• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
 درمان جایگزین عمل تعویض مفصل زانو چیست؟

درمان جایگزین عمل تعویض مفصل زانو چیست؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۸ دی ۱۴۰۲

کاهش وزن، تحرک بدنی، تزریق داروهای تجویزی، ترمیم غضروف و حذف با بسامد رادیویی، هرکدام بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو هستند که در این مقاله توضیح می‌دهیم.

اگر مفصل زانویتان به‌خوبی حرکت نمی‌کند، دیگر نمی‌توانید مثل گذشته راه بروید و درد زانو امانتان را بریده، حتماً به عمل جراحی تعویض مفصل زانو فکر کرده‌اید. اما آیا راه دیگری هم وجود دارد؟ می‌توان بدون جراحی، وضعیت زانو را بهبود داد؟ بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو چیست؟ در این مقاله به همه این پرسش‌ها، پاسخ می‌دهیم. این مقاله وب‌سایت دکتر امین جواهری را تا انتها بخوانید.

 

چرا دنبال بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو باشیم؟

بعضی‌ افراد از زانودرد رنج می‌برند، اما به هر دلیلی، نمی‌توانند یا نمی‌خواهند عمل جراحی تعویض مفصل زانو انجام دهند. بعضی افراد هم خیلی جوان‌تر از آن هستند که زانویشان را به تیغ جراحی بسپرند.

مسئله اینجاست که پروتز زانو یا ایمپلنت زانو یا همین مفصل مصنوعی که قرار است در پای بیمار قرار بگیرد، در نهایت بیست سال عمر می‌کند. بعد از این مدت، بیمار باید مجدداً تعویض مفصل انجام دهد.

به همین خاطر، پزشک قبل از توصیه به جراحی، با بررسی وضعیت بیمار، روش‌های دیگری را پیش پای او قرار می‌دهد. گاهی بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو از میان همین روش‌ها پیدا می‌شود.

بسیاری از این روش‌های رایج، درد زانوی بیمار را تا حد زیادی تسکین داده و لزوم انجام جراحی تعویض مفصل زانو را تا مدت‌ها به تعویق می‌اندازند.

 

بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو

 

درمان‌های جایگزین تعویض مفصل زانو

روش‌های درمانی مختلفی برای رفع مشکلات و بیماری‌های زانو وجود دارند که بیمار می‌تواند پیش از انجام جراحی تعویض مفصل زانو به آن‌ها روی بیاورد. در ادامه به توضیح این روش‌های درمانی می‌پردازیم:

 

کاهش وزن برای کاهش فشار

مؤثرترین و بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو و کاهش دردهای مفصلی، کاهش وزن است.

جالب است بدانید هر دو کیلوگرم اضافه وزن، حدود 11 کیلوگرم فشار بیشتر روی مفصل زانو وارد می‌کند! این فشار روی مفاصل و ماهیچه‌ها، باعث فرسودگی آن‌ها می‌شود.

اضافه وزن ریسک ابتلا به بیماری آرتروز را هم تا حد زیادی افزایش می‌دهد. مطالعات حاکی از آن هستند که 35درصد از علائم درد مفاصل، با کاهش وزن از بین می‌روند!  (به نقل از  beaumont)

مسلماً کاهش وزن چالش‌های زیادی دارد و به‌راحتی محقق نمی‌شود، اما کمک زیادی به سلامت جسمی و روحی شما می‌کند. مفاصل زانوهایتان را از فرسودگی حفظ کرده و از بیماری‌هایی مانند آرتروز پیشگیری می‌کند.

 

ورزش‌های سبک برای افزایش تحرک بدنی

تقویت عضله چهارسر ران (Quadriceps Femoris Muscle) و عضله همسترینگ  (Hamstring Muscles)، درد زانو را تا حد زیادی کاهش داده و حتی از بین می‌برد.

برای انتخاب ورزشی به‌عنوان بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو با فیزیوتراپ یا مربی‌های متخصص مشورت کنید. ورزش را جدی بگیرید. برای رسیدن به نتیجه دلخواه هم صبر داشته باشید.

توصیه مهم اینکه به‌جای ورزش‌هایی مانند دو، دوچرخه‌سواری و اسکی، که فشار زیادی روی مفصل زانو می‌آورند، بهتر است سراغ ورزش‌های سبک و مؤثری مانند پیاده‌روی و شنا بروید.

