• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
مراقبت بعد از عمل تعویض مفصل لگن به روش قدامی

مراقبت بعد از عمل تعویض مفصل لگن به روش قدامی

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۳۰ دی ۱۴۰۲

دوره ریکاوری و مراقبت بعد از عمل تعویض مفصل لگن قدامی برای هر فرد متفاوت است. شاید برای بعضی‌ها چند هفته، و برای برخی دیگر چند ماه طول بکشد. اما مطمئن باشید طی این دوره، پزشک و فیزیوتراپیست، همه تلاش خود را می‌کنند تا شما به توان حداکثری خود دست پیدا کنید.

عمل تعویض مفصل ران یا لگن، به‌طور معمول به یکی از دو روش قدامی و خلفی انجام می‌شود. ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن قدامی خیلی سریع‌تر است. در این روش، بیمار دو تا چهار روز در بیمارستان بستری می‌شود. طی چند هفته هم می‌تواند فعالیت‌های روزمره‌اش را از سر بگیرد. 

ما همیشه بعد از عمل جراحی تعویض مفصل ران قدامی و سایر عمل‌های جراحی، فهرستی از اقدامات احتیاطی به بیمار می‌دهیم. این فهرست شامل حرکات و فعالیت‌هایی است که بیمار باید باید و یا نباید آنها را انجام دهد. البته تعویض مفصل لگن قدامی برخلاف انواع دیگر تعویض مفصل ران، اقدامات احتیاطی کمی دارد. در این مقاله وب‌سایت دکتر امین جواهری، مهم‌ترین اقدامات احتیاطی برای عموم بیماران را دوره می‌کنیم.

ریکاوری تعویض مفصل لگن قدامی چیست و چه فرقی با روش خلفی دارد؟

تعویض مفصل لگن قدامی

تعویض مفصل ران یا لگن، به‌طور معمول به دو روش قدامی (Anterior Hip Replacement) و خلفی (Posterior Hip Replacement) یا همان تعویض کامل انجام می‌شود.

آمار قابل‌ارجاعی درباره ارجحیت یکی از این دو روش بر دیگری وجود ندارد؛ اما تجربه شخصی متخصصین ارتوپدی و نتایج عمل‌های جراحی سال‌های اخیر نشان می‌دهند میزان موفقیت تعویض مفصل لگن به روش قدامی بیشتر است.

رضایت بیماران هم از روش قدامی بیشتر است. چون نتیجه بهتری در زمان کوتاه‌تر می‌گیرند. کسانی که به این روش جراحی می‌شوند، دیگر نگرانی همیشگی دررفتگی لگن را ندارند. در صورتی که تعویض مفصل لگن به روش خلفی به‌طور معمول با این نگرانی همراه است.

این‌ها مهم‌ترین دلایل موفقیت بیشتر تعویض مفصل لگن به روش قدامی هستند:

  • خون‌رسانی بهتر در روش قدامی که خطر عفونت را کاهش می‌دهد.
  • مشکل کمتری که جراحی تعویض مفصل لگن قدامی در قبال لخته شدن خون دارد.
  • وریدها پیچش کمتری روی تخت عمل تعویض مفصل ران قدامی دارند.
  • تعویض قدامی درد کمتری بعد از عمل دارد، بنابراین داروی مسکن کمتری هم مصرف می‌شود.

 

کسانی که جراحی تعویض مفصل ران یا لگن به روش خلفی را تجربه می‌کنند، اقدامات احتیاطی بیشتری را باید مدنظر قرار دهند، در نتیجه استرس بیشتری دارند. برای مثال، نباید در رختخواب به پهلو بچرخند؛ یا اگر کلیدشان روی زمین بیفتد، نمی‌توانند خم شوند و آن را بردارند.

چون در روش خلفی، بافت‌های نرم آسیب دیده و شل شده‌اند و تا وقتی بهبودی کامل حاصل نشود، که به‌طور معمول 3 تا 4 ماه طول می‌کشد، امکان دررفتگی لگن وجود دارد.

اما در تعویض مفصل لگن قدامی بافت‌های نرم دست‌نخورده باقی می‌مانند، در نتیجه لگن بهتر حفظ شده، و بهبودی کامل هم سریع‌تر به دست می‌آید.

