فوق تخصص جراحی لگن
فوق تخصص جراحی لگن یا فوق تخصص لگن کیست؟
به متخصصین ارتوپدی که در زمینه تشخیص و درمان مشکلات مربوط به لگن و ران تخصص لازم را دارند؛ فوق تخصص جراحی لگن یا فوق تخصص لگن می گویند. از مهم ترین زمینه های کاری این پزشکان، جراحی تعویض مفصل لگن است که به همین خاطر به این پزشکان جراح لگن نیز گفته می شود.
همان طور که اشاره شد این پزشکان در وهله اول یک متخصص ارتوپد هستند و می توانند بسیاری از بیماری هایی مفصلی و ارتوپدی را تشخیص داده و درمان کنند. این متخصصین به دو طریق جراحی و غیرجراحی به درمان مشکلات مربوط به لگن می پردازد.
از اصلی ترین تفاوت های یک پزشک ارتوپد با فوق تخصص لگن در میزان دانش آنهاست. مسلما یک فوق تخصص لگن دانش و آگاهی بیشتری نسبت به یک متخصص لگن دارد زیرا حدود دو الی چهار سال به صورت تخصصی در زمینه جراحی و درمان مشکلات لگن آموزش و دوره دیده است.
یک فوق تخصص جراحی لگن چنین مراحلی را برای دستیابی به تخصص کافی در زمینه مشکلات مربوط به لگن گذارنده است:
1-گذراندن دوره هفت ساله پزشکی عمومی
2-گذراندن دوره چهار ساله تخصص ارتوپدی
3- گذراندن دوره دو الی چهار ساله فوق تخصص جراحی لگن
معرفی بهترین فوق تخصص لگن
مهم ترین وظایف فوق تخصص جراحی لگن
همان طور که می دانید وظیفه یک فوق تخصص جراحی لگن، رسیدگی به مشکلات مربوط به لگن و ران است. تعیین و تشخیص هر گونه مشکل در مفصل ران و لگن در حیطه تخصص دکتر جراح لگن است. لازم به ذکر است که پزشک فوق تخصص لگن جراحی را نیز انجام می دهند. از مهم ترین وظایف یک فوق تخصص جراحی لگن شامل:
تشخیص علت درد های لگنی
معاینه فیزیکی بیمار، بررسی علائم و نشانه های بیماری، پرسیدن سوالاتی از بیمار در مورد سوابق پزشکی و بررسی آزمایشات و تصویربرداری های انجام گرفته از مفصل لگن و ران از جمله روش های تشخیص علت دردهای لگن هستند که توسط فوق تخصص جراحی لگن انجام می شود.
تصمیم گیری برای انتخاب روش درمان
تصمیم گیری در انتخاب روش درمانی از اصلی ترین وظایف یک فوق تخصص لگن است. پزشک متخصص پس از بررسی علائم و نشانه های بیماری و تشخیص دقیق علت بیماری، متناسب با آن روش درمانی را انتخاب می کند.
روش های درمان بیماری های مفصل لگن بسیار متنوع اند و شامل: دارو درمانی، فیزیوتراپی و توانبخشی و جراحی می باشند.
در صورت لزوم انتخاب کم تهاجمی ترین روش جراحی
فوق تخصص جراحی لگن تا جایی که امکان دارد، درمان دارویی و غیر جراحی را برای بیمار در نظر می گیرد. جراحی آخرین گزینه انتخابی است و در زمانی اعمال می شود که روش های دیگر بر روی بیمار جواب ندهد که در این حالت نیز پزشک مورد نظر از کم تهاجمی ترین و موثرترین روش جراحی استفاده می کند.
تشخیص به موقع بیماری مفصل لگن و انجام اقدامات لازم جهت درمان و کنترل این اختلالات بسیار اهمیت دارد. از این رو پیشنهاد می شود در صورت مشاهده چنین علائمی حتما از یک پزشک و فوق تخصص لگن کمک بگیرید:
- درد شدید در ناحیه لگن و ران
- درد شدیدی که به پا فشار وارد می کند و باعث لگنش می شود
- کم شدن دامنه حرکتی مفصل لگن
- درد انتشار یافته به سمت ساق پا
- خشکی و سفتی عضلات ساق پا
بررسی آناتومی مفصل لگن توسط فوق تخصص جراحی لگن
فوق تخصص جراحی لگن چه اختلالاتی را درمان می کند؟
شکستگی لگن از شایع ترین اختلالات مربوط به مفصل لگن است که برای تشخیص و درمان آن می توانید از فوق تخصص جراحی لگن کمک بگیرید.
