• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
تمرینات و ورزش های مضر برای مفصل زانو

تمرینات و ورزش های مضر برای مفصل زانو

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۸

ورزش مضر برای زانو، ورزش هایی هستند که فشار زیادی را به عضلات، رباط و مفصل زانو وارد می کنند. به طور کلی هر ورزشی که نیاز به خم شدن مداوم و مستمر زانو داشته باشد می تواند به زانو صدمه بزند.

ورزش های مضر برای زانو ! شاید با شنیدن این جمله از خود سوال کنید مگر می شود فعالیتی که در تمام زمینه های درمانی پیشنهاد می شود بدن را دچار عوارض کند و یا تاثیرات منفی بر روی مفصل زانو بگذارد؛ بله این واقعیتی است  وجود دارد؛ ورزش نیز همچون فعالیت های معمولی در صورتی که به درستی انجام نشود ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد.

به طور کلی هر ورزشی که نیاز به خم شدن مداوم و مستمر زانو داشته باشد می تواند به زانو صدمه بزند. ورزش هایی همچون فوتبال ، بدمینتون و تنیس از جمله ورزش هایی هستند که فشار زیادی را بر زانو وارد می کنند زیرا در هنگام انجام این حرکات فشار مضاعف بر پاها و زانو وارد می شود و ممکن است برای زانو ضرر داشته باشد.

 

ورزش های خطر ناک برای زانو

 

اگر به هر دلیلی ورزش می کنید در انجام آن دقت و توجه کافی را داشته باشید و حتما هر ورزشی را زیر نظر متخصص و شخصی که در این زمینه تخصص کافی دارد انجام دهید. اگر هر ورزش را زیر نظر فرد متخصص آغاز کنید و در هر آغاز و پایین آن به یکسری نکات توجه نماید مطمئن باشید دچار مشکل نمی شوید.

زانو درد مشکل شایعی است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود به آن دچار می شوند. ورزش با اینکه تاثیر بسیار خوبی در تقویت عضلات زانو دارد؛ اما یکسری از ورزش ها هستند که نه تنها تاثیری در تقویت و پایداری عضلات ندارند بلکه برای زانو و اجزای آن نیز مضرر است به دلیل اهمیت بالایی این موضوع ما نیز در این مقاله به بررسی ورزش های مضر برای زانو پرداخته ایم.

ورزش هایی که به زانو آسیب می زند

 

ورزش هایی که به زانو آسیب می زند

 

کمتر کسی را می بینید که به سن میانسالی رسیده باشند اما زانو درد نداشته باشد. با اینکه پیشگیری از زانو درد در سن پیری کمی مشکل است اما غیر ممکن نیست. یکی از راه های پیشگیری از ابتلا به زانو درد، انجام منظم تمرینات ورزشی است و به بسیاری از کسانی که زانو درد دارد توصیه می شود ورزش کنند. اما در این میان برخی ورزش ها و حرکات هستند که برای زانو مضر هستند و ممکن است در آینده باعث زانو درد شوند. از جمله ورزش هایی مضر برای زانو درد شامل:

ورزش فوتبال

فوتبال با وجود اینکه یک ورزش سالم و جذاب هست اما به مرور زمان با اعضای بدن از جمله زانو آسیب جدی می رساند. در ورزش فوتبال چرخش‌های ناگهانی پا و ضرباتی که به پا وارد می‌شود برای زانو خطرناک است. با این حرکات فشار مضاعفی به زانو وارد می‌شود و در اغلب موارد باعث پارگی رباط صلیبی می شود.

ورزش بسکتبال

زانو بعد از مچ پا شایع ترین محل صدمات و آسیب های ورزشی است. صدمات رباط صلیبی قدامی یکی از دلایل شایع زانو درد حاد و مزمن است. بسکتبال یک ورزش سریع و قدرتی است که در آن حرکات انفجاری و بسیار سریعی در مفاصل زانو و مچ پا انجام میشود. بازیکن به طور ناگهان می ایستد و باز حرکت میکند.

در این ورزش برخوردهای فیزیکی بین بازیکنان هم زیاد است. وجود همین عوامل کافی است تا احتمال آسیب دیدن بدن در بسکتبال افزایش یابد.

