• 02129123462 - 02832246316
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
منیسک داخلی - آناتومی کامل

منیسک داخلی - آناتومی کامل

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۲ شهریور ۱۴۰۳

منیسک داخلی تقریباً شکلی نیم‌دایره‌ای را تشکیل می‌دهد و مانند یک فنجان مکنده عمل می‌کند و استخوان درشت‌نی و ران را در کنار هم در مفصل نگه می دارد.

منیسک‌ها ساختارهای فیبروغضروفی نرم در زانو هستند که مانند ضربه‌گیر برای ساق پا، زانو و لگن عمل کرده و به عمق بخشیدن به پلاتو تیبیا، بهبود مفصل استخوان ران روی استخوان درشت‌نی، تثبیت زانو و جذب شوک کمک می‌کنند. منیسک داخلی به‌طور خاص تقریباً شکلی نیم‌دایره‌ای را تشکیل می‌دهد و 50-60٪ از سطح مفصلی بین کندیل درونی ران (فمور) و پلاتو تیبیا داخلی را می‌پوشاند. منیسک داخلی مانند یک فنجان مکنده عمل می‌کند و استخوان درشت‌نی و ران را در کنار هم در مفصل نگه می دارد. مینیسک داخلی دارای منبع خونرسانی است و ازطریق اعصاب تیبیال خلفی، اعصاب ابتوراتور (سدادی) و فمورال تحریک می‌شود. منیسک داخلی در قسمت داخلی پلاتو تیبیا قرار دارد.

 

آناتومی

منیسک داخلی تقریباً 1.4 اینچ (3.5 سانتی‌متر) طول دارد. ضخامت آن از خلفی به قدامی یکسان است. مینیسک داخلی را می‌توان به پنج ناحیه قدامی- خلفی تقسیم کرد. منطقه 1 به چسبندگی ریشه قدامی اشاره دارد. ناحیه 2a و 2b به ناحیه قدامی میانی بین مرز خلفی ریشه قدامی و مرز قدامی رباط جانبی داخلی سطحی اشاره دارد. منطقه 3 به بخشی از منیسک داخلی اشاره دارد که در کنار رباط جانبی داخلی قرار دارد. منطقه 4 به شاخ خلفی و منطقه 5 به ریشه خلفی اشاره دارد.

آناتوم منیسک داخلی

مینیسک داخلی ازطریق شاخ قدامی و شاخ خلفی به پلاتو تیبیا متصل می‌شود. شاخ قدامی منیسک داخلی به سطح قدامی درشت‌نی در پلاتو تیبیا چسبیده است. شاخ قدامی با الیاف رباط عرضی و رباط صلیبی قدامی روی درشت‌نی ادغام می‌شود. شاخ خلفی منیسک داخلی محکم به قسمت خلفی کپسول مفصلی چسبیده است. منیسک داخلی به رباط جانبی داخلی متصل می‌شود و تحرک آن را محدود می‌کند. مینیسک داخلی هیچ چسبندگی مستقیمی به هیچ عضله‌ای ندارد، اما اتصالات غیرمستقیم کپسول به نیمه غشایی ممکن است باعث ایجاد انقباض شاخ خلفی شوند.

در مقایسه با مینیسک جانبی، مینیسک داخلی یک هلال سی شکل است که از نظر اندازه و ضخامت تغییرپذیری کمتری دارد و قسمت کوچکتری از پلاتو تیبیا را می‌پوشاند. منیسک داخلی در قسمت قدامی، توسط رباط عرضی و کشکک به‌طور مستقیم یا رباط کشککی به منیسک جانبی متصل می‌شود.

منیسک داخلی سطح بیشتری از استخوان درشت‌نی را در مقایسه با منیسک جانبی می‌پوشاند. منیسک داخلی از بیرون ضخیم‌تر و در داخل نازک‌تر است و در مقطع به‌صورت مثلث (از جلو یا عقب) ظاهر می‌شود. هر دو منیسک فضای بین استخوان‌های ساق پا را پر می‌کنند و استخوان ران را بالشتک می‌کنند تا بر روی استخوان درشت‌نی لیز نخورد یا ساییده نشود.

به‌طور کلی، درست مانند منیسک جانبی، منیسک داخلی برای گشاد و عمیق کردن سطح مفصلی استخوان درشت‌نی عمل می‌کند تا هماهنگی با کندیل‌های فمورال را بهبود بخشد. هماهنگی بهبودیافته مفصل کمک می‌کند تا بار وارد شده بر روی مفصل پخش شود و استخوان‌های زیرین به‌صورت بالشتک عمل کرده و از آسیب به مفصل زانو محافظت کنند.

