• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
جنس ایمپلنت لگن چیست؟ راهنمای انواع پروتز لگن از نظر جنس و مواد تشکیل‌دهنده

جنس ایمپلنت لگن چیست؟ راهنمای انواع پروتز لگن از نظر جنس و مواد تشکیل‌دهنده

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۸ دی ۱۴۰۲

در این مقاله، انواع جنس ایمپلنت لگن از سرامیکی گرفته تا فلزی را بررسی کرده، و مزایا و معایب هرکدام را گفتیم تا با دید بازتری درباره تعویض مفصل ران تصمیم بگیرید.

مواد به کار رفته در ایمپلنت مفصل لگن

پروتز لگن یا مفصل ران از مواد مختلفی درست می‌شود. از ایمپلنت‌های فلزی گرفته تا سرامیکی، هرکدام مزایا و معایبی دارند، که آن‌ها را برای بیماران خاصی مناسب می‌کنند. مسلما جراح ارتوپد با توجه به شرایط بیمار، بهترین جنس پروتز را توصیه می‌کند. اما در این مقاله، برای آشنایی بیشتر شما، رایج‌ترین انواع جنس ایمپلنت لگن و مواد تشکیل‌دهنده آن را مرور می‌کنیم.

 

انواع جنس ایمپلنت لگن چه هستند؟

اگر جراحی تعویض مفصل ران به شما توصیه شده، حتما به جنس پروتز فکر کرده‌اید. برای مثال، بهترین مواد برای سطوحی که با یکدیگر تماس و سایش دارند، چه هستند؟

انتخاب بهترین جنس پروتز باعث می‌شود مدت بیشتری از ایمپلنت خود استفاده کنید. چالب است بدانید بعضی جنس‌ها تا 25 سال هم دوام می‌آورند!

ایمپلنت یا پروتز لگن یا مفصل ران، از مواد مختلفی درست می‌شود. دسته‌بندی آن‌ها هم با یکدیگر فرق دارد. در این بخش، انواع جنس ایمپلنت لگن را بر اساس موادی که روی یکدیگر ساییده می‌شوند، بررسی می‌کنیم.

 

1. سرامیک روی پلاستیک

در این نوع ایمپلنت مفصل ران، از قطعات فلزی استفاده می‌شود که داخل استخوان قرار می‌گیرند. اما سطح توپ از مواد سرامیکی ساخته شده است. سطح حفره هم که با توپ اصطکاک دارد، از پلاستیکی به‌نام پلی‌اتیلن (Polyethylene) ساخته می‌شود.

ایمپلنت‌های سرامیکی طوری طراحی شده‌اند که بیشترین مقاومت را در برابر سایش داشته باشند. البته در طرح‌های اولیه این پروتز، خطر شکستگی وجود داشت، اما طی سال‌های اخیر خیلی قوی‌تر شده‌اند، و مورد شکستگی گزارش نشده است.

پروتزهای سرامیکی بسیار سخت و صاف هستند. در نتیجه باعث اصطکاک کمتر پلی‌اتیلن می‌‌شوند. به‌طور معمول کسانی سراغ این جنس ایمپلنت لگن می‌روند که به نیکل موجود در ایمپلنت‌های فلزی حساس هستند.

 

2. سرامیک روی سرامیک

این جنس پروتز لگن تا ده سال پیش خیلی پرطرف‌دار بود، چون اصطکاک کمی داشت. اما گاهی اوقات صدای جیرجیر غیرقابل تحملی ایجاد می‌کرد! به همین خاطر، طی سال‌های اخیر کمتر استفاده می‌شود.

عیب دیگر این جنس پروتز مفصل ران این است که اگر تحت فشار شدید قرار بگیرد، به قطعات ریزی تبدیل می‌شود که فقط با جراحی برداشته خواهند شد.

 

3. فلز روی پلاستیک

در این جنس ایمپلنت مفصل ران به‌طور معمول از کبالت کروم، تیتانیوم، زیرکونیوم و نیکل استفاده می‌شود. فلز روی پلاستیک، کم‌هزینه‌ترین جنس پروتز است، و سابقه‌ای طولانی در زمینه ایمنی و طول عمر ایمپلنت دارد.

نکته قابل‌توجه اینکه ریسک شکستن فلز وجود ندارد. تنها نقطه ضعف این جنس ایمپلنت لگن واکنش به فلز موجود در سر استخوان ران است. البته پیشرفت در تولید این پروتز طی سال‌های اخیر، میزان سایش قسمت پلاستیکی را تا حد زیادی کاهش داده است.

 

4. فلز روی فلز

استفاده از پروتز فلز روی فلز طی سال‌های اخیر کاهش یافته است. چون نگرانی‌هایی درباره نشت فلز در جریان خون وجود دارد که به‌خاطر تجزیه شیمیایی آن ایجاد می‌شود.

