتارسالژیا معمولاً زیر یک یا چند استخوان از پنج استخوان در پایه انگشتان پا و بالای استخوان متاتارس رخ می‌دهد.

التهاب فاشیای کف پا
التهاب فاشیای کف پا

التهاب فاشیای پلانتار زمانی اتفاق میفتد که فاشیا بیش‌ازحد استفاده شود یا به‌صورت مداوم تحت کشش باشد. آسیب به این رباط باعث تورم آن می‌شود. این التهاب باعث می‌شود راه رفتن با درد همراه باشد.

روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!
روماتیسم پا و مچ پا، علائم آرتریت روماتوئید پاها که باید جدی بگیرید!

آرتریت روماتوئید (RA) در پاها به‌دلیل بیماری‌ای خودایمنی رخ می‌دهد. درنتیجه سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه به بدن خود حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب در پوشش مفاصل می‌شود، به غضروف‌های موجود در آن‌ها آسیب وارد می‌کند و درنهایت مفاصل آسیب‌دیده و بافت‌های پشتیبان آن‌ها را از بین می‌برد.

علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟
علت درد کف پا چیست؟ چگونه باید آن را درمان کنیم؟

درد کف پا در هنگام راه رفتن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، ازجمله پوشیدن کفش‌های نامناسب، انجام فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پیاده‌روی‌های طولانی‌مدت، ایستادن طولانی در محل کار و … باشد. این درد ممکن است از مشکلاتی در استخوان‌ها، اعصاب، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های پا ناشی شود.

لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل
لوپوس و تعویض مفصل زانو و لگن: تاثیر این بیماری بر مفاصل

اگر لوپوس دارید، به احتمال زیاد درد مفاصل یکی از علائم شماست. خبر خوب این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مزمن خود‌ایمنی می‌توانند درد مفاصل را با دارو و ورزش کنترل کنند. اما اگر درد مفاصل شما از کنترل خارج شده است و در فعالیت‌های روزانه‌تان اختلال ایجاد می‌کند، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است راه‌حل مناسبی باشد.

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ غذاهای مفید برای کاهش التهاب

تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی خاصی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما برخی غذاها می‌توانند به کاهش التهاب (تحریک، درد، تورم) در بدن شما کمک کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به مدیریت وزن که برای جلوگیری از فشار بیش‌ازحد بر مفاصل مهم است، کمک می‌کنند.

آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟
آرتریت سپتیک چیست؟ چطور عفونت مفصلی را درمان کنیم؟

آرتریت سپتیک (آرتریت عفونی) معمولاً توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری، نوعی التهاب مفصلی است که توسط عفونت ایجاد می‌شود و مفصلی بزرگ در بدن مانند زانو یا مفصل ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
استئوکندریت دیسکان چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟

استئوکندریت دیسکان انتهای استخوان در مفصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری باعث قطع جریان خون به بخشی از استخوان شده و باعث نرم و ضعیف شدن آن می‌شود. در نهایت، قسمت آسیب‌دیده از بقیه استخوان جدا شده و مقداری غضروف را نیز با خود می‌کشد و علامتی را در جایی که استخوان و غضروف جدا می‌شوند، باقی می‌گذارد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×