 

خونرسانی منیسک داخلی

خونرسانی منیسک‌ها ‌عمدتاً از شریان‌های تناسلی داخلی، جانبی و میانی منشأ می‌گیرد. این سه شریان شاخه‌هایی از شریان پوپلیتئال (رگی خونی که پشت مفصل زانو قرار دارد) هستند. نواحی اولیه عروقی، قسمت‌های فوقانی و تحتانی منیسک هستند که تنها 10 تا 30 درصد منیسک را دریافت‌کننده مستقیم خون می‌کنند. بخش باقی‌مانده از منیسک داخلی با مواد مغذی ازطریق انتشار مایع سینوویال پر می‌شود. به دلیل عدم خونرسانی مستقیم به بیشتر ساختار، منیسک داخلی پس از آسیب یا در طول فرآیند پس از عمل در بهبودی مشکل دارد.

 

عصب‌رسانی منیسک داخلی

مینیسک داخلی توسط شاخه‌های عصب تیبیال خلفی و شاخه‌های انتهایی اعصاب ابتوراتور و فمورال عصب‌رسانی می‌شود. رشته‌های عصبی به هم متصل می‌شوند و کپسول مفصلی را عصب‌رسانی می‌کنند. شاخ‌های قدامی و خلفی منیسک داخلی با پایانه‌های عصبی آزاد (گیرنده‌های درد) و سه گیرنده مکانیکی مختلف (پایانه‌های عصبی روفینی، گیرنده‌های پاچینی و اندام‌های وتری گلژی) عصب‌رسانی می‌شوند. این گیرنده‌های مکانیکی مختلف به حمایت از مفصل زانو و سازگاری با حرکات مختلف کمک می‌کنند.

 

آسیب‌های مینیسک داخلی

آسیب‌های منیسک می‌توانند در جمعیت بیماران جوان و مسن رخ دهند. صدمات در جمعیت جوان در نتیجه یک آسیب تروماتیک حاد رخ می‌دهند. شکایت رایج در بین بیماران، درد فوری و تیز در ناحیه داخلی زانو پس از آسیب است. شایع‌ترین مکانیسم آسیب منیسک در این جمعیت، پیچ‌خوردگی بر روی زمین است که می‌تواند ازطریق فعالیت‌های ورزشی یا برخورد مستقیم با فرد دیگر رخ دهد. آسیب به منیسک به‌دلیل نیروهای چرخشی است که به زانوی خمیده وارد می‌شود. صدمات در جمعیت مسن به‌دلیل تغییرات دژنراتیو در طول زمان اتفاق میفتند.

انواع پارگی منیسک در زیر ذکر شده‌اند:

  • طولی
  • شعاعی
  • دسته سطلی
  • فلپ
  • افقی
  • دژنراتیو

انواع چارگی منیسک

پارگی مینیسک می‌تواند در نتیجه یک ضربه جانبی به زانو ایجاد شود. بیماران معمولاً با شکایت از درد داخلی زانو در امتداد خط مفصل، تورم داخلی و قفل شدن زانو (نمی‌توانند زانوی خود را به‌طور کامل باز کنند) به پزشک مراجعه می‌کنند. آسیب‌های همزمان رباط داخلی زانو و رباط صلیبی قدامی اغلب در کنار آسیب‌های منیسک داخلی به‌دلیل نزدیکی مینیسک به این رباط‌ها رخ می‌دهند. به‌طور کلی، پارگی ریشه منیسک کمتر از پارگی بدنه منیسک است.

اگر علائم زیر سه نشانه یا نشانه‌های بیشتر مشاهده کردید، تشخیص آسیب منیسک داخلی قطعی در نظر گرفته می‌شود:

  • حساسیت در یک نقطه روی خط مفصل داخلی
  • درد در ناحیه خط مفصل داخلی در حین هایپراکستنشن مفصل زانو
  • درد در ناحیه خط مفصل داخلی در هنگام هایپرفلکسیون (فراخمیدگی) مفصل زانو
  • درد در حین چرخش بیرونی پا و پایین ساق زمانی که زانو در زوایای مختلف در حدود 70 تا 90 درجه خم می‌شود.
  • ضعف یا آتروفی عضله چهار سر ران

تشخیص آسیب مینیسک داخلی را می‌توان بر اساس آزمایش‌های ویژه ازجمله اشعه ایکس یا ام‌آرآی انجام داد.

