• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو- علت و راه های درمان آن

ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو- علت و راه های درمان آن

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۹۸

ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو یکی از عوارض شایع این جراحی است، که در اکثر مواقع این ورم به خودی خود و بدون درمان خاصی طی چندین هفته برطرف میشود اما برای بهبود سریع تر ورم زانوی خود بهتر است نکات گفته شده در این مقاله را رعایت کنید.

عمل جراحی تعویض مفصل زانو در اکثر مواقع موفقیت آمیز بوده و بیماران به نتیجه دلخواه خود از عمل می رسند و این عمل با رضایتمندی اکثر بیماران همراه می باشد. یکی از مهم ترین و موثرترین تاثیرات جراحی تعویض مفصل زانو برطرف شدن درد ناشی از عارضه آرتریت می باشد.

طی سال های اخیر تحقیقات زیادی در رابطه با تعویض مفصل زانو صورت گرفته است و علاوه بر آن طول عمر مفصل های مصنوعی نیز افزایش یافته است. اما با وجود تمام این مزایا باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که جراحی تعویض مفصل زانو مانند سایر اعمال جراحی دیگر معایب و عوارض مربوط به خود را دارد و در اکثر مواقع نیز این عوارض قابل درمان و بهبودی می باشند.

 

دلایل تورم پا و زانو پس از عمل جراحی تعویض مفصل زانو

از شایع ترین مشکلاتی که بعد از تعویض مفصل زانو به وجود می آید ورم پا و کبودی گسترده در اطراف زانو و پامی باشد. در اکثر مواقع نیز این کبودی و تورم به خودی خود و بدون درمان های خاص پزشکی طی چندین هفته برطرف می شود و در صورتی که تورم رفع نشد باید به پزشک جراح مراجعه شود تا بررسی های لازم انجام پذیرد. 

ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو یکی از مشکلاتی است که اغلب بیماران با آن مواجه می شوند و پرسش های بسیاری نیز در این زمینه ایجاد می شود. تورم واکنش طبیعی بدن به هر نوع عدم تعادل شیمیایی است که در داخل سلول ها و یا بافت های بدن رخ می دهد. این عدم تعادل ممکن است ناشی از بروز عفونت در ناحیه جراحی شده باشد. ابتلای بیمار به سایر بیماری ها، مصرف برخی داروها و آسیب های مکانیکی نیز در ایجاد تورم پس از جراحی دخیل هستند.

حتما بخوانید: مراقبت‌های بعد از عمل تعویض مفصل زانو 

 

ورم پا

 

ورم زانو یعنی بزرگ شدن بخشی از بدن به علت تجمع بیش از حد مایع درون مفصلی در آن ناحیه از بدن. تورم ناشی ازجراحی تعویض مفصل زانو از نوع استرس مکانیکی می باشد و پس از گذشت چند هفته پس از عمل نیز ممکن است همچنان وجود داشته باشد. فرایند بهبود تورم پا تا حد زیادی به فعالیت و تحرک بیمار بستگی دارد.

اکثر بیمارانی که بعد از تعویض مفصل زانو دچار ورم پا شده اند وضعیت خود را به این صورت شرح می دهند که هنگامی که از خواب برمی خیزند مشکل و ناراحتی خاصی در پای خود احساس نمی کنند. ولی شب هنگام زمانی که قصد رفتن به تختخواب را دارند و خود را برای خواب آماده می کنند ورم و پف زیادی را در زانوی خود مشاهده می کنند.

 

درمان ورم پا بعد از تعویض مفصل زانو

ورم پا یکی از اصلی ترین درد زانو بعد از جراحی تعویض مفصل زانو است که می تواند باعث کاهش دامنه حرکتی بیمار نیز بشود. توجه داشته باشید که دوره نقاهت و بهبودی جراحی تعویض مفصل زانو طولانی بوده و بیشتر از مدتی است که بیمار تصور می کند. 

هر گاه آسیب کوچکی به بدن وارد می شود بافت های آن قسمت از بدن تحت فشار زیادی قرار می گیرند و خیلی ضعیف می شوند. بنابراین ترمیم مجدد آن ها زمان بر خواهد بود.

در جراحی تعویض مفصل زانو هم آسیب مکانیکی زیادی به زانو و بافت های اطراف آن وارد می شود. این آسیب شامل برش پوست و گوشت و جداسازی عضله زانو است.علاوه برآن نیز آسیب های ناشی از مته به استخوان های اطراف مفصل زانو صدمات زیادی وارد می کند. بدیهی است که ترمیم و بهبودی مجدد این بافت های آسیب دیده زمان خاص خود را می طلبد.