اقدامات احتیاطی بعد از جراحی تعویض مفصل ران یا لگن به روش قدامی، خیلی کم هستند. حتی در مواردی، بیمار در همان روز عمل جراحی، مرخص می‌شود تا به منزل برود، بدون اینکه نگران دررفتگی لگن باشد.

 

ریکاوری تعویض مفصل لگن قدامی چیست و چه فرقی با روش خلفی دارد؟

 

در جراحی به روش خلفی، حتما فیزیوتراپی هم تجویز می‌شد. اما در بسیاری از موارد تعویض مفصل لگن قدامی مفصل موردنظر، با ورزش‌های ساده‌ای مانند پیاده‌روی، به‌طور طبیعی بهبود می‌یابد. البته باز هم فیزیوتراپی توصیه می‌شود.

جالب است بدانید یکی از بهترین تمرین‌ها برای بهبود تعویض مفصل لگن به روش قدامی این است که به فروشگاه بزرگی بروید، چرخ‌دستی بردارید و میان قفسه‌های فروشگاه دور بزنید!

یکی از بزرگ‌ترین مزایای ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن به روش قدامی، این است که نیازی به رعایت احتیاط‌های خاص روش خلفی، مانند خم نشدن 90درجه‌ای یا روی‌هم نینداختن پاها نخواهید داشت. دلیل این تفاوت  در این است که خطر دررفتگی لگن و ایجاد اختلاف در طول پاها، در جراحی به روش قدامی، خیلی کمتر است.

البته در نهایت، هر دوی این روش‌های تعویض مفصل ران درصد موفقیت بالایی دارند. بهتر است بیش از آنکه روی انتخاب روش تمرکز کنید، به تجربه و شهرت جراح ارتوپد در عمل‌های موفقیت‌آمیز دقت داشته باشید.

مسلما پزشک متخصص و باتجربه، بهترین روش را با توجه به شرایط خاص شما توصیه کرده، و اطمینان حاصل می‌کند که عوارض بسیار کمی برایتان داشته باشد.

 

ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن قدامی چه مراحلی دارد؟

نکته‌هایی وجود دارند که طی روند بهبودی بعد از جراحی تعویض مفصل ران باید رعایت کنید. البته پیشرفت و بهبود هر بیماری، به مجموعه شرایط منحصربه‌فرد خودش بستگی دارد.

در این بخش مقاله ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن در وب‌سایت دکتر امین جواهری، به دو مرحله‌ای می‌پردازیم که بعد از عمل جراحی باید انتظارشان را داشته، و خود را برایشان آماده کنید.

 

1. بستری شدن در بیمارستان برای ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن

برای بیمارانی که تعویض مفصل لگن آن‌ها به روش قدامی انجام می‌شود، در مدت بستری در بیمارستان، فیزیوتراپیست ویزیت اولیه‌ای انجام می‌دهد. حتی ممکن است از بیمار بخواهد با کمک عصا یا واکر، چند قدمی بایستد یا راه برود.

نکته مهم اینکه حرکت بعد از جراحی ضروری است، چون جریان خون را در بدن افزایش داده و خطر لخته شدن خون را کاهش می‌دهد. پس حتما با فیزیوتراپیست خود همکاری کنید.

 

2. فیزیوتراپی برای ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن قدامی

فیزیوتراپی معمول، کمی بعد از بستری شدن در بیمارستان شروع می‌شود. هدف این دوره، بهبود قدرت عضلانی و افزایش دامنه حرکتی بیمار است.

برای هر بیماری هم برنامه منحصربه‌فردی ارائه می‌شود که به نیازهای خاص او مربوط است. فیزیوتراپیست هرگونه محدودیت حرکتی را در نظر می‌گیرد. بنابراین ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن مطمئنی خواهید داشت.

  

بعد از تعویض مفصل لگن قدامی چه احتیاط‌هایی باید داشته باشم؟

بعد از جراحی تعویض مفصل ران باید مراقب باشید و از مفصل جدیدتان حسابی محافظت کنید. در کنار انجام تمرینات فیزیوتراپی، کارهای زیادی وجود دارند که می‌توانید برای کمک به بهبودی سریع‌تر لگن انجام بدهید.