  • بیشتر بخوانید:

10 تمرین ورزشی فوق العاده برای درد زانو

ورزش اسکی

اسکی یکی از پر آسیب ترین ورزش ها بخصوص در کسانی است که به صورت تفریحی و نه حرفه ای به این ورزش میپردازند. در اسکی بیشترین آسیب ها بدنبال زمین خوردن ایجاد میشود. آسیب دیدن رباط جانبی زانو یکی از شایع ترین محل هایی که بیشتر از سایر نواحی زانو دچار آسیب می شود.

حرکت لانچ

لانچ حرکتی فوق العاده است که قدرت بدنی را تا حد زیادی تقویت و به افزایش تعادل بدن نیز کمک می‌کند. انجام دادن حرکت لانچ شما را در ساختن پاها و فیله های کمر یاری کند. اما این حرکت خصوصا برای افراد ضعف ممکن است باعث ضربه زدن و وارد شدن فشار مضاعف به زانو شود. پس در انجام این حرکت دقت و توجه کافی را داشته باشد.

حرکت اسکات عمیق

حرکت اسکات تاثیر بسیار خوبی در تقویت عضلات شکم و پاها دارد اما مقدار و زاویه پایین رفتن در حرکت اسکات در افراد مختلف متفاوت است و می‌توان گفت یک موضوع کاملاً تخصصی است همچنین در این حرکت باید کنترل کاملی بر وزنه و بدن داشته باشید و در پایین‌ترین وضعیت تنش را حفظ کنید.  

به همین جهت اگر در انجام این حرکت به این موضوع توجه نداشته باشد ممکن باعث بروز آسیب ها و صدماتی در بدن شما شود که یکی از شایع ترین صدمات به دنبال انجام این حرکت، آسیب دیدن مفصل زانو است.

 

حرکت های کششی که در آن هر دو زانو همراه با یکدیگر خم می شوند

اینگونه حرکات فشار زیادی را بر زانو و اجزای آن وارد می کند از این رو امکان صدمه دیدن زانو در هنگام انجام این حرکات وجود دارد. گرم کردن بدن قبل از انجام این حرکات بسیار اهمیت دارد و از بروز چنین آسیب هایی پیشگیری می کند.

به طور کلی هر ورزشی که در آن زانو بیش از مقدار طبیعی خم شود ممکن است به زانو آسیب بزند. مضرر بودن این حرکات زمانی به شدیدترین حالت خود می رسد که با بلند کردن وزنه سنگین همراه باشد در این صورت آسیب به زانو بسیار جدی است و ممکن است مشکلات زیادی را برای زانو بوجود بیاورد.

به جای این حرکات اگر می خواهید کمتر به زانو درد دچار شوید پیشنهاد می شود این ورزش و حرکات را انجام دهید:

  • شنا کردن
  • پیاده روی
  • دوچرخه سواری

حرکات ورزش های مخصوص زانو شامل:

  • دراز کشیدن به پهلو و بلند کردن پاها
  • بلند کردن قسمت داخلی ران
  • بالا بردن مچ و ساق پا
  • کشش های همسترینگ

 

نکات مهم برای کم شدن آسیب زانو در هنگام ورزش

تا به اینجای مقاله در مورد ورزش هایی صحبت شد که برای زانو مضرر هستند. اما مضرر بودن بخش زیادی از ورزش ها به دلیل آشنا نبودن با قوانین و نحوه درست انجام حرکات ورزشی است. اما رعایت یکسری نقاط قبل و بعد از ورزش برای پیشگیری از آسیب دیدن زانو بسیار اهمیت دارد. از جمله نکات و توصیه های مهم قبل از انجام حرکات ورزشی شامل:

  • حداقل یک و نیم ساعت قبل از انجام ورزش بهتر است از خواب بیدار شده باشد تا عضلات بدن برای انجام تمرینات و حرکات ورزشی آمادگی کامل داشته باشد.
  • حتما بین یک الی دو ساعت بین ورزش و غذا خوردن فاصله بگذارید
  • به مدت 15 دقیقا قبل از انجام تمرینات اصلی حتما بدنتان را خوب گرم کنید.
  • نوشیدن آب یکی از مهم ترین کارها در حین، قبل و بعد از ورزش می باشد؛ زیرا در هنگام ورزش کردن آب زیادی  از طریق تعریق از دست می رود که ممکن است در مواردی موجب اسپاسم شدید در پاها و زانو ها شود.
  • داشتن یک وعده غذایی پیش از ورزش انتخابی است اما پس از ورزش به بدن سوخت لازم برای بازیابی پس از عرق کردن را بدهید. پس از ورزش سخت، بدن به دنبال کربو هیدرات ها و پروتئین برای کمک به ذخیره گلیکوژن و ترمیم ماهیچه است، بنابراین بدن برای تغذیه نیاز به سوخت دارد تا به موقع التیام پیدا کند و از مشکلات احتمالی همچون کمردرد و زانو درد پیشگیری کند.
  • بعد از تمام شدن تمرینات از انجام حرکت کششی و سرد کردن بدن غافل نشوید؛ انجام حرکات کششی به مدت ده دقیقه می تواند در پیشگیری از وارد شدن آسیب به زانو موثر باشد.
  • استراحت کردن بعد از ورزش را فراموش نکنید اگر می خواهید بعد از ورزش به دردهای عضلانی دچار نشوید بهتر است به بدن خود اجازه دهید تا کمی در حالت استراحت و ریلکس قرار بگیرد. استراحت کردن باعث بازیابی بدن و التیام آسیب های ورزشی می شود.
  • یک دوش آب سرد بعد از ورزش کردن تاثیر خوبی کم کردن درد و التیام بخشی به آسیب های ورزشی دارد.

 

آیا ورزش ایروبیک برای زانو درد ضرر دارد

کسانی که مشکل زانو درد دارند به خوبی می‌توانند درک کنند که در تمرینات طولانی چه احساس ناخوشایندی در ناحیه زانو به وجود می‌آید و درد ناشی از ضربه به مفصل آن‌ها را از ادامه ورزش باز می‌دارد.

بله کاملا درست است زانو درد تمامی جنبه های زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد و حتی فردی که به زانو درد مبتلا است قادر نیست حرکات روزانه مثل راه رفتن و بالا رفتن از پله ها را انجام دهد با این وجود چگونه می تواند ورزش کند.

اما واقعیت امر چیز دیگری است؛ زانو درد به معنی کنار گذاشتن ورزش‌ های هوازی نیست و ترس و دلهره در وجود آدمی است که باعث می شود فرد مبتلا به زانو درد نتواند ورزش کند. بهتر است با این دید به سراغ ورزش بیاید که ورزش باعث کم کردن درد می شود و شاید یکی از علت های اصلی زانو درد شما، کم تحرکی و ورزش نکردن باشد.

ورزش ایروبیک که یکی از ورزش های هوازی پرکاربرد است در صورتی که به درستی انجام شود هیچ ضرر و خطری را برای زانو درد ندارد و توصیه های بسیاری برای انجام آن شده است. از جمله ورزش های ایروبیک که به راحتی می توانید در خانه انجام دهید شامل:

  • حرکت پروانه
  • حرکت استپ تاچ
  • حرکت مارش نظامی با توپ ورزشی
  • حرکت رو به عقب با توپ
  • حرکت چرخاندن توپ در اطراف بدن
  • بالا آوردن زانوها با بند کشی

 

اسکواش، از ورزش های مضر برای زانو

ورزش اسکواش می‌تواند برای مفاصل ضرر داشته باشد. اگر زانویتان پیچ بخورد، ممکن است به رباط‌های صلیبی آسیب وارد شود. پس اگر اسکواش می‌کنید، خیلی مراقب پیچیدگی‌های ناگهانی زانو باشید.

بازیکنان اسکواش خیلی اوقات دچار آرتریت کشکک فمورال (Patello-Femoral Syndrome) می‌شوند که کمی شبیه سندرم کشکک فمورال است با این تفاوت که علتش دائمی‌تر و درمانش دشوارتر است.

نکته دیگر اینکه مراقب کشاله ران، پارگی تاندون آشیل و البته راکت حریف هم باشید! اگر عضلات ضعیفی دارید، احتمال آسیب بیشتر می‌شود.

برای کاهش ریسک آسیب در اسکواش، یوگا کنید تا انعطاف‌پذیریتان بیشتر شود، و دوی سرعت و استقامت انجام بدهید تا عضله‌هایتان شکل بگیرند.

 

دو، از ورزش های مضر برای زانو

دویدن هم از آن ورزش‌هایی است که احتمال آسیب به زانو در آن خیلی زیاد است. اگر می‌خواهید بدوید، حتما کفش مناسبی تهیه کنید. بعد هم استقامت خود را کم‌کم افزایش بدهید. اصلا برنامه‌تان را با پیاده‌روی شروع کنید.