در اکثر موارد حتی اگر ساختار سلولی زانو نیز بهبود یافته باشد به دلیل تضعیف ماهیچه ها و عضلات زانو در اثر جراحی فرد دچار محدودیت حرکتی می شود و قادر به حرکت زانوی خود به تمام جهات نمی باشد.

 

به دلیل تضعیف ماهیچه ها و عضلات زانو در اثر جراحی فرد دچار محدودیت حرکتی می شود

 

زیرا وقتی که ماهیچه های فرد ضعیف شوند عملکرد خود را  از دست می دهند و فشار ناشی از فعالیت های روزانه به بافت ها و سایر ساختار زانو اعمال می شود و این فشار مکانیکی وارده بر زانو نیز می تواند منجر به تورم و پف کردن مفصل زانو شود. 

در واقع می توان این طور بیان کرد تا زمانی که ماهیچه های زانو توانایی خود را به دست نیاورده اند ورم زانو ادامه دارد. به همین خاطر جهت سریع تر شدن روند درمان و بهبودی خود باید تحت نظر پزشک متخصص تحرک کافی داشته باشید و گمان نکنید به دلیل اینکه زانوی خود را جراحی کرده و احساس درد می کنید باید دائما استراحت کرده و هیچ گونه فعالیتی نیز نداشته باشید.

بلکه باید تحت نظر متخصص ارتوپد یا یک فیزیوتراپیست ماهر حرکات ورزشی مناسب را انجام داده و به افزایش قدرت عضلات و دامنه حرکتی خود کمک کنید تا زانوی شما بتواند عملکرد خود را بازیابد. در این صورت تورم زانوی شما نیز به تدریج برطرف خواهد شد و دقیقا به همین علت است هنگامی که از خواب بیدار می شوید زانوی شما ورم ندارد.

زیرا وقتی که می خوابید بافت های داخل زانو نیز استراحت می کنند و در طول روز نیز به دلیل فشارهای وارده بر زانو تورم افزایش یافته و زانوی شما دردناک می گردد.

 

روش های درمان ورم پا بعد از تعویض مفصل زانو

توجه داشته باشید که طول درمان تعویض مفصل زانو برای هر فردی متفاوت می باشد و بستگی به وضعیت بیمار  وعلت جراحی و میزان تحرک او دارد. به این معنی که نمی توان روشی را ارائه کرد که با انجام آن بتوان دوره درمان را کوتاه تر کرد. اما با استفاده از برخی اقدامات می توان این فرایند طبیعی را کمی سرعت بخشید و به نتیجه ای مطلوب از جراحی دست یافت.برخی از این اقدامات عبارتند از :

 

روش های درمان ورم پا بعد از تعویض مفصل زانو

 

- تمرینات و حرکات بازتوانی

زمانی که از بیمارستان ترخیص شدید و به منزل برگشتید باید طبق دستورات پزشک جراح خود عمل کنید و تمام نکات ارائه شده توسط پزشک را دقیقا رعایت نمایید و کوچک ترین سهل انگاری در انجام دستورات پزشک می تواند موجب بروز برخی آسیب های مجدد به زانوی شما شود.

در ابتدا حین انجام حرکات ورزشی ممکن است احساس درد داشته باشید و قادر به ادامه انجام تمرینات نباشید. اما باید بدانید که روند درمان شما تا حدی به میزان تحمل درد شما بستگی دارد. بنابراین انجام تمرینات توان بخشی را جدی بگیرید و با وجود اینکه این تمرینات ممکن است در ابتدا سخت باشد و شما را دچار ناامیدی کند اما در نهایت نتیجه ای مطلوب و خوشایند برای شما به همراه دارد.

- استفاده از کمپرس یخ

ورم پا و زانو بعد از تعویض مفصل زانو ممکن است سه الی شش ماه به طول بیانجامد. از همین رو برای کاهش تورم و درد در این مدت به بیمار توصیه می شود که روزی چند بار با قرار دادن کیسه یخ روی ناحیه جراحی شده درد خود را تسکین دهد. در صورتی که کمپرس یخ موثر نبود می توانید با پزشک خود مشورت نمایید. ممکن است ایشان کمپرس گرم را به شما پیشنهاد کند.

- تغییر سبک زندگی

مطمئنا تنها کسی که می تواند به شما در به دست آوردن سلامتی تان کمک کند خود شما هستید. سعی کنید جهت تسریع روند درمان خود تغییراتی را در شیوه زندگیتان اعمال کنید. به عنوان مثال اگر سیگار می کشید آن را کنار بگذارید. زیرا سیگار باعث بروز عوارضی در سیستم عروقی شما شده و روند درمان شما را کند می کند و باعث می شود تورم پای شما نیز دیرتر رفع شود.