ورزش‌های مناسب عبارت‌اند از:

  • پیاده‌روی
  • دوچرخه‌سواری
  • تمرینات تقویتی
  • تمرین عصبی‌عضلانی
  • ورزش در آب
  • یوگا
  • تایچی

 

فیزیوتراپی

فیزیوتراپ می‌تواند برنامه‌ای برای کاهش درد و تقویت عضلات کلیدی که بر زانوهای شما تأثیر می‌گذارند، ارائه دهد. او همچنین می‌تواند با شما کار کند تا مطمئن شود تمرینات را به‌درستی انجام می‌دهید. فیزیوتراپ‌ها در طول جلسات فیزیوتراپی از سرما و گرما برای کاهش درد و التهاب استفاده می‌کنند.

 حتما بخوانید: فیزیوتراپی زانو و نحوه انجام آن

تزریق اسید هیالورونیک

تصور می‌شود تزریق اسید هیالورونیک به زانو باعث روان‌کنندگی مفصل زانو می‌شود. تزریق این اسید ممکن است به بهبود جذب ضربه، کاهش درد و بهبود تحرک زانو کمک کند اما در حال حاضر، کارشناسان استفاده از این دارو را توصیه نمی‌کنند؛ زیرا شواهد کافی مبنی بر اثبات کارایی آن وجود ندارند.

 

مصرف داروهای استروئیدی

مصرف مسکن‌های مختلف به مدیریت درد کمک می‌کند. این داروها عبارت‌اند از:

  • داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن
  • ضدالتهاب‌های غیراستروئیدی موضعی و خوراکی (NSAIDs)
  • کرم‌های موضعی حاوی کپسایسین

اگر مصرف درمان‌های بدون نسخه جواب ندهد، پزشک ممکن است داروهای قوی‌تری مانند دولوکستین یا ترامادول تجویز کند.

ترامادول ماده افیونی یا اپیوئید است و می‌تواند اعتیادآور باشد. متخصصان تنها در صورتی استفاده از ترامادول را توصیه می‌کنند که نتوانید از داروهای دیگر استفاده کنید و هیچ نوع مخدر دیگری را توصیه نمی‌کنند.

 

تزریق کورتیکواستروئید

گزینه دیگر تزریق استروئید در ناحیه آسیب‌دیده است. این دارو می‌تواند درد و التهاب زانو را کاهش دهد. درد معمولاً در عرض چند روز کاهش می‌یابد و تسکین آن چندین هفته طول می‌کشد.

برخی از محققان استفاده طولانی‌مدت از استروئیدها را توصیه نمی‌کنند. مطالعات بر روی افرادی که تزریق استروئید داشته‌اند نشان می‌دهد‌ این افراد دو سال پس از تزریق،‌ غضروف کمتری داشته‌ و درد زانو نیز بهبود نداشته است.

 

تزریق پلاسمای غنی از پلاکت

درمان تجربی دیگر شامل تزریق پلاسمای غنی از از پلاکت (PRP) به زانوی فرد مبتلا به آرتروز در سه مرحله است.

  1. پزشک در ابتدا از فردی که به درمان نیاز دارد مقداری خون می‌گیرد.
  2. او با استفاده از سانتریفیوژ، پلاکت‌های حاوی فاکتورهای رشد را از خون جدا می‌کند.
  3. سپس این پلاکت‌ها را به مفصل زانو تزریق می‌کند.

 

ترمیم غضروف زانو

پزشک ارتوپد گاهی‌اوقات به‌جای تعویض کامل مفصل، فقط غضروف زانو را عوض می‌کند. این روش برای کسانی توصیه می‌شود که آرتروز خفیفی دارند و وضعیت جاگیری استخوان‌هایشان مناسب است.

ترمیم غضروف زانو روش‌های مختلفی دارد. برای بررسی وضعیت زانویتان و دانستن اینکه آیا امکان ترمیم غضروف وجود دارد یا نه، می‌توانید از دکتر علیرضا امین جواهری، جراح ارتوپد و فوق‌تخصص زانو و لگن از دانشگاه زوريخ سوئيس، وقت معاینه گرفته و با ایشان مشورت کنید.

 

حذف با بسامد رادیویی برای کاهش درد

حذف با بسامد رادیویی (Radiofrequency Ablation) یا به‌اختصار آراف‌ای (RFA)، روشی پزشکی است که طی آن، بخشی از بافت آسیب‌دیده را با استفاده از امواج رادیویی حذف می‌کنند.

البته حذف با بسامد رادیویی، درمان موقتی به حساب می‌آید. بیشتر اوقات، بعد از گذشت حدود شش ماه تا در نهایت دو سال از درمان با این روش، درد زانو دوباره شروع می‌شود.

 

طب سوزنی

طب سوزنی تکنیکی چینی و باستانی است که ممکن است به تسکین درد کمک کند. در این روش از سوزن‌های تیز و نازک برای تغییر جریان انرژی در بدن استفاده می‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهند طب سوزنی می‌تواند در کوتاه‌مدت به مدیریت درد زانو کمک کند.