سعی کنید لگنتان را در وضعیت ایمنی نگه دارید. بعضی حرکات پا می‌توانند ریسک دررفتگی مفصل ران را افزایش بدهند. بهتر است از چنین وضعیت‌ها و موقعیت‌هایی دوری کنید.

این‌ها توصیه‌های مهمی برای رعایت بعد از تعویض مفصل لگن قدامی هستند:

توصیه‌های مهم بعد از تعویض مفصل لگن قدامی

  • انگشت‌های پا را به‌سمت جلو یا کمی به داخل نگه دارید. پای خود را بیش از حد به‌سمت بیرون نچرخانید.
  • بهتر است پا و زانویتان را به‌سمت جلو حرکت بدهید. آن‌ها را به عقب خم نکنید.
  • زانوها را باز نگه دارید. زانوها را جمع نکرده، و پاهایتان را روی هم نیندازید.

بعد از تعویض مفصل لگن قدامی  زانوها را باز نگه دارید

  • عقب‌عقب راه نروید، و به‌سمت عقب خم نشوید.
  • تا بهبودی تعویض مفصل لگن به روش قدامی روی شکم دراز نکشید.

روی شکم دراز نکشید

  • تصور کنید خطی درست از وسط بدنتان می‌گذرد! سعی کنید پاهایتان از این خط فرضی عبور نکنند.
  • وقتی روی صندلی نشسته‌اید، پاهایتان را روی هم نیندازید.
  • وقتی دراز کشیده‌اید، مچ پاهایتان را ضرب‌دری نگذارید.
  • وقتی روی تخت‌خواب دراز کشیده‌اید، بهتر است بالشی بین زانوهایتان بگذارید.
  • بعد از تعویض مفصل ران قدامی سوار ماشین شدن ایرادی ندارد. اما توصیه می‌شود در مسافت‌های طولانی یا در ترافیک، حداقل ساعتی یک‌بار پیاده شده و راه بروید.

 

چگونه بعد از تعویض مفصل لگن قدامی از پله‌ها بالاوپایین برویم؟

از پله‌ها به‌آرامی بالاوپایین بروید. توصیه مهم اینکه حتما چراغ‌ها را روش بگذارید تا خدای‌ناکرده نیفتید. اگر امکانش هست، از آشنایی بخواهید مراقبتان باشد.

برای استفاده از پله‌ها بعد از عمل جراحی تعویض مفصل ران قدامی حتما این روند را رعایت کنید:

  • ابتدا پای سالمتان را بالا بگذارید. سپس پای آسیب‌دیده را تا همان سطح بالا بیاورید. بعد هم عصایتان را بالا ببرید.
  • برای پایین رفتن، برعکس این کار را انجام بدهید. ابتدا عصا را روی پله پایینی قرار بدهید. سپس پای آسیب‌دیده را تا همان سطح پایین بیاورید. در نهایت هم پای سالم را کنار پای آسیب‌دیده بگذارید.

جمع‌بندی

دوره ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن قدامی برای هر فردی متفاوت است. شاید برای بعضی‌ها چند هفته، و برای برخی دیگر چند ماه طول بکشد. اما مطمئن باشید طی این دوره، پزشک و فیزیوتراپیست، همه تلاش خود را می‌کنند تا شما به توان حداکثری خود دست پیدا کنید.

دکتر سید علیرضا امین جواهری، جراح و متخصص ارتوپدی، و فوق‌تخصص جراحی زانو و لگن از سو‌ئیس، سال‌هاست عمل تعویض مفصل لگن را برای بیمارانی از کشورهای مختلف انجام می‌دهند.

شما هم اگر می‌خواهید ریکاوری عمل تعویض مفصل لگن مطمئنی داشته باشید، و هر چه زودتر بهبودی کامل را به دست بیاورید، می‌توانید برای گرفتن وقت معاینه، همین الان با ما تماس بگیرید.

منابع:

scottsdalejointcenter.com

healthy.kaiserpermanente.org

arthritis-health.com

oip.com


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×