علاوه بر سیگار مصرف مشروبات الکلی نیز اثرات سوئی بر بدن می گذارد و باعث طولانی تر شدن  درمان نیز می شود. از طرفی هم نوشیدنی ها با داروهای مسکنی که مصرف می کنید تداخل داشته و منجر به بروز عوارضی ناخواسته در بدن شما می شود.

وزن خود را تا جایی که می توانید متعادل نگه دارید و در صورت اضافه وزن آن را کاهش دهید. زیرا هر چه وزن شما کمتر باشد فشار کمتری نیز روی زانوهای شما اعمال شده و باعث تسریع روند بهبودی شما می شود.

انجام ورزش هایی سبک مانند پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری نیز بعد از تعویض مفصل زانو بسیار مفید می باشد. تا حد امکان سعی کنید از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. در مسیرهای سراشیبی راه نروید و هنگام بالا رفتن از پله ها نیز دقت کافی داشته باشید و پله ها را دوتا یکی نکنید.

همچنین هنگام بالا رفتن از پله ها نیز از نرده کمک بگیرید یا به دیوار تکیه کنید. زیرا عضلات زانوی شما پس از جراحی هنوز توانایی کافی برای تحمل وزن شما را به دست نیاورده اند و ممکن است موجب بهم خوردن تعادل شما شود. هنگام نشستن و بلند شدن نیز احتیاط کافی داشته باشید و به آرامی بلند شوید و حتما از دست خود کمک بگیرید و تمام وزن خود را روی زانوی خود نیندازید.

- در صورتی که می خواهید جراحی دندان یا هر نوع جراحی دیگری انجام دهید پزشک خود را در جریان قرار دهید

پس از تعویض مفصل زانو چنانچه اگر می خواهید اقدام به درمان های پزشکی و جراحی بکنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. در این صورت پزشک با تجویز آنتی بیوتیک برای شما از بروز عفونت های احتمالی که ممکن است در حین جراحی به آن مبتلا شوید پیشگیری می کند. زیرا وارد شدن هر گونه عفونت به بدن باعث عفونت مفصل زانوی شما شده و ممکن است عواقب جبران ناپذیری برای شما به دنبال داشته باشد. البته برخی عفونت ها قابل درمان بوده و با مصرف دارو برطرف می شوند. اما برای درمان برخی دیگر در صورت شدید بودن ممکن است نیاز به جراحی مجدد باشد تا پزشک مفصل زانو را پاکسازی کند.


مطالب مشابه

ورزش‌های بعد از تعویض مفصل زانو و حرکات مناسب جهت تقویت عضلات
ورزش‌های بعد از تعویض مفصل زانو و حرکات مناسب جهت تقویت عضلات

ورزش مناسب بعد از عمل تعویض مفصل زانو تاثیر بسیار زیادی در روند بهبود بیمار دارد، بدون انجام این تمرینات پروسه درمان کامل نمی شود و بیمار بهبودی لازم را به دست نخواهد آورد و در نهایت نتیجه مطلوبی از عمل نیز حاصل نمی شود.

چه عواملی موجب از بین رفتن غضروف زانو می شود؟
چه عواملی موجب از بین رفتن غضروف زانو می شود؟

اغلب علت از بین رفتن غضروف زانو غضروف زانو یا کنرومالاسی، صدمات وارده به مفصل زانو است . علائم از بین رفتن غضروف زانو درد و خالی کردن ناگهانی زانو است. این عارضه در میان ورزشکاران و در زنان بیش از مردان شیوع دارد.

استئونکروز زانو - دلایل، تشخیص و راه های درمان آن
استئونکروز زانو - دلایل، تشخیص و راه های درمان آن

استئونکروز زانو تحت عنوان سیاه شدن سر استخوان، نوعی عارضه است که به دلیل اختلال در گردش خون در بدن ایجاد شده و منجر به مرگ استخوان می شود.استئونکروز زانو علائم و روش های درمانی متفاوتی دارد که بر اساس فاکتورهای متعددی تعیین می شود.

 انواع تست های تشخیص پارگی و آسیب دیدگی مینیسک زانو
انواع تست های تشخیص پارگی و آسیب دیدگی مینیسک زانو

تشخیص پارگی مینیسک زانو به روش های مختلفی انجام میشود اما پزشک قبل از هر تستی زانوی سالم را با زانوی آسیب دیده مقایسه میکند و بعد از آن برای اطمینان بیشتر تست های مختلف را امتحان میکند، که در این مطلب به این روش ها می پردازیم.