 

منابع

physio-pedia.com

aidmymeniscus.com

kenhub.com


مطالب مشابه

سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر
سندرم پیریفورمیس و تاثیر آن بر درد لگن و کمر

سندرم پیریفورمیس زمانی اتفاق میفتد که عضله پیریفورمیس شما عصب سیاتیک را فشرده می‌کند و منجر به التهاب می‌شود. این مسئله می‌تواند باعث درد یا بی‌حسی در لگن و پشت ساق پا در یک یا هر دو طرف بدن شود.

کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟
کمبود چه ویتامین هایی باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

اگر هنگام حرکت مفاصل، صدای تق‌تق یا ترکیدن می‌شنوید، باید به آن توجه کنید. اگر صدای مفاصل با درد یا ناراحتی همراه نباشد، احتمالاً آسیبی اتفاق نیفتاده است. اما در برخی موارد صدای مفصل نشان‌دهنده کمبود مواد مغذی در بدن است.

خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن
خطر آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل لگن و پیشگیری از آن

پیشگیری و درمان لخته‌های خون پس از جراحی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از بهبودی بیمار است. بیمارانی که تعویض مفصل انجام داده‌اند، دو تا ده روز پس از جراحی در بالاترین خطر ابتلا به DVT (ترومبوز ورید عمقی) قرار دارند و این خطر حدود سه ماه ادامه می‌یابد.

چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟
چرا آمبولی و لخته شدن خون بعد از تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

جراحی تعویض مفصل زانو، عمل بزرگی بوده که شامل دوره بهبودی قابل توجهی است و بیمار قطعاً پس از جراحی، علائمی را مشاهده می‌کند. اما تشخیص تفاوت بین درد معمول پس از جراحی و درد ناشی از لخته شدن خون بسیار مهم است. در اینجا تفاوت این علائم را توضیح می‌دهیم.

انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی
انواع آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص روماتیسم مفصلی توسط معاینه فیزیکی انجام می شود و درمورد سابقه پزشکی و علائم شما سؤال می‌کنند. روماتولوژیست شما همچنین آزمایش خون و آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند.

راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن
راهنمای کامل ارتریت روماتوئید در نوجوانان و راه‌های کنترل آن

آرتریت نوجوانان، بیماری‌ای خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن کودک شما به‌اشتباه سینوویوم (بافتی که داخل مفصل را می‌پوشاند) و مایع سینوویال داخل مفصل را هدف قرار می‌دهد.

جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن
جراحی تومور لگن و تاثیر آن بر سلامت زانو و لگن

تومور لگن می‌تواند باعث درد، تورم یا شکستگی در بیمار شود. روش‌های مختلفی برای درمان تومور لگن وجود دارند که بهترین‌ آن‌ها،‌ جراحی است.

بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا
بهترین متخصص برای درمان گزگز و مور مور شدن پا

مور مور شدن پا به‌دلایل متعددی اتفاق میفتد و می‌تواند ناشی از بیماری‌های متفاوتی باشد. به‌عنوان مثال، دیابت کنترل‌نشده می‌تواند به زخم‌های مزمن و درنهایت قطع عضو منجر شود. مشکلات دیسک کمر ممکن است با بی‌اختیاری ادرار، اختلالات جنسی یا حتی فلج همراه شوند. در موارد مسمومیت نیز، مور مور شدن پا می‌تواند نشانه‌ای خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.

شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟
شکستگی رقصنده (متاتارس) چطور رخ می‌دهد و درمان آن چیست؟

شکستگی رقصنده در پنجمین متاتارس زمانی رخ می‌دهد که تاندون یا رباط متصل به استخوان، قطعه کوچکی از استخوان را جدا می‌کند. این آسیب اغلب به‌دلیل انقباض ناگهانی و شدید عضلانی رخ می‌دهد که باعث شکستن قطعه‌ای از استخوان می‌شود.

مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان
مدیریت رماتیسم مفصلی در زنان: از تشخیص تا درمان

شیوع روماتیسم مفصلی در زنان جوان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است و این نسبت با افزایش سن کاهش می‌یابد. بیشترین تشخیص‌ها در زنان جوان 25 تا 45 ساله رخ می‌دهد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×