لگن بزرگترین مفصلی است که به فرد اجازه می دهد به راحتی حرکت کند و هر زمان که شما می خواهید شروع به راه رفتن بکنید. اما این مفصل به دلیل تحمل فشار زیاد می تواند به آسانی دچار آسیب دیدگی شود.
از شایع ترین اختلالات مربوط به مفصل ران و لگن که توسط فوق تخصص لگن درمان می شود. شامل:
آرتروز لگن
آرتروز لگن بیماری است که در اثر آسیب دیدگی غضروف های مفصل لگن ایجاد شده و باعث درد لگن و سخت شدن مفصل لگن می شود. با بالارفتن سن غضروف های مفصل لگن به تدریج دچار فرسودگی شده و از بین می رود و استخوان ها بر روی یکدیگر کشیده می شوند و با تحریک استخوان ها آرتروز ایجاد می شود.
آرتروز از شایع ترین بیماری استخوانی در افراد بالای 50سال است که ممکن است در جوانان نیز اتفاق بیفتد.
شکستگی لگن
شکستگی لگن عارضه ای است که به دنبال حوادثی مثل تصادف، افتادن از ارتفاع، حوادث ورزشی یا حادثه در حین انجام کار ایجاد می شود. حتی گاهی اوقات ممکن است در اثر کهولت سن یا پوکی استخوان شکستگی لگن در پی وارد شدن ضرباتی نه چندان محکم نیز برای فرد اتفاق بیفتد.
علت اصلی بروز شکستگی لگن در سنین بالا به علت افتادن از ارتفاع یا زمین خوردن های متوالی است. افراد مسن نیز با پا به سن گذاشتن، ضعیف و پوک شده و به آسانی با وارد شدن ضربه کوچکی ممکن است شکسته شود.
دررفتگی مفصل لگن یا ران
دررفتگی مفصل لگن زمانی اتفاق میافتد که سر گوی مانند استخوان ران از کاسهی مفصل واقع در استخوان لگن خارج شود. در بیشتر مواقع این عارضه در اثر وارد شدن ضربه شدید به استخوان ران ایجاد می شود.
پیچخوردگی مفصل ران
این عارضه در اثر آسیب دیدن یکی از رباطهای دربرگیرندهی مفصل ران ایجاد میشود. این آسیب با وارد شدن نیروی بسیار شدید به پا و در اثر کشیده شدن بیش از حد یکی از رباطها ایجاد میشود و چندان رایج نیست.
بورسیت مفصل لگن
بورس ها کیسه های کوچک و حاوی مایع هستند که اصطکاک بین تاندون و استخوان را کاهش میدهند. بوریست مفصل لگن زمانی ایجاد می شود که بورس ها دچار التهاب شوند که همین عامل موجب احساس درد در ناحیهی لگن و باسن می شود.
تشخیص مشکلات لگن توسط فوق تخصص جراحی لگن
ویژگی یک فوق تخصص جراحی لگن خوب چیست؟
با پیشرفت علم و تکنولوژی رشته های پزشکی هم رشد بسیار زیادی داشته اند . با تمام این پیشرفت ها درمان بیماری ها میسر گردیده و دیگر جایی هیچ گونه نگرانی نخواهد بود.
مسلما انتخاب پزشک و نحوه درمان مناسب می تواند نقش بسزایی در نتیجه مطلوب خواهد داشت.حال با تمام این تفاسیر انتخاب و شناخت فوق تخصص جراحی لگن خوب کمی سخت شده است و اکثر افراد به خاطر عدم آگاهی و شناخت نادرست به متخصصین ناکارآمد مراجعه می کنند.
پس دانستن ویژگی بهترین پزشک فوق تخصص لگن می توانند بسیار کمک کننده باشد که این ویژگی ها شامل:
برقراری ارتباط خوب با بیمار
مهمترین ویژگی یک فوق تخصص لگن خوب برقراری ارتباط مناسب با بیمار است. نحوه برقراری ارتباط بین بیمار و پزشک از جمله مواردی است که سبب می شود تا اعتماد بیمار جلب شود زیرا در صورتی که ارتباط بین بیمار و پزشک صادقانه و واضح باشد در این زمان پزشک می تواند کاملا از شرایط بیمار مطلع شود .
بیمار محور بودن جراح لگن
از دیگر ویژگی های بهترین فوق تخصص لگن بیمار محور بودن آن است. داشتن یک ارتباط خوب و احترام به بیمار، همچنین صبور بودن و گوش دادن با دقت به صحبت های بیمار لازمه هر نوع تشخیص و درمان بیماری خواهد بود .