 

پرولوتراپی

در پرولوتراپی، متخصص محلولی تحریک‌کننده را به رباط یا تاندون تزریق می‌کند تا جریان خون و تأمین مواد مغذی را افزایش دهد. هدف این درمان تحریک روند بهبودی با تحریک بافت است. معمولاً در این روش از محلول دکستروز که مخلوط قندی است استفاده می‌شود.

در مطالعه‌ای، افراد مبتلا به آرتروز زانو پنج تزریق را با فاصله 4 هفته دریافت کردند. آن‌ها گزارش کردند که سطح درد آن‌ها 26 هفته پس از اولین تزریق بهبود یافته است. پس از یک سال، آن‌ها هنوز بهبود را احساس می‌کردند.

محققان معتقدند این روش بی‌خطر است و به نظر می‌رسد به تسکین درد کمک می‌کند. اما آن‌ها همچنان خواستار تحقیقات بیشتر هستند.

 

جراحی آرتروسکوپی

جراح ممکن است جراحی آرتروسکوپی را برای برداشتن قطعات استخوان، قطعات منیسک پاره‌شده یا غضروف آسیب‌دیده و همچنین ترمیم رباط‌ها پیشنهاد کند.

آرتروسکوپ نوعی دوربین است. این دوربین به جراح اجازه می‌دهد تا داخل مفصل شما را ازطریق برشی کوچک مشاهده کند. جراح پس از ایجاد دو تا چهار برش، از آرتروسکوپ برای عمل در داخل زانو استفاده می‌کند.

این روش نسبت به جراحی سنتی کمتر تهاجمی است. اکثر افراد پس از جراحی به خانه می‌روند و نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست. بهبودی نیز احتمالاً سریع‌تر اتفاق میفتد. بااین‌حال، ممکن است این روش برای همه انواع آرتریت زانو  مناسب نباشد.

 مطالعه بیشتر: جراحی آرتروسکوپی زانو

درمان سلول‌های بنیادی

این درمان تجربی از سلول‌های بنیادی مغز استخوان از لگن برای کمک به بازسازی بافت غضروف در زانو استفاده می‌کند.

مطالعات نشان داده‌اند درمان با سلول‌های بنیادی می‌تواند به کاهش درد زانو و بهبود عملکرد کمک کند، اما به نظر نمی‌رسد که منجر به رشد مجدد غضروف شود.

درمان آسیب‌های مفصلی با سلول‌های بنیادی هنوز بخشی از عمل پزشکی نیست. متخصصان در حال حاضر تزریق سلول‌های بنیادی را برای آرتروز توصیه نمی‌کنند؛ زیرا هنوز هیچ روش درمانی استانداردی برای آن وجود ندارد.

 

استئوتومی زانو

افرادی که دچار تغییر شکل زانو یا آسیب تنها در یک طرف زانوی خود هستند، می‌توانند از استئوتومی زانو بهره ببرند.

این روش، بار تحمل‌کننده وزن را از ناحیه آسیب‌دیده زانو دور می‌کند. بااین‌حال، استئوتومی زانو برای همه بیماران مناسب نیست و معمولاً برای افراد جوان با آسیب محدود زانو استفاده می‌شود.

 

روش‌های جایگزین غیرمؤثر

تحقیقات نشان می‌دهند روش‌های زیر جایگزین‌های نامناسبی برای تعویض مفصل زانو هستند و هیچ تأثیری بر کاهش درد و عملکرد زانو ندارند:

  • تحریک الکتریکی عصب ازطریق پوست (TENS)
  • مکمل‌های گلوکزامین و کندرویتین سولفات
  • بیس فسفونات‌ها
  • هیدروکسی کلروکین
  • متوترکسات

 

جمع‌بندی

در این مقاله به پنج روش اشاره کردیم که هرکدامشان می‌توانند بهترین درمان جایگزین تعویض مفصل زانو باشند. این روش‌ها، درد زانوی بیمار را تا حد زیادی تسکین داده، و لزوم انجام جراحی تعویض مفصل زانو را تا مدتی به تعویق می‌اندازند.

البته بهتر است بعد از معاینه تخصصی و مشورت با پزشک متخصص، تصمیم نهایی را بگیرید. برای گرفتن وقت معاینه و مشاوره تخصصی با دکتر امین جواهری، فوق‌تخصص زانو و لگن، با شماره تلفن 02129123462 تماس بگیرید.

 

منابع:

https://healthline.com

beaumont.org

healthline.com


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×