
از کجا بفهمیم آرتروز گردن داریم ؟
آرتروز
آرتروز نوعی بیماری شامل ساییدگی و تخریب غضروف بین مفاصل است که یکی از بیماری های شایع در میان زنان و مردان به شمار می رود و اکثر افراد مسن با آن مواجه هستند. آرتروز علائم مختلفی دارد و اولین نشانه آن می تواند خشکی بدن هنگام صبح باشد و مدتی طولانی نیز ادامه داشته باشد. از دیگر علائم آن می توان به قرمزی، گرما، ورم و درد مفاصل اشاره کرد. همچنین کاهش دامنه حرکتی مفاصل بیمار نیز از علائم دیگر این بیماری به حساب می آید. در حال حاضر هیچ نوع روش درمانی برای آرتروز وجود ندارد. ولی تشخیص زود هنگام آن می تواند از شدت عوارض آن در بیمار بکاهد.
درد شدید در گردن به دنبال آرتروز گردن
آرتروز گردن
آرتروز گردن که به آن آرتریت گردن و اسپوندیلوز گردن نیز گفته می شود یکی از انواع آرتروز می باشد که در ناحیه گردن اتفاق می افتد و از علائم اولیه آن می توان به خشکی گردن، سرگیجه و سردرد های پشت سر اشاره کرد.
آرتروز گردن درافراد بالای 60 سال شیوع بیشتری دارد و این بیماری مهره های گردن و دیسک موجود بین آن ها و رگ های خونی را نیز درگیر کرده و تحت تاثیر قرار می دهد.علاوه بر این گردن انسان به علت بافت نرمی که دارد هنگام حوادث و برخوردها به شدت آسیب پذیر است و به دلیل اینکه مسیرعبورعروق حیاتی بدن به سمت مغز می باشد درصورت آسیب دیدگی منجر به قطع جریان خون شده و بیمار با بی حسی برخی اندام ها مواجه می شود.
بیماری آرتروز گردن ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشد و یا درد و سفتی شدیدی در گردن احساس شود.هنگام مراجعه به پزشک برای تشخیص آرتروز گردن که معمولا از طریق معاینات فیزیکی و عکسبرداری صورت می پذیرد، پزشک با تشخیص دقیق محل آسیب و میزان تخریب غضروفی و با توجه به علائم بیمار، روش درمانی مناسب را ارائه می دهد. به این معنی که از طریق دارو یا فیزیوتراپی و یا جراحی اقدام به درمان بیمار می کند.
گردن درد ناشی از آرتروز گردن
دلایل ابتلا به آرتروز گردن
عوامل بسیاری در ابتلا به بیماری آرتروز دخیل هستند. اصلی ترین علت بروز این بیماری کهولت سن می باشد که تمام اندام ها از جمله ستون فقرات را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.علاوه بر آن انجام حرکات نامناسب و ناگهانی گردن، انجام فعالیت های سنگین مانند حمل اشیای سنگین و اختلالات مادرزادی نیز می توانند در بروز این عارضه موثر باشند.
همچنین در کارمندان و افرادی که به صورت مداوم با کامپیوتر کار می کنند، خم نگه داشتن سر به مدت طولانی فشار بسیاری به مهره های گردن وارد کرده و باعث افزایش دیسک میان آن ها شده که در نهایت منجر به بروز آرتروز گردن می شود.
علائم آرتروز گردن
- احساس درد و سوزش در گردن و صدا دادن مفاصل گردن
در مراحل اولیه ابتلا به بیماری آرتروز گردن فرد درد کمی را در ناحیه گردن خود حس می کند. این درد شدت زیادی ندارد و با ماساژ پشت سر بهبود می یابد. زیرا ماساژ باعث گرم شدن ماهیچه های پشت گردن شده و منجر به تسکین درد می شود.
با این وجود درد اولین علامت ساییدگی مفاصل گردن است و ممکن است به تدریج شدت پیدا کند و فرد را آزار دهد. افراد مبتلا به آرتروز گردن احساس درد خود در این ناحیه را به صورت ضربه کارد، سوزش و برخی اوقات نیز صدایی شبیه خرده ریزه های شن در گردن بیان می کنند.
درد و بی حسی ناشی از آرتروز گردن
- بی حسی ناحیه شانه تا انگشتان دست
هنگامی که بر اثر آرتروز غضروف مفاصل شروع به ساییدگی می کند بدن انسان با تولید استخوان از خود محافظت به عمل می آورد و این امر باعث ایجاد خارهای استخوانی در کناره ی مهره ها شده که آن را استئوفیت می نامند. استئوفیت ممکن است روی هر یک از مهره های پشت ایجاد شود.
در صورتی که استئوفیت به صورت جانبی روی یکی از مهره های گردن بروز کند ممکن است یکی از عصب ها را نیز تحت تاثیر قرار داده وعملکرد آن را مختل کند. اختلال درعملکرد اعصاب محیطی بدن را بیماری نوروپاتی می نامند. در صورت ابتلا به این عارضه بیمار علامت هایی از درد، احساس سوزش یا بی حسی در ناحیه شانه تا نوک انگشتان خود احساس می کند.