اهمیت دادن به خواسته ها و انتظارات بیمار از مهمترین ویژگی ها برای داشتن ارتباطی موثر و جلب اعتماد بیمار است.
تجربه و مهارت پزشک
برای انتخاب یک فوق تخصص جراحی لگن خوب به این ویژگی بسیار دقت نماید، زیرا تجربه و مهارت پزشک تاثیر بسزایی در نتیجه درمان خواهد داشت. شما این اطاعات را می توانید با یک سرچ ساده در اینترنت و پرس و جو از اطرافیان و بیماران که توسط این پزشک ویزیت شده اند؛ بدست بیاورید.
موقعیت جغرافیایی مطب جراح و فوق تخصص لگن
یکی دیگر از عواملی که در انتخاب یک پزشک متخصص بسیار تاثیرگذار است؛ موقعیت جغرافیایی و در دسترس بودن مطب پزشک است که از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
آشنایی با تکنیک های روز دنیا
علم پزشکی هر روز در حال پیشرفت است . آشنایی با این تکنیک های نوین و به کارگیری آن ها در درمان و جراحی مشکلات مفصل لگن بسیار موثر خواهد بود و از اهمیت بالایی برخوردار است. یک فوق تخصص ارتوپدی لگن خوب باید همیشه در حال به روز کردن اطلاعات علمی خود باشد.
ویژگی بهترین فوق تخصص جراحی لگن
فوق تخصص جراحی لگن چگونه به تشخیص بیماری های لگن می پردازد؟
پزشک فوق تخصص لگن، تشخیص بیماری های لگن را با معاینه بالینی و بررسی علائم آغاز می کند. بدین صورت که جراح لگن در جلسه ویزیت بیمار از او می خواهد که یکسری حرکات را انجام دهد و شروع به راه رفتن بکند تا از این طریق دامنه حرکتی و قدرت عضلانی بیمار را بررسی کند.
پزشک متخصص لگن پس از مشاهده علائم و معاینه بالینی بیمار، برای تشخیص دقیق تر علت درد و علائم بیمار از او می خواهد که یکسری آزمایشات تصویربرداری را انجام دهد. از پرکاربردترین روش های تصویربرداری می توان به:
- تصویربرداری از مفصل لگن به کمک اشعه ایکس
- تصویربرداری از لگن بوسیله سی تی اسکن
- تصویربرداری از مفصل ران و لگن به کمک ام آر آی
فوق تخصص جراحی لگن از چه روش هایی برای درمان بیماری های لگن استفاده می کند؟
فوق تخصص جراحی لگن با توجه به شرایط و شدت آسیب دیدگی، نوع روش درمانی را انتخاب می کند. از جمله روش های درمان مشکلات مفصل لگن می توان به:
درمان های محافظه کارانه
در صورتی که اختلالات مفصل لگن در مراحل ابتدایی باشد و درد های لگن مشکل جدی را برای بیمار ایجاد نکند در این صورت متخصص لگن از بیمار می خواهد که برای مدت کوتاهی استراحت کند و از انجام فعالیت های سنگینی که فشار زیادی به لگن و ران بیمار وارد می شود خودداری کند.
تغییر سبک زندگی و کم کردن وزن از دیگر راهکارهای درمان محافظه کارانه است که توسط فوق تخصص جراحی لگن ارائه می شود.
دارو درمانی
زمانی که موضوع درد در میان باشد؛ متخصص لگن در کنار درمان های خانگی و محافظه کارانه، مصرف برخی داروهای خوراکی و تزریقی را تجویز می نماید. داروهای مسکن، داروهای ضدالتهابی و غیر استروئیدی از مهم ترین داروهای تسکین دهنده درد هستند.
فیزیوتراپی و توانبخشی
فیزیوتراپی از مهم ترین اقدامات برای درمان مشکلات لگن و ران است که با هدف تقویت عضلات و کم کردن درد های لگن انجام می شود. فیزیوتراپی برای درمان مشکلات لگن تنها محدود به ورزش درمانی نیست و تزریق دیسکوژل، لیزر درمانی و ازون تراپی از دیگر روش هایی هستند که توسط متخصص فیزیوتراپ ارائه می شوند.
جراحی
در صورتی که روش های غیرتهاجمی یا به اصطلاح غیرجراحی تاثیری در بهبودی حال بیمار نداشته باشد در این صورت متخصص لگن از روش های جراحی لگن برای تسکین دردهای بیمار استفاده می کند. جراحی لگن به دو گروه جراحی های کم تهاجمی نظیر جراحی آرتروسکوپی و جراحی پرتهاجمی یا جراحی تعویض مفصل زانو تقسیم می شود که در ادامه مقاله به طور مفصل به بررسی این نوع جراحی ها می پردازیم.