این نوع ایمپلنت به‌طور معمول فقط به مردان جوان و فعال توصیه می‌شود، چون عمر بیشتری نسبت به سایر مواد دارد. زنان در سنین باروری هم نباید این جنس ایمپلنت لگن را دریافت کنند، چون ممکن است اثرات ناخوشایندی روی جنین داشته باشد.

 

انواع فلزات پروتز مفصل ران چه هستند؟

حالا که با انواع جنس ایمپلنت مفصل ران آشنا شدیم، نگاهی به فلزهای مختلفی می‌اندازیم که در پروتزهای فلز روی پلاستیک استفاده می‌شوند. همان‌طور که گفتیم، این پروتزها، کم‌هزینه‌ترین و بادوام‌ترین جنس ایمپلنت لگن هستند.

 

انواع فلزات پروتز مفصل ران

 

فولاد ضدزنگ

استنلس استیل (Stainless Steel) یا فولاد ضدزنگ، به‌طور معمول به‌عنوان بهترین جنس ایمپلنت لگن توصیه نمی‌شود. چون تحمل خوردگی آن در بلندمدت کم است. این جنس پروتز برای ایمپلنت‌های موقتی مانند پیچ و پلاک ارتوپدی مناسب است.

 

آلیاژ کبالت کروم

آلیاژ کبالت کروم (Cobalt-Chromium Alloys) فلز سختی، با مقاومت بالا در برابر خوردگی و سازگار با محیط زیست است. این جنس پروتز مفصل ران در کنار تیتانیوم، از پرکاربردترین فلزها در ارتوپدی هستند.

البته درصد بیمارانی که واکنش‌های آلرژیک به آلیاژ کبالت کروم دارند، بسیار کم است. اما یکی از دغدغه‌هایی که گاهی اوقات دراین‌باره مطرح می‌شود، یون‌های فلزی هستند که ممکن است با حرکت مفصل، در بدن آزاد شده، و باعث واکنش‌هایی بشوند.

 

تیتانیوم و آلیاژهای تیتانیوم

تیتانیوم خالص (Titanium) به‌طور معمول در ایمپلنت‌هایی استفاده می‌شود که استحکام بالایی لازم ندارند. آلیاژهای تیتانیوم (Titanium Alloys) هم به‌طور طبیعی سازگار با محیط زیست هستند.

اگر جنس ایمپلنت لگن از تیتانیوم باشد، خیلی شبیه مفصل طبیعی عمل می‌کند. عوارضی مانند تحلیل استخوان و آتروفی در این جنس از پروتز مفصل ران بسیار کمتر است.

 

تانتالم

تانتالم (Tantalum) فلز خالصی است که ویژگی‌های بیولوژیکی و فیزیکی عالی، از جمله انعطاف‌پذیری زیاد، مقاومت در برابر خوردگی و سازگاری با محیط زیست دارد.

ماده متخلخل جدیدی از تانتالم به‌نام فلز ترابکولار (Trabecular) هم ساخته شده است. این فلز منافذی دارد که اندازه‌شان باعث می‌شود این ماده برای رشد استخوان بسیار کارآمد باشد. فلز ترابکولار ماهیت کشسانی هم دارد که به بازسازی بهتر استخوان کمک می‌کند.

 

زیرکونیوم

زیرکونیوم (Zirconium) برای ساخت پروتز سرامیکی استفاده می‌شود. این جنس ایمپلنت مفصل ران می‌تواند حدود 20 تا 25 سال دوام بیاورد. در صورتی که دوام پروتزهای آلیاژ کروک کبالت، و پروتزهای پلی‌اتیلنی، حدود 15 تا 20 سال است.

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم این جنس ایمپلنت لگن سازگار بودن آن با محیط زیست است. کسانی که به نیکل حساسیت دارند، و نمی‌توانند پروتز از جنس آلیاژ کروم کبالت داشته باشند، می‌توانند از آلیاژ زیرکونیوم استفاده کنند.

 

جمع‌بندی

در این مقاله وب‌سایت دکتر امین جواهری، سراغ انواع جنس ایمپلنت لگن رفتیم. بعضی جنس‌ها فقط چند سالی دوام می‌آورند و چه‌بسا باعث واکنش‌هایی هم در بدن انسان می‌شوند، اما بعضی دیگر با محیط زیست و بدن انسان سازگاری دارند، و دوامشان هم زیاد است.

اگر برای مشاوره و عمل جراحی مفصل ران خود به مطب دکتر علیرضا امین جواهری، جراح ارتوپد و فوق‌تخصص زانو و لگن از دانشگاه زوريخ سوئيس، مراجعه کنید، مسلما ایشان با توجه به شرایط خاص بدنی شما، بهترین جنس پروتز را پیشنهاد می‌دهند. برای دریافت وقت ملاقات، کافی است با شماره تلفن 02129123462 تماس بگیرید!

 

منابع:

jointpreservationinstitute.com

uiorthomd.com

ncbi.nlm.nih.gov


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×