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • بهرام رحمان پور

    با سلام من پدرم دو تا زانوشو 8 اسفندماه سال گذشته عمل جراحی کرد و پروتز گذاشت.اما بعد از سه ماه و نیم بعد از عملش یکدفعه بدون هیچ دلیل منطقی درد عجیبی در زانوی پای راستش ایجاد شد و بیشتر و بیشتر شد تا جایی که بعد از آزمایشات مربوطه در بیمارستان و و ویزیت دکترش معلوم شد پروتزش عفونت کرده و عمل مجدد انجام داد دکترش و پروتز زانوی پای راستش را درآوردند.12 شب هم بیمارستان نگهش داشتند چون جای بخیه اش ورم زیاد کرده بود همچنین روی انگشتان پای راستش.معلوم شد هماتوم عمیق گرفته.آنتی بیوتیکهای قوی مربوطه را در هفته دوم بعد ازعملش بهش زدند.بعد از مرخص شدن و آمدن به خانه و استراحت الان 2 هفته ای گذشته اما روی پای زاستش همچنان ورم دارد و باد کرده البته آزمایش خون قبلیش یعنی بعد ازعملش هم تایید کرده عفونتش بالاست.لطفا راهنمایی کنید بایستی دیگه چه کار کنیم تا عفونتش زودتر خوب بشه و ازبین بره؟ الان قرص تاوانکس 750 و کلیندامایسین 300 دکتر بهش داده داره میخوره.....

    مدیر سایت

    خدا قوت شاید لازم باشه مجدد اسپیسر گذاشته شود یعنی پروتز سیمانی و آنتی بیوتیک کار گذاشته بشه تا عفونت از داخل خشک بشه.

  • فاطمه حسین پور

    سلام آقای دکتر مادرم حدود ۸ روز هست که جراحی تعویض مفصل زانو رو انجام دادند ، کبودی وسیع در ناحیه ران و ساق پا دارند همچنین تورم در این نواحی آیا طبیعی است ؟ چه مدت زمان نیاز است تا رفع شود ؟ ممنونم از پاسخگویی حضرتعالی

    مدیر سایت

    خدا قوت کبودی و تورم طبیعی است و صفر تا صدش حدود یکماه طول می کشه.

  • م.فلاح

    سلام دکتر خسته نباشی مادر من ۷۰ سالشه و ۶تیر عمل تعویض مفصل داشتن درد داشت ولی دائم نه فقط شبها بیشتر میشد،راه رفتنش و حرکت پاش خوبه،کبودی هم نداره،الان بعد دو هفته که از عمل گذشته پاش ورم کرده و دردش هم همچنان ادامه داره این طبیعی هست؟ البته یک هفته دیگه قراره بخیه هاشو باز کنه,میشه لطفاً توضیح بدید برام که مشکلی هست یا نه؟

    مدیر سایت

    خدا قوت باید بیمار حتما معاینه شوند و آزمایش عفونت از ایشون گرفته بشه و عکس رادیوگرافی هم ازشون بگیرند و با پزشک اولیه خودشون هم باید مشورت بکنند.

  • بهزاد مختومی

    سلام دکتر مادرم من ۴۵ سالشه عمل مفاصل انجام داده بعد عمل ورم پاش نخابیده و درد داره و سنگینی میکنه باید چیکار کرد پیشه راهنمای کنید

    مدیر سایت

    خدا قوت اگر مادر فیزیوتراپیشون رو انجام بدن خودشون باید با پیاده روی و ورزش کردن کاری بکنند که مفصل در حقیقت جای خودش رو در زانو باز بکنه.

  • زهره حامدی

    سلام وقت بخیر علت ورم ساق پا بعد از تعویض مفصل زانو چیست ؟!

    مدیر سایت

    خدا قوت بایستی عروق دوباره تشکیل بشه تا بتونه خون رو پمپاژ بکنه و این زمان میبره انجام بشه.

  • صفورا

    سلام،وقت بخیر،ببخشید مامان من پریروز مفصل زانوشونو عمل کردن،الان پشت پاشو دیدم،لکه های قرمز دیدم،علتش چیه؟خطرناک که نیس؟

    مدیر سایت

    خدا قوت نگران نباشید این موضوع طبیعی است.

  • ابوالفضل

    سلام دکتر مادر بزرگ من مفصل زانو شو تعویض کرده یعنی عمل کرده و تورم روی پاشنه پا و روی پنجه پاش ایجاد شده و علاوه بر تورم زخم عمیقی توی پاشنه پاش بوجود اومده که که حدود یکسال که عمل کرده هنوز خوب نشده پیش دکتر جراحشم میبریم میگه چیزی نیست واقعا اذیت کننده اس این شرایط میشه کمکمون کنین بی زحمت

    مدیر سایت

    خدا قوت زخم پاشنه به خاطر اختلال در خون رسانی خیلی دیر خوب میشه نیاز به این پانسمان های بیماران دیابتی داره تا زخم بهتر بشه.

×