تصویر مفصل مصنوعی قبل از جراحی در دستان فوق تخصص لگن
انواع جراحی های لگنی که توسط فوق تخصص لگن انجام می شود؟
فوق تخصص جراحی لگن با توجه به سن و میزان فعالیت بیمار، یک برنامه درمانی شخصی را برای آنها طراحی می کند در صورتی که درمان های غیرجراحی تاثیر در بهبودی حال بیمار نداشته باشد در این صورت جراح لگن، انجام عمل جراحی را پیشنهاد می دهد.
اگر یک فوق تخصص لگن به انجام جراحی تاکید داشته باشد؛ نباید جراحی را به تاخیر انداخت. از جمله پرکاربردترین روش های جراحی که متخصص لگن از آنها برای درمان مشکلات لگن استفاده می کند. شامل:
آرتروسکوپی لگن
آرتروسکوپی لگن نوعی روش جراحی است که به فوق تخصص جراحی لگن این امکان را می دهد تا درون مفصل را به صورت کاملا واضح و روشن ببیند و همین موضوع موجب می شود علاوه بر درمان مشکلات مفصل لگن به تشخیص آنها نیز بپردازد.
آرتروسکوپی جزو جراحی های کم تهاجمی است که با ایجاد برش های بسیار کوچک در مفصل لگن انجام می شود. از آنجایی که این روش جرو جراحی های کم تهاجمی است؛ فرد دوره نقاهت کمتری را خواهد داشت.
جراحی آرتروسکوپی یکی از بهترین و قطعی ترین روش ها برای درمان مشکلاتی از جمله دررفتگی مادرزادی لگن، شکستگی خفیف لگن و ... می باشد.
استئوتومی لگن
جراحی استئوتومی لگن نوعی روش جراحی است که در طی آن استخوان ران بیمار برای اصلاح طول استخوان شکسته یا برش داده می شود. استخوان پس از شکسته شدن به دو قسمت تقسیم می شود که این دوقسمت بوسیله پیچ و پلاک یا فیکساتور خارجی در وضعیت ثابت نگه داشته می شود تا مجددا به شکل درستی در کنار یکدیگر جوش بخورند.
نحوه انجام جراحی تعویض مفصل لگن توسط فوق تخصص جراحی لگن
تعویض مفصل لگن
در جراحی تعویض مفصل لگن، مفصل خراب شده ران از ناحیه لگن خارج شده و با یک کره فلزی جایگزین می شود. جراح لگن این جراحی را با هدف کاهش درد و بهبود فعالیت بیمار انجام می دهد.
بسته به شدت عارضه لگن و محل تخریب مفصل، سه نوع جراحی تعویض مفصل انجام می شود که شامل:
تعویض کامل مفصل لگن : در این روش قسمت حفره لگن و سر استخوان ران به طور کامل برداشته شده و با یک مفصل مصنوعی جایگزین می شود.
تعویض نیمه کامل مفصل لگن : در این روش تنها قسمت سر استخوان ران که فرسوده یا خراب شده است تعویض می شود.
تعویض سطحی مفصل لگن: در این روش جراح لگن تنها قسمت سطحی مفصلی را برداشته و با یک پروتز جایگزین می کند.
تعویض مفصل لگن با برش قدامی
همان طور که اشاره جراحی تعویض مفصل لگن به روش های متنوعی انجام میشود. اما در میان این جراحی ها، جراحی تعویض مفصل لگن به صورت قدامی تکنیک نوینی است که عوارض کمتری را بر جای می گذارد.
در این روش جراحی، جراح لگن برای انجام جراحی برشی در قسمت جلویی ران ایجاد می کند تا بدین ترتیب آسیب کمتری به عضلات و بافت های نرمی اطراف مفصل لگن وارد کند.
در آخر:
دکتر علیرضا امین جواهری فوق تخصص جراحی لگن از دانشگاه زوریخ سوئیس با دانش بروزی که در زمینه جراحی تعویض مفصل لگن و دیگر جراحی های لگن دارد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.
در صورتی که در مورد انواع جراحی های لگن و مشکلات مرتبط با آن سوالی ذهن شما را درگیر کرده است. شما می توانید سوالات خود از طریق همین سایت از دکتر بپرسید.
ارسال دیدگاه
فیلدهای ضروری با علامت