شکل دویدن خود را به‌دقت بررسی کنید. اگر به فیزیوتراپ مراجعه نمایید، به شما خواهد گفت پایتان را چگونه از زمین بلند کنید، و با چه شدتی به زمین ضربه بزنید.

 

دو، از ورزش های مضر برای زانو

 

ریسک شکستگی‌های مویی یا ترک هم در این ورزش وجود دارد که منجر به درد ساق پا خواهند شد. اگر چنین اتفاقی برایتان افتاد، تا چهار هفته ورزش را کنار گذاشته، و حتما به فیزیوتراپی بروید.

در چنین شرایطی، باید کم‌کم روی تقویت بعضی ماهیچه‌های ساق پا کار کنید. برای نمونه، بلند شدن روی انگشتان پا، حدود ده بار در روز بسیار مؤثر است. عضلات قوی‌تر، استخوان‌های قوی‌تری می‌سازند.

وقتی دویدن را از سر گرفتید، اندازه گام‌های خود را تا حدود 10درصد کاهش بدهید. همین مقدار اندک، می‌تواند ریسک شکستگی‌های بعدی را تا 30درصد کم کند!

اما دویدن را به‌کلی کنار نگذارید! ورزش برای سلامتی عضلات و مفاصل واجب است. بسیاری از کسانی که می‌گویند دویدن باعث زانو دردشان شده، زانویشان از قبل آسیب دیده بوده، چون از آن به‌درستی محافظت نمی‌کرده‌اند.

 

منبع :

ashcroftsurgery.co.uk


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • امیر خادمی

    سلام خسته نباشید من مشکل تق تق زانو داشتم که به دکتر مراجعه کردم گفتن که زانوهات به داخل کج شده الان اگه برای تقویت عضله باشگاه بدنسازی برم مشکل داره؟

    مدیر سایت

    خدا قوت اگر با وزنه های سبک انجام بشه اشکالی ندارد حتما عکس رادیوگرافی زانو رو هم باید بگیرید.

  • فاطمه محمدی

    سلام وقت بخیر بنده در حین انجام حرکت پرس پا با وزنه ی سنگین برای چن لحظه پا را کاملا کشیده و زانو را قفل کردم در حال حاضر دچار زانو درد شدیدی هستم ایا تا زمان بهبود کامل از حرکات سنگین پا استفاده کنم یا خیر و اینکه چ حرکاتی باعث بهبود درد می شود با تشکر

    مدیر سایت

    خدا قوت در بدنسازی هاگ پا ، اسمیت و اسکات پا رو حتما یا نزنید یا با وزنه خیلی سبک بزنید.

  • محمدرضا

    سلام وقت بخیر ۲ سوال ۱.حرکت های مربوط به بدنسازی که فرمودید برای زانو مضر هستند در صورت اشتباه انجام دادن مضر است یا در هر حالتی؟؟ ۲.من acl پای راستم پاره است و میخواهم به ورزش کراسفیت بروم که شبیه به بدنسازی هستند انجام چه حرکاتی برای من ممنوع است؟؟

    مدیر سایت

    خدا قوت اسکات پا ، اسمیت و در حالت هایی که شما به صورت چومباتمه می شینید اصلا برای کسی که ACL ش پاره شده و عمل نکرده مناسب نیست و باید از این موارد پرهیز کنه.

  • صدا

    سلام من یک دختر18ساله ام مشکل نرمی غضروف زانو دارم .اگه ژیمناستیک برم و از انجام برخی حرکات خودداری کنم مشکلی نیست؟

    مدیر سایت

    خدا قوت مشکلی نداره اما شما باید کلسیم و ویتامین D استفاده کنید.

  • درنا الماسی پور

    سلام من قبلا رزمی کار بودم، ولی تقریبا قبل از کرونا از ناحیه زانو آسیب دیدم و تاندون زانو ریش ریش شده و مینیسک هم آسیب دیده، در این دوسال تو خونه موندم و تحرک خیلی کمی داشتم و وزنم خیلی زیاد شد، قد ۱۶۲، و وزنم در حال حاضر ۶۹ کیلو هست، خواهش می کنم راهنمتیی کنید چه ورزشی انجام بدم که هم وزن کم کنم هم به زانوم فشار نیاد. خیلی ممنونتون میشم

    مدیر سایت

    خدا قوت برای این مورد اول باید داخل زانوتون رو دست کنیم اولین مرحله MRI زانو و معاینه توسط یک پزشک متخصص و جراح ارتوپد و بعد اقدامات آینده است.

×