- احساس سفت شدن و خشکی گردن در حین چرخاندن سر
بیماری آرتروز بر اثر تخریب تدریجی غضروف اتفاق می افتد و هر چقدر میزان این تخریب و ساییدگی افزایش یابد بیمار احساس سفتی و خشکی بیشتری در ناحیه گردن خود خواهد داشت. متاسفانه تا به امروز برای غضروف های تخریب شده مفاصل هیچ جایگزینی وجود ندارد. به این معنی که نمی توان غضروف از بین رفته را بازگرداند. بنابراین بهتر است قبل از تخریب غضروف، از بروز آن پیشگیری شود. در مراحل ابتدایی این تخریب، فرد هنگام حرکات چرخشی گردن خود احساس خشکی و سفتی دارد و این احساس را در حین خم و راست کردن گردن نیز تجربه می کند. پس بهتر است به پزشک مراجعه کرده و راهکارهای درمانی را در پیش گیرد تا بتواند از تخریب و ساییدگی بیشتر مفاصل گردن خود جلوگیری کند.
- میگرن های پشت سر
سردردهای متداول و میگرن های پشت سر نیز ممکن است ازعلائم آرتروز گردن به شمار رود. هنگامی که عارضه و آسیب غضروفی در ناحیه مهره های بالا یعنی دومین عصب گردن رخ دهد باعث بروز این سردردها می شود که فرد در پشت گردن خود احساس درد داشته و این درد به طرف بالا و سمت جمجمه نیز گسترش می یابد.
علاوه بر این علائم ممکن است بیمار در گوش های خود نیز احساس درد داشته باشد و همچنین تصور کند که در چشم هایش شن وجود دارد.
آرتروز گردن و درد شدید درعضلات در گردن
- سرگیجه در هنگام حرکت های شدید
توجه داشته باشید که سرگیجه از نشانه های اصلی آرتروز گردن محسوب نمی شود و ازعلائم بسیار نادر این بیماری است و ممکن است بر اثر ایجاد خارهای استخوانی یا استئوفیت در فرد بروز کند.
استئوفیت به دلیل تخریب غضروف ها تشکیل می شود و حتی ممکن است آن قدر رشد کند که عروق مهره های پشت را نیز درگیر کند. بنابراین هنگامی که فرد فعالیت و تحرک زیاد دارد دچار سر گیجه شده که ناشی از افزایش فشارخون است.
- مشکل بلعیدن غذا
بیماری آرتروز گردن در صورت پیشرفت باعث بروز مشکلاتی در بیمار می شود. مانند مشکل در بلعیدن غذا که این عارضه نیز ناشی از تشکیل استئوفیت می باشد.
در صورت پیشرفته شدن آرتروز گردن و در نتیجه پیشرفت ساییدگی و تخریب غضروف مفاصل، رشد استخوان های زاید در قسمت بالای گردن نیز افزایش یافته و منجر به مسدود شدن مسیرعبورغذا می شود و بدین ترتیب بیمار در بلع دچار مشکل می شود.
تشخیص آرتروز گردن با ورزش
راهکارهایی جهت پیشگیری از آرتروز گردن
- دقت داشته باشید که هرگز نباید کیف و بارهای سنگین را روی یک دوش خود قرار داده و حمل کنید. زیرا این کار موجب برهم خوردن تعادل بدن شده و مشکلاتی را در ناحیه گردن به وجود خواهد آورد. در حقیقت اعمال فشار و وزن بیش از حد به مفاصل گردن باعث بروز درد و فشار ماهیچه های گردن و همچنین کج شدن گردن نیز می شود.
- از بالش های بلند برای خوابیدن استفاده نکنید. زیرا باعث وارد آمدن فشار به مهره های گردن می شود وهمین فشار منجر به ساییدگی و تخریب غضروف بین مفاصل شده و در نهایت باعث ابتلا به آرتروز گردن می شود.
- از قرار دادن بدن در وضعیت هایی که باعث درد و ناراحتی در مفاصل گردن می شود به مدت طولانی خودداری کنید. به عنوان مثال هنگام خواب که بدن مدت زیادی در یک حالت قرار دارد شرایط باید به گونه ای باشد که باعث بروز درد در نواحی گردن نشود. بنابراین توصیه می شود که از بالش ها و تشک های مناسب و ایمن برای خوابیدن خود استفاده کنید.
- افرادی که تحرک و فعالیت جسمی زیادی دارند تا حد امکان باید سعی کنند از حرکات تند و ناگهانی گردن بپرهیزند. زیرا این گونه حرکات فشار زیادی روی مهره های گردن وارد کرده و باعث آسیب دیدگی مفاصل گردن می شود.
- انجام ورزش های نظیر ایروبیک و ورزش های کششی و یوگا جهت پیشگیری از ابتلا به آرتروز بسیار مفید هستند. در حین ورزش نیز باید توجه داشته باشید که ازحرکات شدید و ناگهانی گردن بپرهیزید و گردن خود را همواره صاف نگه دارید.
همچنین سعی کنید از استرس و فشارهای روحی روانی نیز به دور باشید.
- تغذیه نیز نقش مهمی در سلامت کلی بدن از جمله مفاصل انسان دارد. بنابراین انتخاب یک رژیم غذایی غنی می تواند در کاهش ابتلا به بیماری هایی نظیر آرتروز بسیار موثر باشد. به عنوان مثال شیر سرعت پیشرفت آرتروز را کاهش می دهد و کلم بروکلی نیز مانع از بین رفتن غضروف ها می شود.
آرتروز گردن در کارمندان
توصیه هایی جهت پیشگیری از ابتلا به آرتروز
- ورزش روزانه به مدت نیم ساعت
- انجام حرکات کششی در طول روز
- خودداری از جابه جایی و حمل اجسام سنگین
- استفاده از تشک های طبی و استاندارد
- پرهیز از نشستن پشت میز رایانه به مدت طولانی
- گرم نگه داشتن بدن هنگام سرما
- نوشیدن آب کافی
- تغذیه سالم و خوردن صبحانه به طور کامل
- دوری از اضطراب و استرس
- خواب و استراحت کافی